En storbyhelg i Poznan

Polen er et stort, vakkert og sentralt land i Europa. Enkelt å komme seg til og billig å besøke. De fleste nordmenn velger Krakow, Gdansk eller Warzawa når de skal på storbyferie til Polen, men har du allerede vært der, finnes det også andre alternativer til neste besøk. 

Poznan er den femte største byen i Polen med rundt en halv million innbyggere. I likhet med Wraclow, som jeg har skrevet om tidligere, er også Poznan en av Polens eldste byer. Den regnes faktisk av mange som landets vugge. Derfor passet det bra at det var her jeg startet Polen-reisen min i fjor, i byen hvor landet ble født.

Allerede på slutten av 900-tallet ble Poznan gjort til hovedstad av Mieszko I, hertug av Polen, som regnes som landets grunnlegger. Datidens Polen dekte et stort område, og hadde rundt én million innbyggere.

Poznan var Polens hovedstad fram til 1039. Den ble da brent ned av en tjekkisk hertug, og hovedstaden ble flyttet sørøstover til Krakow. Siden den gang har Poznan utviklet seg til å bli landets femte største by, og en av de vakreste landet har å by på.

Fargerike fasader på torget

Hjertet av Poznan er uten tvil det gamle torget og markedsplassen, Stary Rynek. De polske byene har alle vakre torg, men Poznans Stary Rynek har det lille ekstra. Fasadene til de gamle «sildehusene», er ekstra fargerike, og dekket av spennende avbildninger og mønster, der de ligger vegg i vegg med hverandre og byens rådhus. Her ble det engang solgt fisk, salt og stearinlys, men i dag er bygningene hjem til både ulike bedrifter og suvenirsjapper som selger miniatyrer av husene for turistene.

I hvert av de fire hjørnene på torget, står det fire fontener med de mytologiske figurene Apollo, Mars, Neptun og Prosperpina – som kidnappes av Hades. Disse fungerer som møtepunkter for byens mange innbyggere, og sikker turister også.

Like utenfor sildehusene og rådhuset står dessuten gapestokken fra 1500-tallet, med figuren av en bøddel på toppen. Her ble kriminelle bundet fast og pisket. Noen fikk også både fingre og ører kappet av, avhengig av hvilke kriminelle gjerninger de hadde gjort. Gapestokken ble finansiert av bøtene gitt til tjenestepiker, barnepiker og barpikene som gikk kledd for skandaløst eller brukte smykker utenfor deres stasjon.

Som så mange andre steder i Polen, ble dessverre også dette torget rammet av ødeleggelsene fra andre verdenskrig. Det er heldigvis restaurert og tilbakeført slik det engang var, slik at man idag har vanskeligheter med å se for seg hvordan stedet må ha sett ut i 1945.

Over en femtedel av byens innbyggere er studenter, og markedsplassen blir et livlig sted etter solen går ned. Her samles man på de mange restaurantene og barene og spiser, drikker og koser seg til langt på kveld.

Stangende geiter

Midt på torget Stary Rynek ligger byens rådhus, eller Ratusz, som det heter på polsk. Funksjonen som rådhus sluttet derimot på 1930-tallet, og nå til dags er det byens museum som holder til inne i bygningen.

Rådhuset ble opprinnelig bygget på slutten av 1200-tallet, men fikk sin nåværende form på 1500-tallet etter at en brann ødela store deler av det. Rådhuset fikk nytt tårn, og i tårnet fikk bygningen et spennende tilskudd.

To mekaniske geiter fikk nytt hjem oppe i tårnet, og hver dag klokken 12, kommer de ut av gjemmestedet sitt og stanger hverandre, mens trompeter spiller i bakgrunnen.

Denne både morsomme og merkelige tradisjonen har flere opprinnelsesmyter, en av dem forteller at når selve klokken i tårnet stod ferdig i 1511, ble regionens guvenør invitert til avdukingen. Kokken hadde dessverre klart å brenne viltkjøttet som skulle serveres til middagen, så han dro ut og fant et par geiter å servere i steden for. Geitene klarte derimot å løsrive seg, og løp opp i klokketårnet, hvor de begynte å stange hverandre, til stor entusiasme fra innbyggerne som hadde samlet seg nedenfor. Guvenøren selv syntes det var så morsomt, at han bestemte å tilføye et per mekaniske geiter til klokkespillet, slik at hendelsen kunne bli minnet for alltid.

Uansett hva bakgrunnen for de stangende geitene er, er det i alle fall sikkert at dette har blitt en av de største turistattraksjonene i Poznan. Da jeg ankom torget rundt kl. 11.45, var det nesten fyllt til randen med mennesker som stod og pusset linsene på kameraene sine, og så oppover mot rådhustårnet, klare for å fange geitene på film.

