Den historiske byen Brasov ligger sentralt i den vakre rumenske regionen Transilvania, omringet av grønne åser og fjellrekken Karpatene. Byen utgjør en perfekt base og utgangspunkt for å utforske hva denne spennende regionen har å by på.
Brasov er en stor og moderne by, og har vært et kulturelt og politisk midtpunkt i lange tider. Gamlebyen er en av Romanias vakreste, og har vært bosatt siden 1211. Byen ble grunnlagt av medlemmer fra Den tyske orden, og bosatt av saksere, hovedsakelig handelsmenn som la føringene for byens utvikling.
Det tyske navnet på Brasov er Kronstadt, som betyr «kronbyen». Navnet symboliserte at dette var et rikt og velstående sentrum for handel og transport i middelalderen. Byen lå sentralt til ved handelsrutene mellom Europa og Det osmanske riket, og nøt godt av det.
Steder å besøke i Brasov
Manges første møte med Brasov er gjerne hovedtorget, Piata Sfatului. Dette store torget er selve hjertet av byen, og er flankert av fargerike, gamle handelshus med høyreiste tak. Her ligger også en rekke restauranter, med uteserveringer som brer seg utover torget på sommerhalvåret. På midten av torget ligger det rådhuset fra 1400-tallet. Fra 1700-tallet ble hver time markert av trompetsang fra bygningens høyreiste tårn. I dag er den gule bygningen omgjort til byens historiske museum.
Noen få skritt fra torget ligger dessuten Den sorte kirke, Biserica Neagra. Historier forteller at den 600 år gamle kirken fikk navnet sitt av en brann som rammet byen på 1600-tallet. Senere forskning har derimot avkreftet dette, og mener kirken har fått både sitt navn og utseende i mer moderne tid. Årsaken er nemlig forurensning, etter at Brasov ble en industriby på 1800-tallet.
Interiøret er verdt å se. Den grå, gotiske atmosfæren mykes opp av det enorme orgelet, lyset fra rosevinduene og de mange tyrkiske teppene som pryder vegger og balkonger.
Fra torget i Brasov dominerer det grønnkledde fjellet Tampa utsikten sørover. Fjellet strekker seg ca. 400 meter opp over byen, som en naturlig festning. Fra toppen er det en fantastisk utsikt, som du enkelt kan beundre dersom du hopper på kabelbanen. På toppen av fjellet kan du dessuten komme nærmere Brasovs eget «Hollywood-skilt». Har du tid og ønsker ta beina fatt, tar gåturen opp alt fra 40-60 minutter. Vel på toppen kan du fortsette innover i fjellet. Men pass opp, her bor det både brunbjørn og gaupe.
Brasov var en gang, som de fleste andre byene i Transilvania, omringet av bymurer for å beskytte byens befolkning og velstand. I dag står bare restene igjen. Du kan blant annet se murene langs Cheu-elven, som utgjør en fin gåtur. I høyden over elven står også vakttårnene det hvite tårn og det sorte tårn. Til førstnevnte går det trapp opp på utsiden, og sistnevnte kan nås via en sti. Fra begge får du en fantastisk utsikt ut over byen, Den sorte kirken og de røde, flislagte middelaldertakene. Du kan også se både murer og bastioner i sørvest, inn mot Tampafjellet, i nærheten av kabelbanestasjonen.
Den eneste bevarte byporten fra middelalderen er vakre Catherine’s Gate, med sine fem tårn. Navnet kommer fra et kloster som engang stod på stedet. I nærheten ligger dessuten Strada Sforii, eller Rope Street, som regnes som en av verdens smaleste gater. Den er omtrent 80 meter lang, men bare 111-135 centimeter bred. Møter du andre underveis blir passeringen gjerne noe intim.
Få også med deg den jødiske synagogen fra 1800-tallet, som ligger i nærheten, og regnes som en av de vakreste bygningene i byen.
