Å reise alene

P1180721

«Skal du ut å reise alene igjen? Er ikke det skummelt/kjedelig?»

Før reisingen min begynte å eskalere, hadde jeg også kvaler med å dra alene ut i verden. Kanskje ikke så rart, med alle forferdelighetene media peprer oss med hele tiden. Men desto mer jeg har sett av verden, desto mer skjønner jeg hva den består av. Og den består ikke bare av onde mennesker og grusomme hendelser, den består også av utrolig mye godt.

Jeg er en type person som trives godt i eget selskap, og det har jeg allid gjort. Jeg var ganske selvstendig allerede i ung alder, og det føles godt å kjenne at jeg klarer meg selv uten å måtte være avhengig av andre. Foreldrene mine har vært flinke til å pushe meg ut i situasjoner jeg var sikker på at jeg ikke turte, og med tiden har jeg lært å pushe meg selv. Jeg har alltid slitt med dårlig selvtillit, men den har med årene forbedret seg nettopp fordi jeg har reist og lært meg selv å kjenne. Vi er alle mye sterkere enn hva vi tror, og det er bare bra å utfordre seg selv i blant. Tenk så kjedelig det hadde vært ellers!

Å reise sammen med noen er ikke en luksus alle har. Betyr det at vi skal sitte hjemme og drømme om den dagen vi endelig møter noen vi kan reise sammen med? NEI. Det er en unnskyldning. Man skal ikke sette livet sitt på vent fordi man ikke alltid har noen å dele det med. Jeg ønsker ikke å vente i en evighet på å finne en eller annen som kanskje har lyst å være med meg en gang i tiden. Det vil jo være bortkastet tid, eller hva?

Nå må jeg selvsagt legge til at jeg har mennesker rundt meg som jeg elsker å reise sammen med, og enkelte jeg ønsker å kunne reise med i framtiden. Har jeg muligheten vil jeg gjerne ha noen hjemmefra å dele minnene med. Men faktum er at dette ikke alltid er mulig. Mitt problem er at jeg ønsker å reise hele tiden, og vennene mine/familien min har ikke samme muligheter som jeg har på grunn av skole/arbeid/økonomi/familie. Dessuten har de andre drømmer for sitt liv, og jeg skal ikke tvinge de til å leve ut mine.

Mamma sier alltid «men er det ingen som kan reise sammen med deg?» Frykten for mange foreldre er nok at dersom det skjer noe, så er man veldig sårbar der ute i verden helt alene. Det vil for mange føles tryggere ut å ha noen de kjenner med seg, dersom de kommer opp i ekle situasjoner eller møter sykdom på veien. Jeg føler at så lenge man følger vanlige forholdsregler og tilegner seg kunnskap om stedene man skal til før man reiser, og f.eks. vet hvilke områder som er trygge/mindre trygge, og hvilke numre man kan ringe dersom man har behov for assistanse og så videre, så klarer man seg oftest fint. Dessuten har jeg opplevd at hjelp fra fremmende alltid er tilgjengelig dersom man har behov for dette. Man må selvsagt ha vett nok til å prøve å unngå farlige situasjoner og ikke løpe ute alene i bakgater midt på natten, for dessverre kan det jo finnes enkelte lumske karakterer der ute i verden også.

Jeg tror også mange tror at dersom man drar på en reise alene så er man alene 100 % av tiden. Det kunne ikke vært lengre fra sannheten! Selv om man reiser solo er man sjeldent/aldri alene. Utrolig mange fler enn man ser for seg reiser alene, og så lenge man har lyst å bli kjent med andre reisende så er dette null problem. Det er alltid noen andre som skal samme vei som deg. Mennesker som reiser er også interesserte i å skape nye bekjentskaper, og de aller fleste er åpne for å snakke med akkurat DEG. På denne måten kan man oppleve steder sammen, få tips om steder man kan dra, utveksle reiseerfaringer og få nye venner på kjøpet.

Jeg er hverken supersosial eller spesielt utadvent, men jeg har en eventyrlyst som brenner inne i meg og gir meg «motet» jeg trenger til å dra ut og møte verden alene. Klarer jeg meg så klarer absolutt du deg også.

Alenereiser dytter deg ut av komfortsonen, og presser deg til å lære om deg selv – dine wants and needs, styrker og svakheter. Du disponerer tiden din selv, sover så lenge du vil, drar til de stedene du ønsker å se, følger din egen rytme. Friheten er total. Det er en utrolig følelse å bare gå rundt suge til seg alle inntrykk og bare kjenne på sin egen lykke.

