11 spesielle opplevelser i Le Marche

 Samarbeid med SibillaTravel

Jeg har tidligere skrevet om Le Marche – Italias skjulte perle. Denne delen av Italia er utrolig variert, og nevnes ofte som «hele Italia i en og samme region». Da er det kanskje ikke så rart at regionen har en rekke spennende opplevelser å by på.

Marche strekker seg fra de høye Apenninene i vest til Adriaterhavskysten i øst. Der i mellom er det svært mange steder å besøke og aktiviteter å delta på. Alt fra nattevandringer, fotturer og vinsmaking, til slottsbesøk, matopplevelser og innblikk i den lokale kulturen – og så mye, mye mer. Listen nedenfor er bare en brøkdel av de mange opplevelsene Marche kan tilby.

Aperitiff i solnedgang

Italia er (sammen med Frankrike) verdens største vinprodusent. Nærmest alle har vindruer i hagen som de lager sin egen vin av. Større vinprodusenter finnes nesten over alt, også i Marche. En av disse vingårdene besøkte vi en kveld. Den ligger fantastisk plassert på en klippe ved havet i naturreservatet Monte San Bartolo, nord for Fano og Pesaro. Mikroklimaet her, kombinert med den gode jorden, skaper fantastiske forhold for å dyrke vin.

Vingården dyrker både Pinot Noir, Sangiovese, Ancellotta og Albanella, og all vinen de produserer er av egne druer. De andre tok seg et glass hvitt, men jeg ville prøve vinen fra druene som hang på rankene rundt oss, og tok et glass Sangiovese. Å ta en aperitiff i solnedgangen etter å ha vandret rundt blant vinrankene og sett på utsikten, var rett og slett en magisk opplevelse.

Marche apiritiff

Nattevandring under stjernene

Etter solen hadde gått ned, skulle vi bli med en hikingguide som SibillaTravel samarbeider med på en liten nattevandring under stjernene. Marche har svært mange muligheter for vandring, både her langs kysten, blant de rullende åsene og oppe i fjellene. Ruten vi skulle gå er nok svært vakker på dagtid, men å vandre om kvelden gir det hele en ekstra dimensjon.

Det var for eksempel veldig interessant å merke hvordan de andre sansene styrker seg når man ikke klarer å se så godt. Alt fra å høre bølgene slå inn på klippene under oss, å kjenne støvet fra stien rundt beina, raslingen fra bladene på trærne rundt oss, til å oppdage ting man ikke ville sett på dagtid, som de opplyste øynene til et rovdyr blant trærne og en liten skorpion som vandret forbi oss.

Vi kunne se lysene fra kysten både nord fra Rimini og lenger sørover, og også innover i landet. På himmelen over oss dukket først planetene Jupiter og Saturn opp som små prikker på det store himmelhvelvet. Etter å ha vandret til et område fritt for lysforurensning slo vi av lommelyktene og lot øynene bli kjent med mørket. Deretter dukket Melkeveien og utallige stjerner og galakser opp ovenfor oss. Guiden hadde en laserpenn han brukte for å vise fram stjernebilder som Persevs, Karlsvogna og Svanen.

Marche

En royal middag

I en av de mange borgbyene vi besøkte i Marche finnes et helt spesielt overnattingssted. Her overnatter man innenfor murene til et nesten 800 år gammelt slottsby, med utsikt ut over store deler av regionen. Interiøret er svært forseggjort, og det er vanskelig å ikke føle seg kongelig når man går til sengs her. Men før man legger seg er man nødt til å spise, og dette overnattingsstedet tilbyr da en royal middag for å gjøre den kongelige stemningen komplett.

