Sjarm og sjokolade i Brugge

Brugge blir ofte nevnt som en av de vakreste og mest sjarmerende middelalderbyene i Europa. Det er derfor ikke så rart at byen har blitt et av Belgias mest populære reisemål. Den vakre historiske arkitekturen appellerte selvfølgelig til meg også, men (som vanlig) var jeg også på jakt etter skikkelig god sjokolade.

Jeg fikk litt småpanikk når jeg gikk av toget på stasjonen i Brugge. Det virket som halve jordens befolkning også hadde bestemt seg for å dra på dagstur til byen akkurat denne dagen. Jeg angret dessuten på at jeg ikke hadde tatt med både lue og votter. At vi befant oss i mai måned, og gjerne ønsket litt varme, hadde visst værgudene valgt å ignorere.

Etter å ha vandret i kø inn til gamlebyen, forsvant heldigvis de fleste andre turistene inn andre gater enn jeg selv fortsatte. Gamlebyen i Brugge er ikke store stedet, men heldigvis stor nok til at vi slapp å gå oppå hverandre. I den gamle kjernen bor det idag beskjedne 20,000 innbyggere. Derfor er det litt rart å tenke på at dette var en av de største byene i Nord-Europa under høymiddelalderen.

Nordens Venezia

Brugge har en lang historie. Faktisk var det nordmenn som navngav byen. Byens grunnlegger var av vikingætt, og det sies at byen fikk sitt navn fra handelsbryggene, slik som Bryggen i Bergen.

Brugges storhetstid regnes mellom 1100 – 1500-tallene, og mye av gamlebyens preg er fra denne tiden. Det var tekstilindustrien som gjorde Brugge et rikt og viktig sentrum, og varer ble fraktet rundt på byens mange kanaler og ut på verdenshavene. Fortsatt i dag har visstnok Brugge flere kanaler enn veier inne i sitt gamle sentrum. I dag er det stort sett små båter med turister som glir rundt på kanalene.

Den aller vakreste utsikten ut over kanalene og den flotte byen fikk jeg fra Rozenhoedkaai (se det første bildet i artikkelen). Dette er også et av stoppestedene for kanalbåtene.

Brugge Markt

Brugge Markt, eller markedsplassen, er en viktig del av byen. Her har det blitt handlet og holdt markeder siden 900-tallet. Før kunne båter fra både nært og fjernt legge til land her, og laste av varene sine rett på torget. Sukker og vin, tekstiler og krydder. Så ble kanalene fylt opp med silt, noe som gjorde skipsfarten inn til byen vanskelig. På 1500-tallet ble det så ille at havnene ute ved kysten måtte overta varetransporten.

Torget er ganske stort, og flankeres av blant annet restauranter og banker, tøyhallen og ikke minst det noe overdimensjonerte klokketårnet Belfort med sine 47 bjeller.  Jeg måtte stoppe opp når jeg plutselig hørte sistnevnte spille «Thank you for the music» av Abba. Klokketårnet er kjent for sine mange ulike musikalske innslag, og har gjennom tiden også fungert som brannalarm og vekkerklokke for sine innbyggere.

I disse dager holdes markedet på onsdager. Da settes det opp små boder som selger alt fra grønnsaker og blomster til kjøtt og ost hele formiddagen.

Utsikt over Brugge

Jeg hadde planlagt å gå opp i nevnte klokketårn for å se på utsikten. Jeg ble derimot litt satt ut når jeg så den eviglange køen til inngangen og hørte at prisen var hele 12 euro for å karre seg alle stegene opp til den 83 meter høye toppen.

I stedet ble jeg tipset om museet Historium. I denne gamle bygningen, som også ligger rett på torget, betalte jeg bare 7 euro for å gå opp de 140 trappestegene til toppen av tårnet, smyge meg gjennom den 40 cm brede døren og se på utsikten.

Fordelen her, var jo at jeg også fikk utsikt til det spesielle klokketårnet. Det er så stort, at det faktisk var vanskelig å forsøke å avbilde på ett og samme bilde uten vidvinkelobjektiv.

I andre etasje på Historium lå dessuten Duvelorium Grand Beer Café, som dessuten hadde en balkong med utsikt over torget. Her kan man derfor ta seg en øl og nyte den flotte utsikten gratis.

