11 myter om å reise alene

Reklame for egen publikasjon

Å reise alene er i vinden som aldri før, likevel er det mange som ikke tør å ta steget ut i verden på egenhånd. Selv om de egentlig vil. Det er på tide å knuse de mange mytene rundt det å reise alene. Er du klar?

De siste åtte årene har jeg stort sett utforsket verden på egenhånd, og jeg får mange spørsmål angående det å reise alene. Gjennom årene har det også vært mange som har kommet med diverse påstander om hvorfor jeg ikke bør reise alene, og hvorfor de ikke tør å gjøre det selv heller. Mange av disse finner du i dette innlegget. Kanskje har du tenkt noen av disse tankene selv?

Det er ikke trygt

Den kanskje største bekymringen for mange som ønsker å reise alene, er frykten for at det ikke er trygt. Alt vi gjør i livet har sin risiko, fra å kjøre til jobb til å gå tur i fjellet. Du har vel fått med deg at de fleste ulykker skjer i hjemmet? Det lønner seg derfor ikke engang å sitte hjemme dersom du ønsker å unngå fare. Men om du likevel gjorde det, tenk hvor kjedelig det hadde blitt? Å reise alene trenger ikke være farligere enn å reise med andre, eller å ikke reise i det hele tatt. Verden er ikke så farlig som du kanskje tror, eller har fått inntrykk av. Likevel lønner det seg alltid å være smart og forberede seg godt før avreise. Les deg opp om reisemålet og eventuelle kulturelle forskjeller, legg igjen dyre verdisaker hjemme, ta kopier av viktige papirer og reis alltid med reiseforsikring. Som oftest går det bra, jeg har tross alt enn så lenge ikke havnet i en grøft eller blitt kidnappet. Bank i bordet.

Å reise alene byr på mange interessante, fine og utfordrende opplevelser

Det er ensomt

Mange som drømmer om å reise alene er også redde for nettopp dette, å føle seg ensom og alene ute i den store verden. Ingen av oss har lyst til å føle seg sårbar og milevis utenfor komfortsonen. Men, selv om du drar ut på reisefot alene, betyr det på ingen måte at du er nødt til å være alene hele reisen. Så lenge du ikke unngår øyekontakt med andre og burer deg inne på hotellrommet, kan jeg nesten garantere at du kommer til å bli kjent med andre og få nye venner.

Som solo-reisende vekker man ofte nysgjerrighet hos andre, og det blir ekstra lett å komme i kontakt med andre. Ikke minst andre som også reiser alene. Ute på reisefot skaper man raskere nære bånd enn ellers, siden man deler så mange nye opplevelser med hverandre. Og alt starter vanligvis med et enkelt «Hei. Hvor er du fra?».

For å unngå hjemlengsel kan du holde kontakten med de hjemme gjennom f.eks. Facebook, Snapchat og Instagram. Send de bilder av det du foretar deg, og la de bli en del av reisen din på den måten.

Det er dyrt

Når man reiser alene står man for alle kostnadene selv, så selvfølgelig er det dyrere å reise alene. Eller? Nei, ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på hvor du drar og hvordan du reiser. Skal du på charterreise, må du gjerne betale ekstra siden de fleste rom selges som dobbelrom, men flere og flere steder fjerner enkeltromstillegget. Så lenge man leter litt finner man omtrent alltid greie enkelrom til en god pris (jeg overnatter sjelden for mer enn 200-250 kroner natten på privat rom når jeg reiser). Hostellovernatting er ofte superbillig. Melder du deg på en gruppetur betaler du gjerne samme pris som alle andre, så lenge du deler rom med noen andre på turen (potensielle nye venner!). Så lenge du unngår å leie taxi og bil (siden du må betale for hele bilen selv) og heller reiser kollektivt (hvor du bare betaler for setet du bruker) blir prisen den samme for transport uansett om du er alene eller med flere. Det koster alltid penger å reise, men det trenger ikke koste mer enn nødvendig å reise alene. Det trenger bare litt planlegging.

Det er kjipt å spise alene

Den største frykten for mange som drømmer om å reise alene, er faktisk det å skulle spise alene. Tenk, man reiser på egenhånd til en ny og fremmed destinasjon, men det man er redd for er hvordan andre skal oppfatte seg der man sitter og spiser alene… Men jeg dømmer ingen, jeg hadde akkurat de samme tankene i begynnelsen.

