Helgelandskysten ligger sør for Bodø og nord for Steinkjer, og er en spesielt naturskjønn del av Norge. I likhet med Lofoten lenger nord i Nordland, finner du også her både øyer, strender, fjorder og fiskevær – og noen av de vakreste fjellene i hele Norge.
Fjellene i Nordland og langs Helgelandskysten har i en årrekke vært brukt som seilingsmerker, noe som har gitt opphav til ulike sagn om hvordan de alle ble skapt. Det var rett og slett lettere å navigere og gjenkjenne fjellene dersom de hadde historier tilknyttet seg. Flere av disse eventyrfjellene er med på denne listen, pluss noen til.
Du kan kjøre Helgelandskysten ved å følge fylkesvei 17, eller Kystriksveien. Den naturskjønne veistrekningen brytes opp av seks fergeforbindelser. Ønsker du å komme ut på øyene må du bruke ferge eller hurtigbåt, dersom du ikke er så heldig at du har egen båt å utforske kyststrekken med.
Ørskroven (415 moh)
Helt nord på Helgelandskysten ligger Meløy, og fjellet Ørskroven ligger nesten så langt nord du kommer i Meløy. Ta av fra Fv17 og kjør ca. én kilometer ut til Øra, hvor du kan parkere bilen ved gården til Tord Martinussen. Her er det merket parkering og sti videre. Du går først på en skogsvei mellom fjellene, før veien svinger til venstre og blir en bratt sti. I den bratte stigningen består underlaget av lyng og mose. Pass på de bratte partiene mot nordøst når du begynner å nærme deg toppen. Når du kommer ut på selve Ørskroven får du en fantastisk utsikt ut mot Kunna, åkrene og strendene nedenfor. Hele turen er ca. 3,9 kilometer lang og tar omtrent tre timer tur/retur.
Har du god tid kan du fortsette fra Ørskroven oppover mot Skrovtind, som med sine 463 høydemeter kan by på en enda mer spektakulær utsikt ut over området.
Gompen (243 moh)
Øya Sanna på Træna er kjent for sine spisse fjelltopper og dramatiske natur. Den mest kjente av toppene er den spisse Trænstaven (338 moh) som man må ha sele og tau for å bestige. En lettere topp, som likevel byr på en fantastisk utsikt til tross for sin lave høyde, er Gompen. Fra kaia opp til toppen er det ikke lenger enn to kilometer, og omtrent én av disse kilometerne går gjennom en bekmørk tunnel. Her er det lurt å ha med lommelykt så du slipper vase rundt i mørket. På toppen av fjellet ligger en radarstasjon og det går asfaltert vei hele veien opp, så her kan du til og med gå med barnevogn om du vil. Ønsker du en raskere vei ned går det en bratt sti ned skaret mot området hulen Kirkhellaren ligger.
Du kommer deg til Træna med ferge fra Stokkvågen, eller hurtigbåt fra Onøy, Lovund eller Stokkvågen.
Lovundfjellet (623 moh)
Like øst for Træna ligger nok en øy med et ganske så markant fjell. Lovundfjellet dominerer størstedelen av øya Lovund, og kalles av øyværingene bare for «fjellet». Turen starter ved å vandre sørøstover delvis rundt øya, før en svært bratt sti tar deg oppover ei steinrøys. Heldigvis er det flere steder sikret med tau. Oppe av steinura går stien videre i sikksakk oppover ei gresslette som til slutt flater ut når du nærmer deg toppen. Herfra får du en dramatisk utsikt ned ura hvor lundefuglene hekker på sommeren, videre ut mot Træna og storhavet utenfor. Toppen dekkes ofte i tåkeskyer, så vær obs på å ikke bevege deg for nært kanten. Stien er heldigvis godt merket, slik at det nå er vanskelig å gå seg vill, selv i tåke. Turen tar omtrent fire-fem timer tur/retur og er krevende.
Du kommer deg til Lovund med ferge fra Stokkvågen eller hurtigbåt fra Træna, Stokkvågen eller Onøy.
