Gammelstua på Sortland – og den blå byen

Reklame

Sortland er kommunesenteret i Vesterålen og omtales ofte som den blå byen. Hvorfor oppdager du fort, mange av byens bygninger er nemlig blåmalte. Med utsikt mot alt det blå kan du overnatte i Gammelstua. Et lite, gammelt fiskerbondehus som har reist rundt i Nordland før det til slutt endte opp her, like utenfor Sortland Hotell.

Den blå byen

Allerede før du kjører over Sortlandbrua merker du det, for besøker du Sortland oppdager du fort at byens farge er blå. Både hus og bygninger, veggmalerier, benker, blomsterkasser og annen dekorasjon er blåmalt i ulike nyanser. Det gir et unikt og spennende uttrykk. Den elleville ideen om å farge byen blå kom i 1998, og mannen bak initiativet er kunstneren Bjørn Elvenes. Hans visjon var å gjøre Sortland til et tredimensjonalt maleri og dette ble Sortland kommunes tusenårsprosjekt.

Når du vandrer rundt blant de blå bygningene dukker det også opp tekster her og der, dersom du er oppmerksom nok. Det er forfatter Lars Saabye Christensen som tok initiativet til dette. Prosjektet «Skrift på blå bunn» engasjerte ungdom i Vesterålen til å skrive korte tekster, ord og dikt, som deretter ble oppført på husveggene.

– Vi skal være med på å gi Sortland en poetisk gave, sa Saabye Christensen selv.

Det er en koselig aktivitet å vandre rundt i sentrum på jakt etter nye tekster og blåmalte fasader. Ofte må man stoppe opp og se etter litt ekstra. Tekstene er ikke alle steder like lette å se – og slik skal det være.

Prosjektet om å gjøre byen blå har ført til både kontrovers og uenigheter mellom kommune, kunstneren og byens innbyggere. Noen er svært for prosjektet, og ønsker til og med farge Sortlandbrua blå. Andre misliker blåmalingen og mener den er unaturlig. Som med alt annet, har folk delte meninger. Selv synes jeg ideen om den blå byen er spennende, og noe som absolutt pirrer interessen til oss tilreisende og gir oss en god grunn til å bli litt lenger. Blåfargen er med på å gi Sortland sin helt egen identitet.

En natt i Gammelstua

Sortland har i overkant av 5,000 innbyggere. Byen ligger sentralt plassert i Vesterålen, og herfra kan man nå regionens ytterste grenser på bare rundt én time. Halvannen time tar det derimot opp til Andenes. Sortland er derfor et passende sted å bo dersom man skal utforske Vesterålen.

Byen har to hoteller og en campingplass. Sortland Hotell stod nyrenovert våren 2021 og kan dessuten by på noe helt spesielt ute i hagen. Hit kom nemlig Gammelstua i 2014. Det 170 år gamle huset ble opprinnelig oppført i Vefsn på Helgeland. Der ble det brukt som bolig for en fiskerbondefamilie før det på 1890-tallet ble pakket ned og sendt oppover til Andøya. Der var det i bruk til 1963. Det er med andre ord fascinerende å tenke på alle som har bodd og levd livene sine i nettopp dette huset alle disse årene.

Fiskerbondetilværelsen var vanlig langs hele norskekysten i tidligere tider. Betegnelsen ble brukt på familiene som levde av både jordbruk og fiske. Ofte var mannen ute på havet store deler av året, mens kvinnen passet på gården, dyrene og barna. Denne leveformen var ofte en nødvendighet, da bare kombinasjonen gav nok utbytte til å brødfø familien. Dersom levevilkårene ble ekstra vanskelige, kunne man pakke ned huset og ta det med seg et nytt sted for å prøve lykken. Kanskje var det nettopp det som skjedde med Gammelstua og dens tidligere eiere?

I 2020 var Gammelstua ferdig restaurert med både kjøkken og bad i tradisjonell stil, men likevel med alle moderne nødvendigheter. Huset står nå vegg i vegg med Sortland Hotell, og gjennom vinduene ser man ut på byens blå fasader. Jeg og hunden Thico sjekket inn, og hadde et fantastisk opphold i de historiske omgivelsene. I dagens bruk-og-kast-samfunn, føltes det både spennende og bærekraftig å overnatte et sted som hovedsakelig, bortsett fra noen nye finesser, ser ut som det gjorde for over hundre år siden.

Frokost på Sortland Hotell er inkludert i prisen av oppholdet, og byr på en deilig buffet med masse forskjellig å velge mellom. Når man først er inne på hotellet passer det dessuten å ta en liten titt inn i Saabyes bibliotek. Tidligere nevnte forfatter Lars Saabye Christensen bodde nemlig mange år på Sortland, og har nevnt byen og hotellet, i sine litterære verker. Han har dessuten donert et eksemplar av alle hans utgivelser på alle språk til Sortland Hotell, og disse samt originalmanuset til boken Herman, er å finne i Saabyes bibliotek, like innenfor hotellets resepsjon.

Hvordan komme seg til Sortland?

Sortland ligger i underkant av én times kjøring fra fergeleiet Lødingen. Det tar 20 minutter å kjøre fra Stokmarknes til Sortland. Harstad/Narvik lufthavn på Evenes er ca. 1 time og 45 minutters kjøring fra Sortland.

Hurtigruten har også anløp på Sortland, både på sørgående og nordgående rute.

Praktisk info om Gammelstua

Gammelstua har eget bad og kjøkken. Huset har en stor og deilig dobbeltseng, samt to skyvsenger. Huset rommer derfor fire stykk, og passer perfekt til et par, en liten familie eller en liten vennegjeng. Wi-Fi og frokost er inkludert i prisen.

Sortland Hotell ligger midt i sentrum og er innenfor gangavstand til alt Sortland har å tilby. Hotellet har dessuten rikelig med parkeringsplasser. Du kan også ha med deg hunden, mot et lite pristillegg. Mer informasjon om Gammelstua og Sortland Hotell finner du her.

Oppholdet mitt i Gammelstua på Sortland Hotell var en sponset aktivitet i regi av Sortlandhotellene AS og Sparebank 1 Nord-Norge gjennom prosjektet nyeopplevelser.no. Jeg valgte selv hvilken aktivitet jeg ønsket å prøve, og en overnatting i Gammelstua fristet veldig. Sjekk gjerne ut nettsiden for flere aktiviteter du kan prøve deg på i Nord-Norge i sommer.

Har du vært i Sortland selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å oppleve?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Skal dit og til Andenes i august etter at jeg så du postet så mye fint på Instagram derfra!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.