I fotsporene til TV-serien Poldark

Har du fått med deg den britiske TV-serien Poldark? Den følger kaptein Ross Poldark, som returnerer hjem til England fra frigjøringskrigen i USA for å gjenoppbygge familiearven og livet sitt i Cornwall. 

Poldark var borte så lenge at både familie og hans forlovede trodde han var død. Det byr selvfølgelig på rikelig med forviklinger når han plutselig kommer hjem igjen. Faren er død, familiegården er forsømt og hans utkårede er nå forlovet med hans fetter. Familien har bygd sin formue gjennom Cornwalls gruveindustri, som nå plutselig står for fall.

Serien er basert på 12 bøker skrevet av Winston Graham, og kommer i løpet av juli 2019 med sin femte sesong på britiske TV-skjermer. Har du ikke sett serien, kan jeg gledelig meddele om at alle de fire sesongene ligger ute på NRK nett-TV.

Serien har blitt svært populær, og har på mange måter ført til at turismen i allerede populære Cornwall har eksplodert. Det er kanskje ikke så rart. En historisk spenningsserie i nydelige omgivelser som de i Cornwall er i grunn oppskriften på TV-suksess. Det er jo bare å se på hva serien Outlander har gjort for Skottland. Så selv om mange sikler etter Ross, er det Cornwall som er den virkelig stjernen i serien.

Nedenfor kommer en liste over flere av stedene brukt i filmingen av Poldark. Foruten transportkostnadene (og parkeringsavgifter på rundt 1-3 pund per sted) er alle disse stedene dessuten gratis å besøke! Du kommer deg best rundt med bil. Det finnes også de som velger å vandre fra sted til sted i Cornwall, og siden de fleste av disse stedene ligger langs kysten og South West Coast Path, er det noe som fint kan gjøres dersom duhar god tid.

LES OGSÅ: Strender, scones og fiskerlandsbyer i Cornwall.

Obs, har du ikke sett serien, vil dette innlegget naturlig nok inneholde en del spoilere.

Charlestown

På østkysten av Cornwall, i nærheten av St. Austell, ligger Charlestown. Havnen her ser ut som noe rett ut av 1700-tallet med sine høye steinmurer og store skip liggende til land. På grunn av stedets historiske preg er Charlestown havn fredet for å videre bevares som den er inn i fremtiden. Havnen er likevel fortsatt i full bruk, og da jeg besøkte hadde et stort skip med mannskap nettopp lagt til kai.

I Poldark utgjør Charlestown havnen i Truro. Havnen er også blitt brukt som Falmouth i serien, hvor Varity og kaptein Andrew Blamey hadde sine møter før de til slutt rømte for å gifte seg. Nedre del av havnen er også blitt brukt en del til flere forskjellige møter i sesong fire.

Charlestown er dessuten brukt i en episode av serien Doctor Who, samt i Tim Burton’s Alice i Eventyrland.

Porthcurno beach

Dette er utvilsomt en av de vakreste strendene i Cornwall, og det sier litt i et område kjent for sine flotte kyststrekninger. Den hvite sandstranden ligger mellom høye klipper, og vannet er klart og deilig forfriskende. Porthcurno fungerer som Nampara cove i serien, hvor Ross og Demelza blant annet har vandret sammen.

Stranden ligger dessuten like i nærheten av det spesielle Minack-teateret, og det er mulig å vandre opp til teateret fra stranden ved å følge noen særdeles bratte steintrapper. Utsikten på vei opp (eller ned) er fantastisk, og vel verdt slitet.

Penberth cove

Denne idylliske, lille bukten ligger gjemt i nærheten av Portchurno. Husene er av stein og har alle et tradisjonelt preg. En elv deler husklyngen i to, og man kan hoppe over fra stein til stein til den andre siden. Nede ved vannet ligger små fiskebåter på rad og rekke, og et par eldre menn stod og rettet og garn sammen da jeg besøkte. Et ekte, og svært sjarmerende, sted.

Penberth cove blir brukt som landsbyen Sawle i serien, hvor brødrene til Demelza, Sam og Drake, holder til. Doctor Enys og Demelza har også vært innom her flere ganger. Dette lille, stille stedet ble absolutt favorittstedet mitt av de på denne listen.

