Reiseønsker for 2016

Da er nok et år snart over. Tiden går fort og man blir ikke akkurat yngre (dessverre). Så unnskyldninger som at «jeg får heller reise når jeg blir pensjonist…» holder ikke. Derfor prøver jeg å gjøre alt jeg kan for at jeg skal få se så mye av verden som mulig mens jeg selv enda har muligheten til det! I fjor listet jeg opp 15 punkter med steder jeg ønsket å dra i 2015, og jeg rakk innom hele 7 av stedene! Nå blir jeg å liste opp 10 reiseønsker til for året som kommer, og jeg håper jeg har muligheten til å oppfylle en del av disse ønskene også.

1. Cuba

Herregud, i hvor mange år har jeg ikke sagt «i år må bli året!» når det gjelder Cuba? Begynner å bli lei av å høre på meg selv. Men nå sier jeg det (forhåpentligvis) for siste gang! 2016 blir året! Det er nå eller aldri, Renate! Fra og med 2016 vil nok landet begynne å forandre seg veldig nå som USA letter på sanksjonene… Først og fremst er det gamle Havana, Viñales og Trinidad som jeg ønsker å besøke, og å få et innblikk i hvordan de lokale lever og har det på denne spesielle øya.

2. Latin-Amerika

Når jeg først (forhåpentligvis) er på Cuba er jo ikke veien særlig lang til landene i Mellom-Amerika. Nå har jeg ikke tid til å være så lenge borte i slengen på grunn av studentlivet og dets forpliktelser, men et land eller to burde jeg vel rekke? Stedene som står høyest på ønskelisten er Tikal og Antigua i Guatemala, Tulum i Mexico, snorkling med skilpadder, haier og rokker i Belize, «vulkansurfing» i Nicaragua, Copan i Honduras, strender og vulkaner i El Salvador, jungeleventyr og dovendyr-reservatet i Costa Rica, samt sjøstjerner og øyhopping i Panama.

3. Ukraina, Moldova og Hviterussland

Dette er de tre siste landene jeg har igjen å besøke i Europa (minus Kypros da)! Det er jo land jeg ikke er så fryktelig godt kjent med, men tror nettopp det gjør dem til noen av de mest spennende i denne verdensdelen. Jeg burde nok kanskje begynne å studere det kyrilliske alfabetet dersom jeg skal dit da… pluss plukke opp noen russiske gloser.

4. Sentral-Asia

De russiske glosene vil nok også komme godt med i store deler av Sentral-Asia! Denne regionen er jeg fullstendig forelsket i, til tross for at jeg ikke har satt mine ben der ennå. Jeg ønsker å dra innom både Kasakhstan, Usbekistan, Kirgistan, Tadsjikistan og Turkmenistan. Jeg vil ri, se fjell og fargerike moskeer, og bo hos lokale familier! Komme så langt bort fra den moderne verden som mulig.. En reise langs den gamle Silkeveien tror jeg vil være helt vanvittig opplevelsesrikt.

5. Kypros

Kypros har aldri stått spesielt høyt på reiseønskelista, selv om stranda og vannet i Fig Tree Bay ser ganske så flott ut. Jeg tror likevel øya har mer å by på enn man kanskje tenker seg. Det hadde også vært interessant å dra en tur innom Nord-Kypros, og se hvordan de to delene av øya er ulike fra hverandre. Dersom en billig ukes restplass dukker opp, er jeg ikke sen om å dra.

6. Laos, Kambodsja og Vietnam

De aller fleste backpackere har vært i disse landene, eller i det minste et par av dem. Så nå synes jeg virkelig det begynner å bli på tide at jeg får en smak av disse landene også. Angkor Wat liksom! Fjellandsbyene og naturen i Laos! De spesielle klippeøyene utenfor Halong Bay! De flotte strendene! Historien! Kan også tenke meg at maten er kjempegod… Dessuten er det jo rimelige reisemål som ikke raner lommeboka fullstendig. Blir 2016 året?

7. Sør-Afrika, Namibia og Botswana

Det er lenge siden jeg var i de sørlige delene av Afrika nå, og jeg kjenner savnet. En rundreise-tour hadde vært noe, eller kanskje å leie egen bil? Helst med telt på taket! Cape Town, safari, pingviner, ørken, jungel, lokale stammer, rideturer, strender, villmark, townships, og så videre og så videre.

8. Israel og Palestina

Det er kanskje vanskelig å skjønne hvordan denne konflikten faktisk utspiller seg dersom man ikke har vært der og sett det hele selv. Dessuten har Jerusalem stått så lenge på ønskelista nå at jeg nesten ikke husker når det startet. Den hellige byen. Men for meg som «er» arkeolog (in the making) og historiefrelst er et reisemål som Jerusalem uvvurderlig. Det hadde jo vært ganske surreal å kunne gå i fotsporene til Jesus, liksom!