En mektig St. Martin’s Croissant

Poznan har mange restauranter og kafeer som spesialiserer seg på polsk, og internasjonell, mat. Her er det med andre ord ikke vanskelig å spise seg god og mett. Men er det én ting man er nødt til å spise i byen, er det en St. Martin’s croissant, eller rogale świętomarcińskie, som den heter på polsk.

Det sies at croissantens oppstod i 1891 når en prest i St. Martin’s kirken under en gudstjeneste ba byens befolkning finne måter å ta vare på de fattige i vintermånedene. En baker fikk med seg gudstjenesten, og da han så en hestesko falle av en hest på vei tilbake til bakeriet, fikk han ideen om å bake en croissant i hesteskoform og gi til de fattige. Som tenkt, så gjort.

Croissanten (som hverken ligner på eller smaker som de franske croissantene) har altså form som en hestesko, og er brettet hele 81 (!) ganger. De forskjellige lagene er fylt med alt fra nøtter, mandler, rosiner, smør og sukker, og melis på toppen med enda mer sukker og nøtter sprinklet på.

Croissanten er faktisk beskyttet av EU, det vil si at du finner den ikke kjøpt over alt. Den finnes bare i Poznan, og bakeriene som selger den har fått spesialtillatelse for å gjøre det – og oppsriften må følges nøyaktig. Selv kjøpte jeg en croissant fra St. Martin’s Croissant museet (jepp, croissanten har til og med sitt eget museum). Den var absolutt god, men ekstreeeemt mektig.

Det selges nok mest av croissanten rundt St. Martin’s-festivalen den 11. november, men heldigvis produseres den hele året, slik at det alltid er mulig å få seg en smakebit (bare ikke spis så mye annet først, den trenger litt plass i magen).

Utforsking av katedraløya

På vei ut av gamlebyen tok jeg veien til Ostrów Tumski, som ligger i nybyen. Det er litt ironisk, siden denne øya regnes som den eldste delen av hele byen. Ostrow Tumski betyr rett og slett katedraløya, og katedralen her i Poznan regnes som landets eldste. Når Polen overtok kristendommen på slutten av 900-tallet, var det her i byen det skjedde, og dermed ble også den første katedralen reist her.

– Det var her Polen hadde sin begynnelse, som den avdøde paven John Paul II sa.

I katedralen ble de første kongene kronet, og her ligger også landets første konger gravlagt. Ostrow Tumski-området ble svært skadet under andre verdenskrig i 1945. Katedralen falt, og måtte gjenreises etter krigen. Da ble utseendet noe annerledes enn hva det opprinnelig var.

Rundt katedralen står blant annet erkebispepalasset, den hellige jomfru Maria-kirken fra 1400-tallet, og andre kirkebygg og staselige historiske bygninger.

Like bak katedralen ligger dessuten den røde Jordan-broen, oppkalt etter den første biskopen i Poznan på 900-tallet. Som på så mange broer verden over, er også denne et sted hvor kjærestepar henger hengelåser som symboler på deres kjærlighet. I elven under ligger det nok hundrevis av nøkler, som man etter tradisjonen skal kaste i vannet etter at hengelåsen er låst fast.

Andre ting å gjøre i Poznan

Vest for det gamle torget, ligger Przemysł Hill. Her stod opprinnelig det kongelige slottet i Poznan fra 1200-tallet. Det ble dessverre stort sett ødelagt under andre verdenskrig. Fra 2010 startet derimot restaureringen av deler av slottet, hvor mye av det ble gjenreist på samme sted. I dag huser bygningen et kunstmuseum, hvor man blant annet kan prøve klær fra en annen tid, samt se tusenvis av ulike artefakter. Det beste med bygningen er derimot muligheten man har til å dra opp i tårnet og se på utsikten ut over byen.

En av de morsomste tingene med den polske byen Wroclaw var å dra på leting etter alle de små gnomene som hadde bosatt seg der. En av dem virket kanskje mer reiselysten enn de andre, for han dukket plutselig opp i Poznan! Det er kanskje vanskelig å finne én liten gnom i en relativt stor by, men et hint er at den befinner seg i nærheten av den røde basilikaen.

Poznan har en del fine veggmalerier å by på. Ikke minst det flotte «Sródka Tale» på markedsplassen med samme navn øst for Ostrow Tumski. Maleriet dekker en hel bygning, og er malt i 3D slik at det på lang avstand nesten ser ut som et helt nabolag, og skal forestille Poznan for hundre år siden.

Nærmere det gamle torget i sentrum av Poznan er det mulig å blant annet på leting etter Charlie Chaplin, og svært mange andre spennende, flotte og sære veggmalerier.

Ta også turen innom den rosa St. Stanislaus-basilicaen som ligger i nærheten av St. Martin’s Croissant-museet. Det er en nydelig barokkirke, bevart fra 1600-tallet.

