Storbyweekend i Gdansk

De fleste nordmenn som liker å reise er nok godt kjent med Gdansk. Sjansen er stor for at du enten har vært der selv, eller kjenner noen som har vært der. Det er ikke så rart. Byen er trivelig, oversiktlig, rimelig å besøke og ikke minst enkel å komme seg til. 

Gdansk er den sjette største byen i Polen, ligger helt nord ved Østersjøen og en av nordmenns polske favoritter. Gdansk var en viktig og rik havneby i Hansatiden, noe som gjenspeiles i byens vakre palstellfargede arkitektur. Den minner meg i grunn om både Amsterdam, bryggen i Bergen og Nyhavn i København.

Bilder av arkitekturen i Gdansk har fristet meg lenge, og da Wizzair tidligere i år åpnet en direkterute fra Bodø, ble muligheten for å komme seg hit langt lettere. Jeg tok turen sammen med mamma og mormoren min, hvor sistnevnte hadde fått reisen av oss i 82-årsgave. Det ble derfor en reise med fokus på samvær, lavt tempo og mye god mat.

Gdansk viste seg å være både trivelig og intim, og bydde på en lang rekke gode spiseopplevelser og historiske attraksjoner. Prisene er rimelige og på grunn av korte avstander kan man også kombinere spa, shopping og sightseeing i Gdansk med strandferie i Sopot og slottsbesøk i Malbork, selv på en langhelg.

Kart over stedene vi besøkte (zoom ut for flere steder):

Gamlebyen til fots

Gdansk er en by rik på historie, og har rikelig med vakre bygninger og monumenter fra fortiden. Byen startet som en slavisk bosetning for omtrent tusen år siden, men kom snart under Den tyske orden og forble en hovedsakelig tyskspråklig by under navnet Danzig fram til andre verdenskrig.

Det er vanskelig å se det i dag, men kampene ved slutten av andre verdenskrig, utslettet nesten hele Gdansk. Omtrent 90 prosent av byens historiske sentrum ble jevnet med jorden. Et enorm restaureringsarbeid gjorde at byen raskt ble sitt gamle jeg igjen, og i dag er det nesten som om krigens ødeleggelser aldri skjedde.

Gamlebyen har absolutt beholdt sin sjarm, og er flott å vandre rundt i. Den er bilfri, slik at man enkelt kan vandre rundt uten støy og uten å måtte se seg over skulderen når man skal krysse en gate.

Mellom Den gyldne porten og Den grønne porten ved Motlawa-elven, ligger markedsgaten i Gdansk. Gaten kalles Dluga, og dette var opprinnelig de rikes område i byen. Omtrent i midten av gaten ligger det lange torget Dlugi Targ, med det gamle rådhuset og Neptunfontenen i sentrum. Fontenen fra 1549 er det eldste ikke-religiøse monumentet i hele Polen, og et av regionens mest fotograferte motiver.

Når du vandrer langs elven Motlawa er det umulig å ikke legge merke til den gamle kranbygningen. Konstruksjonen kalles Zuraw Gdanski og ble bygget på 1400-tallet. Her la store skip til kai og ble losset i middelalderen. Den ble drevet av menneskekraft, hvor arbeiderne gikk på en tredemølle av tre inne i selve bygningen. Kranen kunne løfte hele to tonn (!) noe som var en bragd i sin tid.

I nærheten av kranen står Mariaporten, hvor Mariagaten eller Mariacka, strekker seg opp til nedre del av Mariakirken. Dette regnes som en av de mest sjarmerende gatene i Gdansk, med opphøyde terrasser, tradisjonelle gatelys og gargoyle-takrenner. På dagtid selges det rav-produkter fra alle butikkene, og på kvelden omgjøres gaten til et romantisk sted å slå seg ned på restaurant.

Mariakirken

Bazylika Mariacka, eller Mariakirken, ligger sentralt til i gamlebyen. Nesten uansett hvor du befinner deg i Gdansk, har du utsikt mot spirene og det 85 meter høye tårnet. Mariakirken tok 200 år å bygge, og stod ferdig i 1502. Den sies å være den største mursteinskirken i verden, og skal visstnok kunne romme 25,000 mennesker.

Også Mariakirken ble kraftig ødelagt under andre verdenskrig, noe som kirkens interiør i dag gjenspeiler. Det var engang dekket fra gulv til tak i vakre fresker, men i dag er interiøret stort sett bare hvitkalket.

