I fotsporene til serien Outlander i Skottland

Elsker du historie, fin natur, slott, tidsreiser, eventyr og interessante karakterer, håper jeg du har fått med deg serien Outlander. Har du som meg, forelsket deg like mye i de skotske omgivelsene i serien som hengivenheten til Jamie, er det kanskje nettopp til Skottland du bør legge neste reise.

Outlander handler om den engelske sykepleieren Claire Randall, som på bryllupsreisen sin til Skottland på 1940-tallet, plutselig havner 200 år tilbake i tid. Kastet inn i 1700-tallets skotske høylandskultur, møter hun en helt ny og annerledes tilværelse, og må plutselig kjempe både for sitt eget liv, men også for å komme seg tilbake til nåtiden og ektemannen. Underveis møter hun eventyr, vennskap og kjærlighet – og selvfølgelig massevis av utfordringer.

Serien tar utgangspunkt i en rekke bøker av forfatter Diana Gabaldon, hvor den første boken ble utgitt i 1991. For min egen del elsker jeg både bøkene og TV-serien, og alt fra omgivelsene til kostymene og musikken er gjort så utrolig bra. Outlander-universet er stort og omfattende, og fra første scene suges man inn i dette og dukker ikke opp tilbake i nåtiden før episoden er over.

Har du ikke sett alle tre sesongene av Outlander, blir dette innlegget en eneste stor SPOILER. Så hold deg unna til du får sett alt, og gjør det fortere enn svint. Sesong fire begynner nemlig 4 november!

(Tips, sett på soundtracket til Outlander sesong 1 når du leser gjennom innlegget,og ikke minst når du kjører rundt i Skottland for å besøke disse stedene).

Falkland

En av de første stedene vi møter i Outlander-universet er lille Falkland i Fife, og å besøke dette stedet er som å kjøre rett inn i episode 1. Falkland ble brukt som Inverness på 1940-tallet (på bryllupsreisen til Claire og Frank), og senere på 1960-tallet.  Covenanter Hotel ble brukt som Mrs Baird’s Guesthouse, hvor Claire og Frank overnattet. Byen er liten og ekstremt sjarmerende, og midt i sentrum står Bruce Fountain, hvor «spøkelset» av Jamie ser Claire gjennom vinduet. Ta deg godt tid til å også vandre rundt i de mange sidegatene, for her er det mye vakkert å se – blant annet Falkland Palace.

Glen Coe

I åpningsscenen i den første episoden i serien er det vakre Glencoe som er avbildet. Denne magiske dalen er en stor del av det som gjør Skottland så spesiell for besøkende. I Glenfinnan, ikke så langt unna, står dessuten Glenfinnan-monumentet hvor Bonnie Prince Charlie (Charles Edward Stuart) er avbildet. Det var her han heiste banneret sitt, og startet Jakobittopprøret i 1745.

Doune Castle

Doune Castle ligger like nord for Stirling, er fra 1300-tallet, og var opprinnelig en kongelig residens. I Outlander er slottet brukt som Castle Leoch, og det er her Jamies onkel, Colum Mackenzie og klanen hans holder til. Slottet ble også besøkt av Claire og Frank på 1940-tallet. Doune castle hadde også en viktig rolle i filmen Monty Python and the Holy Grail, og ble også brukt som Winterfell i pilot-episoden av Game of Thrones. Stedet er dermed som en filmstjerne i seg selv, eller hva.

Inngang koster £ 6

Culross

Denne sjarmerende lille byen i Fife ble brukt som Cranesmuir, landsbyen i nærheten av Castle Leoch hvor Geilis bodde. Torget The Mercat Cross er stedet hvor gutten fikk øret spikret fast, og huset til Geilis ligger like ved. Det sennepsfargete lille palasset i byen ble også brukt i filimingen, og plassets hage var brukt som Claires urtehage. Å dra til Culross er faktisk nesten som en tidsreise i seg selv. Når man kommer vandrende gjennom de små brosteinsgatene med gamle, fargerike steinhus på hver side av seg, er det som å valse rett inn i 1700-tallets Skottland. Byen er supersjarmerende, og regnes som en av de vakreste landsbyene i hele Storbritannia. Vel verdt et besøk med andre ord.