Bolgtinden (339 moh)
Ytterst i Meløy ligger øya Bolga. I likhet med Lovund, domineres også Bolga av et enkelt fjell, nemlig Bolgtinden. Fjellet er ikke direkte høyt, men et par luftige partier gjør likevel at dette kan bli en utfordrende tur for enkelte. Underveis må du både hale deg opp med tau, krype over en egg og sørge for å unngå det bratte stupet ned i Bolgbørra. Turen opp til Bolgtinden er med andre ord både leken og gøy, og når du kommer til topps får du en vanvittig vakker utsikt ut over skjærgården. Her ligger øde strender på holmer og skjær tett i tett, og sørover ligger Rødøyløva, Hestmannen og Lovund. Du ser dessuten inn til Svartisen og nordover mot Kunna og Landegode. Sjansen er også stor for å se havørna, som holder til i fjellveggen under deg.
Bolga er en øy, og du kommer deg hit med ferge eller hurtigbåt fra Ørnes. Nordlandsekspressen Nex1 stopper også her. Fra fergekaia opp til toppen av Bolgtinden tar det omtrent to timer, og stien er merket.
Torghatten (258 moh)
Sørvest for Brønnøysund ligger et spesielt fjell som har et svært hull rett gjennom seg. Hullet i Torghatten er 35 meter høyt, 20 meter bredt og hele 160 meter langt. Store dimensjoner, med andre ord. I følge sagnet om Helgelandsfjellene ble hullet skapt av Hestmannen som skøyt en pil etter Lekamøya, men isteden traff hatten til Sømnakongen. I realiteten ble hullet skapt under istiden. Stien opp til hullet er tilrettelagt med steintrapp og tar bare 20-25 minutter. Vel inne er det dessuten tilrettelagt med trapper på de bratteste partiene. Gå gjerne gjennom hullet og se på utsikten ut over øyene sørover. Ønsker du enda mer utsikt er det mulig å klatre til topps på selve Torghatten. Denne turen starter lenger sør enn utgangspunktet for turen til hullet. Turen opp tar ca. én time, og kan for enkelte være ganske luftig. Vel oppe belønnes du med en fantastisk utsikt. Ta gjerne også turen langs strandlinjen rundt Torghatten for å se det spesielle hullet på avstand.
Lurøyfjellet (685 moh)
Lurøyfjellet er ikke spesielt markant, men utsikten ut over Helgelandskysten fra toppen er rett og slett formidabel. Fjellet ligger på Lurøya, som du ankommer etter å ha tatt ferge eller hurtigbåt til Onøy som henger fast i Lurøya med bro. Her starter stien opp på fjellet i nærheten av den vakre Lurøygården. Det er ca. 4,2 kilometer opp til toppen fra startpunktet og det tar omtrent 1,5 til 2 timer opp. Stien er til tider bratt, men svært lettgått. Stien er dessuten merket, og byr på morsomme skilt og motivasjon underveis. Desto lenger opp du kommer desto videre utover brer utsikten seg. Fra toppen ser du stort sett hele Helgelandskysten og nesten alle de fantastiske fjellene på denne listen. Spesielt vakker er utsikten mot den majestetiske Hestmannen, ut til Træna, De syv søstre og mot Tomma og Aldra. I klarvær ser du dessuten hele den langstrakte Lofotveggen.
Lekamøya (124 moh)
Det sørligste fjellet på listen ligger på øya Leka, som egentlig er en liten del av Amerika. Berggrunnen på Leka består nemlig av eldgammel havbunn som ble dannet på den amerikanske siden av havet for nesten 500 millioner år siden. Deretter ble den forflyttet mot Eurasia og presset opp mot overflaten. Den spesielle geologien ser man best på vestsiden av øya, med sine øde landskap med rødoransje sandstein som ser mer ut som Arizona enn Norge. I følge sagnet var Lekamøya en av fjellet Suliskongens døtre. Hun flyktet sørover med Hestmannen i hælene, men snublet på Leka rett for solen rant, og ble værende der. Lekamøya kan du besøkes fra Solsem. Her beveger du deg oppover den forhistoriske strandlinjen og eldgammel havbunn. Turen opp til steinformasjonen tar ca. 45 minutter. Andre, enda kortere fjellturer på Leka inkluderer turen opp til Ørnerovet, til Støypet og til Løva.
