Ofoten – Lofotens lillebror i øst

Du vet garantert om øyriket Lofoten, men visste du at det like i nærheten ligger en region som heter Ofoten? Ofoten har fått sitt navn fra Ofotfjorden og ligger lengst nordøst i Nordland. De fleste suser rett gjennom på vei nordover eller sørover langs E6, men dette er et sted det er verdt å stoppe.

I likhet med Lofoten finner du her i Ofoten alt fra høye fjell til dype daler og lange, smale fjorder. Du kan dra på båttur, fisketurer, spise fantastisk mat på gode restauranter, stå på ski, dra på havørnsafari, dra på sykletur, bade i fjellvann, lære om krigshistorie og den samiske kulturen, gå lange fotturer i fjell, skog og mark – og sette opp teltet i urørt natur. I Ofoten kan du til og med reise opp til svenskegrensen (og videre når grensene åpner for fult igjen) på en av Norges vakreste togstrekninger.

Ofoten består av de fire kommunene Narvik, Lødingen, Hamarøy og Evenes. Regionen grenser i sør mot Salten og i nord mot Troms. I dette innlegget tar jeg først og fremst for meg delene av Ofoten som ligger på fastlandet rundt Narvik.

Regionsenteret Narvik

Narvik er regionsenter og den største byen i Ofoten, og ligger plassert mellom fjord og fjell. E6 deler Narvik i to, og gjør byen enkel å ta seg til.

Når du først har ankommet finnes det flere ting å gjøre. Hva med å lære mer om byens dramatiske historie fra andre verdenskrig på Narvik Krigsmuseum, tusle rundt i sentrum eller ta fjellheisen opp på Narvikfjellet for å se på utsikten. Gondolbanen tar deg raskt opp til 656 meter over havet. Herfra kan du nyte både midnattssolen og nordlyset. På vinterstid er Narvikfjellet et eldorado for skikjørere, og stolheiser kan ta deg enda lenger opp i fjellet.

På og rundt torget i byen finnes flere skulpturer og kunstinstallasjoner. Få gjerne med deg «dama på torget» (som er byens frihetsmonument), Hiroshima-steinen, og den 18 meter høye skulpturen Trinigon 3, som strekker seg opp mot himmelen som en speilblank pyramide.

Byen har flere restauranter. Ved det gamle fisketorget nede i sentrum ligger blant annet restauranten Fiskekroken. Her får du servert dagsfersk fisk med deilig tilbehør. Alt fra hjemmelagde fiskeburgere og torsketunger til grillet tørrfisk og bacalao. Jeg bestilte selv pannestekt kveite med deilig tilbehør og et glass hvitt til. En utrolig god smaksopplevelse. Porsjonen var dessuten stor, men alt gikk ned. Når maten er så god kan man ikke la noe ligge igjen.

Ofotbanen og Rallarvegen

Narvik vokste i stor grad fram fra havna som ble brukt til å skipe ut jernmalm fra gruvene i Kiruna i Sverige. Narvik var nærmeste isfri havn og det ble derfor anlagt en toglinje mellom Kiruna og Narvik for å lette malmtransporten. Linjen ble offisielt åpnet i 1903, fikk navnet Ofotbanen og frakter i dag også passasjerer.

Togstrekningen er en svært vakker reise som tar deg fra fjord til høyfjell gjennom et arktisk landskap. En fin dagsutflukt er å ta toget de 43 kilometerne fra Narvik til svenskegrensen, sitte på toget tilbake til Bjørnfjell eller Katterat og deretter gå eller sykle rallarvegen ned mot Romaksbotn. Herfra blir du hentet med båt tilbake til Narvik havn.

Fra Bjørnfjell er det 12 km å gå, mens det bare er 6,5 kilometer fra Katterat ned til Romaksbotn. Turen går for det meste i nedoverbakke og passer for de aller fleste. Underveis passerer du ruiner fra både byggingen av jernbanen samt krigens dager. Romaksbotn er i dag fullstendig fraflyttet, men på slutten av 1800-tallet, når jernbanen ble bygd var dette en høytfungerende liten by med hele 700 innbyggere. Her fantes dessuten butikker, bakerier, hotell, brusfabrikk, fengsel og til og med et bordell. Utrolig spesielt at et sted kunne vokse fram så fort, og forsvinne like fort etterpå.

Ofotbanen og rallarvegen er en fascinerende tur som vil få sitt eget innlegg etter hvert. Les mer om opplevelsen her.

Fra fjord til fjell

I likhet med Lofoten består Ofoten av høye fjell og spisse tinder. Hele 44 prosent av regionens areal ligger over 600 høydemeter. Fjellene er aller høyest lengst øst, hvor Storsteinfjellet strekker seg hele 1894 meter til vers inne i Skjomen. Norges nasjonalfjell Stetind ligger også i Ofoten, nærmere bestemt innerst i Stefjorden i Narvik kommune. Den sagnomsuste toppen kan ses fra store deler av regionen. Ønsker du å bestige det 1391 meter høye fjellet må du ha med kyndig guide. Det er likevel mulig å få en liten smak av opplevelsen ved å gå opp til Halls fortopp på 1314 høydemeter. Turen opp er krevende, og Halls fortopp er det høyeste punktet du kan komme til fots uten sikring.

En mindre krevende tur er det opp til fjellet Kjerna på 650 høydemeter, rett nord for fergeleiet Skarberget på E6. Her henger en fjellhylle ut over terrenget og fjorden Skrovkjosen. Du kan faktisk se denne «preikestolen» stikke ut av fjellet når du ankommer ferga til Skarberget fergekai.