Tips: man er nødt til å parkere et par hundre møter før man ankommer bukten. Det er svært få parkeringsplasser, så dersom du ankommer i høysesongen kan det være lurt å besøke stedet enten svært tidlig eller sent på dagen. Da jeg besøkte i mai stod det bare to andre biler der. Mennesker bor fortsatt i husene rundt, så vis respekt for dem.

Botallack

I Botallack er minnene fra gruvedriften i Cornwall sterk. Gruveindustrien etter tinn og kobber var intensiv på 1700-tallet, og arbeidsforholdene for gruvearbeiderne var på mange måter grusomme. Mange arbeidet 12 timer om dagen, seks dager i uka. Mange var fortsatt bare barn når de startet å arbeide, og de færreste levde lenger enn til 40, når slitasje, lungesykdommer og arsenikkforgiftning tok knekken på dem. Mange liv gikk tapt i forferdelige gruveulykker. Utvinningen i dette området hadde sitt høydepunkt på 1870-tallet når hele 500 stykk arbeidet i disse gruvene.

Maskinhusene til gruvene Owles og Crowns ligger kanskje aller mest spektakulært til i hele regionen, og ble brukt som Poldarks Wheal Leasure. Oppe på platået ligger også gruvene Grambler og Wheal Grace fra serien. Dessuten er klippene rundt Botallack brukt som bakgrunn for flere møter mellom de ulike karakterene i serien.

Tips: I tillegg til den nåværende Poldark-serien, gikk det en serie om Poldark på 70-tallet. I den utgaven ble Botallack Manor brukt som Nampara, og dette huset står like ved veien på vei til gruvehusene.

Kynance cove

Kynance cove ligger på Lizard-halvøya, og er kanskje den mest kjente og vakreste stranden i Cornwall. Klippene rundt stranden gir den et helt unikt utseende, og når det er lavvann kan man utforske flere grotter i området. Kynance cove og områdene rundt har blitt brukt til flere ridescener, samt i åpningssekvensen av serien. Dessuten var det her Ross ble ført vekk i håndjern på vei til fengselet i Truro etter å ha blitt pågrepet ved St. Agnes Head. Det var også her Ross og Demelza kom i land med fiskebåten i ganske så røff sjø.

Tips: Stranden forsvinner nærmest ved lavvann, så velg tidspunkt å besøke Kynance cove med omhu. For en fin halvdagsutflukt kan du parkere ved Lizard Point og vandre over heiene til Kynance cove gjennom et nydelig «Poldark»-landskap. Turen er ca. 3 km én vei og tar omtrent to timer tur/retur. Det finnes også en kafé ved Kynance cove som selger cornish iskrem og afternoon tea.

St Agnes Head

Denne vakre, dramatiske kyststrekningen har blitt brukt til mange av ridescenene i Poldark. I disse flotte omgivelsene står dessuten Wheal Coates, et av de mest kjente gruvehusene i hele Cornwall, som ble brukt som Wheal Grace i serien. Området er også ofte brukt som Nampara valley.

Det er dessuten i dette området forfatteren Winston Graham selv bodde, så det kan hende at det var nettopp disse omgivelsene som inspirerte han til å skrive novellene om Ross Poldark.

Tips: Kommer du med bil er du nødt til å parkere nede ved Chapel Porth Beach, som er flott å se solnedgangen fra. En kafé her selger dessuten hedgehog cornish iskrem som er et must å prøve!

Bodmin moor

Bodmin moor er et vilt og utemt stykke av Cornwall. Her har det blitt filmet utallige ridescener, og her i nærheten av Minions finnes også hyttene til flere av gruvearbeiderne, samt den første hytta til Dwight Enys.

Her ute, nært St. Breward, ligger dessuten familiegården Nampara. Dessverre ligger gården på privat land, og det er dermed ikke mulig å komme nært stedet for å se.

I selve Bodmin finnes dessuten Bodmin jail som ble brukt i scenene hvor Jim Carter, drengen til Ross, som ble sent i fengsel for tyvjakt.

