Redd for å reise?

IMG_7326

Det er mange som drømmer om å reise, men det er ikke alle som følger drømmen ut. Noen har ikke råd, andre har ikke tid og mange har forpliktelser som krever at de holder seg hjemme. Andre har ikke reist så mye tidligere, og kjenner litt på redselen for å kaste seg ut i den store, fremmede verdenen – kanskje også helt alene. I dette innlegget tenkte jeg skrive litt om forskjellige hendelser mange er redde for å oppleve og som rett og slett hindrer dem i å reise selv om de har veldig lyst, og hvordan man kan overkomme frykten.

Hva om jeg får hjemlengsel?

Flere som er på reise kjenner at de savner hjembyen, familien og vennene sine, og det kan være vanskelig å unngå. Likevel er det viktig å huske at man er på reise, altså er man bare midlertidig borte og snart hjemme igjen hos det kjente og kjære. Er det ikke trist å gå glipp av alt det flotte man har rundt seg på reisefot fordi man sitter og sturer over det som finnes hjemme? Da tror jeg man vil angre på at man ikke levde i øyeblikket når man er kommet hjem igjen. Det er ikke hver dag man er ute å reiser, men hverdagene hjemme er det mange av. Fokuser heller på muligheten du har fått til å oppleve verden, og live in the moment!

Albania 20143

Hva om jeg går meg vill?

Det kan absolutt føles skummelt å reise til en ny by, et nytt land eller et helt nytt kontinent. Man kan føle seg utsatt, hjelpesløs og kastet ut i en ukjent verden. Dessuten kan gatene i enkelte byer være som en labyrint uten like. Skal jeg et ukjent sted bruker jeg å zoome inn på google maps-kartet på telefonen min slik at kartene lastes opp, og hele tiden ha på GPSen. Da vet jeg alltid hvor jeg er, men slipper likevel dyre 3G-kostnader. Det kan også være lurt å spørre om stedet du bor på har et businesskort med navn, telefonnummer og kanskje et kart (spesielt om stedet du er på bruker et annet skriftsystem enn det latinske som vi bruker), så kan du bare finne en taxi, vise fram kortet og bli kjørt rett til hotellet/hostellet. Det hjelper også å finne monumenter/høye tårn/bygninger i byen som stikker fram og bruke de når du skal navigere deg. Å spørre deg fram hjelper også alltid, både lokale og turister vet som oftest hvor alle attraksjoner og lignende befinner seg. Flere ganger har jeg også blitt geleidet helt fram av hjelpsomme lokale.

Minibilder

Hva om jeg blir alvorlig syk?

Denne er ganske kjip, man kan rett og slett ikke garantere at man ikke blir syk mens man reiser. Man befinner seg tross alt i et fremmed miljø med andre bakterier, andre typer sykdommer og annerledes mat og klima. Jeg har hatt et par hendelser med magetrøbbel på reisene mine, men det har bare vært skikkelig ille to ganger. Den ene gangen i Nepal hvor jeg ikke kunne spise mer enn ris på flere dager og følte meg som crap, men likevel holdt meg gående og slapp å gå glipp av noe. Da jeg var alene i Thailand fikk jeg derimot skikkelig matforgiftning, og skulle egentlig bytte hotell neste morgen og ta en båt flere timer, men det gikk selvsagt ikke. Man føler seg selvsagt ganske alene i en slik situasjon, men man kommer seg jo igjennom det aller meste. Husk uansett å alltid å ha med deg et lite førstehjelpsskrin med alt det grunnleggende, samt smertestillende, imodium (i tilfelle magen er litt for aktiv og du har en buss du må rekke) og rehydreringstabletter. Få i deg nok vann, og spis salte kjeks for å holde vannet i kroppen.

For å unngå å bli syk er det viktig å passe på hygienen. Vask hendene dine etter du har håndtert lokale penger (de er ofte proppfulle av bakterier) og før du skal spise. Drikk vann fra flaske. Pass på at maten du spiser er nystekt og gjennomstekt. Enkelte steder kan det være lurt å unngå isbiter og frukt/salat vasket i kranvann.

Makedonia 2014-001

Hva om jeg mister flyet?

Been there, done that (to ganger, woops). Og gjett hva – det er ikke krise om man mister flyet! Det vil si så lenge du ikke reiser med et lavflyselskap… Da må du rett og slett kjøpe deg en ny billett. Men hvis du ellers har en «gyldig grunn» for at du mistet flyet, så vil flyselskapet være behjelpelig med å skaffe deg en ny billett til destinasjonen din. Husk uansett å sette av god tid til å komme deg til flyplassen. Spesielt om du reiser fra et nytt og ukjent sted og ikke vet helt hvor lang tid du trenger. Det er bedre å sitte på flyplassen noen minutter for lenge, enn å miste flyet ditt med bare noen minutter.

