Reis til utlandet i Norge. En merkelig tittel, tenker du kanskje? De fleste drømmer nok om å reise til utlandet om sommeren, for å se kjente monumenter og byer, ligge på blendende hvite strender og vandre i vakker natur. Men hva om du kan gjøre tilsvarende i Norge?
I «disse koronatider» er verden snudd på hodet. Grenser er stengt, hoteller har låst dørene og flyselskaper sliter. UD fraråder alle utenlandsreiser, og dersom man likevel setter sin fot utenfor Norge, settes man i 14 dagers karantene når man kommer hjem. Utenlandsferien sommeren 2020 er avlyst. I den anledning har jeg satt sammen en liste over reisemål i Norge som, iallefall til dels, utfordrer tilsvarende reisemål i utlandet.
For en sommerferie innenfor Norges grenser trenger absolutt ikke være like kjedelig som noen kanskje innbiller seg. For i tillegg til å bo i et av verdens rikeste og tryggeste land, kan vi her i vårt hjemland utforske både regnskog og ørken, paradisstrender og Skandinavias høyeste fjell, dra til det nordligste punktet i Europa og reise lenger øst enn Istanbul og Kairo. Å reise rundt i Norge kan være like eksotisk som å reise jorden rundt. Dessuten er det mer miljøvennlig. Eller hva tenker du?

Canadas villmark
Eller de ville Lyngsalpene?
Når jeg tenker på Canada, ser jeg for meg høye, spisse snødekte fjell, blå isvann, isbreer, store elver og furuskog – i store dimensjoner. Akkurat dette fant jeg i Lyngen i Troms. Lyngsalpene er et av de flotteste fjellområdene vi har i Norge. Området strekker seg over kommunene Balsfjord, Storfjord, Tromsø og Lyngen, i Troms og Finnmark fylke. Lyngen ligger bare et par timer nord for Tromsø, men føles som en helt annen verden. Her kan du dra ut på lengre vandreturer og på klatreturer på sommeren, og på toppturer med ski på vinteren. Avhengig av hvor du velger å legge turen, kan du få flere steder helt for deg selv.
Blogginnlegg om Lyngen

Den franske riviera
Eller Bystranda i Kristiansand?
Ønsker du å ligge på stranda i sommer og høre palmesus, er det bare å reise til Kristiansand. I en av de sørligste byene i Norge kan du nemlig nyte skikkelig sydlandsk stemning. Bystranda er rundt hundre meter lang, og har blått flagg. Blir det kjedelig å bare slikke sol finnes det også mye annet å gjøre. Her finner du blant annet bocciabane, klatrenett, bordtennisbord, badebrygge, volleyballbane, skateanlegg og fiskeplasser. I juli feirer dessuten stranda den årlige Palmesus-festivalen, selv om det er usikkert om den vil avvikles i år. Blir det trangt på bystranda er kysten rundt Kristiansand full av vakre øyer og sandstrender å nyte en vakker sommerdag på.

Byferie i Brugge
Eller i Bergen?
Brugge er hovedstaden i provinsen Vest-Flandern i Belgia, en viktig havneby og en av landets mest populære byer. Brugge har en lang historie, som strekker seg helt tilbake til romersk tid. Den hadde likevel ikke sin gullalder før i middelalderen. I liket med Bergen, var Brugge en hansaby. Et viktig handelssted for hanseatene. Store deler av bebyggelsen i det gamle sentrum ble reist i middelalderen, med fargerike hus på rad og rekke i hanseatisk stil. Lignende scener kan man se i langs bryggen i Bergen. Brugge har dessuten fått navnet sitt etter det norske ordet for nettopp «brygge».
I likhet med Brugge kan man i Bergen spise god mat, dra på båttur og utforske den historiske bykjernen. Begge byene finner du dessuten på UNESCOs verdensarvliste. Fordelen med Bergen framfor Brugge er nærheten til fjellene og den flotte naturen på Vestlandet.

Fottur i Amazonas
Eller i Midt-Norge?
De største forekomstene av regnskog finnes i mer tropiske strøk. I et belte på begge sider av ekvator. Ordet regnskog gir oss assosiasjoner med tropevarme, nedbør, frodig jungel og eksotiske dyr. Likevel er ikke varme et krav for å skape en regnskog. Vi har flere regnskoger her i Norge også. Kravet er jevn nedbør, med minst 1200 mm i året, og minst 200 dager i året med målbar nedbør. Det finner man langs kysten både i Sør- og Vest-Norge, oppover langs Trøndelag og i Nordland.
Hvis det er de frodige vekstene i Amazonas som frister deg, så kan du heller ta turen til Botanisk hage i Oslo. I veksthusene Palmehuset og ikke minst Victoriahuset finner du eksotiske planter og tropiske vekstvilkår. Sistnevnte har fått navnet sitt etter kjempevannliljen «Victoria» fra Amazonas, som fortsatt trives og blomstrer 140 år etter den først ble plantet her.

