24 timer i Sevilla

Sevilla er den største byen i Andalucia, Spanias sørligste provins, men bykjernen er liten og lett tilgjengelig til fots. Sevilla har vært bosatt siden romertiden, og var i mange år maurernes hovedstad. Her kan man fordype seg i imponerende arkitektur, kulturelle tradisjoner og deilige tapas. Dessuten er Sevilla regnet som en av ti byer verdt å besøke i 2018 av Lonely Planet. Bli med på et spennende døgn i det som mange regner som Spanias vakreste by.

Kl. 08.00 – Frokost på El Comercio

Start dagen med en erketypisk spansk frokost. Churros dyppet i sjokolade høres kanskje mer ut som en dessert enn noe annet, men i Spania er det dette som gjelder (spesielt i helgene, eller etter en kveld ute). På El Comercio har churros blitt servert siden 1904, og det er alltid kø utenfor på morgenen. Stedet serverer også andre alternativer som ferskpresset appelsinjuice, kaffe og sandwich dersom churros og sjokolade føles litt i mektigste laget. Churros og sjokolade får du for 4 euro, og for den ekte spanske følelsen, spiser du ved baren.

Kl. 09.00 – Et besøk i Katedralen

Ta så turen til katedralen i Sevilla som ruver godt over byen, og regnes som den tredje største kirkebygningen i verden. Den gotiske katedralens innside er massiv og det er høyt under taket. Her ligger dessuten graven til Christopher Columbus, som startet sitt seilas til den nye verden, nettopp fra denne byen. Glem ikke å ta turen opp i klokketårnet Giralda, som opprinnelig fungerte som minaret til moskeen som opprinnelig lå på dette stedet. Her går man ikke opp trapper, slik man oftest gjør i slike klokketårn, men på ramper. Hvorfor? Fordi den muslimske bønneroperen visstnok red på hest (!) opp i tårnet, for å gjøre de fem daglige turene opp dit enklere. Utsikten er spektakulær fra toppen ut over byen.

Kl. 10.30 – Nabolaget Barrio Santa Cruz

Barrio de Santa Cruz er det gamle jødiske nabolaget i Sevilla, og ligger like ved katedralen. Området er spesielt sjarmerende med sine gamle, fargerike og skjeve hus knyttet sammen av brosteinsgater og appelsintrær. Veggene står tett i tett og frodige planter velter ut av blomsterkassene på balkongene. De smale, krokete gatene hadde fra begynnelsen to formål; å gi skygge fra den varme sommersolen, og forvirre fiender som ønsket å innta byen. La nysgjerrigheten guide deg rundt, og se om du ender opp ved Calle Juderia, den kanskje mest maleriske gaten i hele byen.

Kl. 12.30 – Lunsj i Calle Meteos Gago

Tiden går fort når man utforsker en spennende by som Sevilla, og mellom all sightseeingen må man nesten presse inn tid til en god lunsj. Ta turen til gaten Calle Meteos Gago, som befinner seg inne i Barrio Santa Cruz. Her finner man lokale restauranter og tabasbarer på rad og rekke inn mot selve hjertet av nabolaget. Slå deg ned på Cerveceria Giralda eller La Azotea, bestill inn deilige småretter og se på livet som passerer utenfor.

Tapasbarene har en tendens til å ligge samlet, og fylles opp i lunsjtiden

Kl. 14.00 Palasset Real Alcazar

Like ved Barrio Santa Cruz ligger Real Alcazar. Dette er det kongelige palasset i Sevilla, og regnes som et av de vakreste i hele landet. Real Alcazar er også det eldste kongepalasset som fortsatt er i bruk i Europa. Opprinnelig bygget og utformet av de muslimske maurerne, ser dette palasset ut som noe som noe hentet rett ut av Marokko. Man finner mange ulike stilarter blandet sammen i denne enorme byggningen som har vært i bruk som palass i 800 år, men stedets hjerte er nok Patio de las Doncellas, eller jomfrugården. Glem heller ikke å ta turen ut i palassets hageanlegg, med vannbasseng, fontener og litt av en blomsterrikdom på sommeren.

PS. Kanskje kjenner du igjen stedet fra Game of Thrones? Real Alcazar ble brukt som The Water Gardens of Dorne i serien.

Kl. 16.30 Torget Plaza de España

Spanskeplassen ligger i parken Maria Luisa, i nærheten av Guadalquivir-elven. Stedet ble bygget for Expo-utstillingen i 1929, og er en av de mest kjente stedene i Sevilla. Her finner man en kunstig kanal hvor man kan leie små robåter, eller man kan ta turen med en av de mange hestedrosjene. Plassen er på den ene siden flankert av en halvsirkelformet bygning med tårn i hver ende. Inntil bygningen finner man 48 alkover med benker, hver viet til de ulike spanske provinsene. Over hele torget finner man dessuten nydelig farget keramikk, eller azulejos, som byen har vært kjent for siden romertiden. Her kan man avkjøle seg her med en is i hånden, eller plaske litt i den enorme fontenen i midten av torget.