Tips: Er du glad i vandring litt vekk fra kysten, er Bodmin moor stedet for deg. Få med deg de spesielle steinformasjonene! Få dessuten med deg de flotte skogene (og deilig afternoon tea) ved Cardinham woods i den sørlige utkanten av Bodmin moor.

Holywell Bay

Holywell Bay er nok en vakker strand, som strekker seg et godt stykke langs kysten. Den omringes av høye sanddyner med siv som blåser i den nærmest konstante vinden, og ute i vannet står de karakteristiske tvillingklippene Gull Rock. Området blir blant annet brukt som Warleggan’s beach i serien, samt utallige galopperende ridescener langs stranden og romantiske møter mellom de ulike karakterene. Blant annet i den første episoden i sesong fire.

Tips: Nede ved stranden finner du en grotte med vann som sies ha helbredende krefter (derav navnet på stedet). Dessuten er Holywell Bay et helt nydelig sted å se solnedgangen!

Andre steder brukt i Poldark

I tillegg til stedene over, finnes det selvfølgelig andre steder brukt i serien. Dessverre rakk jeg ikke innom de alle (men det er jo en fin grunn til å reise tilbake).

 • Chavenage House skal forestille Trenwith House, hjemstedet til Poldark-familien, som i de senere sesongene eies av George Warleggan og Elisabeth. Chavenage House ligger ikke i Cornwall, men i Cotswolds i nærheten av Tetby.
 • Porthgwarra er en liten, bortgjemt bukt hvor blant annet Ross tok et nakenbad mens Demelza snek på han fra klippene over.
 • Bukten Gunwalloe er brukt både som stedet hvor Dwight Enys hytte står, samt stedet hvor smuglerne kom i land i slutten av sesong en.
 • Great Chalfield Manor i nærheten av Bath blir brukt som Killewarren i serien, hjemstedet til Caroline Penvenen.
 • Dyrham Park, i nærheten av Bristol og Bath, er brukt som herskapshuset til Warleggan-familien.
 • De forskjellige byscenene i Poldark, som for eksempel Truro, er filmet inn litt ulike steder, blant annet i Corsham i nærheten av Bath og Cotswolds.

Ser du på Poldark selv, eller er det en serie du tror du hadde likt?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Kom hjem fra Cornwall i går! Hadde ikke hørt om Poldark før jeg kom dit, mer enn att du nevnte seien i første innlegget fra Cornwall. Men så ikke så mye til Poldark i St Ives, der vi bodde,, dvs ikke 800 souvernirbutikker. Men kjenner igjen han nå fra en kaffemugge i ett vindu.

  Men veldig mange fine steder i innlegget, og egentlig glad jeg ikke så det før vi dro. Hadde nemlig ikke bil, dvs dro rundt med buss.

  1. Herlig! Gleder meg til å lese om opplevelsene dine. 🙂 Poldark virker ikke like stort her i Skandinavia som i UK, det er sant. Dersom du ikke reiste med bil er det ganske liksågreit ja, mange av stedene i dette innlegget virket nesten umulig å komme seg til uten leiebil eller til fots (på langvandring).

  1. Takk for det, Laila! Spennende, de første episodene i femte og siste sesong kom nettopp ut på NRK nett-tv ser det ut til. 🙂

 2. Nej jeg kender ikke denne serie men den lyder spændende og den må bestemt på listen over skal ses. Tak for tip.
  Jeg har i mange år drømt om at besøge Cornwall og sikke dog en masser smukke steder ud her beskriver, Renate.

  Jeg siger tak for alle de mange gode tips 🙂

  /Annette

  1. Spennende er serien så absolutt. 🙂 Nydelige landskapsskildringer også! Har man ikke hatt lyst til å besøke Cornwall tidligere, får man det hvertfall etter å ha sett den serien. 😉 Tusen takk selv, Annette!

  1. Takk for det, Magne! Ja, bil er en fordel i dette området. Mange av stedene er ganske vanskelige å komme seg til ellers, dessverre.

 3. Takk for mye god informasjon. Jeg har sett noe av serien på NRK1, og nå holder jeg på og ser alle episodene i reprise. En fantastisk serie med utrolig mye flott natur og ypperlige skuespillere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.