Etter å ha skiftet til middelalderkostymer startet vi opplevelsen med å få vasket hendene i rosevann og få en krone på hodet. Deretter ble vi fulgt av vår egen kokk og hovmester inn i det kongelige spiserommet. Her satt vi på hver ende av det overdådig pyntete bordet, mens vi skålte i lokal vin og så kokken kokkelere og dandere rett ved siden av oss. Seks retter (og utallige glass vin) fikk vi servert. Zucchini aller først, så ruccola og kanin, deretter grisekinn og en spesiell sopp med parmesansaus, så risotto i vin og en nydelig biff med saus av honning, og valnøtter, og flambert ananas til slutt. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste så god mat og ble så mett.

Det var en utrolig gøyal og spesiell opplevelse å valse rundt å leke prinsesse for en kveld. Finn fram din indre konge/dronning og ta kontakt med SibillaTravel for mer info om denne opplevelsen.

Utsikten over Riviera del Conero

Kysten sør for Ancona kalles Riviera del Conero, etter fjellet Monte Conero som troner 572 meter over den vakre kyststrekningen. Dette er det eneste fjellet langs kysten av Italias Adriaterhav fra Trieste i nord til Apulia i sør. Fjellet og kysten her preges av helt hvit kalkstein, noe som gjør de mange strendene utrolig hvite og innbydende. Dette skal være en av de vakreste kyststrekkene i hele Italia.

Det tar bare en halvtimes tid å kjøre helt til topps på fjellet fra Ancona, og det var nettopp det vi gjorde siste kvelden min i Marche. Ved veis ende ligger både et hotell og en kirke – og kilometervis med vandreløyper. Vi gikk en av disse rutene sent en kveld, og endte etter 20 minutter opp ved utsiktspunktet til steinformasjonene Due Sorelle, altså de to søstrene. Har man god til kan man følge ruten helt ned mot havet, og generelt innbyr området til dagevis med vandring.

Regnet de foregående dagene hadde dessverre satt stopper for å se noe mer av denne vakre kysten, men drar jeg tilbake skal jeg absolutt innom landsbyene Numana, Sirolo og Portonovo – og ikke minst alle de flotte strendene.

Marche - Conero-kysten

En underjordisk by

Bare et steinkast fra Riviera del Conero finnes en helt egen verden – under bakken. I byene Osimo og Camerano, bare 15 minutters kjøring fra Ancona, kan man gå ned trappene fra gateplan og inn i en mørk og mystisk underjordisk by. Jeg besøkte den underjordiske byen i Camerano, og det var virkelig et fascinerende skue. Navnet Camerano betyr faktisk camerone, eller et stort rom/grotte. Under bakken finnes kilometer med tunneler og små og store grotterom med hvelv eller spennende dekorasjoner. Det må ha tatt årevis å grave ut de mange hulrommene i sandsteinen under byen. Under San Francesco kirken ligger til og med en stor underjordisk kirke! Her er det funnet levninger av mennesker. Hvorfor de ble gravlagt der er fortsatt et mysterium.

Man er usikker på hvorfor man lagde disse grottene, men de har med tiden blitt brukt som et forsvarssystem for byen, hvor man kunne trekke seg ned og beskyttes i urolige tider. De første grottene ble laget for hele fem tusen år siden. Men det er også funnet en rekke dekorative og arkitektoniske elementer som gjør at man kanskje tror noen bodde her nede, og holdt samlinger og møter her. Med tiden har også grottene blitt brukt til oppbevaring av mat og drikke.

Du trenger guide for å besøke grottene, de er nemlig som labyrinter hvor man fort kan gå seg bort. Besøket koster 20 euro, og tar omtrent en times tid.

Middelalderstemning

Den vakre festningsbyen Gradara er vakker uansett tid på døgnet, men om kvelden skjer det noe helt spesielt. Når mørket senker seg over de gamle murene, tennes lysene i takt med at stjernene på himmelen over våkner. Besøker du Gradara i august eller på torsdager sommeren gjennom, kan du få et spennende møte med fortiden.

