72 hour cabin – stress ned i en svensk glasshytte

Reklame/Sponset opphold

Langt inne i Dalslands dype skoger, men likevel bare et par timer unna Oslo, finner man en unik måte å unnslippe hverdagen på og stresse ned. Sjekk inn på 72 hour cabin og la den svenske villmarken omfavne deg.

Forestill deg at du ligger på ryggen ute i villmarken, med en lett bris ruskende i håret, lyden av fuglekvitter i det fjerne, og duften av gran hengende i luften. Kanskje begynner det å regne, men det gjør ingenting. Selv om du kan se himmelen, har du tak over deg laget av glass. Dørene står på vidt gap og slipper inn villmarken, men synet av den dominerer også gjennom veggene. Du er omringet av naturen, men også bekvemmeligheter som tørre omgivelser og en behagelig seng å sove i.

Min 72 hour cabin, glasshytten jeg er heldig nok til å få overnatte i, befinner seg hos Dalslands Aktiviteter i nærheten av Dals Långed. Den ligger plassert på en klippe over innsjøen Iväg, omringet av furutrær, fullstendig stillhet og ro. Et sted man føler seg langt fra alt og alle, og hvor man lett kan senke skuldrene.

I dagens moderne, hektiske verden er det mange som lengter vekk fra hverdagen og stresset. For å finne en løsning på dette problemet, pønsket svenskene ut noe genialt. Fem glasshytter ble designet av arkitektstudenten Jeanna Berger, produsert av lokale materialer og deretter plassert langt inne i de vestsvenske skogene.

Deretter ble fem mennesker fra ulike land og bakgrunner, men alle med stressende jobber og et behov for å roe ned, sendt til hver sin hytte. Eksperimentet ble utført i samarbeid mellom Karolinska Institutet i Stockholm og turistkontorene Västsverige og Visit Sweden. 72 timer, i flott natur som dette, viste seg være nok til å redusere stress, senke blodtrykket og hjerterytmen – og endre livskvaliteten til det bedre.

Selv om et opphold her kan karakteriseres som glamping, er fasilitetene ellers ikke så langt unna vanlig camping. Badet består av privat utedo og en kanne med vann over en vask. Morgenbadet tas i innsjøen fra bryggen. Strøm og Wi-Fi er en mangelvare, og det er stearinlys som lyser opp omgivelsene på kvelden. Selv om hytten ser ut som noe fra et moderne, glossy boligmagasin, er et opphold her likevel ganske back to basic.

Til tross for den primitive tilværelsen man får her har det likevel bodd mennesker fra hele verden i glasshytten før meg. Fra både Australia, USA og Tyskland. De har alle hatt et ønske om å senke skuldrene, puste ut og fordype seg i det mest primære og grunnleggende.

Jeg er ikke i tvil om at de fant akkurat det de var ute etter.

Jeg har med meg bok, men merker at jeg istedenfor å lese bare blir sittende og se på omgivelsene. De er til stadighet i forandring. Skyene beveger seg. Fisk hopper i sjøen nedenfor. To majestetiske svaner flakser forbi over meg. Langt i det fjerne hører jeg en eller annen fugl skrike, og bruker lang tid på å undres over hvilken fugl det kan være.

Fiskestenger og agn er inkludert i oppholdet, og henger på sin faste plass bak hytta. Innsjøen rommer rikelig med fisk, men dersom fiskerlykken uteblir, er det godt å vite at maten man trenger kommer levert på døra.

Både middag og frokost ankommer nå på ettermiddagen i kurver og kjølebag fra stedets restaurant. Middagen består av svinekjøtt, poteter, frisk salat, hjemmelaget saus og ferskt brød med smør til. Glasset fylles opp av deilig rødvin. Kjøttet skal grilles, men jeg er visst heller dårlig til å få skikkelig fyr. I stedet steker jeg kjøttet i godt smør på Trangia-brenneren. Det funker det også!

Måltidet nytes på trappen, mens jeg teller fisk som hopper nede på innsjøen. Jeg har ingen andre å skåle med enn meg selv, men det er ikke så verst det heller.

Man blir fort behagelig trøtt av all den friske luften. Likevel er det vanskelig å legge seg. Solen går ned sent på denne tiden av året, og skaper et helt magisk, varmt lys. Når den etterhvert forsvinner, glir fargen på himmelen sakte men sikkert over til rosa, og deretter blått.

Jeg kryper ned under dyna i senga, og blir liggende å bare se utover til søvnen kommer og henter meg. På denne tiden av året er nettene for lyse til å se stjernene, men å sovne til synet av stjernehimmelen over seg har man muligheten til senere på sommeren og høsten.

Neste morgen er innsjøen minst like blankstille som kvelden før. Fuglene kvitrer energisk fra tretoppene og morgenstrålene fra solen når såvidt hytta gjennom trærne. Det er fascinerende å se hvordan sjøen, himmelen og omgivelsene generelt forandrer seg fra time til time, fra den ene dagen til den andre. Morgen til kveld, natt til dag.

Det er alltid godt å ligge å dra seg om morgenen, men her i denne senga midt i disse vakre omgivelsene, kan jeg bli liggende i timevis.

Men til slutt begynner magen å rumle.