9. Iran

Iran altså, for et sted! Høyfjell, ørken, merkelige steinformasjoner, historiske steder som Persepolis, vakre strender, grønne enger… Ren, flott natur! Her kan man ri kamel i dagevis inn i ørkenen, se ville snøleoparder i fjellene (dersom man er ekstremt heldig) og dessuten se geparder i det fri! Og har dere sett bilder av det magiske morgenlyset i en av moskeene i Shiraz? Jeg har også hørt at gjestfriheten i Iran er utav denne verden.

10. Vandreferie

Til slutt ønsker jeg også i år å dra på en lengre vandrereise. Camino Santiago, som har stått på drømmelisten lenge, blir det nok ikke tid til, i alle fall ikke hele ruten fra Frankrike. Kanskje jeg likevel får tid til en ukestur? Ellers står Hadrian’s Wall på grensen mellom England og Skottland høyt på ønskelista. Nå begynner det å bli en stund siden jeg spiste ferske scones med clotted cream også, hehe. En ukes vandring langs Kungsvägen i Sverige står også høyt, og siden det er såpass nært hjemme er det nok denne som er mest sannsynlig. Kanskje smeller jeg også på stortromma og legger ut på pilegrimsvandringen mellom Oslo og Trondheim! Tiden får vise…

Bilder fra da jeg på 9 dager vandret Romboleden på tvers av Norge i 2015.
Bilder fra da jeg på 9 dager vandret Romboleden på tvers av Norge i 2015.

Hvor drømmer du om å reise i året som kommer? Har du kanskje noen reiseplaner klare allerede?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

20 Comments
 1. Åh, så mange spennende drømmedestinasjoner! Cuba, slik det er, står veldig høyt på min reiseønskeliste også! Blir nok dessverre ikke så mye reising på meg det kommende året heller utover Spania og forhåpentligvis en storbytur eller to, men gleder meg ihvertfall til å fortsette å følge den fantastiske bloggen din! 🙂

  1. Ja, Cuba altså… Krysser fingrene for at jeg finner noen billige billetter altså :p Det høres jo veldig trivelig ut med et fast tilholdssted i Spania da! Storbyturer også. Håper du får et fint (reise)år 🙂 og tusen takk for fine ord!

 2. En utrolig flott liste, og absolutt ikke en liste for den typiske nordmann dette her. Jeg har ikke satt meg ned med min egen reiseliste ennå. Og jeg går sannsynligvis inn i det nye året uten en eneste fastsatt reise – det er jo nesten krise! He he 🙂 Utifra din liste har jeg en lang vandring (destinasjon ikke så vesentlig) og Mellom-Amerika som steder jeg gjerne skulle besøkt i 2016. Og jo, og Sør Afrika. Den er faktisk veldig aktuell. Ellers er alt på listen din steder jeg vil besøke, men jeg må nok ha en mer langsiktig plan. Har forøvrig vært i Kambodsja og Vietnam. Et år går så altfor fort, heldigvis kommer jeg aldri til å slutte å reise 🙂

  1. Hehe, kjenner den. Den eneste reisen jeg går fastsatt inn i nyåret med er turen til Israel i januar. Ellers er egentlig året helt åpent! Men jeg vet jo hvor jeg vil mest 😉 Et år går så altfor fort ja… Snart er jeg jo ferdig å studere også, og må vel begynne å se på å skaffe meg en fast jobb. Da går nok reiseaktiviteten nedover en god del, huff. Får bare nyte det mens jeg kan. Gleder meg til å se hvor reisene tar deg i året som kommer! 🙂

 3. Så fin liste! På min reiseønskeliste (som nok tar litt meir enn eit år å oppfylle) står bla. Peru, Myanmar, Vietnam, land i Afrika eg ikkje har besøkt enda – ingen bestemt akkurat no, India, Neuschwanstein slottet (og andre flotte slott rundt om), Galapagos, og Antarktis.

  1. Takk 🙂 Så mange fine steder du har på listen din! Jeg elsker lister, synes det er så greit å få orden i kaoset i hodet mitt. Men slik er det vel når man er en evig drømmer, og ønsker å gjøre så altfor mye… :p Håper du får et spennende nytt reiseår! 😀

  1. Åh, så herlig det høres ut! Det har vært en drøm for meg lenge, så det blir når jeg endelig (forhåpentligvis) får dratt dit og opplevd stedet selv :p Lurer på om det er veldig annerledes fra hva jeg har sett for meg! Reiste du alene eller?

