Herculaneum – en tidsreise tilbake til romertiden

Alle har hørt om Pompeii, den romerske byen som ble gravlagt og fanget i tiden av et voldsomt vulkanutbrudd. Men har du hørt om byen Herculaneum, som led samme skjebne? Herculaneum er dessuten både bedre bevart og ser langt færre turister enn Pompeii, og tar deg med på en tidsreise tilbake til Romerriket.

Det er den 24 august, år 79. Livet foregår som vanlig i den velstående byen Herculaneum sør i Napolibukten. Byen er oppkalt etter den greske helteguden Hercules, og er et populært feriested for rike romere der den ligger vakkert til på en odde nede ved havet. Solen skinner fra blå himmel denne morgenen mens de 5,000 innbyggerne gjør seg klare for en ny dag.

Fiskerne drar inn båtene etter morgenens fangst, butikkene åpnes og det handles på markedet, bakerne setter brødet i ovnen, noen tar kanskje morgenbadet i et av badeanleggene. En kvinne står kanskje å skuer ut over havet fra balkongen sin, mens barna leker gjemsel i hagen og fulle menn kommer snublende ut av bordellene etter en heftig natt. Lucius Calpurnius Piso, senator og Julius Cæsars svigerfar, sitter kanskje inne i det imponerende biblioteket sitt og leser om filosofi.

Ved lunsjtider endrer alt seg.

Fjellet Vesuv smeller. Jorden rister. Vulkanen eksploderer i en 16 kilometer høy soppformet askesky opp i stratosfæren. Med ett blir himmelen svart. Vinden blåser det meste av utbruddet sørover, og enorme mengder aske og pimpstein hagler ned på byen Pompeii. Menneskene i Herculaneum flykter for livet. De fleste i båter. De som ikke får plass gjemmer seg i naustene og venter til båtene kommer tilbake for å hente dem. Men alle er ikke like heldige. Vinden snur og utbruddet øker drastisk. En gigantisk dødelig sky ruller nedover fjellet. Plutselig er Herculaneum forsvunnet under nesten 20 meter med glovarm vulkanstein, gjørme og aske, som i tillegg forflytter kystlinjen en halv kilometer lenger unna. Bare på et øyeblikk blir Herculaneum, i likhet med Pompeii, slettet fra kartet.

Ikke før nesten 2000 år senere ser byen igjen dagens lys.

Utgravningene startet i 1738, etter at noen hadde forsøkt å grave en brønn i 1709. Brønnen nådde ikke grunnvannet, men isteden scenen til det antikke teateret.

Massene som dekket byen hadde forsteinet seg, noe som gjorde det vanskelig å grave den fram. Det hadde derimot to fordeler. For det første hadde det gjort det vanskelig for røvere å plyndre Herculaneum, og for det andre hadde de spesielle forholdene gjort det mulig å bevare blant annet trevirke, lær, enkelte tekstiler og mat.

Arbeidet har tatt langt tid, men har gitt usedvanlig rike frukter. Fram av steinen dukket makeløse villaer, fleretasjes bostedshus og et rutenett av antikke gater. Treningsplasser for sport, badehus, butikker, templer, kloakkrør, hager og svømmebasseng dukket opp. Det gjorde også skulpturer, møbler (blant annet et bord med tre bein og en barnekrybbe), smykker, kokekar, mosaikkgulv og helt fantastiske veggmalerier. Til og med bakerens brød dukket opp inne i ovnene. Lucius Pisos skriftruller og papyruser ble også i stor grad bevart, og er dermed det eneste biblioteket fra antikken til å overleve inn i vår tid.

Dessverre var også noen av funnene grufulle. I båthusene fant man de brente skjelettene av 300 mennesker. De som ikke rakk å komme seg unna.

Herculaneums grusomme ende skapte et vindu inn i historien. Inn i livene til menneskene som bodde og levde her for nesten 2000 år siden – og det er på mange måter et utrolig fascinerende skue. Tiden har på mange måter stått stille mellom da og nå.

Du kan vandre i de samme brosteinslagte gatene, se fontenene de hentet vann fra, badehusene de nøt velvære og var sosiale i, gatekjøkkene de kjøpte mat fra, hageanleggene de vandret gjennom, møblene de brukte og husene de bodde i. De mange veggmaleriene av ansikter og mennesker gjør at man til og med kan få et innblikk i hvordan de så ut. Bevart graffiti på husveggene gjør det hele enda mer personlig.

Besøket i Herculaneum er utrolig spennende, men også med en bismak. For man vet jo hva det kostet menneskene som bodde her at byen deres ble bevart på den måten den ble inn i vår tid. Man kjenner godt på deg, der Vesuv ligger og troner over byen den dag i dag.

Utgravningene foregår fortsatt, og man vet fortsatt ikke nøyaktig hvor stor Herculaneum faktisk var. Store deler av den antikke byen ligger kanskje fortsatt gjemt under den moderne byen Ercolano, med enda flere hemmeligheter godt bevart for ettertiden.

Praktisk info om Herculaneum

Historiske Herculaneum ligger under den moderne byen Ercolano, som er en forstad til storbyen Napoli. Du kommer deg enkelt fra Napoli til Ercolano med tog. Fra togstasjonen Napoli Garibaldi tar du lokaltoget Circumvesuviana omtrent 25 minutter til stasjonen Ercolano-Scavi. Herfra tar det rundt ti minutter å gå nedover til billettkontoret.

Inngangen til Herculaneum koster 13 euro per voksen, gratis for barn under 12 år. Skal du besøke utgravningsstedet i høysesongen anbefales det at du bestiller billett på forhånd.

Gjenstandene som er hentet ut fra Herculaneum, og Pompeii, befinner seg i Napolis arkeologiske museum.

Har du besøkt Herculaneum eller Pompeii selv, eller er det noe du kunne tenke deg?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.