Disse kveldene fylles gatene av riddere, gjøglere, musikere med lutt, tjenestepiker og prinsesser – og bønder i middelalderklær. Plutselig befinner du deg på 1400-tallet, omringet av tidsriktige portvoktere, ridderparader, middelaldermusikk og soldater som skåler i øl på torget.

Det er et livlig og fascinerende skue, og Gradara holder flere slike arrangementer hele året gjennom. Blant annet til jul, Halloween og Valentines Day.

Ostesmaking

Det er ikke bare Camerano som har underjordiske grotter. I borgbyen Mondavio finnes det også en verden under bygningene vi ser på bakkeplan. I en av disse gamle kjellerne og tunnelene fra middelalderen og renessansen har lokale Claudia startet en ostefabrikk. Hun vokste opp på en gård med sauer og har nå siden 2015 laget oster av sauemelk, og har nå en produksjon på åtte ulike pecorino-oster, hvor vi fikk komme innom å smake seks av dem. Claudia har fått spesialtillatelse til å lage og lagre ost i renessansekjelleren sin fordi forholdene for å modne ost er helt ultimate akkurat her. Hun serverte osten sin med druesyltetøy moren hennes hadde laget, lokal hvitvin og foccaccia hun hadde laget dagen før, og det var bare så utrolig godt. Skulle ønske jeg kunne tatt med meg alle ostene hjem. Ta kontakt med SibillaTravel for å besøke Claudia og smake på de fantastiske ostene hennes.

Oppe av jorden igjen er Mondavio et mektig skue. Kraftige murer og tårn beskytter landsbyen som regnes som en av de flotteste i Marche. Ta gjerne en ekstra titt på alle dørene og de morsomme og vakre dørklinkene.

Arcevias borger

Som nevnt i tidligere innlegg preges regionen Marche av hundrevis av små og store festningsbyer som ligger på nærmest hver eneste lille bakketopp. Disse befestede landsbyene kalles borghis (i flertall) på italiensk. Noen av de minste, men også vakreste borghis, ligger rundt byen Arcevia litt nord for midten av Marche. Byen har ni borghis, eller slottsbyer, tilknyttet seg. Altså landsbyer omringet og beskyttet av tykke murer – og vi besøkte fem av dem. Loretello, Nidastore, Palazzo, Piticchio og San Pietro in Museo.

Loretello er den eldste slottsbyen av disse, og stammer fra 1072. Slottet var opprinnelig kjent som Castum Laureti, eller kjærlighetsslottet, fordi mange har forelsket seg i hverandre i landsbyens romantiske små smug. Landsbyen har et rødt preg av mursteinen den er bygget av, og skiller seg godt ut i de grønne omgivelsene. På torget vakttårnet som er et sjarmerende skue, og rommene over porten ble opprinnelig brukt som fengsel. I dag huser det et bittelite landsbymuseum.

Nidastore har fått sitt navn etter hønsehaukene som hadde sine reir her. Haukene ble brukt til jakt i middelalderen. Hønsehaukene er også avbildet i landsbyens våpenskjold. Nåværende hus i borgbyen stammer fra 1400-tallet, med mange vakre og forseggjorte inngangspartier. Nidastore har også en populær restaurant; Osteria Nido dell’Astore, som var full av lokale da vi besøkte landsbyen. Heldigvis hadde de et ledig bord til oss. Lunsjen ble et herlig måltid med gnocchi og en helt fantastisk tiramisu til dessert.

Palazzo ligger dramatisk til 508 meter over dalbunnen, og husene strekker seg oppover åssiden mellom de grønne trærne. Landsbyen tilhørte i middelalderen kirken, og store deler av byens middelalderstrukturer er bevart. Innenfor middelalderporten og i sentrum av den øvre delen av den bittelille landsbyen ligger kirken Santi Settimo e Stefano.

Piticchio er en av de best bevarte borgbyene og er et mektig syn der den ligger på en høyde 379 meter over havet. Landsbyen ligger på restene av den romerske byen Pitulum, og var senere i biskopen av Senigallias eie. Landsbyens eneste innfallsport er Porta Maggiore fra 800-tallet. Å vandre rundt i de trange gatene og se på de mange vakre dørene er et fascinerende skue.