 4. Av landene på listen din har jeg vært i Mellom-Amerika (minus Panama, Belize og Mexico), Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Israel og Palestina. Cuba, Sentral-Asia, Iran, Vietnam, Laos og Kambodsja skulle jeg veldig gjerne reist til. Kjøpte faktisk boken Sovjetistan denne uken, så nå er jeg i hvert fall på lesereise til Sentral-Asia 😀 Foreløpig har jeg ingen reiser planlagt, men håper jo jeg kommer meg litt ut i verden neste år også!

  1. Herlig! Sovjetistan er kjempebra, og utrolig inspirerende! En lite kjent region med utrolig mye spennende å by på virker det som! Naturen er jo bare to die for. Det beste er jo nesten det å ikke ha noen reiser planlagte, for da har man jo alle mulighetene i verden åpen for seg 😉

 5. Fantastisk liste Renate 🙂 Cuba må bare gjøres nå!! Jeg var så lei meg da jeg var i Mexico i tidligere i år og begge bankkortene mine var sperret og gjorde det for vanskelig til å dra til Cuba. Det irriterer meg enda. Dra nå!! Før du kan ta ferge fra USA.

  Belize var helt fantastisk på øyene når det kom til snorkling og dykking, personlig savnet jeg latin amerika i dette landet.

  Jerusalem, vil dra dit! Det må være en helt magisk by og opplevelse!

  Laos, Kambodsja og Vietnam må også gjøres, fikk ikke gjort dette på min første bacpakcing tur til Asia. Så må tilbake! Har lyst til å stater en motorsykkel karriere der, hahah.

  Så bra Renate, nå sitter jeg nok en gang og tenker på hvordan man skal få tid til alt dette her 🙂 Kanskje vi bare kan dra nå.

  1. Takk for det 🙂 Så synd at du ikke kom deg innom Cuba! Tenker også slik at det nok er best å dra dit før de enorme turisthordene fra USA har mulighet til å dra!

   Hehe, ja, hvordan i all verden skal man få tid?! :p Får håpe man får lov til å bli gammel og fortsatt være frisk, slik at man har mange, mange fine reiseår foran seg. 😉

 6. Ah denne lista! Jeg så du skal til Israel i Januar, reiser du alene eller kanskje i regi av noe? Jeg skal også til Jerusalem, alene, i slutten av Januar, så jeg leter etter grupper/organisasjoner å reise med.
  Kanskje du har noen tips?
  Ellers må du ha et riktig godt nyttår!

  1. Jepp, jeg drar alene. Skal ha basen min i Jerusalem under oppholdet, og tenkte å bo på Abrahams Hostel som har fått så mange gode tilbakemeldinger overalt. Der er det nok lett å treffe andre også. Dessuten blir jeg nok å dra på et par av utfluktene deres, blant annet til Vestbredden. Nå som ting er litt utrolig der borte synes jeg det er tryggest å holde meg med de som kommer derfra og er oppdatert på situasjonen. I selve Jerusalem skal jeg nok klare meg selv da, håper jeg :p Storgleder meg! Jeg drar om en uke, så da får jeg nok noen tips å komme med 🙂 Tusen takk, og et godt nyttår til deg også!

 7. Ukraina og Moldova står høyt på min liste. Hviterussland var jeg jo i fjor, du må absolutt dra dit! 🙂 Iran og Laos er også høyt på listen, sitter faktisk å vurderer dem begge i påsken. Eller Nepal… Vanskelige valg, hehe 🙂

  1. Oh yes! Det eneste jeg lurer på nå er om jeg skal dra til Hviterussland/Ukraina/Moldovia i april eller i juni… Åh, Iran! Jeg blir bare mer og mer forelsket i landet desto mer jeg hører om det (altså, turistmessig. Politikken har jeg ingenting til overs for). Drar du dit i påsken allerede gleder jeg meg til tips! 😉 Er bare nysgjerrig på om det et sted du kunne tenke deg å reise alene?

 8. Nei, akkurat Iran tenker jeg det er best å ha selskap, så det ble dessverre ikke dit i påsken likevel. Men en gang snart, håper jeg! Kanskje vi skulle «team up»? 🙂
  Satser på biltur i Ukraina, Moldova og kysten av Romania i sommer kanskje 🙂

  1. Gruppeturer til Persia er jo svindyrt, og ingen jeg kjenner er gira på å dra dit pga svartmalinga fra media :p Så skulle gjerne ha teamet up xD Ukraina, Moldova og Romania høres ut som en fin sommerreise 😀

   1. Iran til høsten kanskje? Let’s keep in touch! 🙂 Og hvis du kommer deg til Ukraina og Moldova før meg, er tips velkommen. Og det samme gjelder naturligvis motsatt hvis jeg drar før deg 🙂 Regner med det blir august for min del.

    1. Kanskje det, ja 😀 Jepp, turen til Øst-Europa er booket til slutten av mai, så skal absolutt dele med meg gode tips underveis 🙂 Gleder meg! Må bare begynne å lære meg det kyrilliske alfabetet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.