Pilegrimsvandring til Santiago de Compostela
Eller til Nidaros?
Vandreferier og pilegrimsvandring har blitt en mer og mer populær ferieform. Mange ønsker å holde seg i form eller være i aktivitet samtidig som de opplever nye steder. Miljøvennlig er det også. Det mest populære pilegrimsmålet, både i dag og i middelalderen, er katedralen i Santiago de Compostela nordvest i Spania. Her ligger apostelen Jakob gravlagt. Men visste du, at Nidaros var det viktigste pilegrimsmålet i Norden i middelalderen? Og det fjerde viktigste pilegrimsmålet etter Santiago de Compostela, Roma og Jerusalem? I nesten tusen år har mennesker vandret over fjell og gjennom daler for å komme hit og be ved St. Olavs grav i Trondheim.
Det finnes flere ulike pilegrimsleder. Den lengste, og mest populære er Gudbrandsdaleden som starter i Oslo. Den er hele 643 km lang og tar deg langs Mjøsa og over Dovrefjell. Det er også mulig å starte i Selånder utenfor Sundsvall i Sverige. Denne leden kalles St. Olavsleden og er 564 km lang. Den tar deg fra kyst til kyst og lar deg følge i Olav den helliges fotspor. Ønsker du en kortere tur kan du enten vandre Romboleden fra svenskegrensen til Nidaros som er ca. 155 km og tar 9 dager, eller fra Stiklestad til Nidaros, som er ca. 100 km og tar 6-7 dager.
Blogginnlegg om pilegrimsvandring i Norge:

Ville Vesten i USA
Eller øya Leka i Trøndelag?
Ser du på gamle cowboyfilmer eller serien Westworld med stjerner i øynene? Har du lyst til å oppleve den spesielle og støvete, røde naturen den ville vesten i USA er så kjent for? Da trenger du ikke nødvendigvis ta flyet over Atlanteren. Nord i Trøndelag ligger den lille øya Leka, som er kåret til Norges nasjonalmonument. Her kan du vandre rundt på et lite stykke Amerika. Lei gjerne sykkel, og døp den Mustang Sally, som jeg gjorde, mens du suser rundt med cowboyhatt på hodet. Det er fort gjort å glemme at du fortsatt befinner deg i Norge.
En reise til Leka er som en reise mellom kontinenter, men det er også en reise til jordens indre. Berggrunnen på Leka består av eldgammel havbunnskorpe som ble dannet på den amerikanske siden av havbunnen for nesten 500 millioner år siden. Øya er unik på mange måter, og jeg klør meg fortsatt i hodet over at ikke flere vet om den.
Blogginnlegg om Leka:

Loch Ness
Eller Seljordsvatnet?
Alle har vel hørt om Loch Ness, eller «Nessie»? Den legendariske sjøormen som visstnok bor i sjøen Loch Ness sør for Inverness i Skottland. I likhet med Nessie, skal det i følge tradisjonene også finnes en sjøorm i Telemark. Seljord har til og med sjøormen i kommunevåpenet sitt. Det ble først skrevet om skapningen i 1750, da den visstnok skal ha veltet en robåt med et flyttelass som var på vei over vannet. Etter dette har det kommet inn observasjoner fra både den ene og den andre. I moderne tid har sjøormen fått kallenavnet «Selma», og man er fortsatt usikre på om det er samme «art» som Nessie eller om Selma faktisk er en gigantisk sjøhest. Dra gjerne ut på båttur, men gjør det på egen risiko.

Vingårdsferie i Italia
Eller i Telemark?
Mange drømmer om late dager på vingårder i Italia, med god mat, noe godt i glasset og utsikt ut over endeløse rader med vinranker. Det blir dessverre vanskelig å få til i år. Men visste du at det også finnes vingårder her i Norge? På Egge gård i Lier produseres det vin, akevitt og sider av epler. Du kan gjerne dra innom å prøvesmake. Men det finnes også gårder i Norge som produserer vin av druer. Blant annet Lerkekåsa Vingård og Galleri på Gvarv i Telemark, som sikkert er den nordligste vindruegården i Norden. Her kan du lære mer om vinproduksjon, og få omvisning på gården og til vinrankene. Ikke minst kan du prøvesmake! Dessuten har du muligheten til å overnatte på vingården, i noe så passende som en gigantisk vintønne.

