Sikkerhet når man reiser alene

Mange synes det å reise alene er skummelt, og potensielt farlig. Man kan dessverre ikke kontrollere verden man møter, men man kan forberede seg selv i best mulig grad. Det er absolutt mulig å reise verden rundt alene på en trygg og sikker måte, og i dette innlegget får du tipsene du trenger.

Noen av dere fikk kanskje med dere at jeg og Desirée gjestet God Morgen Norge på TV2 i slutten av januar. Vi snakket om det å reise alene, og kom såvidt innom det å holde seg trygg når man er alene ute i den store verden. Det var derimot mye som ikke ble sagt, og siden akkurat dette med sikkerhet når man reiser alene er såpass viktig, og noe mange lurer på, tenkte jeg ta det opp i dette innlegget. Mye som nevnes er nok selvsagt, men når det gjelder sikkerhet kan man ikke si ting ofte nok.

Ønsker du å lese mer om dette temaet, og andre ting du kanskje tenker på når det gjelder å reise alene? Da finner du masse god informasjon i e-boken «Å reise alene. En håndbok for soloreisende», som jeg har forfattet i samarbeid med Reiselykke.

Planlegg godt

En sikker reise starter allerede før du drar. For at alt skal gå som smurt, må du planlegge godt. For mange, inkludert meg selv, er det å planlegge før man reiser halve moroa. Det gjelder derimot ikke for alle. Noen liker helst å bare dukke opp og ta ting som de kommer. Det er selvfølgelig lov det også, men da må man også være klar over at risikoen for at noe kan gå galt er større. Naturlig nok.

Så hva skal man undersøke og planlegge?

Les deg opp om reisemålet du skal til, og velg gjerne et trygt og kjent sted dersom du reiser alene for første gang. Sett deg inn i politikk og normer. Se andres anmeldelser av overnattingssteder. Hør med noen som har vært der. Sjekk om det er nabolag eller områder det er lurt å holde seg unna. Les om eventuelle kulturforskjeller, og sjekk om destinasjonens kultur eller religion stiller krav til bekledning.

Forsøk å ankomme reisemålet på dagtid, og undersøk hvordan du best kommer deg dit. Ankommer jeg på kvelden eller natten forsøker jeg alltid bestille henting av hotellet på forhånd.

Begynn i det små

Du trenger ikke starte med å reise verden rundt første gang du skal prøve deg på å reise alene. Start gjerne i det små. Ta turen til en naboby, stikk innom en europeisk storby eller dra til et sted du har vært tidligere. Gjerne bare en helg eller et par dager i begynnelsen. Finner du ut at du trives med å reise alene, kan du gjerne reise lenger neste gang.

Skaff reiseforsikring

Det sier seg selv. Sjansen er liten for at det skjer noe, men dersom uhellet er ute, vil reiseforsikringen være gull verdt. Reiser du flere ganger i året kan du med fordel skaffe deg en helårsreiseforsikring. Undersøk forskjellige selskap og deres vilkår, og velg den som passer deg best. Dersom du har kredittkort gjennom banken din, vil du også dekkes av deres reiseforsikring dersom minst 50 % av reisen bestilles på kortet.

Reis lett

Reiser du alene har du ingen som kan hjelpe deg med å drasse rundt en unødvendig tung koffert. Pakk lite og lett, og gjør det hele enklere for deg selv. Pakker du i en mindre sekk, kan du ta den med inn på busser og slipper sjekker den inn før flyreisen, og ikke minst vente i en evighet ved bagasjebåndet. Du har bedre kontroll over bagasjen og mindre sjanse for å miste den. Det blir også lettere å ta med seg bagasjen på do på flyplasser, togstasjoner og lignende.

Legg igjen verdisakene hjemme

Vurder om du virkelig trenger ta med deg merkeklærne, smykkene eller den dyrebare teknologien din. Jeg tar aldri med meg mer enn hva jeg kan «tåle» å miste på mine reiser.