Frokosten blir inntatt på trappa i den friske morgenluften. Vaniljeyoghurt med müsli, brød med ost og salami, kokte egg, tomat og agurk, og appelsinjus til. Deilig mat, og jeg kjenner at dersom jeg skal innta så generøse måltider som dette, er jeg nesten nødt til å bevege meg litt.

Heldigvis befinner jeg meg på Dalslands Aktiviteter, som har flust med nettopp aktiviteter å tilby. Daglig leder Pontus Gyllenberg, forteller at stedet hadde sin spede begynnelse i 1993, og har vokst voldsomt siden da. I dag tilbyr opplevelsessenteret hele 50 ulike aktiviteter. Alt fra hesteridning, klatring og skyting med pil og bue til ziplining, gullvasking og kanopadling. Mange av aktivitetene tilbys dessuten året rundt. Her kan du komme tett på Dalslands trolske natur både fra vann, land og i luften. Stedet har også sin egen restaurant, Stenebygrytan, og dessuten nettopp åpnet en flunkende ny kafé.

Dalslands Aktiviteter kan også tilby nærkontakt med geiter, en flokk dåhjort og sin egen lille elgpark. Av de fem elgene kom et par av dem til parken etter å ha mistet moren i bilulykker. På varme dager som dette holder de fleste elgene seg i skyggen, men nysgjerrige Nora kommer stort sett alltid for å hilse på. Hun er en av de foreldreløse, og til tross for sin store størrelse er hun bare ett år gammel. Hun tar villig imot bjørkeris, som hun knasker på til den store gullmedaljen.

Sverige har den tetteste bestanden av elg i verden, og har du riktig flaks kan du i teorien se elg i solnedgang rett fra glasshytta.

Akkurat heldig er ikke jeg, men etter bare et døgn i glasshytta føler jeg meg mer avslappet og harmonisk. Likevel slår det meg at en natt her er altfor lite. Tre netter er helt minimum for å ha nok tid til å både finne pusterom og teste ut ulike aktiviteter.

For å være helt ærlig hadde jeg ikke vært sen med å takke ja dersom noen hadde spurt om jeg kunne bli lenger. Her kunne jeg gjerne bodd en hel uke.

Neste gang blir jeg en hel uke!

Praktisk informasjon om 72 hour cabin

Dalslands Aktiviteter ligger utenfor Dals Långed, ca. 44 km fra Åmål og ca. 150 km fra Gøteborg. Med bil kommer du deg hit fra Oslo på ca. 2,5 timer. Det enkleste er altså å ankomme med bil, men du kan også ta toget til Ed og derfra vandre/sykle de 20 kilometerne til Dalslands Aktiviteter.

Dersom du ønsker mer informasjon eller å booke et opphold i Dalslands 72 hour cabin, finner du mer informasjon her. Dalslands Aktiviteter har nå to stykk glasshytter, og du finner også glasshytter ved Baldernäs Herrgård  og Henriksholm, alle i Dalsland. I tillegg til de fem opprinnelige glasshyttene, finnes det nå ni stykker totalt i Dalsland.

Dalslands Aktiviteter tilbyr også overnatting i tradisjonell lavvo og en moderne sjøhytte. De har dessuten planer om å bygge flere sjøhytter som kan huse hele familier eller vennegjenger.

Ting som kan være greit å ta med seg: våtservietter, sovemaske (dersom du trenger å ha det mørkt for å sove), badetøy, myggspray, tette, gode sko – og ikke minst; eventyrlyst.

Jeg besøkte Dalsland i samarbeid med VisitSweden og Västsverige, som sponset oppholdet mitt hos Dalslands Aktiviteter.

Kunne du tenke deg et opphold i en 72 hour cabin?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
  1. Det var det også! Ønsker meg en slik glasshytte i hagen nå! Haha. Håper du får muligheten til å unne deg et opphold i 72 hour cabin 🙂

 1. Så fantastisk, Renate, dette så jo bare helt midt i blinken ut! Åh! Frister skikkelig, det så bare så fredfullt og herlig ut – og du fikk jo bare det beste været og, da. =) Så ut som det var mye god mat og, mums, mums!

  1. Det var virkelig midt i blinken, hehe! Maten var helt nydelig, sengen utrolig god å sove i og omgivelsene så vakre at jeg nesten ikke ville legge meg. Balsam for kropp og sjel! 🙂

 2. Altså – for et sted! Dette er ikke sted jeg bare fikk lyst til å besøke, dette er sted jeg bare MÅ besøke! Jeg elsker slike naturnære opplevelser – og en bonus er jo at det hverken er strøm eller wifi. Hvis man ikke får stresset ned her, så vet ikke jeg 🙂

  1. Ikke sant! Nesten umulig å ikke skulle stresse ned på et slik sted (hvis man ikke er avhengig av internett eller noe slik, men da har man kanskje ikke endt opp der heller). 😀

 3. Jeg liker virkelig at det dukker opp flere og flere slike steder! Det ser helt fantastisk ut. Blir det veldig lyst å sove der på natten på sommeren eller går det greit med så mye glass?

  1. Jeg og! Det var absolutt minst like fantastisk som det ser ut. 😀 Det var ganske lyst om natten, men heldigvis hadde jeg tatt med sovemaske. Det tror jeg nesten er et must dersom du overnatter i den lyseste tiden på sommeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.