Forberedelser og tips før avreise

Inneholder annonselenke

Skal du ut på reise? Selv elsker jeg tiden før avreise, og bruker mye tid på å dagdrømme og planlegge selve turen jeg skal på. Men det er jo også en del praktiske ting som må ordnes og avklares før man drar. Det finner du tips om her.

Pass

Passet er noe av det viktigste man tar med seg når man skal ut av landet. Innenfor EU er det som regel nok med ID kort, men selv føler jeg meg alltid tryggere med passet. Mange land krever at passet er gyldig i minst seks måneder etter hjemreise, så sjekk ut dette i god tid før avreise. Alle nyere pass er maskinlesbare, slik at man kan bruke automater i passkontrollene på flyplassene inn og ut av landet, noe som går mye raskere enn vanlig passkø.

Dersom du skal på reise til flere land utenfor Europa, må du også forsikre deg om at du har plass nok til stempler og visum i passet til dem alle.

Billetter

Man kommer seg ikke så veldig langt uten billettene til destinasjonen, uansett om disse er med buss, tog eller fly. Noen krever fortsatt at man skriver ut billettene på papir, andre kan vises frem på telefonen. Sørg forresten for at navnet på billettene og i passet stemmer overens. Enkelte flyselskaper er svært strenge på dette, og du kan i verste fall nektes ombordstigning.

Selv undersøker jeg alltid priser på momondo.no og bestiller deretter som regel direkte hos flyselskapene. Dette gir flest rettigheter dersom noe går galt underveis og flyet enten blir forsinket eller kansellert. Overnatting bestiller jeg som oftest alltid hos booking.com.

Penger og kredittkort

Jeg bruker alltid kredittkort når jeg reiser, til alle transaksjoner i utlandet. Alt fra å ta ut penger av minibank til å betale for overnattingssteder, i butikker, restauranter og så videre. Jeg har tidligere blitt svindlet (blant annet på flyplassen hjem fra Rio de Janeiro) da jeg tok ut penger med debetkortet mitt. Prosessen med å få pengene tilbake var lang og vanskelig siden de ble trukket rett ut av min egen bankkonto. Pengene på kredittkortet tilhører derimot banken, og eventuell svindel rammer ikke deg personlig dersom uhellet er ute.

Jeg bruker dessuten kredittkortet allerede før jeg reiser hjemmefra når jeg bestiller billettene mine. Det er fordi kortet gir meg reiseforsikring så lenge 50 % av transportutgiftene til reisen er betalt med kredittkortet. Det gjør også at man er sikret dersom flyselskapet man bruker går konkurs før avreise. Så lenge man ikke bruker kredittkortet over evne, og passer på å betale fakturaen før forfall, så er kortene ofte gratis å bruke og svært praktiske å ha. Usikker på hvilket kort du trenger? Denne oversikten sammenligner forskjellige kredittkort og deres fordeler opp mot hverandre; finn beste kredittkort.

Reis forresten alltid med (minst) to kort (f.eks ett kredittkort og et debetkort, eller to kredittkort), og pakk de gjerne forskjellige steder. I tilfelle vesken eller sekken blir frastjålet eller borte, har du fortsatt et kort igjen å bruke (bare legg aldri kortet i innsjekket bagasje når du reiser med fly).

Valuta

Undersøk også valutakursen til landet du skal til like før du drar, slik at du ikke står som et spørsmålstegn i minibanken når du skal ta ut penger. Det finnes også apper som kan hjelpe deg holde styr på valutakursen og omregningen (veldig greit når man reiser til flere land med forskjellig valuta etter hverandre). Jeg bruker «Currency».

Dersom du betaler med kort og får valget mellom å betale i norske kroner eller lokal valuta, må du alltid veldige lokal valuta. Velger du norske kroner ender du opp med å betale mer enn du må.