Culloden Moor

Jakobittopprøret møtte sitt endelikt ved slaget ved Culloden i 1746, og ble det siste feltslaget som ble utkjempet på britisk jord. Regjeringsstyrkene mistet bare 50 menn i kampen, og 259 ble stadet. Derimot døde nesten 2000 jakobitter i slaget, med enda flere skadede, og slaget ved Culloden Moor har i ettertid vært sett på som en brutal nedslakting av høylenderne. Slaget ble dessuten slutten på den skotske høylandskulturen som man kjente den. I Outlander ser man Claire besøke gravsteinene til klanene på 1960-tallet i sesong 2.

Det er gratis å besøke selve slagmarken, men inngangen til besøkssenteret koster £ 11 (og vær så snill å huske på at dette er et stort gravsted, ikke bare en «film location»)

Blackness Castle

Blackness Castle fra 1400-tallet ligger ved Forth of Fife, og fungerte i Outlander som Fort William. Det var her Black Jack Randall hørte til og fanget, og nesten pisket ihjel, Jamie. Det var også her Jamie måtte redde Claire, og dessuten besøkes stedet på 1960-tallet av Brianna og Roger i sesong 2. På grunn av festningens spesielle form og plassering rett på vannet, blir stedet ofte kalt «skipet som aldri seilte». For min del passet også navnet Blackness bra, da himmelen var fullstendig svart før jeg ankom, og en voldsom regnstorm brøt ut like etterpå.

Inngang koster £ 6

Glasgow

Det er flere steder i Glasgow som har blitt brukt til filmingen av Outlander. Blant annet Pollock Country Park og Glasgow universitet. George Square blir regnet som hjertet av Glasgow sentrum, og også her har Outlander-crewet vært med filmkameraene sine. I en sidegate til dette vakre torget fridde Frank til Claire. Den store, imponerende katedralen i Glasgow er også brukt i serien. Krypten fungerte som sykehuset L’Hôpital des Anges, hvor Claire jobbet i Paris. Da hun ble syk fikk hun en seng i kapellet avbildet i midten på bildet nedenfor, som passende nok heter «sykepleiernes kapell» i virkeligheten.

Linlithgow Palace

Linlithgow Palace i West Lothian fra 1400-tallet, ble brukt som Wentworth Prison i serien. Den mest brutale episoden i serien tok sted på dette stedet, hvor Jamie ble dømt til henging, og torturert av Black Jack Randall. I «den virkelige verden» er dette palasset fødestedet til Mary Stuart, og bygningen må ha vært litt av et syn i sin tid. Dessverre ble det nærmest totaltskadet i brann på 1700-tallet, og i dag er det bare skallet som står igjen. Når man besøker stedet kan man leke oppdager og fritt gå rundt i ganger, trapper og rom og utforske. Ta gjerne turen opp i tårnene for å se den fantastiske utsikten, og glem ikke å studere den detaljerte fontenen/brønnen midt i borggården.

Inngang koster £ 6

Edinburgh

Flere steder i Edinburgh er brukt i Outlander, og disse ligger stort sett alle i tilknytning til gaten the Royal Mile, som knytter Holyrood Palace til Edinburgh Castle. Langs Royal Mile ligger blant annet inngangen til Bakehouse Close, som er stedet å dra dersom man ønsker å se hvor Claire og Jamie endelig ble gjenforent etter 20 år. Inngangen til Jamies trykkeri, ligger nettopp her. Dette noe gjemte stedet regnes dessuten som en av de best bevarte områdene av gamle Edinburgh. Tweeddale Court ligger ikke langt unna, og ble brukt i Outlander som blant annet markedsgaten hvor Claire møter igjen Fergus.

Midhope House

Stedet jeg kanskje gledet meg aller mest til å se var seriens Lallybroch. Lallybroch, eller Broch Tuarach, fungerer som Jamies hjem i serien. Her er mange trivelige (og ikke fult så trivelige) scener filmet inn, og jeg fikk nesten gåsehud da jeg gikk opp alleen til huset uten å ha andre levende sjeler rundt meg. Det føltes ut som jeg var Claire eller Jamie og hadde kommet hjem! Bygningen fra 1500-tallet står i dag dessverre som en ruin, og man kan derfor ikke gå innvendig. Bygningen tilhører Hopetoun House, og står på en privat gård, så omgivelsene er kanskje ikke helt som man forventer seg.

