Dronningruta mellom Stø og Nyksund

Dronningruta fra Stø til Nyksund er en rundtur som tar deg med langs fjæra og over fjellene på Bø i Vesterålen. Her kan du vandre i Dronning Sonjas fotspor i et mektig stykke nordnorsk natur. 

Dronning Sonja gikk denne turen første gang i 1994 og gav dermed ruten sitt navn. Siden den gang har tusenvis av mennesker gått i hennes fotspor for å ta del i opplevelsen og naturen hun ble så begeistret for. – Jeg har lagt igjen en liten bit av hjertet mitt her, sa Dronningen en gang til NRK. Dronningruta ble dessuten i 2012 kåret til Norges fineste tur av magasinet Friluftsliv, og Lars Monsen vandret rundturen med hele Norge på slep i 2018 i programmet «Monsen minutt for minutt». Rundturen der ute i havgapet fortsetter å tiltrekke turglade mennesker, og i sommer fikk jeg endelig gå Dronningruta selv.

Den lave ruten

Jeg startet selv med å kjøre til Stø i Øksnes kommune, omtrent én time nord for Sortland. Været var langt fra det beste dagene jeg tilbrakte i Vesterålen, men slik er det i Nord-Norge. Været her er langt fra forutsigbart. Med sekken full av vanntett tøy satte jeg og hunden i vei fra startpunktet på Stø midt på formiddagen.

Etter bare ti-femten minutters gange ankom vi den vakre Skipssanden. Det var fortsatt opphold og den vakre stranden viste seg fra sin beste side. På vei fra den langstrakte stranden og til Enge ligger flere spor i terrenget etter tidligere bosetninger. Her ligger hustufter og gravrøyser fra jernalderen og tidlig middelalder på den smale stripen mellom fjell og hav. Vel fremme på Enge er det satt opp en stor og flott gapahuk, hvor det passet bra å sette seg ned for å ta seg noe å spise.

Det var lurt, for ikke lenge vi forlot gapahuken, begynte det å hølje ned. Det var synd fordi denne strekningen mellom steinstrendene og mot Nyksundskaret var utrolig vakkert. Hvite topper myrull danset i den kraftige vinden og svaner lå på Langvaddalsvatnet mens måker seilte rundt ovenfor. Med de grønnkledde, delvis tåkedekte fjellene bak, så det nesten ut som en scene fra Jurrassic Park.

Deretter bar det bratt oppover omtrent 200 høydemeter, forbi noen hytter som var bardunert med kjetting til fjellsiden, til Nyksundskaret. Oppe på Nyksundskaret står det skilt tilbake mot Stø både langs den lave ruten jeg nettopp hadde gått, og tilbake til Stø over fjellene. Til nå hadde jeg gått 4,2 kilometer.

Her står det også skiltet til Nyksund, som ligger omtrent 1 kilometer lenger ned i terrenget mot storhavet.

Nyksund

FIskeværet Nyksund var lenge et av de største i Vesterålen. Om vinteren under skreifisket var det yrende liv her, og folketallet på rundt 120 mennesker ble ofte mer enn fordoblet. I sin glanstid for over hundre år siden var det opptil 750 fiskere som brukte Nyksund som base for vinterfisket. I takt med at fiskebåtene ble større, ble havnen i Nyksund etter hvert for liten. Det førte til gradvis nedgang og fraflytning og i 1975 var fiskeværet fraflyttet og dødt.

Etter hvert fikk fiskeværet nytt liv, og ble revitalisert som «kunsthovedstaden» i Øksnes. I dag finnes det både overnattingssteder, restauranter, kunstgalleri og bokkafé her ute. Nyksund er en fargerik bebyggelse på kanten av storhavet som absolutt fortjener et besøk dersom du går Dronningruta, enten du tar turen innom til fots eller med bil (på grunn av det dårlige været gjorde jeg selv sistnevnte, siden jeg da sparte både tid, høydemeter og distanse).

Den høye ruten

Fra Nyksund og Nyksundskaret går veien videre oppover og oppover. Den høye ruten fra Nyksundskaret over fjellet Kjølen og ned til Stø, er 7,1 kilometer lang, og dermed nesten dobbelt så lang som den lave ruten langs havet. De første 400 høydemetrene går det nesten rett oppover, og flere steder er ruten sikret med tau. For mange kan det kanskje bli litt vel luftig her. På en annen side er utsikten helt fantastisk.