Reiseforsikring

Selv om kredittkortet inkluderer reiseforsikring, kan det være en god idé å forsikre seg dobbelt. Jeg reiser aldri på tur uten å også ha reiseforsikringen på plass, og har i mange år brukt helårsreiseforsikringen til Frende, som flere ganger er blitt kåret til best i test. Denne reiseforsikringen gjelder faktisk også i Norge, og dekker deg med en gang du går ut døra hjemmefra. Hvilken reiseforsikring du trenger kommer an på hvilken type reise du skal på, og hvor lenge du skal være borte. Forsikringen fra Frende dekker deg i opptil 75 dager, men skal du reise lenger enn det må du skaffe deg en spesial-reiseforsikring. Før du skaffer forsikring er det også viktig at du er klar over hva forsikringen dekker dersom uhellet er ute, og hvor stor en eventuell egenandel blir.

Visum

Med norsk pass kan man reise til 155 land uten spesielle innreisekrav, men til resten av verden trenger man altså å skaffe visum. Til enkelte land kan man få visum ved ankomst, eller på internett før avreise, men andre land krever både invitasjonsbrev, hotellbooking og diverse som gjør visumprosessen til en både dyr og tidkrevende prosess. Start derfor prosessen med å søke visum tidlig. Enkelte land tar også en «entry/exit fee» selv om du ikke trenger visum. Mer informasjon om hvilke land du trenger visum til og andre innreiseregler, finner du på UD sine nettsider.

Vaksiner

I god tid før avreise burde du undersøke hvilke vaksiner du eventuelt trenger på stedet du skal reise til. Det siste man vil er å komme hjem med sykdom i bagasjen. Til enkelte områder trenger man også tabletter mot malaria, og hos enkelte land er det obligatorisk med gulfebervaksine. Usikker på hvilke vaksiner du trenger? Les mer her hos folkehelseinstituttet.

Sikkerhet

Når jeg reiser alene til destinasjoner som er litt utenfor allfarvei eller ustabile, bruker jeg registrere meg hos UD på reiseregistrering.no. Dersom det skulle skje noe alvorlig på stedet du reiser (alt fra naturkatastrofer, terror eller endringer i sikkerhetssituasjonen generelt), så har UD kontroll på hvor du er og kan kontakte deg.

Gi dine nærmeste en kopi av reiseruten din, hvor det står hvilke steder du overnatter og lignende. Gi gjerne også beskjed dersom du blir utenfor mobilnettet noen dager, slik at de slipper å uroe seg dersom de ikke får tak i deg.

Ta aldri med deg flere verdigjenstander enn hva som er nødvendig, og pakk de alltid med deg i håndbagasjen. Pakk dessuten alltid med deg grunnleggende førstehjelpsutstyr på reiser utenfor allfarvei.

Andre nyttige tips før avreise

  • Ta kopi av pass, visum og billetter (gjerne både papirkopi og i cloud’en)
  • Husk forsikringskortene dine
  • Legg kredittkortet og bankkortet forskjellige steder i bagasjen (men aldri i den innsjekkede bagasjen)
  • Ta med studentkortet dersom du studerer, siden det ofte gir små og store rabatter også i utlandet
  • Trenger du pakketips? Les mer her.
  • Kanskje trenger du strømadapter dit du reiser? Det kan du sjekke her.
  • Ta med powerbank dersom du er avhengig av strøm på mobilen, eller andre apparater, til enhver tid
  • Husk førerkort dersom du skal leie bil (eventuelt internasjonalt førerkort)
  • Du finner flere tips om forberedelsene før en bilferie, i dette innlegget.
  • Skal du bruke telefonen mye på reisen kan det være en idé å kjøpe et lokalt SIM-kort dersom du skal reise utenfor Europa, eventuelt et praktisk digitalt eSIM som alle med nyere telefoner kan bruke.
  • Undersøk på forhånd hva begrensningene på den innsjekkede bagasjen eller håndbagasjen er, så du ikke reiser med for mye (det kan bli dyrt)
  • Husk også at det er begrenset hvor mye væske du kan ha i håndbagasjen. Beholderne må være maks 100 ml, og passe inn i en gjennomsiktig plastpose på maks 1 liter
  • Pugg noen gloser av det lokale språket før du drar, som både settes pris på av de lokale og gjør ting lettere for deg selv

Har du noe å tilføye listen? 




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.