Her inne står dessuten en flott, svær astronomisk klokke i tre fra 1464. Den kan vise både tid og dato, og solen og månens posisjon i forhold til stjernetegnene. Du kan også se Adam og Eva ringer i bjellen hver time. Av en eller annen grunn fant vi ikke klokken, så det er mulig den var gjemt bak forhengene hvor restaureringsarbeid ble utført.

Se byen fra oven

Det er mulig å klatre de 405 trinnene opp til tårnet i Mariakirken. Den fineste utsikten er derimot muligens fra rådhustårnet. Selv om tårnet er noe lavere enn det i Mariakirken, må du likevel opp rundt 300 trappetrinn for å komme til topps. En bonus er dessuten at du får en nydelig utsikt mot Mariakirken fra toppen.

Det kostet bare 5 PLN for billetten opp i rådhustårnet. Rådhusbygningen huser i dag det historiske museet i byen, og for en liten penge ekstra kan du også utforske dette. Selv gikk jeg «feil» på vei ned av tårnet, og fikk derfor med meg ett av de vakre rommene i museet gratis før jeg fant veien ut igjen.

Båttur på elven

Gdansk ligger på breddene av elven Motlawa. På grunn av det varme, flotte været fant vi ut at en båttur langs elven ville være et fint (og forhåpentligvis noe avkjølende) avbrekk fra all gåingen. Vi betalte derfor 45 PLN hver for den ca. 45 min lange turen ut til Westerplatte, like ved utløpet til Gdanskbukta, og tilbake.

Klar for båttur på Motlawa-elven

Det kunne gjerne vært enda mer avkjølende i brisen, men underveis fikk vi se gamle og nye havnebygg, båter, lastekraner og andre konstruksjoner som en havneby som Gdansk naturlig nok har. Når vi nærmet oss Westerplatte fikk vi også se Wisłoujście-tårnet, som for flere hundre år siden fungerte som fyrtårn og forsvarsverk mot Gdanskbukta.

På Westerplatte står dessuten et stort momument til minne om andre verdenskrig. Det var faktisk her ute at det hele startet i 1939, ved at tyskere angrep polske soldater 1. september. I hele syv dager holdt polakkene de tyske soldatene unna, før de dessverre måtte gi tapt. Polen hadde falt, og andre verdenskrig var et faktum.

Shopping

I sentrum av Gdansk er det ikke så veldig mange butikker å oppspore, men de finner du nok av på kjøpesentrene rundt byen. Blant annet Galeria Baltycka med over 200 butikker. Nærmere gamlebyen finnes også Madison Shopping Gallery med over 100 butikker. Det nyeste, og mest sentrale, av dem er Forum. Det åpnet i 2018 og ligger bare fem minutter gange fra Den gyldne porten. Her finnes over 170 butikker, 31 spisesteder, lekeplass for barn og kino med ni saler.

Det er mange muligheter for shopping i Gdansk, for eksempel på kjøpesenteret Forum

Dra på museum

Gdansk har mange gode og spennende museer. Blant annet solidaritetsmuseet og museet for andre verdenskrig. Søndag 1. september var det hele 80 år siden andre verdenskrig brøt ut – og det hele startet nettopp her i Gdansk. Polen var dessuten et av landene som ble rammet hardest av krigen. Flere byer ble jevnet med jorden og mange av landets innbyggere led massivt. Museet åpnet i 2017, og har en spesiell utforming. Det viser ikke bare Polens lidelser under krigen, men forsøker å gi en samlet framstilling av andre verdenskrig over hele verden.

Du finner museet for andre verdenskrig ved Wladyslaw Bartoszewski-torget, og det koster 23 PLN i inngang. Mer informasjon her.

Gdansk er også fødestedet til Solidaritetsbevegelsen som feirer 40 år i 2020, og ble ledet av Lech Walesa. Denne bevegelsen bidro kraftig til Sovjetunionen og jernteppets fall i Polen og resten av Øst-Europa. Lech Walesa arbeidet som elektriker på et skipsverft her i Gdansk før han la grunnlaget for Solidaritetsbevegelsen, og det er et slikt gammelt verft som nå er omgjort til Solidaritetsmuseet. Det er et informativt og interaktivt museum som viser kampen til modige menn og kvinner før oss, som på mange måter forandret Europa til det vi kjenner det som idag.