På vei opp til Finngamheia flater det etterhvert litt ut. Finngamheia er med sine 448 høydemeter rutens høyeste punkt, selv om man kan finne veien opp til flere topper underveis langs ruten, som er enda litt høyere. Her oppe er utsikten helt fantastisk og på vei opp ser du både ned til Nyksund, ned til Langvaddalsvatnene, havet og stien du skal følge videre langs fjellene. Selv i regn og stiv nordvestlig kuling var det vanskelig å ikke stoppe opp og nyte det mektige synet av fjellene som omringet oss.

På vei mot Sørkulen måtte vi først ned et godt stykke, før stien gikk bratt oppover igjen. Deretter går den slakt oppover under selve toppen av Sørkulen, før den slynger seg videre forbi Kjølen og flere mindre topper på vei tilbake mot Stø. Herfra strekker utsikten seg mot Andøya og fjellene sørover, samt utover storhavet. Etter hvert dukker dessuten utsikten ned mot Skipssanden opp. Her hadde regnet stoppet for vår del, så vi kunne sette oss ned og nyte synet av stranden og noen ørner som lekte i vinden.

Det siste stykket ned mot Stø er ganske bratt og tungt for knærne. Vi passerte en militærinstallasjon, og nøt utsikten ned mot fiskeværet hele veien. Det begynte å bli gå mot kveld, og fiskebåtene var på vei inn mot kai etter en dag ute på havet. Lyden av måkene som fulgte etter brøt opp den store stillheten i naturen vi beveget oss i.

Stø

Etter omtrent seks timer i fjellet var vi tilbake nede på Stø. Rundt år 1900 bodde det rundt hundre mennesker her, og det fantes både fiskemottak, dampskipskai, postkontor og butikk. I dag bor det færre mennesker på Stø, men fiskeværet lever i beste velgående. På vinteren er det full aktivitet her i forbindelse med skreifisket.

På sommeren er det også liv i havna med flere ulike båtturer for turister ut på havet for å se på hval, sel og fugl. Her kan man dessuten overnatte både i rorbu og på camping, dersom man ønsker å bli lenger eller hvile seg etter Dronningruta.

Spesielt fascinerende i fiskeværet er de mange fargerike fasadene og veggmaleriene med motiver fra havet. Dessverre startet det å regne igjen, så da var det bare å komme seg i bilen og sette kursen tilbake mot Sortland etter en værhard, men fantastisk dag i Dronning Sonjas fotspor.

Praktisk info om Dronningruta

Du har mange ulike muligheter når du skal vandre rundturen Dronningruta. Du kan starte både på Stø og i Nyksund, to gamle fiskevær nordvest på Langøya i Bø. På grunn av enkelte bratte partier anbefales det derimot at man alltid vandrer langs fjæra mot Nyksund og over fjellet mot Stø. Jeg fulgte anbefalingene, men møtte flere som gikk motsatt vei, og sa at det også fungerte greit så lenge man var forsiktig.

Går du fra Stø via Nyksundskaret og tilbake over fjellene til Stø er ruten 13 kilometer lang, og tar omtrent fem-seks timer. Tar du omveien via Nyksund er ruten 15 kilometer lang, og tar bortimot syv-åtte timer. Totalt forserer du rundt 750-900 høydemeter på grunn av alle høydeforskjellene.

Du bruker lengst tid dersom du starter i Nyksund eller starter på Stø men tar avstikkeren ned til selve Nyksund, som er på ca. 1 km hver vei. Den korteste rundturen får du derfor dersom du starter fra Stø.

Det er også mulig å vandre én vei mellom Stø og Nyksund, og skaffe bilskyss eller RIB-skyss tilbake igjen. For en lettere rundtur kan du gå fjæra både fram og tilbake. Det finnes med andre ord mange muligheter, slik at Dronningruta kan tilpasses de aller fleste.

Sett uansett av en hel dag til turen, og bruk god tid til å nyte naturen underveis. Har du god tid kan du til og med overnatte i et av fiskeværene før du går tilbake til utgangspunktet igjen neste dag.

Hvordan komme seg til Stø eller Nyksund?

Du kommer deg til både Stø og Nyksund med buss eller bil. Kjør RV820 fra Sortland mot Myre, og ta deretter av mot henholdsvis Stø eller Nyksund. Merk av veien ut til Nyksund er en smal grusvei klemt mellom havet og rasfarlig fjell. En opplevelse i seg selv! Fra Sortland tar det omtrent én time å kjøre både til Stø og Nyksund. Skal du kjøre mellom Stø og Nyksund tar det omtrent 20 minutter.

Har du gått Dronningruta selv, eller er det noe du kunne tenke deg?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.