Jørn Bjørn Augestad, eller “Vagabjorn” som han kaller seg, har de siste ti årene reist fra land til land på eventyr. Underveis fikk han ideen om å besøke dem alle sammen. Nå har alle disse opplevelsene blitt til en bok, med tittelen “REIS – verden er ikke så farlig som du tror”.

Det er lenge siden jeg startet å følge eventyrene til Augestad på bloggen hans 201countries.com. Måten han uredd kom seg rundt i verden og møtte mennesker på var både tøft og ekte. I mars 2019 satte han satte sine bein i land nummer 195, øyparadiset Seychellene, og ble med det Norges yngste til å fullføre denne bragden.

Disse ti årene har bestått av alt fra svømming med knølhvaler og bestigninger av vulkaner og fjell, til haiking både på land og vann, å tilbringe natten på toppen av verdens lengste tog og spennende, eksotiske stammemøter. Augestad har til og med fått tid til å både skate og padle Norge på tvers (i en liten gummibåt). For å spe på utgiftene og tjene penger til flere reiser bodde han dessuten et år i telt, mens han jobbet på reisebyrå i Trondheim.

Til tross for bokens tittel har Augestad også vært ute for sin del uheldige situasjoner. Han har blant annet blitt knivstukket, ranet, sittet i fengsel og fått både denguefeber og malaria. Likevel skriver Augestad i boken at 99,9% av opplevelsene hans på reisefot har vært gode.

Målet hans med boken REIS er å bidra til å fortelle at verden er mye vennligere og tryggere enn hva folk flest har inntrykk av. Selv land i krig består ikke bare av krigssoner, også her lever vanlige folk sine dagligdagse liv. Uansett hvor man drar er sjansen større for å treffe hyggelige, vennlige mennesker enn det motsatte.

Jeg tok med meg boken til Etiopia, som Jørn Bjørn i REIS omtaler som sitt favorittland. Det viste seg at den var perfekt lesestoff på lange transportetapper hvor man gjerne kan kjenne på reisetretthet. Historiene i boken gjorde sitt for å finne tilbake inspirasjonen og gleden over å være på reise.

Boken REIS er lettlest, underholdende og inneholder en rekke flotte fargebilder og illustrasjoner fra Augestads eventyr rundt i verden. Den byr på rikelig med reiseinspirasjon, og omtaler en rekke steder du kanskje ikke engang har tenkt på å reise til selv – eller engang visste at eksisterte.

Jørn Bjørn har reist verden rundt med telt i sekken, sovet på benker, strender og andres sofaer. Denne typen reising er nok ikke for alle. Likevel kan du gjennom boken reise til alle verdens land uten å engang forlate sofakroken. Kanskje finner du til og med inspirasjonen til å gå litt utenfor din egen komfortsone neste gang du skal reise? Som Augestad skriver, så er jo verden et fantastisk sted, om man bare har øynene åpne for å se det.

Les mer om boken (og bestill den) her. Den kan også kjøpes på ARK og Haugenbok.

Har du lest REIS selv, eller er det en bok som kunne falle i smak? Kanskje en fin julegave til reiseglade familiemedlemmer og venner?

Renate

Reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
    1. Enig! Elsker reisebøker! En super måte å kunne reise på og lære om verden uten å engang forlate sitt eget hjem. 🙂 Denne boken er absolutt en fin gave enten til seg selv eller til andre reiseglade. 🙂

  1. Takk for fin omtale og håper vi møtes på tur en gang. 😊 Vi klarte det jo nesten i Pakistan og så mye vi reiser så er nok sjansen stor for at veiene krysses igjen. Godt å se at du også koste deg i Etiopia 🇪🇹

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.