PS. Også dette stedet har blitt brukt på skjermen. Plaza de España ble brukt i filmen Star Wars II: Klonene angriper.

Kl. 18.00 – Kveldsdrink på taket av Hotel Doña Maria

Etter en lang dag fortjener man en hvilepause, og det er få steder bedre enn på taket av Hotel Doña Maria. Dette er den eldste takterassebaren i Sevilla, og den har dessuten en av de flotteste utsiktene i byen. Nyt en kald øl, et cocktail, eller hva med et glass sherry? Senk skuldrene, hvil beina og lad opp for kvelden.

Kl. 19.00 – Et forrykende show Flamenco

Man kan nesten ikke besøke Sevilla uten å få med seg litt flamenco. La Casa del Flamenco er et av stedene som går inn for å bevare den intime atmosfæren dansen er kjent for. Her finner man bare to rader med stoler, som befinner seg en halvmeter unna scenen dansen foregår på. Det er bare fire mennesker på scenen. En kvinnelig danser, en mannlig, en gitarist og en vokalist. Her kan man studere fingerspillet til gitaristen på nært hold, mens klappingen til danserne trommer i ørene og bevegelsene deres nærmest streifer ansiktet ditt. Opplevelsen er rå, intens og ekte, og en gylden mulighet til å se den tradisjonelle dansen og musikken i området den hadde sin begynnelse.

Kl. 21.00 – Sen spansk middag

Tapas er tingen når det gjelder middag i Sevilla, og valgmulighetene er nesten uendelige. Gjør som spanjolene, og vandre fra sted til sted for å teste ut forskjellige smaker. Ønsker du å sitte ned for kvelden, kan du ta turen til Sal Gorda. Denne moderne restauranten ligger i Alfalfa-nabolaget, og byr på deilige lokale retter, med en moderne vri. Et par hundre meter unna ligger også El Rinconcillo, den eldste baren i Sevilla, som har servert tapas og drikke siden 1670. Her finner du selve essensen av byen.

Kl. 23.00 – Klar for natten

Sevilla har nok av alternativer for den som ønsker å oppleve nattelivet, men uansett når man kjenner seg klar for natten er det godt å ha en god seng å trekke seg tilbake i. Noen av de beste stedene å overnatte er i omgjorte gamle byhus med tradisjonelle andalusiske innergårder. Et av disse er Hotel Casa Imperial, beliggende i sjarmerende Barrio Santa Cruz, med rom fra 700 kroner natten.

Kl. 08.00 – Ta fatt på veien videre

Dessverre er tiden i Sevilla over så altfor fort, og etter en deilig hotellfrokost er det bare å pakke bagasjen. Det er heldigvis raskt og enkelt å reise videre med enten buss eller tog til andre byer i nærheten, som Ronda, Malaga, Granada eller Cordoba. Sevilla fungerer også bra som base for dagsutflukter i den andalusiske regionen, dersom du ønsker å bli litt lenger. Når det gjelder en by som Sevilla, hvem vil ikke det?

Flere innlegg fra den andalusiske regionen:

En rundreise i Andalucia var en fantastisk måte å starte året på

Praktisk informasjon om turen til Sevilla

Slik reiser du hit:

Fra Norge er man nødt til å mellomlande et annet sted i Europa for å fly ned til Sevilla. Med blant annet Ryanair får man billetter fra Oslo tur/retur for rundt 1,000 kr. Det er også mulig å fly direkte fra Oslo til Malaga med Norwegian, og ta tog derfra til Sevilla på ca. 2,5 timer. Madrid kan dessuten nås på like lang tid med hurtigtog.

Sevilla lufthavn ligger en halvtimes kjøretur unna byen, og man kan ta flybussen (EA) til sentrum for 4 euro. Taxi koster rundt 25 euro.

Når er den beste tiden å reise?

Sevilla kan besøkes hele året. De fleste drar til byen i sommerhalvåret, men temperaturmessig er byen mer behagelig på våren og høsten. Selv i januar da jeg besøkte kommer temperaturene opp mot 20-tallet, dessuten er prisene da lavere og turistene færre.

Glem det:

Tyrefekting er en stor del av Spanias kultur og tradisjonelle arv, men en form for dyreplageri som burde vært avlegs for lenge siden. Bruk heller den korte tiden din i Sevilla andre steder enn tyrefekterarenaen Plaza del Toro.

Har du vært i Sevilla selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å dra?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. WOW den by ser lige så spændende og smuk ud som jeg havde forstillet mi. En by som jeg i mange år har drømt om at besøge. Tak for rigtig god inspiration som jeg bestemt kan bruge, når jeg en dag besøger byen.

    Godt Nytår, Renate.

    /Annette

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.