Natur og verdensarv på Vega

Vega består av hele 6 500 større og mindre øyer, holmer og skjær. Øyrikets tradisjoner strekker seg langt tilbake i tid. De første bosetningene skjedde for over 10 000 år siden, og er dermed av Nord-Norges eldste. Vegas rike historie og kulturarv har sørget for å sette øyriket på UNESCOs verdensarvliste.

Mange av de flere tusen øyene som tilhører Vega er bebodd. Det er likevel på hovedøyene Vega og Igerøy de fleste innbyggerne hører til. Fergene fra fastlandet tar deg i land på Igerøy og derfra følger du landeveiene inn mot kjernen av øyriket. Her bør du beregne god tid, for på Vega er det mye spennende å se og oppleve.

Verdensarvsenteret

Dersom du ønsker å lære mer om øyrikets kultur, historie og tradisjoner, er et besøk på Verdensarvsenteret en selvfølge. La det gjerne være første stopp når du ankommer øya. Senteret ligger på Gardsøy, omtrent 16 km fra fergeleiet på Igerøy.

Her får du blant annet vite mer om fiskarbondetilværelsen og øyrikets lange ærfugltradisjon. Fuglen regnes som et av de første husdyrene, i den grad at innbyggerne langs kysten tok vare på fuglene under hekkeperioden for å skaffe seg både egg og dun. Dunet er svært dyrt og eksklusivt og en slik dundyne har en prislapp på rundt 50 000 kr.

Verdensarvsenteret har dessuten sitt eget spisested, hvor det serveres alt fra hjemmelagde kaker til fisk fanget i havet utenfor.

Vegatrappa

Vegatrappa, som stod ferdig i 2019, har virkelig bidratt til å sette Vega på kartet. Trappen befinner seg på vestsiden av Vega, ved Sundsvoll friluftsområde. Her starter ferden på sporadiske trappetrinn og en kloppbelagt sti før du når selve trappen og stigningen begynner for fullt. Når du har kommet deg til topps på det 350 meter høye Ravnfloget, har du gått nærmere 2000 trappetrinn.

Trappen er delvis finansiert av lokale og bedrifter som har kjøpt trinn. Navnet på disse er inngravert på messingplater skrudd fast på trinnene, som du kan se mens du går. Underveis dukker det opp vakre kunstverk av fugler og insekter du kan stoppe opp ved et øyeblikk for å trekke pusten.

Vegatrappa er flere steder bratt, men det er ingen utsatte eller luftige partier, slik at selv de med høydeskrekk kan komme seg opp. Bare husk vann, spesielt på solrike dager. Det blir veldig fort varmt inne ved fjellet.

Har du tid og lyst kan du fra Ravnfloget fortsette videre opp på det 725 meter høye Gullsvågfjellet. Herfra skal visstnok utsikten være strålende.

Ravnfloget Via Ferrata

Fra tidligere er det ravn og havørn som har leket seg i fjellet Ravnfloget. Nå har du mulighet til å bli med på leken selv. Det finnes nemlig en enda mer eventyrlig og utfordrende vei opp til Ravnfloget enn trappa.

Via ferrata er italiensk og betyr jernvei, og består av en klatrerute med fastmonterte trinn og festepunkter. De første jernveiene ble bygget i Dolomittene under første verdenskrig, for at militæret lettere skulle kunne forflytte seg i fjellterreng. Nå til dags er via ferrata en luftig, men relativt enkel måte å trygt komme seg opp i høyden.

Jeg ble med broren min og kjæresten hans på klatreturen. Etter et lite informasjonsmøte fikk vi alle utdelt utstyr som sele, hjelm og hansker (men ta med egne hansker, de som ble utdelt var ganske store). Deretter fortsatte vi oppover trappen til vi nådde innfestet. Fra starten til innfestet er det omtrent 100 høydemeter, og turen tar bortimot 30 minutter. Deretter begynner eventyret.

Fra innfestet til toppen er det 225 høydemeter klatring, og flere steder er det ganske så utfordrende og luftig. Et par rasteplasser på treplanker i fjellveggen er etablert, slik at man kan stoppe opp og trekke pusten underveis – og nyte utsikten mot fugleøya Søla og det store havet utenfor.

Rett før vi nådde toppen, møtte vi en siste utfordring. Her skulle vi over en såkalt «Nepalbru», hvor man går på én stålvaier, mens man holder i to andre og slik beveger seg over en kløft i fjellet. Denne befinner seg rett over Vegatrappa, og like etterpå når man toppen av Ravnfloget. Alt i alt en utrolig gøy tur, som bød på massevis av mestringsfølelse.

Alle over syv år kan være med på klatringen, og hele opplevelsen tar omtrent fire timer. Oppdaterte priser og mer informasjon finner du her.

Fiskeværet Nes

Et øyrike som Vega har, og har hatt, mange fiskevær. Et av de best bevarte og mest levende fiskeværene på Vega, er Nes. Det idylliske fiskeværet ligger nord på øya og kalles gjerne porten til verdensarven. Her kan du overnatte i rorbu og ta båtturer for å utforske den store skjærgården.