Kjøretur til Key West
Eller over Atlanterhavsveien?
En kjøretur fra Miami og sørover ut til Key West foregår over broer, øyer, holmer og skjær. Mange steder føles det ut som man kjører bil midt ute på havet. Litt samme følelsen får man når man kjører den mektige Atlanterhavsveien på nordvestlandet. Den er ca. 36 km lang og tar deg mellom Kårvåg og Bud, som befinner seg mellom Kristiansund og Molde. Atlanterhavsveien omtales ofte som en av verdens vakreste kjøreturer og ble i 2005 kåret til århundredets byggverk i Norge.
Klimaet underveis er neppe like varmt og trivelig som på Key West, men det finnes likevel mange større og mindre øysamfunn å besøke underveis. Hva med det idylliske fiskeværet Håholmen eller bading på den vakre Farstadsanden? Får du tak i en Key Lime Pie et sted underveis, er opplevelsen komplett.

Notre Dame i Paris
Eller Nidarosdomen i Trondheim?
Notre Dame i Paris er en av verdens mest kjente katedraler. Den ble bygget i gotisk stil på en øy midt i Seinen på slutten av 1100-tallet. Mange var nok i sjokk når deler av kirken brant ned våren 2019. Heldigvis har vi vår egen Notre Dame her i Norge. Nidarosdomen i Trondheim er faktisk enda eldre. Den eldste delen av kirken stod ferdig i 1070.
Olav den hellige mistet livet ved slaget på Stiklestad i 1030, og fikk senere helgenstatus. Nidarosdomen ble bygget over hans grav, som et monument til hans kamp for å innføre kristendommen i Norge. Nidaros ble etter hvert erkebispesete og kirken fikk ny drakt i høygotisk stil. Den stod ferdig i 1300.
Også Nidarosdomen har vært offer for brann. Flere av dem faktisk. Etter den siste store brannen i 1531 stod kirken uten tak i 400 år. Det har tatt 130 år å restaurere Nidarosdomen til fortidens prakt, og arbeidet pågår fortsatt. Den vakre vestportalen med sine mange skulpturer ble det for eksempel brukt over 60 år på å ferdigstille. En morsom detalj er at da erkeengelen Mikael skulle ha nytt ansikt på 60-tallet, gav kunstneren Kristoffer Leirdal han ansiktet til Bob Dylan. Det var hans protest mot opprustning, krig og atomvåpen.

Saharaørkenen
Eller Kvitsand utenfor Røros?
For mange, inkludert meg selv, er ørken og sanddyner noe av det mest eksotiske man kan oppleve. Saharaørkenen er verdens største, og dekker mesteparten av Nord-Afrika.
Vi har faktisk ørken i Norge også, på en måte. På Kvitsand utenfor Røros lå isen som tykkest under istiden. Den etterlot seg flere millioner tonn med sand her, og videre inn mot svenskegrensa. Når det blåser, forflytter sanden seg på lik linje som den gjør i andre ørkenstrøk. Sahara er ca. 9,1 millioner kvadratkilometer stor, Kvitsand er bare 1 kvadratkilometer, så knapt større enn et sandkorn i den gigantiske Saharaørkenen. Likevel et annerledes sted å oppleve.
Svalbard regnes forresten per definisjon som en skikkelig ørken. Her faller det bare 100 mm nedbør i året, hvor mesteparten faller som snø. Så kanskje du kan ta turen dit også?

Vestkysten av Sverige
Eller Østfold i Norge?
Mange kjører over grensen om sommeren, og nedover den vakre vestkysten av Sverige. Her kan man kose seg på små tettsteder og i lune viker både på land og vann, mens man nyter fika og «rekesmørgås». Skjærgården rundt Göteborg er en stor hit, spesielt steder som Kungshamn, Lysekil og Smögen. Men mye av det samme kan man se og gjøre litt lenger nord langs samme kyst, innenfor Norges grenser.
Tidligere Østfold fylke inkluderer flotte steder som festningsbyene Halden og Fredrikstad, møllebyen Moss og skjærgårdsriket Hvaler. Området er kanskje Norges mest solrike sted. Hva med å ta båten til Sponvika eller øyene i Hvaler? Eller sole deg på Foten badeplass eller Tronvikstranden? Her kan du bade, fiske og kose deg i solrike og trivelige omgivelser. Båtkafé og rikelig med andre spisesteder finner du også. Eller hva med en natt på Hotell Refnes Gods?