Du kommer deg til Leka med hurtigbåt fra Rørvik, eller med ferge fra Gutvik.
Hestmannen (571 moh)
Hestmannen har en profil det er vanskelig å ikke legge merke til. Fjellet ser nemlig ut som en rytter til hest, i full fart nedover kystbassenget. For å komme deg hit er du først nødt til å ta hurtigbåten fra enten Tonnes eller Onøy ut til Hestmona og fergekaia sør på øya. Herfra går du mellom gårder ut på en gammel kjerrevei. Etter hvert tar du av på en liten sti merket Seterveien opp til venstre, som fører deg mellom berg og trær oppover fjellet. Stien er merket og delvis tilrettelagt med tau, og tar deg oppover til TV-masten og NATO-radarbygget nesten på toppen. Stien blir brattere og brattere og preges av løs grus og steiner. Allerede herfra er utsikten bra, spesielt mot fjellet Ambåta, som også ligger på øya og får en spesiell profil herfra. Nå er du nesten på toppen, og mange velger å snu nettopp her. Det siste stykket er nemlig luftig og krever klyving. Kommer du deg opp er det vel verdt det, her oppe føler du deg virkelig som du er på toppen av verden. Utsikten mot resten av Helgelandskysten er magisk.
Ravnfloget (350 moh)
På øya Vega finner du mange fjell, men det mest besøkte, og kanskje mest gøyale å bestige, er Ravnfloget. Fjellet ligger vest på øya og fikk i 2019 både trapp og via ferrata opp til toppen. Vegatrappa har nærmere 2000 trappesteg opp til topps, som viser fram en stadig bedre utsikt desto lenger opp du kommer. Utsikten er enda bedre sett fra fjellveggen dersom du klatrer via ferrata, eller jernveien som det også kalles. Her klatrer du over 200 høydemeter opp fjellet på en slags klatresti av jern, mens du er sikret med wire. Det er en spennende, utfordrende og eventyrlig måte å komme seg til topps på. Uansett hvilken vei du velger møtes du med en storslagen utsikt mot fugleøya Søla og resten av verdensarvriket fra toppen.
Du kommer deg til Vega med hurtigbåt fra Brønnøysund og Sandnessjøen, og med ferge fra Horn (sørfra) og Tjøtta (nordfra).
Dønnamannen (858 moh)
På avstand ser fjellet Dønnamannen virkelig ut som en mannsfigur som ligger på ryggen og ser opp mot himmelen. Det er derfor ikke så vanskelig å skjønne hvorfor fjellet fikk sitt navn. For å bestige fjellet må du først komme deg til øya Dønna, like utenfor Sandnessjøen. Herfra kan du starte gåturen fra den vakre stranden Breivika eller fra Einvika, like ved veien til Herøy, som begge møtes ved en nedlagt gård før stigningen begynner. Beregn gjerne 5-6 timer tur/retur. Turen opp er bratt og svært glatt i regnvær. Sørg derfor for å ta turen når det er tørt i terrenget. Har du høydeskrekk kan det føles ganske utfordrende ved enkelte partier. Dønnamannen har flere topper, blant annet Panna, Nesen, Leppa og Haka. Leppa er det høyeste punktet, og tar du turen opp hit kan du gi Dønnamannen et skikkelig kyss. Utsikten er helt fantastisk, både mot De syv søstre på fastlandet, samt nordover og sørover langs Helgelandskysten. Du ser alt fra Vega i sør til Fugløya i nord.
Du kommer deg til Dønna med ferge fra Sandnessjøen til bygda Bjørn. Det er også mulig å ta ferge fra Søvik til Herøy og deretter kjøre til Dønna.