Omtrent ti-femten minutters gange lenger vest, i Schei-distriktet, ligger dessuten den første rumenske skolen. Den åpnet dørene på 1500-tallet, og er i dag omgjort til et museum. Siden det ikke var for dyrt å la alle barna i Romania å gå på skole, hadde hver landsby bare råd til å sende ett barn til skolen. De kom så hjem igjen som lærere og brakte videre sin lærdom til de andre barna i landsbyen.
Det virker kanskje rart at den første rumenske skolen lå så langt unna det gamle sentrum? Det er fordi i middelalderen var det bare saksere som bodde innenfor de gamle bymurene. Rumenere og andre var nødt til å bo utenfor, og de fleste holdt til akkurat her i Schei-distriktet. Like ved den gamle skolen ligger dessuten St. Nicholas-kirken fra 1495, den første ortodokse kirken i Brasov, med sine spesielle fresker. Veggmalerier kan også ses på utsiden, og er verdt den korte gåturen fra gamlebyen.
Utflukter fra Brasov
Brasov ligger nært mange av de spennende stedene Transilvania har å by på. Derfor passer det ypperlig å bruke byen som base for å bli bedre kjent med regionen. Her er du nært alt fra skianlegg og turområdet til slott og gamle festninger.
Det er mulig å komme seg rundt med buss og tog, men det er ikke alltid like enkelt. Selv reiste jeg rundt i Romania med tog, men leide bil i to dager for å kunne utforske steder utenfor bykjernene.
Slottet Bran
Bare en halvtimes kjøring fra Brasov ligger den kanskje mest populære attraksjonen i hele Transilvania (og Romania), nemlig slottet Bran. Bran fikk sin begynnelse som en treborg på 1200-tallet, reist av Den tyske ordenen. På 1300-tallet ble slottet bygget i stein og brukt i forsvaret mot osmanerne som herjet området på denne tiden.
Slottet har vært innhyllet i en rekke myter og legender, og i moderne tid blitt kjent som residensen til Dracula, selv om det er å tøye strikken noe voldsomt. Den valakiske herskeren Vlad Tepes, som karakteren Dracula er basert på, kom fra Transilvanias naboregion, men man vet ikke om han noen gnag besøkte dette stedet. Likevel er Bran slott et fascinerende sted å besøke. Slottet ser ganske dramatisk ut, selv om interiøret kanskje ikke er fullt så imponerende.
Slottet er et mektig syn, spesielt fra avstand. De beste bildene får du fra åsen sørvest fra slottet. Fra den store parkeringsplassen her går det en bratt og sleip sti opp til utsiktspunktet.
Les mer om «Draculas» slott i dette innlegget.
Libearty bjørnereservat
Omtrent 40 minutters kjøring sørvest for Brasov ligger bjørnereservat Libearty. Reservatet regnes faktisk som det største bjørnereservatet i verden, og huser over hundre brunbjørner. Alle er reddet fra fæle forhold i fangenskap, noen fra Romania eller andre steder i Europa – og noen helt fra USA. Reservatet så sin begynnelse i 2005 og bjørnene som kommer hit har i dag nærmere 700 mål å boltre seg på.
Det er mulig å besøke reservatet, men dette er ingen tradisjonell dyrehage. Stedet er bare åpent for publikum spesifikke ukedager og man må bestille billett på forhånd til utvalgte tidspunkt. Alle går i samlet gruppe sammen med en omviser, som sørger for at man får informasjon, holder avstand og viser dyrene respekt. Besøket var veldig lærerikt, og til tider hjerteskjærende. Mange av bjørnene har lidd helt fryktelige skjebner. Det virker heldigvis som de som kommer til Libearty endelig får muligheten til å være bjørn igjen.
Mer informasjon om åpningstider og billetter finner du her på nettsidene deres.