Poenget er, ikke vent på at andre skal trykke på start-knappen på livet ditt. Den trykker du på selv!

The only person that can hold you back from doing what you want to do in life is yourself. Husk det!

Dersom du ønsker flere tips og inspirasjon til det å reise alene, finner du det i håndboken jeg har skrevet i samarbeid med Mette Solberg Fjeldheim bak Reiselykke. Trykk på bildet nedenfor for mer informasjon.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

12 Comments
 1. Hei!
  Ville bare si tusen takk for å ha gitt meg et spark bak!
  Jeg elsker å reise, det er min absolutt største lidenskap! Det er dessverre ikke alltid like lett å få med seg noen på tur, men etter å ha lest litt på bloggen din har jeg bestemt meg for å ta min første reise alene til sommeren! 🙂 Vet ikke helt hvor ferden går ennå, men jeg tenker kanskje Montenegro eller Ungarn. 🙂 Har heldigvis to turer jeg skal på først – Litauen og Mexico! Har klart å få meg en kjæreste som nesten aldri hadde vært utenfor Norges grenser før vi ble sammen, men nå har jeg jammen fått han med meg til Mexico, så det er håp!! 🙂

  Jeg må si jeg blir ganske misunnelig på deg! Så mange fantastiske reiser du har vært på! Jeg har et mål om at jeg skal nå 50 land innen jeg er 30, er er 26 år og har vært i 32 land nå. Gleder meg til jeg har vært i 66 som deg!

  Du har en kjempefin blogg! Alltid moro å lese! 🙂

  Goood jul fra Annette! 🙂

  1. Tusen takk for en kjempekoselig kommentar! 😀 Alltid gøy å høre fra andre som er bitt av reisebasillen. Så gøy at du tenker på å reise alene også. Det er en super måte å reise på imo! Montenegro er FANTASTISK!

   Supert med en reiseinteressert kjæreste også, da har dere nok mye gøy å oppleve sammen i framtiden 🙂

   Fint mål! Jeg håper du klarer det! 😀

   Juleklem til deg!

 2. Utrolig inspirerende å lese!
  Jeg elsker å reise, men har blitt altfor paranoid pga media at jeg ikke tør å reise alene 😛

  1. Takk! 🙂 Skjønner den, det er ikke akkurat så mye hyggelig media pepprer oss med. Men vit at det finnes en hel verden bakenfor det media viser, og den delen består av så utrolig mye godt og bra. Jeg har aldri hatt noen problemer når jeg har reist, alene eller sammen med andre. Så lenge man tar vanlige forhåndsregler, og kanskje ikke setter seg på første fly til steder som Syria nå til dags, vil man som aller, aller oftest komme bra ut av det 🙂 Man kan jo prøve seg på mindre «skumle» steder først, steder som er veldig like med Norge, for å se hvordan man liker seg som alenereisende – og deretter ta steget om å reise lenger bort dersom man merker at man liker den tilværelsen.

 3. Først av alt; takk for koselig kommentar på bloggen min! Måtte selvfølgelig innom deg en tur for å se hva du skriver. Har lagret siden din for å lese mer senere. Det som fanget interessen i første omgang var dette. Jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver om å reise alene. I løpet av 32 år har jeg nok reist mer enn halvparten alene og hatt bare gode opplevelser. Jeg er også av den typen som trives i mitt eget selskap, samtidig som jeg er utrolig sosial. Min erfaring er at det er mye lettere å bli kjent med andre når jeg reiser alene. Da kan jeg også trekke meg tilbake når jeg foretrekker å være i mitt eget selskap. Har aldri opplevd noe negativt på aleneturer, bortsett fra pris. Gleder meg til å lese mer av det du skriver!

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, og ikke minst at du stoppet innom! 🙂

   Så hyggelig å høre at du også har gode erfaringer med å reise alene! Jeg synes også det nesten er den beste måten å reise på. Jeg får så mye mer ut av reisemålet og å bli kjent med andre når jeg reiser alene i motsetning til når jeg reiser sammen med andre. 🙂

 4. Hei! For en fin blogg du har 😀
  Det ser bare så befriende ut å reise aleine! Jeg har aldri vært på solotur utenom Norges grenser, men etter å ha lest bloggen din tenker jeg å prøve meg på dette til sommeren. Vil gjerne begynne litt «rolig», så lurer på om du har noen anbefalinger? Gjerne landsbyer i Europa ? 🙂

