3 landsbyer å besøke på Færøyene 

Færøyene er fulle av små samfunn og fargerike husklynger som skaper avbrekk i det endeløse grønne landskapet. Vi tok turen innom flere av dem, men i dette innlegget velger jeg å fortelle om Saksun, Gjógv og Tjørnuvik.

 

Gjógv

På nordøstsiden av Eysturoy ligger Gjógv, ca. en times kjøring unna Torshavn. Denne bygda, med et navn som er utrolig vanskelig å uttale, ligger på kanten av noen bratte sjøklipper og kløfta som har gitt stedet sitt navn. Gjógv betyr nemlig kløft/juv på færøysk. Denne har skapt en naturlig liten havn, slik at man selv i storm kan komme seg til land relativt greit. Dagen da vi besøkte blåste det sterkt, og bølgene var enorme og slo som torden inn mot land. Likevel duppet båtene inne i kløften ganske forsiktig. Husene i bygda står rundt i alle regnbuens farger, og hadde en hvit kirke midt i mellom seg. Like ved kirken står et monument til minne om de som er tapt på havet, en sjebne som dessverre har rammet mange gjennom tidene. Nå til dags bor det under 30 mennesker i bygda.

Til tross for bygdas lave innbyggertall, har den sitt eget gjestehus, Gjaargardur, som også serverer mat. Det var godt å komme inn i varmen etter å ha blitt herjet med av den kalde vinden ute, og vi slo til med hver vår lunsjtallerken med ulike lokale spesialiteter.

Dersom været er bra og man ønsker å gå av seg litt av den gode maten, finner man i nærheten av Gjógv to av Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur (882 m) og Gráfelli (857 m), som kan bestiges. Ønsker man en litt kortere tur kan man heller vandre langs sjøklippene, forbi lundefugler og lomvi, mens man hører bølgene slå mot klippene under. Bare husk å trø forsiktig! Veien ned til havet er kort om man trør feil.

 

Tjørnuvik

Lengst nord på Streymoy ligger Tjørnuvik. Veien ut til bygda er smal og svingete, og man må stoppe for møtende trafikk. Dette er en av de eldste bygdene på Færøyene, og man har funnet arkeologiske funn som støtter dette. Husene er bygget av tre med torv på taket, og det bor fortsatt rundt 50 menneser i bygda. Rundt husene henger det høy til tørk på hesjer, men den lokale vrien er å henge fiskegarn over slik at høyet ikke skal blåse vekk.

Bygda ligger på en liten landgang med fjell rundt, en strand nedenfor og ute i havet står de karakteristiske sjøklippene Risin og Kellingin. Navnene betyr kjempen og kjerringa, og legenden forteller at kjempene på Island var misunnelige på Færøyene, og ville ha øyene for seg selv. Dermed tok en av kjempene med seg kjerringa en natt og dro nedover til Færøyene, og han ventet ved sjøklippene mens kjerringa klatret opp og kastet et tau rundt Færøyene for å dra de med seg hjem til Island. Men øyene var sterke og ville ikke la seg rikke, og kjempen og kjerringa glemte av tiden, så når solen stod opp ble de til stein, og har stått der de står siden – med blikket mot Island.

Tjørnuvik har en idyllisk plassering, men man trenger ikke lange tiden for å utforske landsbyen. Vi kom oss raskt i bilen igjen på grunn av den heftige vinden, men det skal visstnok finnes en liten kafé i bygda man også kan søke ly i.

 

Saksun

Denne bygda ligger også på Streymoy, og har kanskje en av de flotteste plasseringene av de færøyske bygdene. For å komme til bygda kjører man langs Saksunardalur med grønne fjell på hver side. Ved enden av veien finner man en vakkert plassert gammel hvit kirke med torv på taket, og de få husene som utgjør dagens Saksun. I 2014 bodde det bare 14 mennesker i Saksun, og bygda er nok et eksempel på at de mindre bygdene blir fraflyttet til fordel for de større tettstedene på øyriket.