Jesus blod

Like ved Marketsplassen ligger torget Burg. Her ligger blant annet det vakre rådhuset, eller Stadhuis, som er av de eldste i hele landet. Herfra har Brugge blitt styrt i hele 600 år.

Brugge har mange kirker, og en man absolutt burde stoppe innom, er Basilica of the Holy Blood eller Heilig-Bloedbasiliek. Basilikaen fra 1100-tallet ligger nesten gjemt i et hjørne av Burg-torget, like ved rådhuset, og tilhører den romersk katolske kirke. Basilikaen er ikke store stedet, men er likevel en av de mest besøkte kirkene i byen. Her inne finnes det nemlig en beholder med et tøystykke som sies å inneholde noen bloddråper fra selveste Jesus. Det kom visstnok hit på 1200-tallet etter at hæren til greven av Flandern stjal den fra Konstantinopel.

Jeg ankom like etter en messe, og en svært lang kø stod og ventet på å få komme fram å se på den hellige beholderen. Jeg var litt nysgjerrig selv, men valgte å overlate opplevelsen til de troende.

Chocolates and Happiness

Sjokolade er i grunn min Gud, og Brugge har flere titalls sjokoladebutikker. Jeg fant veien innom et par av dem, men stedet som gjorde størst inntrykk var «Chocolates and Happiness». Hvordan kan liksom unngå å gå inn på en butikk med et slik navn?

“You can’t buy Happiness, but you can buy Chocolates and that’s kind of the same thing.”

Interiøret var i svart og rosa, og eierne Sofie og Gino stod selv i kassen og delte ut sjokolade med store smil. Jeg fikk hjelp av Gino til å velge ut en rekke spennende hjemmelagde sjokoladebiter med ulike smaker og fyll. Lavendel-sjokoladen ble en hit. Til min overraskelse var ikke prisen så ille i det hele tatt, og jeg fikk dessuten et par smaksprøver. Jeg gikk ut døren etterpå med et smil, for å si det slik.

Blåregn, øl og bakgater

Det er ikke bare sjokoladeelskere som finner veien til Brugge. For øldrikkere er også byen et viktig stoppested. En gang i tiden fantes det hele 45 ølbryggerier her. I dag er det dessverre bare ett igjen. Det heter De Halve Maan, eller Halvmånen, og har et rørsystem som frakter ølet i et rør under bakken fra bryggeriet til ølhallen. Tøft, eller hva? Les mer om dette stedet på reisebloggen Bilivoka.

Ellers var en stor del av det å oppleve Brugge bare å vandre rundt i de mange gatene og langs de mange kanalene. Området rundt Vår Frues Kirke var spesielt vakkert, til tross for at kirkens interiør var under renovasjon og den berømte Madonna og barn-skulpturen til Michelangelo var dekket til. Til min store glede fant jeg også flere fasader rundt i byen dekket av vakker blåregn.

Begjinhof

I likhet med flere andre byer i både Belgia og Nederland, har også Brugge sin egen Begjinhof. Dette er et delvis lukket bostedsområde med hvite hus og en stor hage med høye trær i midten, som fungerte som et slags kloster for beginerne uten de strenge klosterløftene. Dette var en religiøs bevegelse for kvinner i middelalderen, og beginerne bodde her fra 1200-tallet. De fleste husene i Begjinhof idag er fra 1600-1700-tallet, men noen har stått helt siden 1400-tallet.

I dag er det benediktinernonner som bor her. Fremdeles gir området et unikt blikk inn i en nonnes verden. Stedet er dessuten som en fredelig oase i bykjernen, like ved Minnewaterparken. Hver kveld ved solnedgang låser nonnene portene, slik de har gjort i 800 år.

Minnewaterparken

En av de flotteste stedene i Brugge er Minnewaterparken, like i nærheten av togstasjonen Station Brugge. Minnewater har fått sitt navn etter en lokale legende. Det sies at en ung og vakker kvinne som het Minna, var forelsket i en kriger som het Stromberg, fra en nabostamme. Minnas far nektet dem å gifte seg, så Minna løp ut i skogen og forsvant. Når Stromberg endelig fant henne, falt hun utslitt om i armene hans og døde.