Man må kjøpe et parkeringsbevis for £ 10 pr bil for å besøke stedet. Det kan enten kjøpes på Hopetoun Farm Shop (kort/kontant) eller ved ankomst (bare kontakt). Det koster £ 3 pr person dersom man ankommer uten bil.

Callanish Standing Stones

Craigh Na Dunh finnes dessverre ikke på ordentlig, men i serien ligger de i landskapet Rannoch Moor, Perthshire. Hvis du likevel har lyst til å prøve deg på å reise gjennom tiden, finnes det mange standing stones man kan besøke rundt i Skottland. Noen av de mest imponerende steinsirklene finner du på Orknøyene og på Isle of Lewis. Callanish Standing Stones ligger på sistnevnte, og her kan man danse i sirkel og løpe opp til så mange steiner man bare vil uten at det står haugevis av andre turister og venter på å gjøre det samme. Isle of Lewis er generelt et fantastisk sted å besøke, og vil få sitt eget innlegg snart.

Flere steder brukt til filmingen av Outlander:

Bo’ness and Kinneil Railway (når Claire og Frank dro ut i krigen på 40-tallet fra London).

Glencoarse Old Kirk (den lille kirken hvor Claire og Jamie giftet seg).

Highland Folk Museum (landsbyen til MacKenziene).

Hopetoun House (slottet til the Duke of Sandringham).

Preston Mill (møllen hvor Jamie må dykke og gjemme seg fra regjeringsstyrkene).

Dysart Harbour (havnen i Le Havre når Claire, Jamie og Murtagh ankommer Frankrike)

Drummon Castle (hagen er brukt som hagen i Versailles)

Enda flere steder finnes på dette kartet fra Visit Scotland.

Som du kan se på kartet under ligger de fleste stedene nevnt i dette innlegget i nærheten av Edinburgh, og kan derfor besøkes derfra. Det er absolutt enklest å komme seg rundt med egen bil (og da kan man dessuten være heldig nok til å få stedene for seg selv), men det finnes også egne Outlander-tours som tar deg med til disse stedene enten på dagsturer fra Edinburgh og Glasgow, eller på flerdagsturer gjennom høylandene.

Har du sett Outlander selv, eller er det en serie du tror du ville likt?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

8 Comments
  1. Har ikke sett serien, men Skottland er jo så vakkert! Var på en liten runde med tog der for et par år siden og blir bare mer og mer frista til å reise tilbake når jeg ser sånne innlegg som dette! Flotte, stemningsfulle bilder. Tror jeg må finne ut hvor det går å se serien også!

  2. Altså… jeg teller ned dagene til 4. november!!! Så da vet du hvor jeg står… Jeg elsker Skottland og drømmer om å gå flere av de fine vandringsrutene der. Det er så mye vakker natur og flott historie i Skottland. Du har jo virkelig fått med deg mange fine plasser tilknyttet serien. Jeg fikk virkelig lyst til å besøke mange av disse stedene. Jeg besøkte Skottland før jeg så Outlander, så derfor har jeg faktisk ikke fått med meg et eneste av disse stedene… (bortsett fra Edinburgh da….).

    1. Haha, herlig! Ja, Skottland har virkelig en stor andel flott natur og spennende historie, det skal være sikkert. Kanskje du også må tilbake dit igjen en tur? Tror jeg selv må tilbake igjen til neste år allerede for å fordype meg enda mer. xD Ikke store landet, men jaggu meg har de mye å by på!

  3. Hei Renate! Takk for en flott presentasjon av Skottland. Jeg har sett Outlander, og jeg elsker den serien, venter spent på sesong 6 som jeg håper kommer i 2021. Jeg var i Edinburgh og Glasgow for noen år siden. Jeg vil gjerne tilbake en gang for å besøke plassene fra den flotte serien.

    1. Hei Trine! Så hyggelig tilbakemelding. 🙂 Artig at du også er fan av Outlander. Jeg håper du har rett i at den nye sesongen kommer i 2021. Begynner bli lenge å vente 😉 Håper du får muligheten til å reise tilbake til Skottland og se mer av det fantastiske landet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.