Utflukt til ridderborgen i Malbork

Sørøst for Gdansk ligger en stor, rød mursteinsborg med tykke vegger og høyreiste tårn. Av mange omtalt som den største borgen av sitt slag i verden. Borgen heter Malbork og var opprinnelig et tysk riddersete.

Året er 1274. Den tyske orden har mistet fotfestet i Palestina, og har ankommet elven Nogat sine bredder i Østpreussen. Redde for å lide samme skjebne som tempelridderne, ser de for seg å anlegge sin nye base her oppe i nord. Med seg har de avbildninger av sin skytshelgen hellige jomfru Maria, som gir stedet sitt navn.

Den tyske orden var opprinnelig en hospitalsorden oppstått under det tredje korstog som skulle ta hånd om syke og sårede i Det hellige land. Den ble likevel raskt omgjort til en ridder- og presteorden som gjorde Øst-Europa til sitt område. Den tyske orden hadde tempelridderne som sine forbilder, og deres territorium vokste raskt. Rundt 1300 var ordenen representert fra Italia i sør til Sverige i nord. Målet var å misjonere og ta knekken på hedningene de møtte på sin vei.

Litt over hundre år etter den Tyske ordenen ankom, i 1406, stod borgen ferdig – og hadde blitt den største mursteinsborgen i gotisk stil i verden. Allerede i 1309 flyttet ordenens stormester basen sin hit fra den tidligere basen i Venezia, og utnevnte Marienburg (stedets opprinnelige tyske navn) til hovedstaden i ordenens rike.

Borgen ble med årene bare større og større, snart bestod den av tre borger. Lavborgen består av borgens ytterste deler, som inneholdt det økonomiske sentrum. Middelborgen fungerte som stormesterens palass, og inneholdt blant annet en matsal til 300 personer. Innerst og øverst i borgen i høyborgen var selve klosteret. Interiøret var rikt utsmykket med de dyreste fargene, private toaletter til kokken og stormesteren og avansert gulvvarme til og med i de store salene.

Nedenfor borgen vokste en by fram. Marienburg ble medlem av hansaen, og fikk sine inntekter gjennom toll og avgifter på elvetrafikken, samt salg av rav.

Fire ringmurer, en (nå tørrlagt) vollgrav og elven Nogat rammet inn borgen og gjorde den tilsynelatende umulig å innta for uvedkommende. Det gikk derimot til slutt nedover med Den tyske ordenen. I 1457 overtok Polen borgen i Malbork. I en tid hvor de fleste borger og slott ble beseiret og beslaglagt, skiftet Malbork derimot hender ved å bli solgt. De neste tre århundrene var Malbork setet til de polske kongene.

I årene siden har borgen skiftet hender en håndfull ganger til. Det har i to perioder vært underlagt Sverige og Tyskland. Svenskene klarte å beseire borgen flere ganger på 1600-tallet. Den ble dessuten sterkt skadet av russerne under andre verdenskrig, og siden rammet av brann. Det var ikke før ved Potsdamkonferansen i 1945 at Marienburg skiftet navn til Malbork, og ble nybefolket av polakker igjen.

I sin storhetstid bestod borgen av oppimot 30-50 millioner murstein, og dekket et areal på 21 hektar. Tenk om hver eneste murstein kunne fortelle en historie fra fordums tid? Restaureringsarbeidet startet i 1817, og fortsatte fram til 2016, bare avbrutt av verdenskrigene. I 1997 fikk Malbork en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste.

Malbork-borgen er kjempespennende å besøke. Det er mange rom å utforske, og man finner enkelt fram ved hjelp av audioguiden. Den gjør det også litt ekstra spennende ved å gi deg hint og ledetråder på hvordan du kommer deg videre. Når man passerer gjennom portene, over vindelbroen og ut i den store borggården, er det ikke vanskelig å se for seg riddere med rustning på hesteryggen i disse omgivelsene.

Selv om det er kjempespennende å utforske trange ganger, mørke rom og store riddersaler, er det vanskelig å få inntrykk av borgens store størrelse på innsiden. Sørg derfor for at du går over broen til den andre siden av elven, for å se borgen fra utsiden. Det er et svært så vakkert syn!

Dersom du besøker Malbork i slutten av juli, kan du dessuten delta i en ridderfestival som tar sted i borgen. Den gjenskaper slaget fra 1457 da polakkene seiret over tyskerne og endelig kunne ta over slottet. Har du alltid drømt om å reise tilbake i tid til middelalderen, kan dette kanskje være det nærmeste du kommer.

Praktisk informasjon om besøket i Malbork

Det er enkelt å komme seg til Malbork fra Gdansk. Det går tog gjennom hele dagen, hvor noen bare bruker 30 minutter mellom byene, noen bruker 40-45 minutter og noen bruker bortimot én time. Det koster rundt 45 PLN per person for de raskeste togene, og rundt 12-15 PLN for de som tar ca. 45 minutter. De tregeste togene er enda billigere.

Les også: Storbyweekend i Gdansk

Gdansk er et flott utgangspunkt for turen til Malbork

Det er mulig å gå i ca. 15-20 minutter fra togstasjonen til slottet. Det er også mulig å ta taxi i et par minutter, som koster 15 PLN én vei.

Det koster 45 PLN i inngang til borgen, inkludert audioguide. Det er også mulig å følge med en vanlig guide. For barn/seniorer er det billigere. Mer informasjon om åpningstider osv finner du her. 

Dersom du vil klatre opp i tårnet på høyborgen, koster dette 8 PLN ekstra (men verdt det for den flotte utsikten).

Obs. Dersom du har vondt i knærne eller er dårlig til beins kan det være en utfordring å besøke borgen i Malbork. Det er svært mange trapper som må forseres.

Det finnes et par kafeer inne i selve borgen, men disse rommer få bord og blir fort oppfylt dersom du besøker på sommeren eller i en helg. Utenfor mellomborgen, men innenfor lavborgen finnes det også spisesteder, alt fra fastfood-utsalg til en noe dyrere restaurant.

Kunne du tenke deg å besøke det største gotiske mursteinsslottet i verden?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. Malbork ser kjempespennende ut! Som deg elsker jeg å besøke gamle borger. Hvis jeg en gang drar tilbake til Gdansk ser jeg at jeg må dra til Malbork. Om en måneds tid har jeg planer om å besøke en annen borg av den samme tyske ordenen eller Teutonic order nemlig Trakai ikke langt fra Vilnius. Gleder meg til å se en bygning fra denne tidsepoken.

    1. Ja, slott og borger er alltid en fryd å utforske når man reiser! Malbork må du få med deg når den tid kommer. Trakai ser også veldig flott ut, spesielt beliggenheten. ? Riktig god tur dit!

  2. Hei et lite tips. Jeg hører på en podcast som heter Wonders of the World med Drew Vahrenkamp. Der hender det han spør om noen han førstegangskunnskap om stedene han forteller. I siste episode om Granada, helt på slutten trenger han å snakke med noen som har vært på Malbork i en av hans fremtidige episoder. Kanskje du er interessert.

    1. Tusen takk for tipset, Magne! Det hørtes spennende ut. Det har dessverre gått litt tregt i å sjekke bloggen de siste månedene, så jeg fikk dessverre ikke med meg tipset før det var for sent. Men hyggelig at du tenkte på meg. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.