Fjellandsbyene Magura og Pestera
Sør for Zarnesti, hvor Libearty befinner seg, ligger landsbyene Magura og Pestera høyt oppe ved foten av Piatra Craiului-fjellene, på grensen til nasjonalparken med samme navn. Gamle trehus klamrer seg til de rullende åsene, avgrenset av gamle tregjerder og taggete grantrær. På høsten pynter skogen seg dessuten i de vakreste, varme farger. Mange av bøndene lever ganske tradisjonelle liv, uten altfor mange moderne hjelpemidler. På mange måter føles det nesten som tiden har stått stille i dette området.
Veien er mange steder i elendig tilstand. Jeg endte opp med å kjøre fra Magura til Pestera, men det ville jeg ikke gjort igjen. Veien var flere steder bare et krater, mer som et utvasket, sleipt elveleie – og det er nærmest et mirakel at jeg (og bilen) kom fram i ett stykke. Ta heller beina fatt og vandre mellom landsbyene (noe som tar omtrent en time hver vei), eller kjør den asfalterte veien opp til Pestera fra hovedveien.
Forsvarsborgen Rasnov
Festningen Rasnov ligger på en høyde og nærmest troner over området rundt. Kanskje ikke så rart, den skulle nemlig beskytte de transilvanske landsbyene fra invasjoner utenfra. Her oppe var man vanskelig å nå for de invaderende styrkene, og de som prøvde seg kunne man se lenge før de nådde fram. De eldste delene er fra begynnelsen av 1200-tallet, og mye av borgen er godt bevart. Innbyggerne følte seg trygge innenfor murene, og gjorde til slutt borgen til sitt hjemsted.
For å komme seg opp kan du enten ta beina fatt, eller ta kabelbanen helt til topps. Vel oppe kan du utforske de gamle murene og bygningene, handle i de små suvenirbutikkene og beundre utsikten fra den 200 meter høye høyden. På motsatt side av dalen ligger de dype skogene, med en av Europas største brunbjørnstammer. Omgivelsene er helt nydelige, og ligner egentlig noe fra sidene av en eventyrbok.
Les mer om Rasnov i dette innlegget.
Vulkankrateret utenfor Racos
Denne utflukten ligger hele 1,5 times kjøring fra Brasov, omtrent halvveis til Sighisoara – og kan så vidt jeg vet bare besøkes med bil. Likevel er stedet såpass kult at jeg er nødt til å ta det med. Utenfor den lille landsbyen ligger nemlig et vulkansk krater. Vulkanen hadde siste utbrudd for ti tusen år siden, men stedet har fortsatt stor geologisk betydning i Romania. I grunn minner landskapet nesten mer om Island enn Romania akkurat her.
Fra landsbyen tar det omtrent 30-40 minutter å gå. Det er også mulig å kjøre, men grusveien er i dårlig stand (den var i alle fall det da jeg besøkte). Landskapet rundt krateret preges av rød vulkanstein, og i et gammel basaltuttak har det dannet seg et turkist vann som kalles Emerald Lake. Det aller kuleste stedet var i mine øyne de ett million år gamle basaltsøylene, som er hele 10-15 meter høye. Fascinerende sted som er verdt omveien.
Eventyrslottet Peles
Slottet Peles ligger også et stykke unna Brasov, men er absolutt verdt et besøk. Det ligger omtrent én times kjøring eller halvannen times togreise fra Brasov på vei sørover mot Bucuresti. Peles ligger ved byen Sinaia, hvor toget stopper. Herfra er det mulig å ta buss, taxi eller gå omtrent 30 minutter opp til slottet. Jeg valgte sistnevnte.
Slottet ble bygget av kong Carol I av Romania på slutten av 1800-tallet, i en tysk nyrenessansestil. Noe som innebærer unikt dekorert trevirke og bindeverk, og en hel haug med tårn innbakt i den spesielle arkitekturen. Slottet ble brukt som kongefamiliens sommerresidens og har hele 168 rom – og en svært vakkert utarbeidet hage.