Jordan 2011

Hva om jeg mister bankkortet?

En gang jeg skulle ta ut penger fra en minibank i Moskva satt kortet mitt seg fast i kortluken! Det var ganske skummelt, men heldigvis klarte vi å få det ut igjen. Hadde jeg mistet det hadde jeg jo vært pengeløs! Nå til dags har jeg alltid med meg to kort. Det vanlige bankkortet, og et kredittkort. Etter at noen hacket kortet mitt etter at jeg tok ut penger fra en bankautomat på flyplassen i Rio de Janeiro, har jeg også begynt å bare bruke kredittkortet når jeg skal ta ut penger i utlandet, og har bare de andre kortet som backup. Blir kredittkortet hacket, er det jo ikke mine private penger som blir borte – det er jo banken sine. Da er det også lettere å få pengene tilbake dersom det uheldige skjer. Pass uansett på, ta ikke ut penger fra bankautomater som ser litt uvanlige og merkelige ut – og gå helst der flest andre folk tar ut penger. Ta også alltid med deg to kort, og oppbevar de på forskjellige steder. Dessuten er det greit å holde kortene skjult, og heller bruke kontanter så langt det lar seg gjøre når du reiser.

Norgeferie3

Hva om jeg blir lurt/ranet?

Dessverre er enkelte folk kjipe, og skaper seg et levebrød av å lure andre. Jeg har opplevd flere scams på mine reiser. For eksempel tuktuksjåførene i Bangkok som ikke vil kjøre deg til de store attraksjonene fordi de mener de har stengt akkurat den dagen, og heller vil kjøre deg til et annet sted… hvor du nok må bruke penger på alt mulig rart før de godtar å kjøre deg tilbake. At man avtaler en pris, og sjåføren plutselig sier at prisen gjelder per person og ikke for hele følget har også skjedd. En gylden regel er å ALLTID avtale pris før du trør inn i et kjøretøy, og spesifiser at prisen gjelder alle dersom dere er flere. Det er også lurt å skaffe seg litt bakgrunnsinformasjon angående prisnivå, og eventuelle scams som finnes på stedet, slik at man vet hva man kan forvente.

Jeg har (bank i bordet) aldri blitt ranet mens jeg har reist (hvis man ser bort ifra den kortepisoden jeg skrev om over). Ikke gjør jeg noe ekstra spesielt for å unngå det heller. Jeg bruker for eksempel aldri pengebelte. Jeg er derimot flink til å aldri flashe dyre eiendeler når jeg reiser (unntatt kameraet), og prøver å kle meg så enkelt og likt lokalbefolkningen som mulig. Jeg vet alltid hvor jeg har pengene og telefonen, og lar vesken henge på forsiden av kroppen hvis jeg går i store folkemengder. Gå heller aldri med store mengder kontanter (og begge kortene) på deg. Bruk heller safen der du bor. Jeg er påpasselig, men ikke panisk. Går man rundt med vesken holdt tett inntil brystet gir man jo folk inntrykk av at her er det noe å stjele!

India 20127

Hva om jeg blir overfalt?

Denne er også litt ekkel. Man kan rett og slett ikke garantere at slik ikke kan skje, spesielt når man reiser alene. På en annen side er dette noe som kan skje hvor som helst. Om kvelden i Oslo, eller i en sidegate i hjembyen din. Men også her kan man ikke la frykten holde deg hjemme og innendørs til evig tid. Ta heller litt ulike forhåndsregler! For det første kan man unngå de verste delene av byen/stedet man befinner seg i. Føler du deg utrygg, så forlat stedet! Gå ikke rundt alene i mørket om kvelden, spander heller på deg en taxi hvis du skal ut. Drikk heller ikke mer alkohol enn at du klarer å holde forstanden, spesielt om du reiser alene. Det kan alltid være lurt å lære seg noen tips angående selvforsvar, og det finnes mange kurs for dette. Å bruke hårspray eller myggspray som pepperspray kan også funke. Å holde nøkkelknipen i hånden med nøkkeltuppene stikkende ut mellom fingrene kan også være greit dersom du må slå til noen. Dersom det er vesken din noen er ute etter, er det bedre å gi dem den enn å bli alvorlig skadet eller miste livet i prosessen med å kjempe imot. Hvis du kommer inn i en ekkel situasjon er det best å bare forlate stedet før det hele utvikler seg.

Slovenia 2014 vs 26

Hva om jeg finner ut at jeg ikke liker å reise?

