Bokomtale: REIS – verden er ikke så farlig som du tror.

Jørn Bjørn Augestad, eller «Vagabjorn» som han kaller seg, har de siste ti årene reist fra land til land på eventyr. Underveis fikk han ideen om å besøke dem alle sammen. Nå har alle disse opplevelsene blitt til en bok, med tittelen «REIS – verden er ikke så farlig som du tror».

Det er lenge siden jeg startet å følge eventyrene til Augestad på bloggen hans 201countries.com. Måten han uredd kom seg rundt i verden og møtte mennesker på var både tøft og ekte. I mars 2019 satte han satte sine bein i land nummer 195, øyparadiset Seychellene, og ble med det Norges yngste til å fullføre denne bragden.

Disse ti årene har bestått av alt fra svømming med knølhvaler og bestigninger av vulkaner og fjell, til haiking både på land og vann, å tilbringe natten på toppen av verdens lengste tog og spennende, eksotiske stammemøter. Augestad har til og med fått tid til å både skate og padle Norge på tvers (i en liten gummibåt). For å spe på utgiftene og tjene penger til flere reiser bodde han dessuten et år i telt, mens han jobbet på reisebyrå i Trondheim.

Til tross for bokens tittel har Augestad også vært ute for sin del uheldige situasjoner. Han har blant annet blitt knivstukket, ranet, sittet i fengsel og fått både denguefeber og malaria. Likevel skriver Augestad i boken at 99,9% av opplevelsene hans på reisefot har vært gode.

Målet hans med boken REIS er å bidra til å fortelle at verden er mye vennligere og tryggere enn hva folk flest har inntrykk av. Selv land i krig består ikke bare av krigssoner, også her lever vanlige folk sine dagligdagse liv. Uansett hvor man drar er sjansen større for å treffe hyggelige, vennlige mennesker enn det motsatte.

Jeg tok med meg boken til Etiopia, som Jørn Bjørn i REIS omtaler som sitt favorittland. Det viste seg at den var perfekt lesestoff på lange transportetapper hvor man gjerne kan kjenne på reisetretthet. Historiene i boken gjorde sitt for å finne tilbake inspirasjonen og gleden over å være på reise.

Boken REIS er lettlest, underholdende og inneholder en rekke flotte fargebilder og illustrasjoner fra Augestads eventyr rundt i verden. Den byr på rikelig med reiseinspirasjon, og omtaler en rekke steder du kanskje ikke engang har tenkt på å reise til selv – eller engang visste at eksisterte.

Jørn Bjørn har reist verden rundt med telt i sekken, sovet på benker, strender og andres sofaer. Denne typen reising er nok ikke for alle. Likevel kan du gjennom boken reise til alle verdens land uten å engang forlate sofakroken. Kanskje finner du til og med inspirasjonen til å gå litt utenfor din egen komfortsone neste gang du skal reise? Som Augestad skriver, så er jo verden et fantastisk sted, om man bare har øynene åpne for å se det.

Les mer om boken (og bestill den) her. Den kan også kjøpes på ARK og Haugenbok.

Har du lest REIS selv, eller er det en bok som kunne falle i smak? Kanskje en fin julegave til reiseglade familiemedlemmer og venner?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
    1. Enig! Elsker reisebøker! En super måte å kunne reise på og lære om verden uten å engang forlate sitt eget hjem. 🙂 Denne boken er absolutt en fin gave enten til seg selv eller til andre reiseglade. 🙂

  1. Takk for fin omtale og håper vi møtes på tur en gang. ? Vi klarte det jo nesten i Pakistan og så mye vi reiser så er nok sjansen stor for at veiene krysses igjen. Godt å se at du også koste deg i Etiopia ??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.