Grand Canyon
Eller Alta Canyon?
Grand Canyon i delstaten Arizona i USA er verdens største, og mest kjente canyon eller juv. Den har en lengde på nærmere 450 km og en dybde på hele 1,600 meter. Det er virkelig en opplevelse uten like å se.
Ikke fullt så stor er Alta, eller Sautso, canyon i Finnmark med sin lengde på 6,5 kilometer og dybde på mellom 300 til 420 meter. Likevel byr også dette stedet på en naturopplevelse utenom det vanlige, enten man ser juvet gående til fots ovenfra eller flytende på Altaelva gjennom canyonen. Canyonen er tross alt det største juvet i Nord-Europa.
Du kan også se canyonen fra demningen og kraftverket, men det kan bare gjøres på guidede eller arrangerte turer. Ta da kontakt med Alta turistinformasjon.

Edinburgh Castle
Eller Akershus festning?
Man trenger ikke reise til Skottland for å oppleve et skikkelig slott. På samme måte som slottet i Edinburgh ruver over den skotske hovedstaden, ligger Akershus slott og festning markant i terrenget i vår egen hovedstad, Oslo.
Akershus festning ble bygget som en middelaldersk kongeborg i 1299, bare et par hundre år etter at slottet i Edinburgh ble bygget for samme formål. 300 år senere ble Akershus festning bygget om til renessanseslott omgitt av en bastionfestning. Dette har vært et svært viktig sted i 700 år, og har dessuten gitt navn til både lenet, amtet og det tidligere fylket Akershus.
I senere tid har slottene i både Oslo og Edinburgh hovedsakelig hatt militære funksjoner. De ble dessuten begge brukt som fengsel. På Akershus festning ble fangene satt til straffearbeid.
Akershus festning regnes i dag som et kulturminne og det er mulig å besøke slottets spennende interiør, inkludert de store hallene, de trange gangene, den kongelige residensen og de mørke fangehullene.
Blogginnlegg om Oslo

Cruise i Karibien
Eller med Hurtigruten?
Mange drømmer om å seile fra den ene eksotiske havnen til den andre på cruise. Turen blir kanskje kaldere enn dersom man seiler rundt på bølgene blå i Norge framfor Karibien, men opplevelsene blir minst like mange.
Hurtigruten seiler fra Bergen på Vestland til Kirkenes i nord, og stopper innom mange havner underveis. Det er mulig å reise hele veien mellom Bergen og Kirkenes, eller bare en kortere strekke fra én havn til en annen. Har man tid og mulighet kan man reise hele rundturen fra sør til nord og tilbake, eller motsatt. Fordelen med det er at hurtigruten har noen ulike stopp på de nordgående og sørgående rutene.
På Hurtigruten langs Norskekysten kan du blant annet besøke jugendbyen Ålesund, ta turen inn i den vakre Geirangerfjorden, cruise langs den spektakulære Helgelandskysten, krysse Vestfjorden til øyriket Lofoten, stoppe innom Tromsø, krysse polarsirkelen og runde Nordkapp. Dessuten kan du oppleve midnattsolen i Nord-Norge nå i sommerhalvåret. Ganske eksotisk det altså.

Dykking i Stillehavet
Eller i Saltstraumen?
Great Barrier Reef nordøst for Australia regnes som verdens største, og mest kjente, korallrev. Men visste du at verdens største dypvannskorallrev ligger utenfor Lofoten? Det strekker seg 35 kilometer og er mange kilometer bredt. Det ligger nok litt for dypt for de fleste å dykke, men ikke så fryktelig langt fra Lofoten, nærmere bestemt i Salstraumen utenfor Bodø, finnes det også et meget spennende sted å utforske under havoverflaten.
Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm, eller tidevannsstrøm. To ganger i døgnet presses opptil 400 millioner kubikkmeter vann gjennom det 150 meter smale sundet, og skaper et voldsomt skue. Strømmen kan oppnå en hastighet på hele 20 knop, og skaper store virvelstrømmer ute i sundet. Denne vannbevegelsen frakter også næringsstoffer opp fra dypet, som skaper et helt spesielt undervannsmiljø. Under overflaten i Saltstraumen finner du bratte vegger dekket av anemoner i alle verdens farger, tareskoger, canyons og jettegryter samt en lang rekke ulike fisker og andre sjødyr. Det høres ut som litt av en opplevelse, eller hva?

