Steder å besøke langs den bulgarske Svartehavskysten

Bulgaria kan by på høye temperaturer, langstrakte strender, en spennende historie og et lavt prisnivå. Landet har mange alternativer når man skal feriere langs den bulgarske svartehavskysten, i dette innlegget blir du bedre kjent med noen av dem.

Som nevnt i innlegget om Burgas, har Bulgaria en rekke interessante steder som burde besøkes langs svartehavskysten (framfor å ta turen til Sunny Beach). I dette innlegget tar jeg deg med til storbyen Varna, resortbyen St. Constantine and Helena og de tre historiske byene Sozopol, Nessebar og Balchik.

Sozopol

Den eldste byen langs den bulgarske Svartehavskysten er Sozopol, og byen er også en av de mest sjarmerende. Sozopol ligger omtrent 35 km sørøst for Burgas, og har en historie som strekker seg tilbake nærmere 7,000 år i tid. I antikken ble byen kjent som Apolloniya. Byen ble kristnet i 330, og fikk da navnet Sozopol som betyr «Den frelsende by».

De gamle husene som fortsatt preger byen består av stein og tre og er en stil typisk for den bulgarske svartehavskysten. Innimellom de gamle husene ligger spisesteder, eldre og nyere kirker, ruiner fra fortiden, og små og større strender. Blåmalte små fiskebåter med bulgarske flagg dupper i havnen og lokale katter smyger seg forbi deg på din vandring i de smale gatene. Det bor bare 5000 innbyggere i Sozopol, noe som gir den en rolig og behagelig atmosfære. På strendene og nærmere sjøen blir man litt mer obs på at dette faktisk er en turistby. Det ligger mange restauranter på klippene ned mot havet og strendene hvor man kan nyte den deilige brisen mens man fyller magen med godsaker.

Vi spiste lunsj på Stariyat Sozopol hvor vi drakk fikenlemonade, fikk smake på sjømat fra Svartehavet og ikke minst prøve fritert ost dyppet i blåbærsyltetøy. Desserten var is med fikenmarmelade laget av fiken fra trærne ovenfor restauranten. Så utrolig godt.

Varna

Varna er den største byen langs den bulgarske svartehavskysten. Byen har en lang historie, og var kjent som Odessos (altså «havbyen») i den greske antikken. Dette har alltid vært en handels- og transportby ved svartehavskysten, og er det fortsatt i dag. Havnen er gigantisk, og utallige kraner stikker opp mot himmelen. Midt oppi all industrien ligger landets marineflåte og en rekke trivelige restauranter. Vi spiste lunsj midt oppi det hele på Staria Chinar – Port Varna som har spesialisert seg på tradisjonell bulgarsk mat og retter fra svartehavsregionen. Vi koset oss med lokale oster, blekksprut og bulgarsk pizza.

Her rakk vi ikke se så mye, men vi fikk delta på en morsom årlig begivenhet. Nemlig dragefestivalen! For niende året på rad har drager i alle former, farger og størrelser seilt over stranden Asparuhovo sør i Varna. Festivalen foregår som oftest tredje helgen i august, og tiltrekker seg tusenvis av deltakere og tilskuere. Kjempegøy å se gigantiske drager av sjødyr flagre oppe på himmelen. Fikk nesten følelsen av å befinne meg under havet.

St. Constantine and Helena

Like nord for Varna og like sør for Golden Sands ligger resortbyen St. Constantine and Helena. Resortbyen er ganske ny, og har på kort tid blitt en av de mest populære feriebyene i Bulgaria. Stedet er oppkalt etter et 500 år gammelt kloster viet St. Constantine and Helena, altså den romerske keiseren Konstantin (som innførte kristendommen i Romerriket) og moren hans Helena (som visstnok reiste til Jerusalem og fant det hellige korset).