Du finner Solidaritetsmuseet ved Pl. Solidarnosci 1, og det koster 20 PLN i inngang. Beregn ca. 2-3 timer. Mer informasjon her.

Jeg rakk dessverre ikke innom disse på denne reisen, men de skal garantert begge besøkes ved neste besøk.

Spa-besøk

Mange finner veien til Gdansk på grunn av byens mange spa-anlegg og mulighetene for gode, men rimelige behandlinger og litt velfortjent avslapping. I mylderet var det svært vanskelig å finne et sted å besøke selv, hvor kvaliteten var bra, men prisen likevel ikke altfor høy.

Vi gikk tilfeldigvis forbi Jacques Andre Hair & Spa en dag, og etter å ha hørt positivt om stedet gikk vi innom og spurte om de hadde noe ledig de neste dagene. Det hadde de ikke, men de kunne anbefale et annet sted. Derfor fant vi veien til Arcada Spa like i nærheten.

Stedet er anonymt fra utsiden, og langt fra stort på innsiden. De kunne likevel tilby en lang rekke tjenester inkludert manikyr og pedikyr, ansiktsbehandlinger og massasje. Mamma valgte å få farget og formet øyenbrynene og vi tok begge 30 minutters rygg- og nakkemassasje. De var utrolig dyktige, og mamma betalte bare 95 PLN for alt (215 kr) og jeg betalte 70 PLN (160 kr) for massasjen. Vi drar gjerne tilbake dit, for å si det slik.

Spise godt

Det er lenge siden jeg har spist så mye god mat som jeg gjorde på dagene i Gdansk. Byen har et enormt utvalg av kafeer og restauranter, og de fleste steder så ut til å ha veldig gode tilbakemeldinger.

Kawiarnia Retro

Kawiarnia Retro, i Piwna-gaten i nærheten av Den gyldne porten, var vi innom to ganger under oppholdet. Første gangen var det for å hvile beina, drikke kaffe og smake på kakene deres. Vi satt ute i solen, men interiøret så svært koselig ut og passet absolutt navnet. Browniekaken med karamell og peanøtter var himmelsk, og jeg fikk en veldig god lavendel-limonade til.

Andre gangen var det for å spise frokost. Jeg gikk for en havregrøt med bananer, mandler, blåbær og sjokolade (!), og mor og mamma bestilte brød med kremost og laks. De hadde også ferskpresset appelsinjus som var himmelsk.

Cafe Libertas

Vi fant også veien til Cafe Libertas, mellom Mariakirken og elvebredden, for å spise frokost én av dagene. Kafeen hadde noen bord ute, men på grunn av varmen fant vi ut at det var best å sitte inne. Mor og mamma bestilte ost- og skinkesandwich (som viste seg å være gigantiske og også inneholde egg og en salat til), mens jeg gikk for en yoghurt med hjemmelaget granola og frukt. Jeg bestilte også en mint og mango-smoothie, som var noe spesiell på smak, men absolutt god (og mektig).

Wine Bar Literacka

Literacka hadde jeg hørt mye positivt om, så forventningene var store. Likevel ble de på alle måter innfridd. Restauranten ligger i enden av Mariacka-gaten, like ved Mariakirken og er kjempekoselig både inne og utendørs. Vi fikk bord ute, og hvert vårt glass prosecco på grunn av noe kluss med bordbestillingen. Vi bestilte et ost- og kjøttfat med forskjellige delikatesser til forrett, og mor gikk for and til hovedrett, mens jeg og mamma bestilte villsvin og noe rødt i glasset til. Alt vi bestilte var helt himmelsk. Merk at du bare kan betale med kontanter her.

Thai Thai

En av dagene følte vi alle for å spise asiatisk, og valget falt på Thai Thai. Restauranten ligger like utenfor Golden Gate, og har et spennende og moderne preg på interiøret. Kvelden vi besøkte var det derimot så varmt at vi endte opp med å sitte ute. Jeg bestilte en variant av sweet and sour pork (muligens den beste jeg har smakt), mens mamma og mor bestilte noe fritert kylling med grønnsaker og cashewnøtter. Relativt dyrt for Gdansk å være, men svært god mat.