Før i tiden var derimot bygda et ettertraktet sted å bo. Saksun ligger i det som engang var en smal fjord og en god naturlig havn. Men på 1600-tallet blokkerte en stor storm munningen til fjorden med sand, og omgjorde fjorden til en lagune – hvor bare små båter kunne ta seg over og inn til bygda ved høyvann. Det somhadde vært et populært bosted for fiskere, ble plutselig mindre tilgjengelig. Fortsatt kan man ved lavvann vandre langs sandbankene helt ut til havet.

Når innbyggerne i Saksun før i tiden skulle i kirken, måtte de vandre over fjellet nordover helt til Tjørnuvik, og det var ingen lett tur. I 1858 ble derimot kirken i Tjørnuvik tatt ned, og bært over til Saksun, hvor den ble satt opp igjen, og fikk navnet Saksunar kirke. Tjørnuvik mente deres gamle kirke var i for dårlig stand, så de derfor reiste en ny kirke, og alle ble fornøyde.

Å komme seg rundt på Færøyene

Avstandene er ikke spesielt store på Færøyene, og alle disse tre landsbyene ligger én time eller mindre unna Torshavn med bil. Selv om det går buss til blant annet Gjógv, vil leiebil være å foretrekke når man skal utforske Færøyene.

Reisen til Færøyene var i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Faroe Islands.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

14 Comments
  1. Der ser dejligt ud på Færøerne og en af de steder som vi gerne vil besøge en dag. Smukke billeder, Renate og tak fordi du lige vækkede rejselysten til at besøge øeren.

    /Annette

    1. Takk for fine ord! Dere som bor i Danmark kommer dere enda litt lettere til disse øyene enn oss andre, så dere burde absolutt ta turen ?

    1. Ja, ganske utrolig! Stein for stein tok det nok sin tid. Men før i tiden var gjenbruk på mange måter helt nødvendig. Vi skulle ha lært mer av det idag vi også 🙂

  2. Hei, Renate
    Det var en fin dag og en koselig biltur! Litt mye vind ut mot havet i Gjógv, ja … Rett før vi gikk over ende i bølgene der, nesten 😉

    Veldig hyggelig å besøke disse koselige små bygdene sammen.
    / Mette

    1. Den vinden var temmelig intens, ja! Haha ? Men det gjorde jo stemningen kanskje enda bedre siden man fikk et lite innblikk i hvordan naturkreftene kan være på et slikt sted. Det var absolutt veldig hyggelig! 🙂

  3. Færøyene står høyt på ønskelista over steder vi har lyst til å se, og etter å ha sett de utrolig fine bildene derfra er det stor fare for at det blir en tur dit i sommer. Hvor lenge du var der? Vi kunne tenke oss en litt lang langhelg, men lurer på om ikke det burde bli en uke i stedet 🙂

    1. Hei Grete, og tusen takk for kommentar! En tur til Færøyene er absolutt å anbefale. Jeg var der bare fire dager, og skulle veldig gjerne hatt lenger tid. Man rekker selvfølgelig en del på en langhelg, men dersom dere liker fin natur og gode naturopplevelser, ville jeg absolutt anbefale en uke. Færøyene er kanskje ikke et sted man har muligheten til å komme seg til så ofte, så da er det greit å sette av så mye tid man kan så man rekker å se det man ønsker (uten å skulle stresse så veldig). 🙂

    1. Nei, det er et ganske så unikt sted! Naturmessig er det faktisk enkelte steder i Finnmark som minnet meg en del om Færøyene, med grønne sletter, null trær og dramatiske klippeformasjoner. Likevel har Færøyene sin helt spesiell kultur og folk, slik at det blir plutselig ganske annerledes likevel. :p

  4. Ååå, jeg får så gode minner når jeg leser dette. Jeg har bare så utrolig lyst til å reise tilbake veldig snart. Jeg har også akkurat skrevet et innlegg om disse stedene, så det var moro å lese din versjon av dette :-)(Mitt innlegg kommer over påske…) God påske til deg!

    1. Åh, jeg og! Artig sammentreff, da blir det spennende å lese din versjon snart! 😀 Tusen takk, og en riktig god påske til deg også, Elisabeth!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.