Jeg er enig i at noe av det fineste med å reise med andre, er å dele måltider og opplevelser sammen. Å skåle i vin, teste ut nye smaker og le sammen. Likevel er det ingen nedtur å spise alene. Du kan spise i ditt eget tempo og får muligheten til å virkelig nyte smakene. Du kan ta med reisedagboken, skrive ned og fordøye dagens hendelser. Du kan fordype deg i en god bok mens du venter på maten, eller nyte et glass vin mens du ser på menneskene som går forbi utenfor. Liker du ikke den formelle settingen på restaurantene om kvelden, kan du heller slå deg ned på en utendørskafé og gjøre lunsjen til dagens største måltid. Det finnes mange muligheter. Sjansen er dessuten stor for at du treffer mennesker på din reise som ønsker å dele måltider, latter og spennende samtaler med deg.

Et måltid med utsikt på Big Bad Thai i El Nido

Du må være singel

Mange av de som reiser alene er singel, men det er også mange av de som reiser alene som er i forhold. Det å være singel er absolutt ikke et krav for å kunne reise alene. En nylig studie har for eksempel vist at 60 % av de som reiser alene er i forhold eller gift. Jeg har selv reist på flere turer alene, selv da jeg var i forhold. Det kan være mange grunner til at man velger å reise alene selv om man ikke er singel, for eksempel noe så enkelt som at dere har ulike interesser. Du trenger egentlig ikke noen annen grunn enn det at du har lyst. I et velfungerende forhold lar man hverandre følge sine drømmer og ønsker, ikke sant? Tenk dessuten på hvor deilig det er å være borte fra hverandre en liten stund, og deretter den herlige følelsen å komme hjem igjen til hverandre.

Det er begrenset hvor du kan dra

I utgangspunktet kan man reise hvor som helst selv om man reiser alene. Likevel er det enkelte steder som er lettere å reise rundt i på egenhånd. Skal man reise alene som kvinne vil for eksempel land som Storbritannia, Island, Finland, Canada, New Zealand, Australia og Japan føles trygge og enkle å bevege seg rundt i. Likevel trenger man egentlig ikke begrense seg, så lenge man følger normalt smarte forholdsregler. Er du ikke redd for en utfordring, kan du få hele verden som tumleplass. Er det steder du likevel kjenner deg litt utrygg til å besøke på egenhånd, kan du melde deg på en gruppetur eller skaffe deg guide og sjåfør som kan vise deg rundt. Forsøk å se muligheter framfor begrensninger, og verden er din.

Du må være tøff og selvsikker 

Jeg får ofte høre hvor tøff jeg er som reiser alene. Selv ser jeg ikke på det på samme måte. Jeg bruker å si at det høres tøffere ut enn det egentlig er. Jeg var kjempenervøs første gangen jeg skulle reise alene. Noe jeg vil tro er ganske naturlig. For mange er det å begi seg ut i verden alene et ganske så stort steg ut av komfortsonen. Jeg blir fortsatt litt nervøs før jeg skal reise til et sted som er annerledes fra stedene jeg allerede har vært. Det vil jeg si er ganske normalt når man står foran en ny opplevelse. Likevel forsvinner alltid nervøsiteten når jeg ankommer. Verden er så mye mindre skummel enn vi tror. Likevel stemmer det at man blir mer selvsikker og tøff med utfordringene man tar, derfor er det bare å hoppe i det.

Du må være utadvent

Det sies at verden kan deles opp i ekstroverter og introverter. Personlighetstypen ekstrovert er utadvent og får energi av å være sosial. Introverter liker seg derimot på egenhånd, og ladder batteriene ved å være alene. Ekstroverter liker nye ting, møte nye mennesker, er pratsomme og kontaktsøkende, og virker skapt for å reise alene. Det er derfor kanskje litt overraskende for mennesker som ikke kjenner meg å høre at jeg er introvert. Det gjør at jeg har et behov for alenetid, men også at jeg klarer meg fint på egenhånd over lengre tid. Likevel føler jeg at jeg blir langt mer utadvent når jeg reiser. Jeg elsker jo å treffe nye mennesker og høre deres historier. Å reise alene har faktisk gjort meg mer utadvent enn jeg var tidligere. Så du trenger absolutt ikke være utadvent for å reise alene, men det er en stor sjanse for at du finner de sidene av deg underveis.

