Le Marche – Italias skjulte perle

Når man snakker om Italia er det gjerne berømte steder som Roma, Venezia og Toscana som blir nevnt, men i sentrum av Italia ligger Le Marche. En region du kanskje ikke har hørt om. I så fall er det ikke så rart. Dette stedet omtales nemlig som Italias skjulte perle. 

På østkysten av Italia, sør for Rimini og San Marino, og bare et par timers kjøring fra Roma, ligger dette bølgete landskapet med vinranker, frukttrær og gårder med flere hundre år gamle oliventrær i hagene. Spisse sypresser og gamle eiketrær deler opp eiendommene og de mange åkerlappene, og på hver eneste lille høyde ligger små befestede landsbyer. Le Marche (som oftest bare kalles Marche, og uttales Mar-ke) ligner i grunn på Toscana, regionen den grenser til i nordvest, men har en vesentlig forskjell. Her slipper du å stå i kø.

Marche er en av de minste regionene i Italia. Likevel har den et voldsomt mangfold. I vest ligger høyreiste alpine fjell med fjellsjøer og skogkledde landskap nedenfor. I øst ligger kysten mot Adriaterhavet, med hvite klipper, turkist hav og grotter skapt av de evige kreftene fra havet. Du kan med andre ord vandre i fjellet på morgenen, bade i sjøen på ettermiddagen og spise på en koselig piazza under stjernene i en av de over hundre borgbyene regionen er kjent for, på én og samme dag. Den store variasjonen i dette relativt lille området har ført til at Marche omtales som «hele Italia i én og samme region».

Det er vanskelig å komme hit uten å forelske seg i stedet. De fleste får samme reaksjon som Jon Erik gjorde første gangen han besøkte Marche. Han hadde blitt invitert av sin italienske venninne Ilenia, som har vokst opp i en av Marches mange historiske byer. Når han først ankom falt han pladask. Det førte til at de sammen startet reiseselskapet SibillaTravel, som nå spesialiserer seg på reiser til nettopp dette området. Jon Erik og Ilenia ønsker å vise gjestene sine det ekte Italia, vekk fra masseturismen, og de jobber tett med lokale leverandører og partnere for å skape en helt spesiell opplevelse. Hos dem kan du få et unikt innblikk i Marches mange hemmeligheter.

Reiseselskapet er oppkalt etter et av Marches høyeste fjell. Monte Sibilla er hele 2,173 meter høyt, og er en del av fjellkjeden Apenninene som deler Italia i to på langs. Her finnes det en rekke vandreruter som kan holde deg opptatt i dagevis. Navnet Apenninene er så gammelt at man ikke helt klarer å bli enige om hvor det kommer fra eller hva det betyr. Det som uansett er sikkert er at Marche er full av historie, fra steinalderen inn i romertiden og ikke minst gjennom middelalderen og fram til i dag. Her kan du blant annet utforske romerske villaer, slott fra middelalderen, palasser fra renessansen, barokke kirker og underjordiske byer.

Jeg skulle opprinnelig besøke Marche i akkurat den tiden verden ble rammet av pandemien, så gleden var stor da jeg fikk en ny invitasjon av SibillaTravel til å oppleve regionen nå i august.

Ilenia kjørte oss rundt i de nordøstlige delene av Marche, for å oppleve naturen, kulturen og historien som gjør Marche til den unike regionen den er. Dessverre satte regnvær stopper for deler av den opprinnelige planen, men likevel ble det noen fine, lange og opplevelsesrike dager. Vi bodde på det ene imponerende overnattingsstedet etter det andre, og fikk oppleve alt fra en royal middag i middelalderantrekk hvor kokken laget maten vår foran oss i nesten 800 år gamle omgivelser, til å tusle rundt i øde brosteinsbelagte gater i en av de vakreste borgbyene Italia har etter at de andre turistene hadde dratt hjem. Jeg kommer aldri til å glemme det å våkne opp i et slott til lyden av kirkeklokkene som ringte fra den ene borgbyen til den andre om morgenen, som et lappeteppe av lyd for å signalisere starten på en ny dag.

Et annet fokus for turen var å smake på regionens mange delikatesser og bli kjent med dens kulinariske tradisjoner. Vi spiste blant annet gnocchi med trøfler hentet opp av jorden nettopp her i Marche, vi smakte pecorino-ost i mange ulike varianter, laget og modnet i en renessansekjeller i en av regionens borgbyer, vi smakte på olivenolje fra fem hundre år gamle trær, og vi drakk lokal vin av blant annet sangiovese sittende mellom druerankene mens vi overværte solnedgangen over det grønnkledde landskapet i nasjonalparken Monte San Bartolo. Vi var til og med hjemme hos lokale mamma Ivana og lagde den lokale fiskegryten Brodetto som vi senere spiste ute i hagen med naboens verdicchio til.

Jeg er fra tidligere utrolig glad i Italia. Jeg har besøkt landet flere ganger – og har til og med studert ved det norske instituttet i Roma. Likevel gav Marche meg noe helt spesielt. De mange møtene med varme og imøtekommende lokale (som kalles marchigiani), de gode matopplevelsene, det endeløse bølgete landskapet, de mange borgene hvor man kunne følge i historiens fotspor uten trengsel – og ikke minst de mange historiene og legendene regionen er så rik på. Marche er med andre ord et sted jeg allerede drømmer om å reise tilbake til. Flere innlegg kommer.

Alla prossima (til neste gang)!

Praktisk info om Le Marche

Regionssenter og den største byen i Marche er Ancona. Byen har omtrent 100,000 innbyggere og en stor havn. Ancona har også internasjonal flyplass, og er derfor den enkleste inngangsporten til Marche.

Ønsker du å oppleve regionen gjennom de lokales øyne og få et helt spesielt innblikk i regionens natur, kultur og historie, burde du se nærmere på turene SibillaTravel tilbyr. Deres kontakter og spesielle bånd til regionen sørger for at du får en opplevelse det ville vært vanskelig å skaffe på egenhånd. De tilbyr gruppereiser og individuelle turer, og skreddersyr også reiser etter dine egne ønsker og preferanser. Les mer på hjemmesidene deres.

Å reise til Italia under covid er både lettere og tryggere enn man kanskje tror, så lenge man er fullvaksinert. Du er nødt til å fylle ut et innreiseskjema (Digital Passenger Locator Form), ellers er det ingen andre krav enn at du viser fram vaksinepasset ditt. Det må du også vise fram for å kunne besøke diverse museum samt spise innendørs på restaurant. Det er ingen krav om å bruke ansiktsmaske utendørs, men innendørs er det fortsatt et krav i Italia. Hold deg oppdatert på regjeringens nettsider.

Jeg var invitert til Marche av SibillaTravel for å oppleve regionen og tilbudet deres, men jeg har ikke fått noen føringer på hva jeg skal skrive. Da jeg takket ja til reisen visste jeg at dette var en region etter mitt eget hjerte, og et sted jeg ville besøkt uansett.

Har du besøkt regionen Marche selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å reise til?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.