Her lå også verdens eneste ærfuglmuseum fram til våren 2020. Nå er det dessverre historie, men det er til salgs om noen andre har lyst til å ta over, dersom jeg forstod rett. Verdensarvsenteret har overtatt formidlingen av den store betydningen av ærfuglen og dens dun for menneskene langs kysten, og da spesielt i Vegas skjærgård.

Vegabollen

Visste du at Vega har sine egne boller? Er du glad i kanelsnurrer eller annen søt bakst, kommer du til å elske disse. Vegabollen ligner i grunn veldig på kanelboller, men istedenfor kanel er det kardemomme som er stjernen i denne baksten. De vi spiste var dessuten dobbelt så store som vanlige kanelboller bruker være! At de var mektige var en stor underdrivelse, men de var fantastisk gode. Nesten grunn nok i seg selv til å legge turen til Vega, faktisk.

Det virker som de fleste kafeer, butikker og bakerier selger vegabollen på Vega. De som ble solgt på den lokale Eurosparbutikken på Gladstad var helt nydelige.

Eidemstrendene

Sørvest på Vega ligger et flott friluftsområde, hvor de vakreste strendene på øya holder til. For å komme hit følger du grusveien fra Eidem så langt veien går og ankommer til slutt en merket parkeringsplass. Herfra kan du følge Eidemsliene vestover. Det finnes både toalettbygning, gapahauk og bålplasser underveis. Her finnes det også kystfuru og en spesiell edelløvskog. Det tar ikke spesielt lang tid å komme seg til Juvikstranda, og det er fult mulig å gå med rullestol eller barnevogn ut dit. Juvikstranda er kanskje den vakreste stranda på hele Vega, og vel verdt et besøk en vakker sommerdag.

Herfra kan man dessuten legge ut på en lenger tur og vandre nordover helt til Sundsvoll. Turen tar omtrent fem timer, og er omtrent 9,3 kilometer lang i et noe varierende terreng. Ryktet sier at underveis dukker det opp flere mindre besøkte strandperler.

Lyng og kulturlandskap

Med en bosetning som har vart i flere tusen år, er det kanskje ikke så rart at Vega har et landskap preget av menneskelig aktivitet. Husdyr har gresset og holdt vegetasjonen i sjakk. Vega har også store områder kystlynghei, heier skapt av helårsbeiting, lyngslåing og tidvis brenning. En menneskeskapt landskapstype som så liv i steinalderen, men dessverre nå holder på å gå tapt blant annet på grunn av gjengroing.

Kystlyngheiene på Vega består i stor grad av røsslyng, som blomstrer og får en vidunderlig farge i august. Lyngen blir som et rosalilla teppe som brer seg ut og legger seg over landskapet. Det er utrolig vakkert, og minner meg om steder jeg har besøkt i Storbritannia. Drar du til Vega i midten av august kan du nyte fargene blant annet langs veien ut mot Sundsvoll og i området hvor broen mellom Igerøy og Vega befinner seg.

Handelsstedet Vegstein

Omtrent 3,5 kilometer nordøst for Gladstad ligger det gamle handelsstedet Vegstein. Stedet har vært skipperleie siden 1600-tallet, og ble handelssted i første halvdel av 1800-tallet. I de to store, røde bryggehusene ligger fortsatt gamlebutikken fra 1800-tallet, som fortsatt ser ut som den gjorde femtiårene, og som sammen med en utstilling i andre etasje utgjør et museum for den gamle kystkulturen.

Nå er det Vega Kystlag som driver og disponerer det gamle handelsstedet. Det er mulig å besøke museet mot å betale 30 kr, i tillegg kan du kjøpe deg kaffe, brus og vafler som kan nytes ute på kaia. Kystlaget har dessuten gjestebrygge, og du kan også leie dusj, vaskemaskin eller robåt her.

Informasjon om å besøke Vega

Du kommer deg til Vega med hurtigbåt fra Sandnessjøen eller Brønnøysund, eller med ferge fra Horn (sørfra) eller Tjøtta (nordfra). Nærmeste flyplass er Brønnøysund. Vega utforskes like bra med sykkel som med bil.

Mat og drikke

Vega Havhotell tilbyr en fantastisk fem-retters middag av lokale råvarer. Menyen endres hver dag etter hva som er tilgjengelig. Du kan også spise på kafeen til Verdensarvsenteret, og øya har flere andre kafeer i tillegg. Blant annet Sandmo gårdsbakeri.

Overnatting

Har du med deg telt eller bobil er det gode muligheter til å campe på Sundsvoll friluftsområde, i nærheten av Vegatrappa. Her finnes det oppstillingsplasser for bobil (dersom man våger seg ut på den humpete grusveien for å komme seg dit), samt flere steder å sette opp teltet like ved havet. Et enkelt, men praktisk og rent, sanitæranlegg er satt opp like ved Vegatrappa.

Dersom du trenger en dusj eller å vaske klær, er dette mulig å betale for på de ulike gjestebryggene rundt på øya.

Vega tilbyr solnedganger i verdensklasse

Har du besøkt Vega selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å dra?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
    1. Så hyggelig å høre! 😀 Vega er et fantastisk øyrike med mye å utforske, så jeg tror du ville likt deg veldig godt der!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.