Liker du å dokumentere reisen din (som meg), er det vanskelig å legge igjen kamera og telefon hjemme. Og det trenger du heller ikke. Men sørg for å passe godt på disse, og dersom du befinner deg et sted hvor befolkningen er fattig eller tyveri er en greie, trenger du ikke «vise fram» disse gjenstandene mer enn nødvendig. Legg for eksempel kameraet eller telefonen tilbake i vesken når du har tatt bildet, istedenfor å bære kameraet i hånden hele tiden.

Lås gjerne inn verdisakene og pengene du har med deg, og som du ikke trenger for øyeblikket, i safen på overnattingsstedet når du skal ut på utforsking.

Sørg for backup

I tilfelle telefonen, passet eller hele vesken/sekken blir frastjålet, er det fornuftig å sørge for å ha kopier av viktige dokumenter i backup. Jeg har for eksempel alltid kopi av hotellreservasjoner, flybilletter, og bilde av informasjonssiden av passet mitt på telefonen min. Men jeg har også lastet dette opp på nett, slik at det er enkelt å få tak i dersom telefonen blir borte.

Det kan også være greit å ha papirkopier av dette, som du gjemmer et sted vekk fra de originale dokumentene.

Sjekk og registrer deg hos UD

Følg alltid UDs reiseråd før du bestiller reisen din. Dersom UD fraråder deg å reise, vil heller ikke reiseforsikringen din gjelde i landet eller på den aktuelle destinasjonen.

Når jeg drar til utfordrende destinasjoner, registrerer jeg meg dessuten alltid hos UD, på reiseregistrering.no. Da vet de at jeg befinner meg i landet, og dersom det skjer noe alvorlig, f.eks. naturkatastrofer eller terror, kan de kontakte meg og bistå.

Forebygg sykdom

Mange er redde for å bli syke når de reiser, og det er forståelig nok. Jeg kjenner på det samme. Plutselig blir man kraftig forkjølet, bilsyk eller matforgiftet. Det trenger ikke nødvendigvis skje, men det er greit å forsøke forebygge det så godt man kan. Drikk bare kranvann der du vet det er trygt. Ta ellers med vannrensetabletter eller kjøp vann på flaske. Sørg for at maten du spiser er godt stekt, og velg spisesteder hvor det samles mange lokale. Ta alltid med deg et lite reiseapotek, med tabletter du bruker i hverdagen, samt ting som kan være greit å ha med seg. For eksempel termometer, reisesyketabletter, smertestillende, rehydreringstabletter, plaster, sårvæske og annet som er nødvendig dit du skal, f.eks. malariaprofylakse.

Få kontakt med andre

Mange er redde for å bli ensom eller være alene hele tiden mens de reiser på egenhånd. Det trenger absolutt ikke bli slik. Som jeg har nevnt mange ganger tidligere, er det ofte lettere å bli kjent med andre når man reiser alene enn når man reiser flere sammen. Det finnes mange måter å gjøre på. Du kan for eksempel overnatte på hosteller, eller mindre gjestehus, hvor du kommer tett på andre reisende. Du kan melde deg på ulike utflukter eller aktiviteter hvor du møter andre som har samme interesser som deg. Du kan melde deg på en gruppetur framfor å reise helt alene, eller flere mindre gruppeturer på en og samme reise, hvor du varierer mellom å være sammen med andre og reise på egenhånd.

Bruk telefonen

Telefonen er et genialt hjelpemiddel når det gjelder å holde seg trygg alene på reise. For eksempel kan du laste ned kart som enkelt tar deg fram på destinasjonen. Du kan bruke apper som oversetter både skrift og tale til språk du selv forstår. Du kan laste ned apper som følger bevegelsene dine, og lar partner eller foreldre se hvor du befinner deg, dersom du føler deg ekstra usikker. Du kan også enkelt holde kontakten med de hjemme, slik at de vet at du er trygg og har det bra.