New York
Eller Sørvestlandet?
Dette er kanskje å ta litt hardt i. Men visste du at du ikke trenger reise til New York for å se frihetsgudinnen? En mindre kopi av damen befinner seg nemlig på Visnes på Karmøy. Grunnen til dette er fordi frihetsgudinnen i New York er ikledd norsk kobber, som kom fra en gruve her på Karmøy. Statuen ble gitt i gave til USA fra Frankrike i 1886 i anledning landets 100 års jubileum.
Dersom du ønsker mer amerikansk kultur, kan du ta veien enda lenger sør, til øya Lista sør for Flekkefjord. Øya har en lang historie med utvandring til USA, og både mennesker, artefakter og kultur fra det store amerikanske kontinentet har funnet veien tilbake til den norske øya. Her kan man vandre på Brooklyn Square, handle amerikanske matvarer på butikken «Trunken» og spiste amerikansk mat på dineren «8th Avenue Bar & Supperclub». Hver juni arrangeres det en «American Festival» hvor det arrangeres gateløp, parader, matkonkurranser og mye mer. Dessuten finner du nok den største andelen amerikanske biler i Norge nettopp her.

Vårblomstring i Japan
Eller i Hardanger?
Mange reiser til Japan eller andre asiatiske land for å se den årlige kirsebærblomstringen. Det foregår mellom februar og mai, og i disse månedene er det tykt med turister på de mest populære stedene. Kirsebærblomsten er Japans nasjonalblomst, og det er en nasjonal begivenhet når disse trærne blomstrer.
Heldigvis trenger man ikke reise så langt for å se vakker blomstring. I Norge er blant annet byparken i Bergen, samt botanisk hage i Oslo, kjent for sin kirsebærblomstring i et stort rosa flor.
I Hardanger kan du derimot oppleve blomstring i skikkelig stor skala, selv om det her ikke er kirsebærtrær, men andre frukttrær som dominerer. Ta turen til Ullensvang, hvor blomstringen foregår i midten av mai og varer i rundt 3-4 uker. Først ut er plommer og moreller, deretter viser pære- og epletrær fram sin flotteste prakt. Ta med piknikkurven og skap din egen lille hanami med utsikt over fjorden og de blomstrende trærne.

Øyhopping i Middelhavet
Eller i Nordland?
Dersom du ikke har besøkt Nord-Norge er det kanskje vanskelig å tro at denne mørke, kalde delen av Norge har strender som kan måle seg med de i Middelhavet. Men tro meg, mange av strendene du finner i Nord-Norge ser rett og slett ut som det du finner i paradis, og Lofoten kan by på mange av dem. Hva med å ta båten fra tettstedet Reine til Vindstad og Kjerkfjorden, eller ta ferga til Værøy og Røst, ytterst mot storhavet? Ellers kan øyhoppingen i Lofoten stort sett gjøres med bil eller sykkel langs vei, over broer og gjennom tunneler.
Litt lenger sør byr også Helgelandskysten på svært mange øyhoppingsmuligheter med både ferge, hurtigbåt, privatbåt og kajakk. Ta gjerne med sykkelen, og ta turen innom spennende øyriker som blant annet Træna, Rødøy, Myken, Dønna og Herøy. Her finner du både fjelltopper å bestige, koselige tettsteder å besøke, og vakre strender kose seg på.
Blogginnlegg om Lofoten og Helgelandskysten:
- Miniguide til Lofoten
- 8 flotte fjellturer i Lofoten
- 7 fine strender i Lofoten
- Værhardt og idyllisk på Værøy
- Opplevelser langs Helgelandskysten
- Myken – øysamfunnet ytterst på Helgelandskysten
- Træna – hos havfolket ytterst i havgapet

Vilt og grønt på Færøyene
Eller i Finnmark?
Færøyene er kjent for sin praktfulle ville natur, med treløse grønnkledde åser og klipper som stuper ned i frådende hav. Akkurat den samme dramatiske naturen finner du flere steder nord i Finnmark. I likhet med på Færøyene er det også langt mellom bebyggelse, og når de dukker opp består de av fargerike små bosetninger. Mange drar til Færøyene for å se lundefugl, men de har vi også mange av i Norge. Blant annet på Hornøya utenfor Vardø, som er et av de rikeste fuglefjellene i hele Norge. I tillegg kan du i Finnmark oppleve Nordkapp, Norges østligste by Vardø, helleristningene i Alta, overnatte på fyr og komme tett på reinsdyr og samisk kultur.
Blogginnlegg om Finnmark:

