Vakre Gradara – i fotsporene til Paolo og Francesca

Sponset reise

Du har garantert hørt om Romeo og Julie, men har du fått med deg den tragiske kjærlighetshistorien til Paolo og Francesca? Gradara er ikke bare en av de vakreste landsbyene i Italia, her føres du dessuten tilbake til middelalderen og får et lite innblikk i Dantes guddommelige komedie.

Ankommer du Marche nordfra langs Adriaterhavskysten, er de mektige murene til Gradara det første du ser. Landsbyen ligger nemlig på en 142 meter høy høyde, med utsikt ut over det bølgete landskapet Marche er kjent for. Landsbyen omringes av høye middelaldermurer, og på toppen ligger rocca de Gradara, eller byens slott. Nettopp i slottet, landsbyens hjerte, var det den tragiske kjærlighetshistorien tok sted.

De eldste delene av slottet er fra 1100-tallet. Det var derimot den beryktede Malatesta-familien som på 1200-1300-tallet i stor grad gav Gradara sitt nåværende utseende. Tidligere nevnte Paolo var nettopp et medlem av Malatesta-familien. Han var broren til arvingen Gianciotto. Malatesta-familien hadde lenge vært i krig med Polenta-familien fra Rimini, og for å gjøre en innsats i å skape fred, bestemte familieoverhodene for å gifte sammen barna sine. Gianciotto skulle derfor få vakre Francesca da Polenta som sin fru, men det var en utfordring. Gianciotto var nemlig både forkrøplet og uheldig med utseendet, ikke var han spesielt snill heller. Malatesta-familien var derfor redd for at Francesca ville avvise han. Løsningen ble å bruke Gianciottos kjekke bror Paolo som stedfortreder under bryllupet.

Den utspekulerte planen fikk derimot et uheldig, men kanskje ikke så uventet, utfall. Francesca endte med å forelske seg i Paolo, og han gjengjeldte følelsene. En septemberdag i 1289 tok Gianciotto dem på fersken og dro sverdet i raseri. Det hele endte i død og tragedie for de unge elskerne.

Det sies at den tragiske hendelsen tok sted i slottet her i Gradara, og den har inspirert en rekke kjente kunstnere og forfattere i tiden etterpå. Dante Alghieri inkluderer til og med hendelsen i hans guddommelige komedie.

Det er derfor mange grunner til å besøke slottet når man først befinner seg i Gradara, som med tiden har blitt kjent som et symbol for kjærlighet og lidenskap. Andre mektige familier som Borgia, Sforza og Della Rovere (og til og med flere av pavene) har også satt sitt preg på slottet, som har blitt utvidet over flere anledninger – og faktisk var bebodd helt fram til 1983. Dette, sammen med et iherdig restaureringsarbeid på 1900-tallet av den daværende eieren Umberto Zanvettori, har ført til at Gradara regnes som en av de best bevarte festningsbyene i Italia. Alt dette, kombinert med landsbyens dramatiske plassering, romantiske historie og sjarmerende atmosfære, gjorde at Gradara ble kåret til den vakreste landsbyen i Italia i 2018.

For å bli bedre kjent med stedet må du ta beina fatt og utforske de brosteinsbelagte gatene til fots. Innenfor bymurene har ingen biler tilgang. Dette er ikke store stedet, så det tar ikke lange tiden. De ytterste murene har en omkrets på «bare» 800 meter.

Ønsker du å komme litt opp i høyden kan du faktisk betale noen euro og finne veien opp på bymurene. Herfra får du oversikt over Gradara og de trange gatene, og ikke minst ser du ut over det vakre landskapet og den langstrakte kysten. På en klar dag kan du til og med skimte San Marino i det fjerne.

Inngangen til bymurene ligger like ved den mektige inngangsporten Porta Firau, som henger fast i bymuren, og var hovedinngangen til landsbyen i middelalderen. Porten er også byens klokketårn og på utsiden henger våpenskjoldene til familiene som engang regjerte her. Helt fram til begynnelsen av 1900-tallet ble porten lukket og låst hver kveld etter aftenbønnen, og ikke åpnet igjen før daggry neste dag.

Vel nede i gatene er det også mulig å besøke landsbyens museum. I likhet med landsbyen er det ganske lite, men det forteller i korte trekk om Gradaras historie (på italiensk, ta med guide eller digital oversetter). Flere gamle gjenstander gjør historien mer levende. Her får du dessuten muligheten til å dra under jorden inn i en av Gradaras mange grotter og tunneler. Disse ble skapt for rundt 1500 år siden, og fortsatt er deres opprinnelse et lite mysterium.

I høysesongen er Gradara et livlig sted. Turister kommer langveis fra for å oppleve middelalderatmosfæren. Om kveldene, etter at dagsturturistene har dratt, får man derimot landsbyen innenfor murene nesten for seg selv. Når mørket senker seg og gatene tømmes er det nesten som man beveger seg stadig lenger tilbake i tid med hver steg man tar bort fra hovedgaten. Det er nesten som man kan høre lyden av vindebroen til slottet som heves og senkes, klirrende rustning og hestehover som klaprer over brosteinen.

På torsdager om sommeren, derimot, skjer det noe helt spesielt. Da blir nemlig historien fullstendig levende. Disse kveldene fylles gatene av riddere, gjøglere, musikere med lutt, tjenestepiker og prinsesser – og bønder i middelalderklær. Plutselig befinner du deg på 1400-tallet, omringet av tidsriktige portvoktere, ridderparader, middelaldermusikk og soldater som skåler i øl på torget. Det er et fascinerende skue, og Gradara holder flere slike arrangementer hele året gjennom. Blant annet til jul, Halloween og Valentines Day.

Som alltid er det jo historien om de mange menneskene som har bodd og levd innenfor murene som gir landsbyen dens sjel. Man trenger i grunn ikke mer enn noen timer for å se alt, men jeg anbefaler likevel å bruke god tid. Bli kjent med byens små og større gater, se bymurene både fra utsikten og innsiden – og ta selvfølgelig turen inn i slottet, se Francescas soverom og hør de mange historiene. Sørg for at du har tid til å ta en kaffe eller et glass vin på en av de mange kafeene før middag, eller en pizza eller et bedre måltid på en av restaurantene på kveldstid. Se landsbymurene lyses opp i mørket og føle roen senke seg over stedet.

Uansett hvordan du velger å utføre besøket, så sørg uansett for at du legger turen innom Gradara når du besøker Marche. Her blir du møtt av en god blanding historie, kultur, sjarm, god mat og drikke og ikke minst romantikk – i en av de vakreste landsbyene i hele Italia.

Praktisk info om Gradara

Landsbyen har omtrent 5,000 innbyggere, men de fleste bor i husene nedover åssiden på utsiden av bymurene. Landsbyen ligger 25 km fra Rimini, 15 km fra Pesaro og 33 km fra Urbino.

Byen kan fint besøkes på dagstur eller halvdagstur, men å overnatte tilfører besøket et ekstra element. Reiser du sammen med SibillaTravel, slik jeg gjorde, er sjansen stor for at du overnatter innenfor de gamle murene. Vi bodde rett ovenfor det lille torget, og jeg kunne se ut på Porta Firau fra sengen min, noe som var et helt magisk skue i kveldsmørket. Frokosten spiste vi på et gammelt kloster utenfor bymurene, med en magisk utsikt ut over den vakre hagen, vinrankene og ut mot havet.

Les mer om den spennende regionen Marche, og resten av Italia, i disse innleggene.

Har du fått med deg historien om Paolo og Francesca? Kunne du tenke deg å følge i deres fotspor rundt i Gradara?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.