Etter Bran er Peles det mest besøkte slottet i Romania. Har du sett Netflix-triologien A Christmas Prince, kjenner du kanskje det igjen som slottet til prinsen i Aldovia. På grunn av stedets popularitet blir du neppe den eneste som vandrer rundt i de mørke, men svært dekorerte og imponerende rommene i slottet, men det er likevel verdt å dra innom (gjerne utenom høysesongen, om du kan).
Informasjon om billetter og åpningstider finner du her.
Praktisk info om Brasov
Komme seg hit
Brasov ligger nord for hovedstaden Bucuresti. Med tog tar turen omtrent 2,5 time. Det er omtrent 185 km å kjøre, og kjøreturen tar også omtrent 2,5 timer. Buss gjerne litt mer.
Togstasjonen ligger i den moderne delen av byen, omtrent 3 km fra middelaldersentrumet. Buss nr. 4 tar deg enkelt fra togstasjonen og til gamlebyen i Brasov. Du får kjøpt billett på automat eller i aviskioskene. Husk å validere billetten når du stiger ombord.
Selve sentrum er kompakt og enkelt å utforske til fots.
Overnatte
Første gang jeg besøkte Brasov overnattet jeg i en av de gamle bygningene her på torget, Casa Wagner. En helt fantastisk gammel bygning fra 1477 med store rom, deilig frokost og vinduer med utsikt ut over hele torget. Mellom 500-1000 kroner per rom per natt.
Sist jeg besøkte byen bodde jeg litt utenfor på gjestehuset Vila Alba. Det ligger omtrent 600 meter fra hovedtorget (10 minutters gange), oppe i høyden, så det var fin utsikt fra balkongen til rommet. Trivelig husvert, og muligheten for å leie bil. Bare noen få minutters gange ned til busstasjonen. Omtrent 300-500 kroner per rom per natt.
Spise
Brasov har mange gode og spennende kafeer og restauranter man kan kose seg på, så her er det bare å velge og vrake. Er det en rett man bare må spise når man er i dette området, så er det papanasi. Det er et tradisjonelt bakverk som ligner donutkuler, som gjerne serveres med rømme og bær (gjerne blåbær eller kirsebær). Restauranten Le Ceaun serverer blant annet en kjempegod, men mektig, papanasi. Gjerne skylt ned med hjemmelaget hylleblomstlemonade. Nammm.
Har du besøkt Brasov selv, eller Romania generelt? Hva synes du?
Hei Renate😀 . Leser alltid dine innlegg uansett hvor i verden jeg drar. Skulle gjerne hatt mulighet til å reise mye mer😀
Mye god info om Romania som er et reisemål jeg har høyt på lista. Jeg lurer på dette med å leie bil med sjåfør: Var dette noe du booket på forhånd? Evt hvor booket du? Erfaring med å kjøre bil alene i Romania? Og ift buss: lett å orientere seg og bestille?
Er tog det beste alternativet fra Bucuresti til Transilvania ( Brasov).? Hvilken tid på året har du vært i Romania? Jeg vurderer å dra i begynnelsen av oktober.
Hei Guri! Så gøy at du planlegger å reise til Romania! Et av mine absolutte favorittland i Europa. <3 Jeg har besøkt landet i september/oktober selv, og synes dette er en kjempefin tid. De flotte høstfargene gjør Transylvania om til et ekte eventyr. Å kjøre bil i Romania gikk helt fint. Veiene er stort sett veldig gode, bra skiltet og folk kjører ikke like crazy som lenger sør i Europa, haha. Jeg bestilte bil gjennom gjestehuset jeg overnattet. Jeg innbiller meg at dersom man bestiller på nett er internasjonalt førerkort et krav, men er ikke helt sikker. Sjekk det! Men det er nok mange muligheter (og sikkert billigere også) å bestille på plass, spesielt siden du ikke reiser midt i fellesferien. Tog vil jeg si er det beste alternativet mellom Bucuresti og Brasov, ja. Det tar omtrent halvparten av tiden bussen tar, og er en opplevelse i seg selv. Riktig god tur til Romania, og tusen takk for fine ord! 😀