Hong Kong

Det er i denne fantastiske metropolen at øst møter vest i en merkelig, intens og herlig blanding! Hong Kong er en spesiell administrativ region som tilhører Kina, og huser hele 7 millioner mennesker på et ganske så lite areal. Regionen består av Kowloon-halvøya og rundt 200 øyer hvorav en av dem er selve Hong Kong-øya, som gir regionen sitt navn. På grunn av at britene hadde herredømme over Hong Kong så lenge har det satt sine spor. Blant annet er gatene ofte smale som i Storbritannia, man kjører på venstresiden og to-etasjes trikker finnes det mange av! Byen er virkelig som en eneste stor smeltedingel av forskjellige mennesker, kulturer og religioner.

Også navn på steder minner om britenes tid i Hong Kong. Blant annet Victoria Peak, som har fått sitt navn etter Englands elskede dronning Victoria. Victoria Peak er ikke den høyeste fjelltoppen i regionen med sine 552 meter, men tilbyr derimot en formidabel utsikt over storbyen (både øya og Kowloon). Det er mulig å sette seg på en trikk (som Fløibanen i Bergen) som tar en opp til toppen. Den er braaaaaaaaatt! Har man fått nok av utsikten etter en stund (er det egentlig mulig?) finnes det blant annet et stort kjøpesenter på toppen og mange spisesteder.

Med 7 millioner innbyggere på en relativt liten flate er man nesten nødt til å bygge i høyden for å få nok boplasser til alle. Hong Kong er faktisk byen med flest skyskrapere i hele verden!

I en by med så mange mennesker er det også en utfordring å transporere mennesker rundt i byen, som for eksempel til og fra jobb. Man har faktisk funnet en ganske god løsning på dette, og resultatet er verdens lengste (utendørs) rulletrapp! Rulletrappen er 800 meter lang, og stiger 135 meter i høydemeter. Den binder sammen Central (det gamle hovedsetet i den britiske kolonien) med det vestre distriktet – og mellom disse stedene pendler over 55,000 mennesker hver dag! En genial løsning som sparer menneskene både for masse tid og unødvendig forurensning.

På Tsim Sha Tsui Waterfront på Kowloonsiden av havnen får man en utrolig utsikt over til Hong Kong-øya (første bildet i posten her er derfra) både på dagtid og på kveldstid. Her finner man også Hong Kongs svar på Hollywoods Walk of Fame, nemlig Avenue of Stars. Der finnes både stjernene og håndavtrykkene (og enkelte statuer) til asiatiske stjerner som Bruce Lee, Jet Li og Jackie Chan. Hver kveld er det også et stort lysshow som er best sett derfra.

Etter å ha reist rundt i Kina noen uker, så føltes det ganske merkelig å komme til Hong Kong. Dette skrev jeg i reisedagboken min under oppholdet mitt der: «Hong Kong er ikke som resten av Kina. Det er både rent og ryddig over alt, mange snakker engelsk (det er dessuten ett av de offisielle språkene), ingen raper og fiser, ingen unger tisser på gaten og ingen middager koster så lite som 15 kroner. Det virker heller som om man er i en britisk versjon av San Francisco – med en veeeldig stor Chinatown.»

Det er i alle fall en by med store kontraster!

Hotellet vi bodde på var også ganske awesome. Det heter Island Pacific Hotel og ligger høvelig sentralt. Ganske greit å havne i 26. etasje mht til utsikten!

På grunn av været (det var tyfon/orkanvarsel) sommeren jeg var der ble det også ganske mye tid man satt inne på rommet.. Men vi fikk da trosset været litt! En utflukt man BURDE gjøre (en av mange..) når man her i HK er å dra for å besøke Big Buddha (eller Tian Tan Buddha som den egentlig heter)! Buddhaen befinner seg på øya Lantau, og vanligvis kan man ta en skikkelig kul taubane dit, MEN på grunn av været var denne selvsagt stengt.. Det ble derfor 30 min på MTR-banen og 30 min til med buss før vi befant oss like ved. Først så vi ingen Buddha, men plutselig flyttet skyene litt på seg og den 34 meter høye karen ble synlig. Wow!

Den er en av de 5 store Buddhaene i Kina, og sitter på en trone av lotusblad. Buddhaen ser mot nord for å passe på Kina og det kinesiske folket. For å komme opp dit på høyden (man kan faktisk gå inn i Buddhaen også) må man klatre ca. 250 trappesteg.

Vi dro også innom Po Lin-tempelet, som er et must for folk som ønsker å oppleve den religiøse/kulturelle siden av Hong Kong. Utrolig flott tempelområde med farger, lukter, røkelse, lyder og mennesker i bønn. Spennende sted. Kan derimot tenke meg at det er enda mer mennesker der når det ikke høljer ned..

Det er selvfølgelig mange ting jeg ikke har tatt med her, blant annet de utrolige shoppingmulighetene man har i denne byen. Helt insane! Her finner man ALT og til en relativt billig penge (depends what it is of course). Dessuten finnes det utrolig mange forskjellige spisesteder med KJEMPEGOD mat! Selv om denne er dyrere enn på fastlandet så er den mye billigere enn hva man får i Norge til samme pris.

Hong Kong er en utrolig flott «gateway» til resten av Asia, og skal du dit ønsker jeg deg en RIKTIG GOD TUR!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Vi er vilde med Hong Kong som er Kina uden at være kinesisk. Vi er vilde med dine bemærkninger om at i HK er taler de engelsk, ingen hakken slim, bøvsen eller prutten som man måder overalt i Kina. Selvom Kina er spændende at besøge og har rigtig mange ting man kan opleve har vi svært ved at opholde os i landet pga. overstående men HK det er skønt:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.