For å komme deg til Kjerna parkerer du oppe på den store parkeringsplassen på toppen av Skjellesvikskaret. Herfra er det omtrent én time å gå opp til toppen. Terrenget er noe bratt og kan være svært vått etter regn, men turen er likevel fin. Allerede fra starten er utsikten bra, og den blir bare bedre og bedre desto lenger oppover du kommer. Oppe på Kjerna ser du blant annet Stetind stikke opp bak Litltinden, Stortinden og Kulhornet. Utsikten er også strålende mot Vesterålen og Lofotveggen, og nedover fastlandet.

Fjordarmen Skjomen

Ofotfjorden skjærer seg mange steder inn i landet og skaper rikelig med fjordarmer. Beisfjorden, Efjorden og Skjomen er blant de største og vakreste. De frodige fjordene er som små gunstige mikroklima, hvor det er mulig å dyrke vekster som vanligvis ikke trives så langt nord.

Skjomen har blant annet blitt kalt Nord-Norges Hardanger. Fjordarmen er hele 25 kilometer lang og er omringet av steile granittfjell. Dette vakre området er et eldorado for både vandrere og klatrere. På grunn av sine mange granittsva er det også glimrende muligheter for terrengsykling her, spesielt på svaene på Reinnesfjellet. Turen opp på Reinnesfjellet (eller den litt kortere turen til varden på Reinneset) er også glimrende til fots. Her få du utsikt ut over hele fjorden, og ut forbi Skjomenbrua til Ofoten og fjellene i Vesterålen.

Efjorden og Verdenssvaet

Det største granittsvaet i området er Verdensvaet i Efjord. Dette er en av verdens største sammenhengende steinflater. Svaet er halvannen kilometer langt og rundt 350 meter bredt. Her kan du vandre både til fots, sykle og trille barnevogn (selv om hellingen er ganske bratt mot slutten og krever litt krefter). Fra parkeringsplassen tar det bare én time og omtrent 350 høydemeter opp til toppen, og øverst ligger et lite vann som det kan være godt å avkjøle beina i dersom du tar turen på sommeren. Jeg så også barn som badet i de små vannkulpene underveis oppover. Fjellene rundt svaet byr på et eventyrlig skue, som bare blir bedre og bedre desto høyere opp du kommer.

Efjorden er forresten et eventyrlig skue i seg selv, spesielt når været er bra og fjorden ligger stille. Da er det verdt å ta seg god tid i dette området som de fleste bare suser forbi på vei nordover eller sørover. Kjør over broene til nordsiden av fjorden, og gjør flere stopp på avkjørslene langs veien for å se utsikten mot Eidtinden, Stortinden, Kulhornet og Valletindan. En vanvittig vakker tinderekke, spesielt når de speiler seg i den grønne fjorden.

Beisfjordgubben

Beisfjorden er den siste fjorden du kjører forbi før du ankommer Narvik. Innerst i fjorden bor det en gubbe du gjerne kan ta turen innom å besøke. Kjør da helt inn i fjorden, til veis ende ved siden av sementfabrikken. Her kan du sette igjen bilen før du vandrer videre langs sørsiden av fjorden. Først på en liten kjerrevei, og deretter på en noe overgrodd sti. Merk at underlaget er svært sleipt etter regnvær.

Turen er omtrent én kilometer lang, og tar rundt 20-30 minutter å gå. Plutselig går stien ned mot havet, og da dukker steinformasjonen Beisfjordgubben opp. Har du mulighet, så ta turen når det er flo, da kommer han best til sin rett. Har du tilgang til båt er turen enda lettere.

Praktisk info om Ofoten

Regionens flyplass heter Harstad/Narvik og ligger like nord for Evenes, omtrent 50 minutters kjøring fra Narvik. E6 går gjennom hele østlige Ofoten. Kommer du kjørende sørfra er du nødt til å ta ferge fra Bognes til Skarberget. Du kan også ta ferge fra Drag i Hamarøy til Kjøpsvik. Ofoten utforskes lettest med bil, men tettstedene i regionen har også bussforbindelser. Når grensene åpner ordentlig igjen, kan du reise med tog til Narvik via Sverige.

Overnatting

Scandic Hotel Narvik er en høyreist og moderne hotellbygning som byr på en av de beste utsiktene i Narvik og Ofotfjorden. Flott utsikt er det også fra Narvik Mountain Lodge som ligger på 300 høydemeter i Narvikfjellet. Barøy fyr ligger ytterst i Efjord, i skillet mellom Vestfjorden og Ofoten og tilbyr overnatting i havgapet. Ta kontakt med Gunnars Fiskelykke for booking. Ballangen Camping ligger seks mil sør for Narvik og er en trivelig og familievennlig camping med strand, basseng og rutsjebane.

På denne turen bodde jeg selv på Breidablikk gjestehus i Narvik. Et trivelig lite overnattingssted med flott utsikt fra alle rom til en rimelig penge. Gjestehuset ligger sentralt, men i høyden, og byr dessuten på en rikelig frokost hver morgen.

Har du utforsket Ofoten selv, eller er det noe du kunne tenke deg?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Så gøy å lese om Ofoten! Er helt enig at regionen er undervrudert, og holder selv på med en sak om Narvik og Breidablikk gjestehus som kommer i oktober. Vi stortrivdes på Breidablikk i sommer, …både vi og hunden vår 😉
    Faktisk er hele E6-strekket fra Bardu til Fauske kraftig undervurdert..

    1. Tusen takk for det, Linn! 😀 Oi, så gøy at du holder på med en sak om disse stedene selv! Gleder meg til å lese. Og ikke verst at Breidablikk gjestehus også tillater hunder! Det er jo enda en god grunn til å like stedet. 😀 Veldig enig med deg, blant annet Sørfold er jo en fantastisk kommune som burde utforskes nærmere. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.