Goldwasser

Mens jeg gjorde research før turen ble jeg anbefalt restauranten Goldwasser fra alle hold. Den ligger sentralt til like ved elvebredden, og vi fikk et bord ute med fin utsikt til lynet som lyste opp horisonten. Jeg fikk høre at restauranten er kjent for sine gode biffer, så de gikk mamma og mor for (og kunne fortelle at den var svært mør). Selv gikk jeg for anden, som var helt nydelig.

Original Burger

Den beste burgerrestauranten i Gdansk sies å være Original Burger, og ingen av oss ble skuffet. Mor og mamma tok en av de tradisjonelle burgerne, mens jeg gikk for vegetarvarianten «Lolita», og coleslaw til. Det var utrolig godt! Original Burger ligger på markedsgaten, bare meter unna det gamle rådhuset. Svært gode priser.

Mito Sushi

Dersom det er sushi man er ute etter, finner man riktig mye godt på Mito Sushi. Vi gikk dit for lunsj, men skulle gjerne gått tilbake for middag, frokost og lunsj igjen. Vi valgte litt forskjellige makiruller, blant annet en som het dragon sake roll, som var ekstremt god. Jeg er en fan av kremost i makirullene mine (selv om man kan diskutere hvor japansk det er…), og det hadde de mye av her. Interiøret var dessuten ganske spennende. Mito Sushi ligger i Szeroka-gaten, ikke langt fra elvebredden.

Andre spisesteder jeg ble anbefalt, men dessverre ikke fikk besøkt selv er La Pampa Steakhouse, Pierogarnia Mandu, Fino, Kubicki, Gdanski Bowke og Pueblo.

Utflukt til Sopot

Bare et steinkast unna Gdansk ligger Sopot. Sopot, og Gdynia som ligger enda litt lenger nord, er alle så nære at byene ofte samlet refereres til som trippelbyen. For å komme til Sopot er det mange som velger å ta toget i ca. 20 minutter eller til og med sykle den ca. 17 km lange distansen mellom de to byene.

På grunn av det flotte, varme været valgte vi derimot å ta båten dit fra Gdansk. Båten kostet 50 PLN per person og tok omtrent én time. Underveis passerte vi Westerplatte (igjen), før vi ankom Gdanskbukta, og til slutt la til kai på den 511 meter lange trepiren i Sopot.

Sopot er omringet av vakre sandstrender, og mange velger å legge sommerferien nettopp hit. Byen er dessuten rik på restauranter og fortauskafeer, og har en del shoppingmuligheter. Vi spiste deilige kaker på svært trivelige Café Zascianek, drakk aperol spritz på en kafé langs handlegaten, og tittet innom det skjeve huset like i nærheten.

Togstasjonen ligger tett på handlegaten, og det kostet bare 3,80 PLN å ta toget tilbake til Gdansk.

Dagstur til Malbork

Jeg har alltid vært en stor fan av slott, og da jeg så at det visstnok største mursteinsslottet (og et av de største slottene i areal overhodet) lå utenfor Gdansk, havnet stedet fort på reiseruten. Slottet ble reist av Den tyske orden på slutten av 1200-tallet, og ble hovedsetet (og hovedstaden) for ordens stormester. Det er et fascinerende sted å besøke, og ligger bare 30-50 minutter med tog fra Gdansk. Det utgjør derfor en enkel dagstur derfra.

Turen til Malbork vil få sitt eget innlegg.

Annet å gjøre i Gdansk

Det er begrenset hva man rekker å gjøre fra onsdag til søndag, så flere av stedene jeg hadde sett meg ut, ble det ikke tid til i denne omgang.

Blant annet kunne jeg tenkt meg å dratt innom den vakre Oliwa-parken nordvest for sentrum, hvor det blant annet finnes en flott katedral og en frodig botanisk hage.

Jeg kunne også tenke meg å dra innom nabolaget Zaspa, hvor enorme veggmalerier pryder sidene av boligblokkene.

Det er også mulig å ta dagsturer til havnebyen Gdynia, halvøyen Hel, sjarmerende Toruń (les mer hos Glimt av Verden), konsentrasjonsleiren Stutthof, og ta en båttur på Elblag-kanalen. Eller hva med en tur til den russiske eksklaven Kaliningrad?