Ta med en powerbank så du alltid har strøm på telefonen. Skaff deg et lokalt SIM-kort dersom du reiser utenfor EU, hvor roaming med norsk SIM-kort fort blir svært dyrt.

Vær påpasselig om kvelden

Ikke drikk for mye. Når man inntar for mye alkohol bedøver man sansene og reagerer saktere. Det skal dermed mindre til for at noe går galt. Ta deg gjerne en øl eller et glass vin, men forsøk å drikk sakte og begrens inntaket. Kjenn dine grenser. Man kan vel ha det gøy selv om man ikke drikker seg dritings?

Slå følge tilbake til overnattingsstedet med noen andre, eller ta taxi. Gå for all del ikke beruset rundt alene i ukjente strøk på egenhånd om natten.

Prøv Uber

Bruk gjerne Uber framfor en tilfeldig taxi. Gjennom appen finner du sjåfører som skysser deg dit du skal, ofte for en billigere penge enn hva taxi koster. Det er gjerne tryggere også. For det første må sjåførene (og bilene) gjennom en bakgrunnssjekk før de kan jobbe for Uber. Gjennom appen blir kjøreturen sporet og logget. Du kan dessuten dele reisen med noen du stoler på, slik at de vet hvor du befinner deg og om du er kommet fram trygt. Appen har også en nødknapp du kan trykke dersom du trenger øyeblikkelig hjelp.

Sjekk at du går inn i rett bil før du setter deg inn og sett deg alltid i baksetet. Helst rett bak sjåføren.

Hold kontakten 

Sørg for å holde kontakten med de hjemme, og legg gjerne igjen reiseruten din, slik at de vet hvor du er fra dag til dag (kanskje ikke like viktig dersom du skal til London eller Berlin, men gjerne viktig dersom du skal litt lenger). Foreldrene mine krever fortsatt at jeg gjør det. Hehe. En ekstra trygghet blir det jo for meg også da. Send gjerne bilder og snapper til venner og familie, oppdater for eksempel bloggen, Facebook eller Instagram, eller send en god gammeldags e-post eller SMS. Alle har ulike måter de foretrekker å gjøre det på, og noen foretrekker å være offline når de reiser. Det er selvfølgelig helt greit det også.

Bruk penger

Noen ganger koster det penger å føle seg trygg. Kanskje skaffer det deg et bedre hotellrom, på et bedre og tryggere hotell. Kanskje skaffer det deg privat transport dersom du kommer fram på natten, framfor å finne fram på egenhånd. Kanskje skaffer det deg muligheten til å reise på gruppereise framfor å dra helt alene dersom det gjør deg usikker. Det trenger ikke være dyrt å reise alene, men dersom det gir deg komfort og en følelse av å være trygg, vil jeg si det er verdt det.

Følg magefølelsen

Sist, men ikke minst; følg magefølelsen. Instinktene dine blir gjerne skjerpet når du reiser på egenhånd. Følg med på det som skjer rundt deg, og når du er alene er det gjerne lettere. Ikke vær redd for å forlate steder eller situasjoner der du ikke får en god følelse av personene eller området du befinner deg i. Kanskje virker noe for godt til å være sant? Da er det gjerne det også.

Til slutt vil jeg også si dette; Selvfølgelig skal man tenke på sikkerhet når man reiser alene, men du må også forsøke å legge igjen noen av bekymringene hjemme. Stiller du forberedt blir reisen både tryggere, mer avslappende og behagelig. Rådene for hvordan du holder deg trygg når du reiser alene kommer ganske snart naturlig for deg, og blir en mindre del av reisen enn hva det kanskje ser ut som fra dette innlegget. Vær stolt av at du trosser frykten og følger dine drømmer. Riktig god tur!

Reiser du alene? Hva gjør du for å holde deg trygg?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.