11 ting å se og gjøre i Antigua

Antigua regnes av mange som Mellom-Amerikas vakreste by, som til tross for utallige ødeleggende jordsjelv har klart å bevare sjarmen og stilen fra 1500-tallet. Byen ligger på UNESCOs verdensarvliste og tiltrekker årlig massevis av turister som vil lære den å kjenne.

Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av Antiguas fargerike murhus og brosteinsgater. Byens navn betyr nettopp «gammel» på spansk, og byen var opprinnelig Guatemalas hovedstad. Denne ble derimot flyttet til Guatemala City etter det ødeleggende jordskjelvet i 1773. Etter det ble Antigua på mange måter forlatt til seg selv, og bevart som en tidskapsel. Mange av byens store monumenter ligger fortsatt i ruiner, selv om mesteparten heldigvis ble gjenreist.

Antigua er en enkel by å utforske, da de aller fleste attraksjonene er innen gåavstand. Blir man likevel trøtt i beina, kan man bare hoppe på en tuktuk og billig komme seg videre til neste sted. Nedenfor følger min liste på 11 ting man kan se og gjøre i Antigua.

1. Se Arco de Santa Catalina 

Det sies at man ikke har vært i Antigua før man har sett Arco de Santa Catalina, så da kan man vel kanskje starte oppholdet med å gjøre nettopp det? Denne gule buen er nok det fremste landemerket i Antigua, og kanskje Guatemala generelt. Du har nok sett et bilde av den tidligere. Buen ble bygget på slutten av 1600-tallet, og knyttet sammen Santa Catalina-klosteret med skolen på andre siden av gaten, slik at nonnene kunne passere fram og tilbake, uten å måtte gå utendørs.

2. Utforske gatene 

Antigua har noen av de vakreste og mest fargerike gatene jeg noensinne har vandret i. Det var derfor en fryd å bare vandre rundt på måfå, uten mål og mening. Her kan man vandre over brostein og se den ene dørportalen vakrere enn den andre, kvinner som går rundt i tradisjonelle klær og selger mat og varer fra store sekker på ryggene, livlige torg hvor foreldre snakker sammen og barna leker, folk som går tur med hundene sine, hestekjerrer som kjører forbi, den ene fargerike bygningen etter den andre og dessuten passerer man utallige små museer, butikker og restauranter på sin vei. Står man tidlig nok opp på morgenen, møter man kanskje mannen som går rundt med sine fire-fem geiter i bånd og selger geitemelk på dørene til folk så fersk som det bare går an å få den.

3. Besøke sjokolademuseet

Antigua har mange små og store museer å by på, og et av de kanskje mest besøkte museene må være sjokolademuseet, ChocoMuseo. Byen har faktisk ikke bare ett, men hele to av disse sjokolademuseene. Her kan man både lære om sjokolade og hvordan sjokolade lages – og ikke minst prøve seg på å lage sjokolade selv. Siden jeg allerede hadde gjort dette ved et par anledninger tidligere på reisen, tok jeg meg bare en runde rundt i museet og satte meg så ned for å smake litt på de lokale fristelsene. Det ble en deilig saftig brownie, som faktisk var så god at jeg måtte tilbake en annen dag for å kjøpe enda en.

4. Beundre Iglesia de la Merced

Antigua har mange vakre kirker, men la Merced må være en av de aller flotteste. Barokkirken er fra 1700-tallet, malt i gul og hvit, og er svær i størrelse. Besøker man byen i tiden før påske må man dra innom for å se på de imponerende «alfombras» som lages for Semanta Sana, og dekker store deler av kirkegulvet. Disse lages av sagspon som er farget i forskjellige farger, og detaljert og nøyaktig legges til rette for å lage «tepper» på gulvene i ventetiden før påske.

Vegg i vegg med kirken ligger klosteret Convento de la Merced, med sin svært flotte innergård med en gigantisk fontene i midten. Fontenen er 27 meter i diameter, og sies å være den største i det gamle spanske Amerika. Utsikten fra øverste etasje er nydelig, både ut over deler av byen og selve fontenen. Klosteret er ikke lenger i bruk etter at munkene ble forvist fra Mellom-Amerika i 1829.

5. Handle på markedet

Å besøke lokale markeder er en fin måte å skaffe seg rimelig mat, spennende suvenirer og støtte opp om lokale bønder foran større butikkjeder. På turistmarkedet i Antigua finner man blant annet landets vevde, fargerike tekstiler og såkalte tradisjonelle «bekymringsdukker» (som man forteller sine bekymringer til på kvelden, og legger under hodeputen på kvelden slik at de tar over bekymringene dine og lar deg sove). På de lokale markedet, ikke så langt unna, finner man frukt, grønnsaker, blomster, klær, husholdningsprodukter, diverse mat og så videre. Mandag, torsdag og lørdag er markedsdager, og dermed dagene med flest tilreisende selgere og mest liv og røre.

Jeg besøkte markedet et par ganger, den ene gangen sammen med spreke kanadiske Mary i 70-årene, og koransk-amerikanske Su-Ann, som faktisk var gift med en nordmann. De hadde begge reist alene til Guatemala og vi traff hverandre på utflukten til Pacaya. Etter å ha sett oss rundt, slo vi oss ned på en random sjappe, og spiste lokal mat for bare 15 quetzales (15 kroner). Enkelt, men overraskende godt.