Reising er ikke for alle. Finner du ut at reising ikke er for deg, så slipper du i alle fall å tenke mer på den saken. Da har du fått reisingen ut av systemet (dersom du allerede har vært på tur), og vet at du heller trives med andre ting. Vi er alle forskjellige, med ulike interesser og drømmer, slik er det bare.

Å være litt redd for å reise er kanskje ikke så uvanlig. Det å reise ut i verden, og kanskje helt alene, er et stort steg. Man pusher seg selv veldig langt unna komfortsonen sin. Dessuten hører man mye rart fra media om steder rundt omkring. Da er det kanskje ikke så rart at mange er redde for hva som venter dem der ute. Jeg synes uansett at det er bedre å kaste seg ut i det dersom det er noe man drømmer om, og heller håntere eventuelle problem etterhvert som de oppstår. Dersom man bare skal gå rundt å uroe seg for noe vil man aldri få noe gjort. Som nevnt tidligere er det vel bedre å angre på noe som er gjort, enn noe som man aldri turte å gjøre, eller hva?

Hva med dere? Har dere hatt opplevd at frykten for det ukjente har stoppet dere fra å reise eller besøke bestemte destinasjoner?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

15 Comments
 1. Så bra innlegg med mange gode råd! Da jeg var i Kina fikk jeg så innmari hjemlengsel, reiste med familien og en familie til, men det var så mange inntrykk at jeg fikk fysisk vondt, men det ga seg etterhvert da. Heldigvis, så jeg kunne nyte resten av reisen!:)

  1. Tusen takk Camilla 🙂 Når man reiser til et sted som er så annerledes fra Norge som Kina er, skal det ikke så mye til for at man får litt sanse-overdose. Bra at hjemlengselen gav seg da, slik at du ikke gikk glipp av resten av reisen 😉

 2. Visst kan det hända saker när man reser, men det kan det ju göra hemma också! Om man är ovan att resa är det förstås bra att lyssna på lite råd från erfarna resenärer så man inte gör onödiga misstag. Sedan är det bara att ge sig av! (Sedan tror jag att rädsla ofta är ologisk, dvs vi är inte alls mest rädda för det vi borde vara rädda för. Många är rädda för giftiga maneter och överfall och liknande – men ofta är det nog trafiken man mest ska se upp med!)

  1. Jeg er helt enig i det du skriver! Ulogisk redsel er nok oftest det som oppstår, f.eks. at folk er redd for selve flyreisen til reisemålet, men ikke den sinnsyke trafikken fra flyplassen til hotellet (hvor det er absolutt størst sjanse for at noe kan gå galt).

 3. Jeg reiser til Brasil om under to måneder, og begynner og kjenne litt på det at jeg nesten gruer meg litt. Gru-gleder er vel riktige ordet. Jeg reiser alene, men heldigvis har jeg en god venninne (som er brasilianer) som jeg skal bo hos i et trygt område, og jeg drar for å besøke henne så kommer til og være lite alene. Jeg er ikke så redd for selve oppholdet, jeg har bodd i Sao Paulo før og velger og tro at jeg klarer og tilpasse meg kleskoder og å ikke flashe dyre vesker/smykker osv. Jeg er mest nervøs/redd/engstelig for flyreisen, da jeg ikke er spesielt begeistret for å fly, men det ordner seg vel det, og. Å reise i nesten ett døgn alene, til andre siden av jorden er ikke noe jeg har gjort før, men en gang må jo være den første!

  Tenkte og spørre deg litt om praktiske ting når man er i en storby (som Sao Paulo og Rio de Janeiro), du sier at du har med deg vanlig bankkort og kredittkort, men at du ikke oppbevarer dem sammen. Pleier du ha veske eller ryggsekk? Rumpetaske? Og hvilke to steder oppbevarer du viktige ting som bankkort, kredittkort, pass osv..? 🙂

  Du tar så vanvittig fine bilder, forresten!

  1. Hei Marie! Så spennende med en reise til Brasil! Skjønner den med flyreisen. Å sitte «fanget» i en flykapsel i nesten et døgn er jo ikke noe de fleste synes er spesielt gøy. Hvordan flyselskap reiser du med? Som oftest har disse store flyene både bra matservering og egne underholdningssystem, så dersom du ikke klarer å sove noe særlig, så har du hundrevis av filmer og tv-serier som kan underholde deg 🙂