San Pietro in Museo er kanskje den aller minste av disse borgbyene, og ligger like bortenfor Loretello. De eldste delene av landsbyen er fra 1200-tallet. I midten står en kirke som dessverre ble ødelagt under andre verdenskrig, men deretter gjenreist. Utsikten fra den bittelille landsbyen er bare helt fantastisk, og man kan se borgby etter borgby dukke opp på de mange åsryggene i landskapet rundt.

En ung helgen

I 1890 ble Maria Goretti født inn i en kristen familie i den vakre landsbyen Corinaldo. Nesten 12 år senere blir hun angrepet av åtte år eldre Alessandro Serenelli, som knivstikker henne når hun motsetter seg han. Hun dør etter hvert av skadene, men tilgir Alessandro på dødsleiet for hva han gjorde mot henne. Hun sier rørende «Jeg håper at han også vil slutte seg til meg i Paradis». 1950 utnevner pave Pius XII henne til helgen og martyr.

Santa Maria Goretti er gravlagt i kirken med hennes navn i Nettuno, hvor familien bodde da hun ble drept. Men like ved torget i Corinaldo, byen hun ble født, ligger en annen kirke viet henne; Santuario di Santa Maria Goretti. Alessandro fikk 27 år i fengsel for ugjerningen, og det første han gjorde da han kom ut var å dra til Marias mor for å be om nåde og tilgivelse. I dag ligger de gravlagt ovenfor hverandre i Santuario di Santa Maria Goretti.

Når du først besøker Corinaldo må du se resten av landsbyen også. Den regnes som en av de aller vakreste i Italia, og er et sjarmerende syn. Her ligger hus dekket av frodig bougainvillea, trange smug og gamle porter, metervis med trapper og den spesielle «polenta-brønnen».

Veien til klosteret i fjellet

Oppe på 700 meters høyde, ved foten av Monte Catria-fjellene, ligger klosteret Fonte Avellana gjemt fra omverdenen og resten av Marche. Klosteret har fått sitt navn av den nærliggende vannkilden (fontana) og hasseltrærne rundt (corius avellana). Fonte Avellana kalles også for den ærverdige eremitasjen for Det hellige kors, og ble dannet av en gruppe eremitter som levde i området rundt år 1000. Eremitasjen ble omgjort til kloster på 1300-tallet, og var svært kjent i sin tid. Dante besøkte faktisk Fonte Avellana og beskrev klosteret i delen om Paradiset i hans guddommelige komedie.

Klosteret er fortsatt bebodd av munker, og du kan delta på en guidet rundtur hvor man blant annet besøker munkenes skrivestue, krypt, fellesarealer og den romanske kirken fra 1100-tallet. Det er også mulig å ta turen innom munkenes apotek, hvor de selger hjemmelagde produkter basert på råvarer fra klosterhagen (alt fra helseprodukter til sjokolade).

Utsikten fra slottet i Frontone

Slottet i Frontone ligger på hele 571 høydemeter, og troner over landskapet i denne delen av Marche. Bak ligger enda høyere fjell, de mektige Monte Catria-fjellene, noe som gjør at dette området kalles Marches Sveits. Veien opp er bratt, og øverst i landsbyen ligger slottet. Dette er i dag omgjort til museum, og selv om interiøret ikke er spesielt spennende er utsikten en opplevelse i seg selv. En gledelig overraskelse var at mens jeg vandret rundt i slottet kom de ansatte med en aperol spritz til meg! Fantastisk opplevelse å stå på slottets balkong og drikke drinken mens jeg skuet ut over «kongeriket» og drømte om hvilke fantastiske opplevelser som ventet meg på ferden videre.

Er det noen av disse opplevelsene du kunne tenke deg selv?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.