Praktisk informasjon 

Reisen til Gdansk

Wizzair, Norwegian og SAS flyr til Gdansk fra en rekke byer i Norge. Billettene er ofte billige og flyturen kort. Fra Bodø tok det f.eks. bare rundt 2 timer til Gdansk.

Obs. Reiser du med Wizzair gjelder en rekke spesielle regler. Billettprisene er lave, men inkludert i prisen får du bare en liten håndbagasje (maks 40 cm x 30 cm x 20 cm). Du kan betale ekstra for å få en større håndbagasje, samt å sjekke inn bagasje. Dersom dere er flere som reiser sammen, er dere også nødt til å betale ekstra for å sitte sammen. Selv om det var ledige plasser i flyet, ble vi tre spredt rundt i flyet da vi valgte automatisk setetildeling. Dersom du har bestilt sete på forhånd, kan du sjekke inn på nett 30 dager før avreise. Dersom du ikke har bestilt sete på forhånd, åpner innsjekkingen på nett 48 timer før avreise. Husk at du sjekke inn på nett og skrive ut boardingkortet selv (eller laste det ned på appen på telefonen din), hvis ikke vanker det gebyrer når du ankommer flyplassen.

Vil du ikke fly, kan du ta bil, tog eller buss til Nynäshamn i Sverige og ferge derfra til Gdansk, eller ferge fra Karlskrona i Sverige til Gdynia.

Til og fra flyplassen

Det er flere måter å komme seg til og fra flyplassen på. Siden vi reiste med mormor på 82, valgte vi i denne omgang å bestille taxi fra dør til dør. Det kostet 90 PLN og tok omtrent 20-30 minutter.

Det er også mulig å ta buss nummer 210 fra flyplassen. Den tar deg til togstasjonen eller porten Brama Wyżynna ved markedsgaten på ca. 30-40 minutter, og koster ca. 3,20 PLN.

Du kan også ta SKM-tog fra flyplassen og inn til Gdansk Glowny, hovedtogstasjonen i byen, for ca. 3,80 PLN.

Penger og valuta

Når du tar ut penger i minibank eller skal betale med kort på butikk/restaurant, får du alltid spørsmål om å betale i polsk eller norsk valuta. Enkelte tenker kanskje at å velge norsk valuta er kjekt eller enkelt. Slik er det absolutt ikke. Totalsummen vil alltid bli høyere dersom du velger å betale i norsk valuta. Velg alltid zloty (PLN)!

De fleste steder tar kort, men andre steder opererer bare med kontanter, så det kan være greit å alltid ha noen papirlapper i lommeboken.

Ordbok

Det er en rekke ord og uttrykk som kan være greie å kunne når man reiser til Polen. For eksempel hilser polakkene ved å si «Dzień dobry«, altså god dag, når de går inn i en butikk, restaurant eller togkupé.

Ja heter «tak» og nei heter «nie». Takk heter «Dziękuję» (og er ikke helt enkelt å uttale, ha ha). «Kawa» betyr kaffe, «piwo» betyr øl og «Na zdrowie!» betyr skål.

«Glowny» er navnet på hovedtogstasjonen i hver by, «lotnisko» betyr flyplass og «stare miasto» betyr gamlebyen.

Overnatting

Det finnes rikelig med overnattingsmuligheter i Gdansk. Alt fra vandrerhjem til leiligheter og gode hoteller. Valget vårt falt på Hotel Fama Residence, på markedsgaten Dluga rett ved siden av Golden Gate. Det ligger med andre ord svært sentralt, som har både fordeler og ulemper.

Standarden var god, og personalet svært hyggelig. Rommet vårt lå i andre etasje og hadde store vinduer ut mot gågaten Ulica Dluga. Utsikten var derfor upåklagelig! Dessverre var ikke vinduene lydtette, slik at støyen fra gaten sent på kvelden og natten slapp lett inn i rommet. Hadde vi visst det hadde vi tatt med ørepropper, eller spurt om å få et rom vekk fra gaten. Likevel blir man vant til det meste, og vi sov stort sett greit likevel.

Hotellet tilbyr bufféfrokost på kafeen vegg i vegg med Fama Residence, til 35 PLN hver morgen. Noe dyrt for Polen å være, men mye god mat er inkludert.

Andre innlegg fra Polen finner du her.