Vi var så heldige å overnatte på et av de beste resortene i St. Constantine and Helena, nemlig Astor Garden Hotel. Hotellet byr på vakre omgivelser og fem stjerners komfort. Både rom og bad er stilig og moderne, og har noen riktig så imponerende fellesareal, spa-anlegg og bassengområde. Stranden ligger et steinkast unna, og om kvelden kunne jeg sitte på balkongen og se seilbåter seile forbi under fullmånen. Her kunne jeg gjerne bodd i ukesvis. Prisene er dessuten langt fra avskrekkende. For fra en tusenlapp får du et dobbeltrom med sjøutsikt og alle måltider inkludert.

Nessebar

Bare 5 km sør for Sunny Beach ligger den kulturhistoriske perlen Nessebar. Nessebar ligger på en halvøy og preges av gamle bymurer, smale brosteinsgater og en spennende svartehavsarkitektur fra 1700-tallet. Byens historie og severdigheter har skaffet den en plass på UNESCOs verdensarvliste. Opprinnelig fantes det 44 kirker på dette lille arealet, og fortsatt i dag møter du en ny kirke rundt hver eneste sving. Vi stoppet innom den tidligere ortodokse kirken Sveti Stefan, som nå er omgjort til museum. Kirken ble opprinnelig bygd fra 1000-tallet, men interiøret er autentisk fra 1500-tallet. Freskene er helt fantastiske, og noen henviser til båter og Nessebars lange sjøfartshistorie. Før man dro ut på havet dro man innom kirka for å be om en trygg reise. Ikke så ulikt her hjemme i Nord-Norge.

I havnen ligger både tradisjonelle og moderne båter, og i gatene over ligger utallige koselige kafeer og restauranter klemt mellom historiske hus og bygninger. Nessebar har dessuten både små og større strender, og en roligere atmosfære enn nærliggende Sunny Beach. Spesielt om kveldene når alle dagsturturistene har reist hjem. Jeg dro faktisk hit på min første reise til Bulgaria, og det ble et fint møte med landet som innbød til gjentakelse.

Balchik

Omtrent 40 km nord for Varna ligger den trivelige lille byen Balchik. Byen er omringet av hvite klipper og grønt hav. Vi startet dagen med å se soloppgangen fra en seilbåt ute på Svartehavet. Fiskere stod på moloen og skarven satt og tørket seg på påler i vannet. Klokken 6.21 stod sola opp som en rød lysflekk i horisonten. En helt magisk opplevelse i trivelig selskap med gjengen og kapteinen Nikolai (det er mulig å leie båten hans pr time eller pr dag, du finner han nede ved havna i Balchik). Tenk at noe så hverdagslig kan være så vakkert?

Tilbake på land var det tid for frokost og videre utforsking. Bygningene i Balchik ligger oppover fjellsiden, og hele kysten rammes inn av en strandpromenade. I den sørlige enden av den lille byen ligger Balchik Palace. Det ble bygget mellom 1926 og 1937 av dronning Marie (kona til rumenske Kong Ferdinand I og barnebarnet til britiske dronning Victoria). Disse nordlige delene av Bulgaria var nemlig underlagt Romania i denne perioden. Dronning Marie elsket det beskjedne palasset og de fredelige omgivelsene, og gav det navnet «Quiet Nest Palace».

I dag er palasset omgjort til museum, og det er mulig å besøke både det, rosehagen og den imponerende botaniske hagen som ligger i høyden ovenfor palasset. Det hele ser ut som et eventyr. Palasset har dessuten sin egen vingård! På Queens Winery House kan de vise fram vinflasker helt fra slutten av 1800-tallet. Selv elsker de å eksperimentere og tilbyr en lang rekke spennende viner, likører og raki. Her kan du i tillegg til å smake viner av Pinot Noir og Sirah teste ut vin av blant annet fiken, aronia, melon og roser. Alle som besøker slottet får en gratis vinsmaking på kjøpet, og tro meg, det burde du få med deg.

Jeg besøkte den bulgarske svartehavskysten i samarbeid med Bulgarias turistorganisasjon i august 2021. Jeg har derimot ikke fått noen føringer på hva jeg skal skrive, og som alltid er meningene jeg presenterer her på bloggen mine egne.

Har du besøkt noen av disse stedene langs den bulgarske svartehavskysten selv, eller er det noen av de som frister?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.