Å overkomme usikkerheten for å reise alene har gitt meg en helt ny tilværelse

Det er slitsomt og vanskelig

Det skal ikke stikkes under en stol at det kan være utfordrende å reise alene. Du må tross alt stå for alle valg, og rydde opp i situasjoner på egenhånd. Den aller vanskeligste avgjørelsen er derimot å bestemme seg for å trykke bestill og endelig gjennomføre drømmen. Kanskje havner du på feil buss, mister toget eller går deg vill i en ny by, det skjer selv den beste. Jeg har ikke engang tall på hvor mange ting som har gått galt på mine reiser. Likevel ser jeg på det som gode lærdommer, som faktisk har hjulpet meg i andre aspekter av livet. Å komme deg gjennom vanskelighetene vil gjøre deg til en god problemløser, gi deg mestringsfølelse og jeg kan nesten garantere at du vil få hjelp av gode, snille mennesker du møter der ute i den store verden. Det har jeg opplevd selv, mange ganger, og jeg er sikker på at du vil gjøre det samme.

Det er kjedelig

Akkurat denne påstanden har jeg litt vanskelig for å forstå. Hvorfor skal det være kjedelig å reise alene? Jeg vil heller si det er mye kjedeligere å bli hjemme, fastlåst i sine rutiner. Dersom man synes det er kjedelig å bare ha seg selv som selskap, må man kanskje vurdere å bli bedre kjent med seg selv. Når man reiser (alene) gjør man gjerne nye ting hele tiden. Drar på båtturer, fjellturer, utforsker nye byer, museum og interessante spisesteder. For min egen del har jeg lite dødtid når jeg reiser alene. Ikke fordi jeg er redd det skal bli kjedelig, men fordi det alltid er så mye jeg har lyst til å gjøre på reisemålene jeg besøker. Hold deg opptatt, bli kjent med nye folk og lær deg å bli din beste venn. Husk at det er du selv som legger opp til hva du skal gjøre på reisen, og hva du skal få ut av den.

Det er få som reiser alene

Dette kunne ikke være lenger fra sannheten. Det er flere og flere som reiser alene, og det er faktisk kvinner som leder an. Og det er ikke bare unge kvinner i 20-årene som reiser alene, det er også mange eldre kvinner. Både single og gifte. Flere og flere ser forbi det de tidligere så på som hindringer. Det virker som at desto flere som reiser alene, desto flere tør å følge i samme fotspor. Det er en veldig positiv utvikling synes jeg. At man tar ansvar for sitt eget liv og lykke, at man tør å følge sine drømmer og ikke lar mangelen på reisefølge stoppe seg.

Det å bestemme seg for å reise alene har forandret hele livet mitt. Er du klar for å følge drømmen og forandre ditt? Ønsker du flere tips råd og historier om det å reise alene, kan du skaffe deg eboken «Å reise alene. En håndbok for soloreisende», som jeg har skrevet i samarbeid med Mette S. Fjeldheim bak den populære reisebloggen Reiselykke. Trykk på linken eller bildet over her.

Flere innlegg om å reise alene finner du her.

Har du reist alene selv, eller er det noe du kunne tenke deg å gjøre?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
  1. Jeg er SÅ enig med deg! Jeg har selv gått fra å være for skeptisk til å tørre å reise alene til å reise på flere turer alene nå, senest to uker i november,. og selv om jeg fremdeles er veldig glad i å reise med godt følge, så er det virkelig noe eget med å reise alene. Jeg merker også at jeg blir mye tøffere, selvstendig og utadvent når jeg reiser alene – det er faktisk skikkelig kult når man nesten ikke kjenner igjen seg selv ettersom dagene går. Jeg som alltid bekymrer meg så mye og heller går og bestiller maten enn å ringe (om man ikke kan legge inn ordre online) ringer plutselig til Gud og hvermannsen på tur. Haha. Alle som har anledning burde forsøke seg på en reise alene, kort eller lang, alt ettersom hva en selv og budsjettet tåler. =)

    1. Så gøy å høre, Desirée! Er virkelig glad for at du fikk en slik fin reise til Thailand. Det byr på utrolig mye mestringsfølelse når man oppdager hvor fint man klarer seg ute i verden på egenhånd. 😉 Kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Haha. Veldig enig med deg i at alle (som drømmer om det) bør tillate seg å forsøke å reise alene. Det kan ende opp med å endre hele livet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.