I midten av parken ligger kjærlighetens innsjø, det tidligere havnebassenget, omringet av små eventyrhus og store, hengende piletrær. Her er det alltid svaner å finne, som dessuten er et av Brugges symboler.

The Old Chocolate House

Jeg følte meg derimot ikke helt ferdig med sjokoladen for dagen, så jeg stoppet innom denne søte lille kafeen før jeg fant veien tilbake til togstasjonen. I det kalde været fristet det veldig med en kopp rykende varm sjokolade. På The Old Chocolate House var det butikk i første etasje, og kafé i andre. Jeg fant veien opp dit, og tilfeldigvis var det et lite ledig bord til meg.

Jeg fikk en meny med over tjue forskjellige kakao-typer å velge mellom. Til slutt gikk jeg for praline hazelnut. Etter en liten stund kom en stor kopp med varm melk til bordet, og sjokoladen med smaken og fyllet jeg hadde bestilt. Deretter kunne jeg blande min egen kopp varm sjokolade. Smaken var rett og slett himmelsk. Siden koppen var like stor som en suppetallerken var det hele dessuten ganske mektig. Likevel var det vanskelig å løsrive seg fra sjokoladebitene de solgte i underetasjen før jeg måtte finne veien tilbake til togstasjonen og Brussel…

Praktisk informasjon om Brugge

Mange velger å overnatte i Brugge, og det skulle jeg også gjerne gjort. På grunn av prisnivået på overnattingsstedene, ble det isteden overnatting i Brussel for min del. Det går derimot raskt og enkelt å komme seg mellom Brussel og Brugge med tog. Togene går ofte, tar ca. 1 time, og koster 14,10 euro én vei.

Den gamle bykjernen er lett til gjengelig til fots. Til tross for at byen besøkes av store mengder turister, er det relativt lett å unngå dem, da de fleste bare besøker de mest populære stedene.

Har du opplevd Brugge selv? Hva synes du er den flotteste middelalderbyen du har besøkt?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
 1. Brugge er HØYT opp på ønskelista mi, altså, det ser jo bare helt magisk ut. Litt som Colmar, kanskje, med vakre bygninger i ulike farger (dog annen type bygninger), og kanaler, og kanskje litt som Amsterdam? Åå! Nå kjenner jeg det kløøøør i reiselysta her. Det må nok bli Brugge ganske snart, etter man får reise internasjonalt igjen, altså. 😀 (Og nå fikk jeg sykt lyst på sjokolade!)

  1. Skjønner hva du mener, Brugge kan minne om begge de stedene! Og sikkert mange flere også. 😀 Utrolig sjarmerende sted. Heldigvis ikke så langt unna Norge, slik at det går fint å komme seg dit, når vi kan reise igjen. 😉 Sjokoladen var bare helt sinnsykt god altså… skulle ønske man kunne bestille den direkte hjem! xD

 2. Brugge er sådan en smuk by og tak fordi du tog mig med tilbage til den. Minnewaterparken er bestemt også et af mine ynglingssteder i byen. Der er utrolig smukt og fredfyldt. Jeg bliver da helt sukker sulten nu når jeg læser og ser billeder af alt den chokolade,haha. Den eneste problem der er ved Brugge er alle de mennesker. Jeg var overrakset over hvor mange der var på en efterårsdag.

  /Annette

  1. Så hyggelig å høre at du også liker Brugge, Annette! Den lille byen er full av sjarm, det er sikkert. 🙂 Enig i at Minnewaterparken var utrolig flott og fredfull! Det kan være litt utfordrende med alle turistene, ja, og det er litt synd, men populæritet har alltid sin pris. :/

 3. Sitter her og er reiselysten og håååper at det snart går an å dra noe annet sted enn til nabobyen 🙂 Brugge kom plutselig på lista og nå reiser jeg på nett inntil videre. Flott med innlegget i bloggen din, nå vil jeg hvertfall ned til sjokolade, kanaler, arkitektur, sjokolade, severdigheter og historie! Og forresten – nevnte jeg sjokolade *ha ha*

  1. Ja, kjenner meg igjen i det om å drømme seg vekk til andre steder i denne tiden. 😉 Brugge er en fantastisk liten by, og dersom du elsker historie og sjokolade passer stedet perfekt som destinasjon. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.