Saltgruvene i Wieliczka utenfor Krakow

p1250334Gruvenavnet høres kanskje beskjedent ut, men disse saltgruvene er av verdens eldste og mest kjente – og benevnes ofte som ett av verdens uskrevne underverker. Gruven ble påbegynt på 1200-tallet, og saltutvinningen har pågått helt siden da og inn i moderne tid.

På det dypeste er gruven mer enn 300 meter under jordoverflaten, og den består av hele 9 platåer og det er totalt 300 meter med ganger. Bare 2 km av disse er åpne for oss turister, men man får likevel se så mye at man kan utrolig nok ikke tenke seg at det finnes mer der nede.

bild-074 p1250309Gangene binder sammen flere uthogde kamre, og totalt finnes det over 2000 slike inne i saltgruvene. Den største av disse er saltkatedralen som heter «St. Kingas kapel», og det uthogde rommet er utrolig stort! I taket henger en gigantisk saltlysekrone, og det er plass til hele 500 troende der inne! Rommet er 57 meter langt og 17 meter høyt. Alt som finnes i hallen består av salt – utrolig imponerende.

Det finnes også andre hulrom, blant annet ett hvor hestene ble oppholdt den gang de ble brukt i gruvedriften.Det finnes også utrolig nok flere innsjøer der nede av variabel størrelse! Relieffer, statuer og altre uthogd i salt møter man også ofte på sin ferd der nede.. I det eldste kapellet viet til St. Anton gikk for eksempel gruvearbeiderne på messe før arbeidsdagen startet.

bild-069 p1250353 p1250356Det er virkelig som å besøke en annerledes verden der nede! Føles ut som man har kommet på en (veldig mørk) saltplanet..

Byen Wieliczka ligger ca. en mil fra selve Krakow, og for å komme seg dit kan man enten ta tog eller buss fra Krakow.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.