Som så mange andre byer, har Poznan mye å by på, men utforskes best til fots på måfå rundt i den gamle bykjernen. Bruk tiden du har til rådighet, og utforsk både små og store gater. Gå deg vill, spis croissanter og lær mer om denne fargerike, historiske byen neeeesten i hjertet av Polen. For meg var hvertfall Poznan den perfekte introduksjonen til Polen i denne omgang.

Informasjon om Poznan

For å komme seg til Poznan fra Norge, kan du fly direkte med Wizzair og Ryanair fra Torp Sandefjord. Du kan også fly med Norwegian direkte fra Oslo Lufthavn til f.eks. Warzawa eller Szczecin, og ta tog derfra til Poznan. Du kan også fly til Poznan med en mellomlanding et annet sted i Europa.

Fra flyplassen til sentrum kan du ta buss nr. 59. Denne går hvert kvarter, tar ca. 25 minutter og stopper ved sentralstasjonen Poznań Główny. Billetten kjøper du i en automat ved busstoppet.

Det er også enkelt å komme seg til Poznan med tog (eller buss) fra blant annet Wroclaw, Warzawa og Gdansk.

Gamlebyen i Poznan er liten nok til å utforskes til fots, ellers kan byen enkelt utforskes med trikk. Å gå fra sentralstasjonen inn til det gamle torget tar ca. 30 minutter. Det finnes også mulighet til å leie bysykkel for å utforske sentrum og områdene rundt.

Jeg overnattet på Rezydencja Solei Old Town som bare lå et par minutters gange fra Stary Rynek, og hadde trivelige rom (blant annet rimelige enkeltrom for rundt 200 kr/natten).

Har du vært i Poznan selv, eller er det en by du kunne tenke deg å besøke? Har du en favorittby i Polen?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

16 Comments
  1. Hei. Besøkte byen våren 2012. Veldig koselig by som ikke var full av turister. Jeg kunne absolutt dratt tilbake. Da jeg var der besøkte jeg også park Cytdadela som er en ganske stor park nord for byen. Flott innlegg om en by som trenger mer oppmerksomhet.

  2. Tak for dejlig inspiration, Renate. Vi har endnu ikke været i Poznan men vil rigtig gerne dertil og nu er lysten da blevet endnu større. Vi er ret vil med at rejse til Polen og Poznan ser og virker til at være en smuk by med masser af muligheder for oplevelser. De der croissanter skal da også smages- mums de ser lækre ud.

    /Annette

  3. Åh Poznan, sikke en fantastisk by! Jeg rejste dertil i 2015 efter Gdansk, Warszawa og Krakow og det blev så absolut min yndlingsby i Polen! Den er tilpas lille og utrolig smuk med den farverige bymidte. Tak for et herligt gensyn med Poznan! 😀

  4. Denne byen har jeg aldri hørt om, men den så veldig koselig ut! Og så fine farger overalt:O

  5. Wow, Poznan ser jo virkelig ut som en utrolig flott by å rusle rundt med kamera i. Elsker alle fargene! 🙂 Jeg har bare vært i Polen under Hvite Busser-turen jeg var på for mange år siden, og kunne så absolutt tenke meg å reise tilbake. Da er både Poznan og Wroclaw på listen – takket være deg. 🙂 (Og så synes jeg alltid det er så kjipt at det er så mange lokale retter jeg går glipp av siden jeg ikke kan spise gluten, åå, for den croissanten så helt fantastisk ut! Mums!)

    1. Jeg elsker også fargerike byer som dette. En drøm å gå på oppdagelsesferd med kameraet, ja. 😀 Så gøy at du har lyst å besøke både Poznan og Wroclaw! De er jo veldig greie byer å kombinere, siden de ligger ganske nært (omtrent 3 timer med tog). 🙂 Veldig synd at du ikke kan smake på croissantene da! De er noe for seg selv (men jeg kjenner jeg blir mett bare med å tenke på dem, haha).

  6. Hver gang jeg ser bilder av de fine, fargeglade bygningene i Poznan, tenker jeg at jeg må komme meg dit en gang. Foreløpig har det blitt med tanken. Jeg har derimot besøkt Kraków to ganger, samt blant annet Gdansk, Sopot og Torun. Fine steder alle sammen, og Polen er et undervurdert ferieland!

    1. Oi, da har du besøkt mange fine steder i Polen! Gdansk har jeg selv til gode, og jeg er sikker på at det finnes en lang rekke spennende steder som jeg ikke engang vet at eksisterer enda. Absolutt enig med deg om at Polen er undervurdert. 🙂

  7. Vilka underbart charmiga och vackra hus! Vi har rest en del i Polen, men här har vi inte varit. Ännu. Har varit nyfiken redan innan, och nu blev jag ännu mer sugen! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.