   Ja, jeg bruker å ha med meg både bankkort og kredittkort. Jeg bruker som oftest å bære kredittkortet på meg, og la bankkortet ligge igjen i kofferten/sekken/safen på stedet jeg bor. Dessuten bruker jeg bare kontanter når jeg skal handle noe (og eventuelt kredittkortet for å betale for hotell osv). Jeg gjemmer enten overskuddet av kort/kontanter i hemmelige rom i bagasjen min, eller låser de inn i safen hvis overnattinsstedet har det. Jeg har ikke mer på meg enn det jeg tenker å bruke den dagen (samt kredittkortet da hvis noe dukker opp som jeg må betale ekstra for), og har det som oftest i en pengebok inne i et låsbart rom inne i en veske. Så lenge jeg ikke skal til stranden hele dagen eller på fjelltur, tar jeg ikke med meg sekk ut på bytur/utforsking. Tar heller med meg en veske siden jeg føler jeg har mer kontroll da, og lar den henge på forsiden av kroppen og ikke bak, og passer på at alt av glidelåser alltid er lukket. Sålangt har det gått bare bra!

   Tusen takk! Jeg tror nok at Brasilreisen din blir helt fantastisk 😀

   1. Først og fremst – tusen takk for så hyggelig svar tilbake 🙂 Jeg reiser med KLM, så det er jo et stort og anerkjent flyselskap, så det er jeg ikke så bekymret for. Ja, skal nok ha med iPaden på flyet også, så har jeg litt underholdning i både spill og serier jeg kan laste ned på forhånd.

    Smart det med kredittkort og bankkort, det viktigste er vel at jeg ikke skal ha bankkort og kredittkort sammen, for da er man jo ganske lost om man blir offer for lommetyver.. Skal bo hos en venninne av meg (som er brasilianer), i et veldig trygt nabolag litt utenfor Sao Paulo, så det er ikke noe problem å legge igjen verdisaker der, hvertfall!

    Det blir nok en helt fantastisk tur, ja, jeg gleder meg masse! 😀

    1. Bare hyggelig! KLM er jo super, og veldig greit med iPad også! Da er du jo sikret underholdningsmessig dobbelt opp 😉

     Hvis du skal bo hjemme hos en venninne så er jo kort/kontanterproblemet løst, og du slipper lete etter en hotellsafe! Åh, denne turen din høres så vanvittig spennende ut 😀

 4. Fornuftig innlegg, Renate 🙂 Jeg tror mange vegrer seg for å reise også fordi de er redd for å ikke finne frem på flyplassen og transportsystemet i hvert enkelt.

  1. Takk for det Brita! Det vil jeg tro. Lokale transportsystemer kan være ganske forvirrende, spesielt når språket er svært annerledes og skriftsystemet fremmed. Da er det greit med kart, spesielt over metrosystemet eller lokale bussruter. Slikt finnes mange steder, andre steder er det bare å spørre seg fram – de lokale er som oftest svært hjelpsomme. Dessuten prøver jeg å undersøke alt dette over internett før jeg reiser hjemmefra, slik at jeg har en viss oversikt over hva som er den beste løsningen.

 5. Hva om jeg lar være å reise, og angrer når jeg blir gammel på at jeg ikke turte å følge drømmene mine?

  Det er en mye mer skremmende tanke enn alt dette, synes nå jeg 🙂

  1. Helt enig! Tenk den angeren man må ha i et slik tilfelle? Huff, nei, jeg reiser heller det jeg kan og tar hånd om problemene som eventuelt oppstår underveis.

 6. Flott innlegg! 🙂
  For min del er det stort sett økonomi, tid og hunder som har stoppet min reising, og jeg håper det fortsetter å være det fremfor frykten for å reise! Mest av alt håper jeg selvfølgelig det blir masse reising 😉
  Når folk forteller meg hvor skummelt det er å reise forteller jeg alltid samme historie; min mor har reist mye over alt i verden og hun har blitt frastjålet lommeboken to ganger og blitt ordentlig matforgiftet en gang. Alle tre episodene skjedde i Oslo!! 😉
  Selvfølgelig har det sikkert noe å gjøre med at hun var mindre forsiktig i Oslo enn mange andre steder, men jeg synes allikevel det er litt morsomt!
  Personlig er jeg stor fan av å bruke BH’en som lommebok når jeg er utenlands! Innbiller meg at jeg hadde kjent det om noen hadde grafset meg på den delen av kroppen :p

 7. Et viktig tema – og dette er helt sikkert tanker som VELDIG mange har med seg i bagasjen. Likevel må ikke dette stoppe oss fra å reise – og for de aller fleste av oss så er reising en (nesten) utelukkende positive opplevelse 🙂

  1. Fullstendig enig 🙂 Jeg tenker slik at reising har som andre deler av livet, både positive og negative aspekter, men så lenge man føler de positive aspektene oppveier de negative, så skal man ikke la det negative stoppe seg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.