Har du besøkt Gdansk selv, eller er det en by du kunne tenke deg å besøke?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

16 Comments
  1. Dette innlegget passet perfekt nå da jeg akkurat har booket meg en tur til Gdansk. Det blir første gang for min del, både til Gdansk og på reise alene. Det blir bare 2 dager, men håper å få sett mye av gamlebyen i hvert fall 🙂 Gøy med noen tips til hvor jeg kan spise også, det kommer alltid godt med.

    1. Så gøy! Kjempespennende med din første alenetur. 😀 Jeg har faktisk en venninne som var i Gdansk på sin første alenetur nå i sommer. Hun stortridves! Tviler derfor ikke på at du også blir å få en fin tur. 🙂 Gi gjerne beskjed dersom du lurer på noe!

  2. Jeg var så heldig å besøke Gdansk med familien i 2014 og ble svært positivt overrasket. Vi bodde i Sopot og hadde to dagsturer til Gdansk. Absolutt å anbefale for en billig kortreist tur. Var også en dag i Gdynia, men klarte ikke helt å finne sjarmen i Gdynia. Jeg drømmer også om å dra til Kaliningrad og Torun! Slottet Malbork var jeg ikke klar over. Gleder meg til å lese innlegget derfra.

    1. Så lurt å bo i Sopot og legge dagsturer til Gdansk. 🙂 Vi valgte å droppe Gdynia i denne omgang, da byen ikke hørtes spesielt interessant ut (for vår del). Kjekt at du kan bekrefte det. Ja, jeg må tilbake til Gdansk og teste ut flere av de spennende mulighetene for dagsturer! Malbork var fantastisk! Innlegg kommer i løpet av høsten. 🙂

  3. Gdansk ser fantastisk ut – ELSKER alle de søte, fargerike husene. Jeg skal til Polen selv senere i høst, men da til Krakow, som er kåret til typ «årets kulinariske by» (etc), så jeg gleder meg til å spise og mumse i meg, og bare nyte. Det er ca 15 år siden sist jeg var i Polen, og jeg kjenner det er på tide nå, altså. 😀

    1. Husene i Gdansk var absolutt veldig sjarmerende! Det var dessuten så mange av dem. I mange av de polske byene jeg har vært er det mest bare rundt de gamle torgene husene ser ut som dette, men her var hele det gamle sentrum slik. Imponerende. 😀 Krakow har et litt annet preg, men er også fantastisk (og litt rustikk) på sin måte. 😀 Det høres fantastisk ut å reise dit for å spise masse god mat!

  4. For en fyldig og fin omtale av Gdansk! Da jeg besøkte byen for noen år siden, ble jeg overrasket over hvor fint det er i gamlebyen med alle de vakre, fargeglade husene. Det var også overraskende at det var så mye god mat der 😀 Jeg likte byen godt, og som du skriver er det jo også mange muligheter for dagsturer ut av byen.

    Tusen takk for link!

    1. Tusen takk for det, Marianne! Du kom jo med veldig gode tips til meg før jeg dro. 😀 Dessverre fikk jeg ikke gjort alt av dem, men regner med at det blir flere turer til Gdansk. Bare hyggelig, det skulle bare mangle. 🙂

    1. Så hyggelig å høre, Linda! Takk. Gdansk er en by jeg følte «alle» hadde besøkt og skrøt av. Men fikk et veldig positivt inntrykk jeg også. 🙂

  5. Spennende lesning, takk for tips! Drar til Gdansk nå til helgen! Hadde vært moro å få med seg Kaliningrad.

  6. Tak fordi du tog mig med tilbage til Gdansk med din fine beskrivelse og dejlige billeder.
    Vi var ret vilde med byen men var der over nytår. Jeg bliver lidt misundelig når jeg ser alle dine smukke billeder fra i sommers. Jeg får bestemt lyst til at besøge byen igen men næste gang skal det være sommer 🙂

    Sikke hyggeligt med 3 generationer på tur 🙂 Enig, Orginal Burger er virkelig et af de bedste spisesteder i byen 😉

    /Annette

    1. Så hyggelig, Annette! Vil tro det var en litt annen opplevelse å besøke byen om vinteren ja. 🙂 Var dere tilfeldigvis der på julemarked? Kan tenke meg at det kan være en koselig opplevelse, dog kanskje litt kaldt. XD Ikke sant, Original Burger hadde veldig god mat. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.