Forberedelser og tips før avreise

Inneholder annonselenke

Skal du ut på reise? Selv elsker jeg tiden før avreise, og bruker mye tid på å dagdrømme og planlegge selve turen jeg skal på. Men det er jo også en del praktiske ting som må ordnes og avklares før man drar. Det finner du tips om her.

Pass

Passet er noe av det viktigste man tar med seg på reisefot ut av landet, spesielt i disse dager når man til og med trenger passet på reiser til og fra Sverige. Mange land krever at passet er gyldig i minst seks måneder etter hjemreise, så sjekk ut dette i god tid før avreise. Dersom du skal på reise til flere land, må du også forsikre deg om at du har plass nok til stempler og visum i passet til dem alle.

Billetter

Man kommer seg ikke så veldig langt uten billettene til destinasjonen, uansett om disse er med buss, tog eller fly. Pass forresten på at navnet på billettene og i passet stemmer overens. Enkelte flyselskaper er svært strenge på dette, og du kan i verste fall nektes ombordstigning.

Selv bestiller jeg alltid flybillettene mine gjennom momondo.no eller direkte hos flyselskapene. Overnatting bestiller jeg som oftest alltid hos booking.com.

Penger og kredittkort

Jeg sverger til å bruke kredittkort når jeg reiser.  Jeg bruker kredittkortet til alle transaksjoner i utlandet, som f.eks. å ta ut penger av minibankene og for å betale for overnattingssteder og lignende. Jeg har tidligere blitt svindlet (blant annet på flyplassen hjem fra Rio de Janeiro) da jeg tok ut penger med det vanlige bankkortet mitt. Prosessen med å få de pengene tilbake var lang og vanskelig, siden de ble trukket rett ut av min egen bankkonto. Pengene på kredittkortet tilhører derimot banken, og rammer deg ikke personlig dersom uhellet er ute. Jeg bruker dessuten kredittkortet allerede før jeg reiser hjemmefra, når jeg bestiller billettene mine. Det er fordi kortet jeg bruker gir meg reiseforsikring så lenge 50 % av reisen er betalt med nettopp kredittkortet. Det gjør også at man er sikret dersom flyselskapet man bruker går konkurs før avreise. Så lenge man ikke bruker kredittkortet over evne, og passer på å betale fakturaen før forfall, så er kortene gratis å bruke og svært praktiske å ha. Usikker på hvordan kort du trenger? Denne oversikten sammenligner forskjellige kredittkort og deres fordeler opp mot hverandre; http://www.norskkreditt.no/kredittkort

Undersøk også valutakursen til landet du skal til like før du drar, slik at du ikke står som et spørsmålstegn i minibanken når du skal ta ut penger. Det finnes også apper som kan hjelpe deg holde styr på valutakursen og omregningen (veldig greit når man reiser til flere land med forskjellig valuta etter hverandre). Jeg bruker «Currency».

Reiseforsikring

Selv om kredittkortet inkluderer reiseforsikring, kan det være en god idé å «dobbelforsikre» seg. Jeg reiser aldri på tur uten å også ha reiseforsikringen på plass, og har de siste årene brukt helårsreiseforsikringen til Frende, som flere ganger er blitt kåret til best i test. Denne reiseforsikringen gjelder faktisk også i Norge, og dekker deg med en gang du går ut døra hjemmefra. Hvordan reiseforsikring du trenger kommer an på hvordan type reise du skal på, og hvor lenge du skal være borte. Forsikringen fra Frende dekker deg f.eks. i opptil 75 dager, men skal du reise lenger enn det må du skaffe deg en ekstra reiseforsikring. Før du skaffer forsikring er det også viktig at du er klar over hva forsikringen dekker dersom uhellet er ute, og hvor stor en eventuell egenandel blir.

Visum

Med norsk pass kan man reise til 155 land uten spesielle innreisekrav, men til resten av verden trenger man altså å skaffe visum. Til enkelte land kan man få visum ved ankomst, eller på internett før avreise, men andre land krever både invitasjonsbrev, hotellbooking og diverse som gjør visumprosessen til både en dyr og tidkrevende prosess. Start derfor visumsøkeprosessen tidlig. Enkelte land tar også en «entry/exit fee» selv om du ikke trenger visum. Mer informasjon om hvilke land du trenger visum til og andre innreiseregler, finner du på UD sine sider.

Vaksiner

I god tid før avreise burde man undersøke hvilke vaksiner man eventuelt trenger på stedet man skal reise til. Det siste man vil er å komme hjem med sykdom i bagasjen. Til enkelte områder trenger man også tabletter mot malaria, og hos enkelte land er det obligatorisk med gulfebervaksine. Usikker på hvilke vaksiner du trenger? Les mer her hos folkehelseinstituttet.

Sikkerhet

Når jeg reiser alene til destinasjoner som er litt mer ukjente eller ustabile, bruker jeg registrere meg hos UD på reiseregistrering.no. Dersom det skulle skje noe alvorlig på stedet man reiser (alt fra naturkatastrofer, terror, endringer i sikkerhetssituasjonen generelt), så har UD kontroll på hvor man er og kan kontakte deg.

Gi dine nærmeste en kopi av reiseruten din, hvor det står hvilke steder du overnatter og lignende. Gi gjerne også beskjed dersom du blir utenfor mobilnettet noen dager, slik at de slipper å uroe seg dersom de ikke får tak i deg.

Ta aldri med deg flere verdigjenstander enn hva som er nødvendig, og pakk de alltid med deg i håndbagasjen. Pakk dessuten alltid med deg grunnleggende førstehjelpsutstyr på reiser utenfor allfarvei.

Andre nyttige småtips før avreise

 • Ta kopi av pass, visum og billetter (gjerne både papirkopi og i cloud’en)
 • Husk forsikringskortene dine
 • Legg kredittkortet og bankkortet forskjellige steder i bagasjen (men aldri i den innsjekkede bagasjen)
 • Ta med studentkortet dersom du studerer, siden det ofte gir små og store rabatter også i utlandet
 • Trenger du pakketips? Les mer her.
 • Kanskje trenger du strømadapter dit du reiser? Det kan du sjekke her.
 • Ta med en powerbank dersom du er avhengig av strøm på mobilen, eller andre apparater, til enhver tid
 • Husk førerkort dersom du skal leie bil (eventuelt internasjonalt førerkort)
 • Du finner flere tips om forberedelsene før en bilferie, i dette innlegget.
 • Skal du bruke telefonen mye på reisen kan det være en idé å kjøpe et lokalt SIM-kort dit du reiser, eller kjøpe «EU-pakka» hos telefonoperatøren din dersom du reiser innenfor Europa
 • Undersøk på forhånd hva begrensningene på den innsjekkede bagasjen eller håndbagasjen er, så du ikke reiser med for mye (det kan bli dyrt)
 • Husk også at det er begrenset hvor mye væske du kan ha i håndbagasjen. Beholderne må være maks 100 ml, og passe inn i en gjennomsiktig plastpose på maks 1 liter
 • Pugg litt gloser i det lokale språket før du drar, som godgjør de lokale og gjør ting lettere for deg selv

Dersom du ønsker flere tips, eller tenker å reise alene, finner du både dette samt inspirasjon i håndboken jeg har skrevet i samarbeid med Mette Solberg Fjeldheim bak Reiselykke. Trykk på bildet nedenfor for mer informasjon.

Har du noe å tilføye listen? 
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.