6. Utforske ruinen Catedral de San José

Like ved Plaza Mayor ligger katedralen San José, hvor man kan finne fram til sin indre Indiana Jones (noe jeg liker å gjøre nesten overalt hvor jeg drar..). Opprinnelig var katedralen reist i 1541, men den ble herjet av flere jordskjelv og ble til slutt revet på 1600-tallet. I 1680 var katedralen gjenreist og ble med årene den største i Mellom-Amerika. I 1773 rammet nok et jordskjelv, som la store deler av byen i grus. Katedralen ble også rammet, og bare deler av den ble gjenreist. Resten av katedralen ligger fortsatt i ruin, og her kan man vandre rundt som man selv vil på oppdagelsesferd. Det er litt spesielt å stå inne i det gamle kirkerommet med himmelen som eneste tak, og kanskje litt passende også?

7. Prøve lokale smaker

Selv om Antigua muligens har verdens vakreste McDonalds, burde man vel i grunn holde seg langt unna disse amerikanske fastfoodkjedene som har dukket opp i byen. For å prøve de lokale smakene burde man i grunn holde seg unna større restauranter generelt, og heller teste ut gatematen og maten som selges i små og store boder og taquerias rundt i byen. Nydelig gatemat får man hos kvinnene rundt La Merced-kirken og Plaza Mayor, og på det lokale markedet

For billige og gode lokale måltiner kan man også dra innom såkalte «taquerias». Jeg besøkte blant annet Taqueria Doña Lupita, og bestilte quesedillas og iste til 35 quetzales. Rimelig og svært enkelt, men supergodt! Det finnes også utallige matlagingskurs rettet mot turister som man kan melde seg på mens man er i byen, for å lære å lage den lokale maten selv.

Det ser kanskje ikke så godt ut, men det var det altså!

8. Se utsikten over Antigua fra Cerro de la Cruz

Fra korshøyden over byen har man en strålende utsikt ut over Antigua og vulkanen Agua på en klarværsdag. Størst sjanse for klarvær har man tidlig på morgenen, før skyene ruller inn og skjuler både den ene og den andre vulkanen. Man kan gå opp (på rundt 20 minutter), men helst ikke alene. Mange små og store ran har skjedd på denne veien, til den grad at det nå som oftest befinner seg politipatruljer der store deler av dagen. Jeg tok tuktuk opp for 40 quetzales som slapp meg av, og så gikk heller veien ned igjen.

9. Lære spansk?

Guatemala er kjent som en av de rimeligste og beste landene i Mellom-Amerika å lære seg spansk, og byen Antigua er selvfølgelig intet unntak. Her finnes det massevis av spanskskoler som tilbyr både korte og lange kurs. Mange tilbringer 4-5 timer på spanskskolene hver dag, og bruke resten av dagen på å utforske Antigua og nærområdet (samt øve på leksene, selvfølgelig).

10. Grille marshmallows på vulkanen Pacaya

Den kanskje mest populære utflukten fra Antigua er til vulkanen Pacaya. Guatemala har rundt førti vulkaner, hvor tre av dem regnes som aktive. Pacaya er en av disse, og ligger bare rundt en time unna Antigua. Hit kommer man seg enkelt på halvdagstur fra Antigua, enten morgen eller kveld, og får muligheten til å komme tett på en vulkan som både puster og peser og i perioder slipper ut mye damp. Luften som kommer ut av enkelte av vulkanens «pustehull» er dessuten så varme at man kan grille marshmallows på dem! Utflukten arrangeres av mange turistbyråer i byen, og man betaler rundt 80 quetzales for turen, samt 50 quetzales for inngangen til nasjonalparken. Denne utflukten skal få sitt eget innlegg.

11. Dra videre til Lago de Atitlán

Etter noen dager i Antigua passer det fint å dra et sted med enda roligere atmosfære. Atitlánsjøen ligger i høylandet utenfor Antigua, og regnes som den dypeste innsjøen i Mellom-Amerika med sin dybde på over 300 meter. Sjøen omringes av både vulkaner og landsbyer, hvor Panajachel er den største og mest populære, og man kan reise mellom landsbyene med lokale taxibåter, lanchas. Atitlánsjøen og områdene rundt er utrolig vakre, og et perfekt sted å tilbringe noen dager i fred og ro. Jeg overnattet tre netter ved landsbyen Santa Cruz la Laguna, og dette oppholdet skal få sitt eget innlegg etter hvert.

Jeg hadde store forventninger til Antigua, og syntes byen var et vakkert og fargerikt skue. Etter å ha reist gjennom land som Nicaragua, Honduras og El Salvador før jeg ankom Guatemala, føltes derimot turistifiserte Antigua temmelig folksom og masete. Det var et lite sjokk den første dagen, men så gikk det bedre når jeg lærte byen bedre å kjenne.

Har du besøkt Antigua selv, eller kunne du tenke deg en tur dit?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Nydelig innlegg om Antigua. Jeg var der for 11 år siden, og falt pladask for både byen og ikke minst resten av landet, så ekstra gøy å lese innlegget ditt 🙂 Jeg var en del rundt Lago Atitlan – jeg håper det kommer et innlegg om det også.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.