  1. Hei Frida! Så tøft at du ønsker å reise alene! 😀 Det er absolutt en befriende og herlig måte å reise på, det skal være sikkert. Når det gjelder steder å reise, synes jeg egentlig hele Europa er passende, spesielt om man har reist litt tidligere. Men når det gjelder spesifikke steder kan jeg kanskje foreslå Sør-Spania som jeg nettopp reiste rundt i selv. Her finner man landsbyer og mindre byer på rad og rekke, og masse å oppleve og lett å komme seg rundt. Det samme gjelder store deler av Frankrike, Belgia, Nederland, Tyskland osv. Selv dro jeg på min første utenlandstur alene til England, hadde et par dager i London og dro deretter til Cotswolds-området, som er utrooolig koselig og fint. Vær heller ikke redd for å dra til Øst-Europa, områdene på Balkan er noen av mine favoritter i landsdelen vår, og har mange spennende og koselige landsbyer. Gi gjerne litt informasjon om hva du ønsker å se oppleve, budsjett, tidsrom osv, så blir det kanskje lettere å korte ned forslagene litt. 😉

   1. Tusen takk for svar! 😀 Øst-Europa virker veldig spennende 😀 Er også veldig positiv til Spania, da jeg kan endel spansk fra før og gjerne vil holde språkkunnskapene ved like 🙂 Er fulltidsstudent med mye obligatorisk, så reisen må legges til sommerferien. Tenkte i utgangspunktet en uke i august. Jeg er veldig glad i bading og strandliv, men er lei charterturer til veldig turstifiserte steder. Når det kommer til budsjett har jeg ikke satt opp noe fast! Men siden jeg er student ser jeg for meg en tur som ikke koster all verden 😀 Trenger ikke bo på fint hotell osv, så lenge jeg bor trygt. Strandliv med innslag av kultur, god mat og gjerne steder man kan gå og utforske hadde vært midt i blinken. Dette er selvsagt bare sånn jeg ser det for meg nå, er åpen for alle forslag 😀

    1. Sør-Spania virker å kunne passe det du er ute etter, men det vil helt klart være både dyrere og flere turister der enn i f.eks. Øst-Europa. Hva med Kroatia, Montenegro eller Albania? Alle disse landene er trygge, billige, byr på fine strender eller klipper å bade fra og sole seg på, byr på mye kultur og historie, steder å utforske, god mat og er relativt lite turistifiserte i forhold til Vest-Europa. Slovenia kan også være en mulighet, her får man alt fra høyfjell til koselige landsbyer og også strender alt innenfor en veldig kort avstand. Det finnes i grunn ganske mange muligheter 😉 Gi meg gjerne beskjed om hva du bestemmer deg for. 😀

 5. Kom til å tenke på noe siste jeg hadde en 4 dagers i Europa alene, man er jo aldri alene. Er jo mennesker rundt deg heletiden når man reiser, om man ikke velger å lukke seg inne på et hotelrom.»Reiste du alene?» Nei…det var mange andre der også, selv på flyet :)! Hehe.

  Man veksler jo alltid noen ord med noen, nå på siste tur snakket jeg 1 times tid med 2 kvinner mens jeg satt utenfor en kafe. På restaurant veksler man kanskje noen ord med de som sitter ved siden av, kommentar på maten. Selv om jeg sjelden er den som tar kontakt selv så skjer det nesten på hver tur at noen snakker til meg i en eller annen setting på denne måten. Man kan også melde seg på utflukter/gruppeturer på destinasjonen, ulempen med 100% gruppereise som tur ut av norge er man helst må følge et tett program der man ikke styrer dagen selv. Da vil man også ta med seg norsk mentalitet ut på tur; det ønsker jeg ikke.

  Så man er jo aldri «alene», alt i alt er det å reise ut av landet på egenhånd en av de beste måtene å reise på synes jeg, da er du din egen sjef! Får opplevelser du aldri ville fått om du hadde med deg hverdagsmenneskene du bruker tid på hjemme med deg på tur.

  1. Det er jo litt forskjell på å reise alene et sted og å reise med noen andre man kjenner, selv om man hele tiden har mennesker rundt seg. Men jeg skjønner hva du mener! Å reise alene er en befrielse på mange måter. Det gir stor frihet, og det gjør det dessuten lettere å komme i kontakt med andre (både andre reisende og lokale) og skape nye venner og bekjentskaper. Det gjør også at man er åpen for destinasjonen og omgivelsene sine på en helt annen måte. Jeg synes det å reise alene er helt alfa og omega. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.