Svalbard – et arktisk vintereventyr

Nordlys_01Annonse

Se for deg at du ligger på et reinskinn på snøen, kjenner kulden på nesa, men synet av det dansende, magiske nordlyset over deg holder deg varm. Tidligere på dagen har du kanskje vært på snøscootersafari, eller hygget deg på hundesledetur. I morgen venter en ny dag i det arktiske vintereventyret, men først er det tid for en trivelig middag og kos rundt bålet. Du befinner deg på 78 grader nord, bare 12 grader unna Nordpolen og det som føles en evighet unna fastlands-Norge. Frister det? Da burde du ta turen til Svalbard!

Øygruppen Svalbard består av noen av de nordligste landområdene i verden. Siden disse øyene ligger så langt utenfor allfarvei, har de sluppet unna mye menneskelige inngrep, og dermed bevart sin ville, øde natur. To tredjedeler av landskapet er dekket av is, med bretunger som stuper ned i havet, og forvitrede fjelltopper rundt. Til tross for dette er dyrelivet på øyene rikt. Her finner man både rein, polarrev, hvalross, og isbjørnen, ikke minst. De som oppdaget øygruppen i år 1194, skrev faktisk om Svalbard at «klimaet er så tøft at dyrene er helt hvite».

Dog_01Man kan selvsagt reise til Svalbard hele året, men det er på vinteren at stedet kommer til sin rett. Ønsker du å komme tett på naturen, kan øygruppen friste med både scooterturer og hundesledeturer. På scooter kommer du langt avgårde, og kan blant annet kjøre på en 2-dagerstur til russiske Barentsburg, eller spøkelsesbyen Pyramiden. Du kan også teste deg som hundesledefører, og nyte følelsen av å gli gjennom snøen og se hvordan hundene koser seg i arbeid. Eller hva med å utforske en isgrotte? Det er ikke hver dag man har mulighet til å vandre inn til en isbrees indre.

Isgrotting_02 Sleighride_01 Polarbear_02Det er også i denne sesongen at man kan oppleve nordlyset for alt det er verdt. Selv om man har sett utallige bilder eller videoer av nordlyset, er det ingenting som kan beskrive synet man ser over seg en krystallkar vinternatt i Arktis. Det er nok det nærmeste man kan komme en drøm.

Det er nok mange som har drømt om villmarken på Svalbard, men mange har nok også feid bort tanken – for det er jo så dyrt å komme seg dit! Eller… er det egentlig det? Spitsbergen Travel har for tiden en kampanje de kaller «Nordlyspakken» hvor man får flyreisen tur/retur Oslo-Longyearbyen, 3 overnattinger inkl. frokost, samt to opplevelsesturer inkludert fra 3490kr. Du kan være heldig å finne en sydentur til samme pris, men for å si det slik; du finner ikke nordlyset på Mallorca!

Les mer her: Spitsbergen Travel.

Har du vært på Svalbard, eller kunne du tenke deg å dra dit? Det kan i alle fall jeg!

Natt_01
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

18 Comments
 1. Åh, om jeg vil! Har aldri sett ordentlig nordlys, har aldri kjørt hundeslede og skulle veldig gjerne sett isbjørn. Det er vel tre gode grunner til å reise til Svalbard 😀

  1. Åh, mange gode grunner ja! Nordlyset har jeg vokst opp med, og hundesledetur har jeg vært med på før, men kunne gjerne gjort det igjen – flere ganger! Å se isbjørn i det fri er også nesten god grunn nok i seg selv for å dra til Svalbard, synes jeg 😀

 2. Har alltid hatt lyst til å reise til Svalbard! Fikk ikke akkurat noe mindre lyst nå, så dette var fin reklame. Drømmen min er selvfølgelig å se isbjørn i dens naturlige element! Det hadde vært noe 🙂
  Det er jo ikke dyrt eller vanskelig å reise dit heller, så det er bare veldig dårlig av meg at jeg ikke har vært der ennå.

 3. Jag var länge sugen på Svalbard och höll på att arrangera en resa dit en gång (med Föreningen Norden), men det blev tyvärr inte av… Kanske nån gång i framtiden 😉

 4. Nej vi har ikke været på Svalbard men vil rigtig gerne og dit indlæg frister da meget. At opleve nordlys og måske være heldig at se en isbjørn ville da være en vild oplevelse. Godt indlæg, tak fordi du delte det med os 🙂

 5. Åh, Svalbard står svært høyt på ønskelisten min! Etter at jeg var i Antarktis har jeg virkelig fått opp øynene for å dra til steder der man kan oppleve den fantastiske, nesten uberørte naturen og det ville dyrelivet! Det blir definitivt ikke altfor lenge til turen går dit!!

  1. Så bra! 😀 Åh, Antarktis altså… Står definitivt like høyt på ønskelisten som Svalbard! Ganske mye lenger vei dit da, og en goood del dyrere dessverre :p Får håpe det blir noe av engang!

 6. Har selv lyst å dra der! Men håpet er mer som en research frivillig eller lærling eller noe! Naturen og landskapet er så utrolig, hadde virkelig likt å være en del av noe felt arbeid der!

  1. Så kult det hadde vært å dra dit som frivillig eller lærling da! Vil tro du hadde lært mye 😀 Det finnes sikkert muligheter for å være med på slikt også!

  1. Hehe, nei, man tenker som oftest på steder som er litt varmere kanskje. Det vet jeg godt selv som er oppvokst i Nord-Norge :p Vi drømmer oss alltid sørover… Men det er jo mye kult nordover også! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.