Klubben (650 moh)
Klubben er en av de få fjellturene på denne listen som ligger på fastlandet. Her får du muligheten til å se det vakre Aldersundet fra oven. Etter å ha fulgt Fv17 eller Kystriksveien til Aldersundet, tar du av veien og følger skiltet opp til skolen. Det er parkeringsplass ved skolen og den store fotballbanen. Fra porten i gjerdet følger du først en lysløype opp til venstre mot en gapahuk, hvor det er skiltet videre mot Åstuva. Derfra går stien oppover i høyden. Før du når Åstuva følger du en sti til høyre over en myr og videre opp i terrenget. Herfra er det ikke skiltet, men det er mulig å følge stier i terrenget. Hold avstand til kanten mot vest, men følg den oppover mot vardene på toppen. Det tar bortimot to timer fra parkeringen og opp til toppen, og derfra er utsikten ut over Aldersundet helt nydelig. Mellom Hjarttinden og Aldertinden på øya Aldra, ser du Hestmannen dukke opp. Lenger ut ligger også Træna, Lovund og Rødøyløva. Utsikten innover Strandtindan og Hauglandstinden er også fantastisk, selv når været ikke helt spiller på lag.
Rødøyløva (443 moh)
Det siste fjellet på listen over fjellturer på Helgelandskysten, er også et av de mest spektakulære. Rødøyløva er på ingen måte det høyeste fjellet i denne oversikten, men det byr på en helt magisk utsikt fra toppen, spesielt i midnattssol. Den letteste veien opp er å følge veien mot Klokkergården fra fergekaia, underveis ser du den markante profilen av fjellet, som ligner en hvilende løve. Fra Selvågen er det laget sherpatrapp opp til toppen. Trappa er bratt, men du vinner kjapt høydemeter. Toppen er gjerne i det luftigste laget for mange, høydeskrekk eller ei. Til venstre for deg går det rett ned over 400 høydemeter. Vær forsiktig og finn deg en trygg plass å sitte. Herfra kan du nyte en av de vakreste utsiktene du har sett, både over øyriket og resten av den fantastiske Helgelandskysten.
Du kommer deg til Rødøy med hurtigbåten Helgelandsekspressen NEX1 som går mellom Bodø og Sandnessjøen, samt lokal hurtigbåt og ferge fra Kilboghamn og Jektvik.
Har du vært på noen av disse fjellene på Helgelandskysten selv, eller er det noe du kunne tenke deg? Hvilken topp frister mest?
Det er Rødøyløva vi ser fra Bolga ja ! Da har jeg fått bekreftet det! 🙂
Takk for mange gode tips til sommeren! Har vært på noen av disse, men har fotsatt en del igjen:)
Ja, stemmer det. 😀 Bare hyggelig! Vet du også er svært glad i denne delen av Norge, og det dukker jo alltid opp nye steder å utforske. 🙂
Her var det mange fine tips. Jeg har bare passert forbi sjøveien men ser at jeg må gjøre om turen for å utforske disse fjellene 🙂 Nyttig innlegg og fantastiske bilder du har tatt 🙂
Tusen takk, Laila! Dette området er svært vakkert både fra land og vann. 😀 Gøy om du kommer tilbake for å bli enda bedre kjent med regionen og fjellene. 🙂
Flotte bilder! Har lyst på ferie langs Helgelandskysten så har innleggene dine i bakhodet til når det blir! 🙂
Tusen takk, Camilla! Håper du får muligheten til å bli nærmere kjent med vakre Helgeland. 🙂
Absolutt helt nyyydelige bilder du tar, både her og på Instagram 🙂 Har planer om å kjøre Helgelands kysten neste sommer, så her var det masse fine tips 👍😊 Rødøyløva, Dønna og Herøy står på lista over øyer vi vil se/oppleve. Vet du noe om kø ut til øyene? Har hørt at det kan fort bli flere timers venting!? Og det da i tillegg til de 6 fergene vi må ta….
Hei Anita! Så hyggelig å høre! 😀 Høres ut som en super plan å utforske Helgelandskysten! Et av de vakreste stedene i Norge, spør du meg. Hmm, har ikke opplevd kø på fergene til disse øyene selv (dog har bare tatt hurtigbåt til Rødøy), men dersom man reiser midt på dagen midt i fellesferien, kan det nok skje. Dersom man reiser tidlig på dagen har man nok større hell. Bare sørg for å være oppdatert på fergetidene før dere drar, så dere vet at en ferge ankommer om ikke altfor lenge. Rødøy er ganske liten, og her kommer man seg nok best rundt til fots eller med sykkel. 🙂