Istanbul dag 1

IMG_6723

Åååh er vi kommet til eventyrland? Skjønner ikke at det kan finnes mesterverk som Den Blå Moske og Hagia Sofia. Man tror ikke de står der på riktig, det virker heller som det bare er et lerret med et bilde på.. Sært. Det er med andre ord nydelig her.

Vi startet dagen med frokost og en nydelig utsikt ut over Bosporosstredet til den asiatiske siden. En måse syntes maten vår så ganske fin ut gjennom vinduet. Gjennom vinduet, tenker du? Ja, vi måtte spise INNE fordi det REGNET i dag morges.

IMG_6526 IMG_6529Det gikk heldigvis fort over, og vi tok sjalene våre i veska og trasket til Sultanahmetmoskeen som ofte kalles den Blå Moske på grunn av alle de flotte blå flisene som preger dens innside.

Det er en fungerende moske, så for å vise respekt skal man dekke til skuldre og knær (begge kjønn), samt at kvinner må i tillegg dekke til håret. Spesiell (og varm) opplevelse. Men jeg synes det er utrolig viktig å vise respekt for de lokales skikker på steder jeg besøker.

IMG_6608 IMG_6676 IMG_6691Deretter gikk vi over den vakre plassen til mesterverket Hagia Sofia. I 1500 år har denne kolossen stått på stedet og skuet ut over Istanbul! Helt utrolig. Man føler seg VELDIG liten der inne. Dessverre var det stilaser overalt da de forstatt holder på å restaurere bygget. Bygningen ble opprinnelig bygget som kirke, men ble omgjort til moske i middelalderen, og er nå et museum. Interessant å se islamske skrifter og kristne mosaikker i samme bygg.

Noe annet interessant var at vi fant RUNER FRA VIKINGTIDEN der inne på et rekkverk! TENK! For 1200 år siden stod det en mann som helt Halfdan på samme sted som meg på bildet under og skrev «her var Halfdan», og teksten finnes ennå den dag i dag. Slike ting finner jeg så ekstremt fascinerende.

IMG_6815 Istanbul 2013Etterpå tok vi veien lenger inn på halvøya til Grand Bazaar. Kjempespennende! Spesielt for meg som elsker slike eksotiske gjenstander og duppeditter. Skulle gjerne tatt med meg 20 kofferter hit som jeg fint kunne fyllt opp og tatt hjem igjen. Bazaren er HUGE og man kan fint gå rundt i timesvis i de labyrintiske smugene.

Da beina våre ble altfor slitne (og lommeboken min gråt..) satte vi oss på en liten kafe og drakk tyrkisk te.

IMG_6946 IMG_6951 IMG_6989 IMG_6993Deretter var vi så slitne at hotellet ble neste. Begynner jeg å bli veldig gammel eller?

IMG_7005 IMG_7014Utsikten fra takterrassen på hotellet er forresten ganske sweet! Ser både til Den Blå Moske, Hagia Sofia og ut over Bosporos-stredet.

IMG_7030 IMG_7050Vi avsluttet dagen på en restaurant borti gata som viste seg å være en av de bedre i Istanbul i følge tripadvisor. Maten var absolutt velsmakende den! Hva restauranten het? Aner ikke. Jeg har visst rett i at jeg begynner å bli gammel…

IMG_7108 IMG_7115 IMG_7060
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

3 Comments
  1. Fantastiske bilder! Jeg har aldri vært i Istanbul før, men fikk skikkelig lyst nå etter jeg leste blogginnlegget ditt. Artig den historien med runene! Byen er nok et mekka for historieinteresserte. 🙂

    1. Tusen takk! 😀 Byen er absolutt et mekka for historieinteresserte, jeg kunne sikkert bodd der og likevel hatt noe nytt å se og oppleve hver dag, haha. Anbefales så absolutt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.