Glacier Express i Alpene
Eller Raumabanen?
Glacier Express er et tog som går i de sveitsiske alpene, mellom St. Moritz og Zermatt. Turen går både over, forbi og gjennom fjell, blant annet gjennom tunnelen, over broer og det 2,033 meter høye Oberalpasset.
Landskapet på nordvestlandet er kanskje ikke fullt så vilt som i Alpene, men Raumabanen er likevel en utrolig spennende togreise, gjennom et av de vakreste landskapene i Norge. Raumabanen tar deg mellom Dombås og Åndalsnes, og er omtrent 114,2 km lang. Du passerer blant annet kjente Kylling bru og den fantastiske Trollveggen. Sistnevnte kan by på Europas høyeste loddrette fjellstup, på over 1000 meter. Her kan du også se den berømte «Mannen». Turen tar ca. 1 time og 40 minutter, og jeg satt og måpte hele veien.
En annen flott togstrekning er Flåmsbanen som tar deg ned i bygda Flåm, ytterst i Aurlandsfjorden. Den ble i 2014 kåret til verdens vakreste togreise av Lonely Planet.

Gøta Kanal i Sverige
Eller Telemarkskanalen?
Göta kanal er 190,5 km lang kanal i sørlige Sverige, hvorav deler er menneskeskapt. Kanalen slynger seg gjennom vakre landskaper og tettsteder, gjennom elver, vann og sluser. Det er et vakkert eventyr som mange drømmer om å oppleve. Heldigvis kan vi få omtrent samme opplevelsen her hjemme i Norge.
Telemarkskanalen strekker seg fra Skien til Dalen i Telemark og er ca. 105 km lang. Noe mindre enn Göta kanal med andre ord, men likevel en storslått opplevelse. Kanalen stod ferdig til bruk i 1892 og kunne fra da av ta folk fra foten av Hardangervidda til kysten av Grenland, og omvendt. Underveis kan du nyte den vakre naturen mens båten tar deg gjennom åtte sluseanlegg og hele 18 slusekamre. Du kan enten ta turen med en av kanalens tre kanalbåter, eller i egen fritidsbåt.
Du kan utforske Telemarkskanalen både på dagstur og med én eller flere overnattinger. Har du kanskje drømt om å overnatte på eventyrlige Dalen Hotel? Det kan du fint kombinere med båttur på kanalen, da hotellet ligger like ved.

Mount Everest
Eller Galdhøpiggen?
Det er kanskje å ta litt hardt i. De færreste nordmenn reiser til Nepal for å bestige Mount Everest i sommerferien. Likevel har vi vår egen lille Everest vi kan bestige her hjemme i Norge. Galdhøpiggen er ikke bare Norges høyeste fjell, men også det høyeste i Skandinavia og Nord-Europa. Til tross for sine 2,469 høydemeter, er det et ganske tilgjengelig og enkelt fjell å bestige, dersom du er i grei form.
Galdhøpiggen ligger i Jotunheimen, og det letteste utgangspunktet er å kjøre til Juvasshytta på 1,841 moh, omtrent 40 minutter unna Lom, og starte turen derfra. Herfra tar det ca. 2-3 timer og omtrent 650 høydemeter å komme til topps. Siden man er nødt til å krysse Styggebreen for å komme til fjelltoppet, er man nødt til å ha breføring med guide, sele og tau over isbreen. Vel over tas tauet bort og man kan gå resten på egenhånd. Beregn ca. 6-8 timer på hele turen.

Safari i Afrika
Eller i Norge?
Man trenger ikke nødvendigvis reise til Afrika for å dra på skikkelig safari. Det finnes det også mange muligheter for i Norge. Hva med moskussafari på Dovrefjell, eller hvalsafari utenfor Andenes? Det er også mulig å dra på havørnsafari, elgsafari, krabbesafari eller selsafari. En av de største naturopplevelsene jeg har hatt i Norge var da jeg krysset Sennalandet i Finnmark, og en nærmest endeløs flokk reinsdyr kom vandrende over heiene. Jeg måtte stoppe bilen og ble stående å se i det som føltes som timesvis. Eller hva med å ta turen enda lenger nord, til Svalbard, i håp om å se isbjørn?

Som dere ser finner man mange spektakulære varianter av de mest kjente monumentene og landskapene fra utlandet i Norge. Dessuten kan Norge by på nærmest utallige vakre steder og spesielle opplevelser som ikke finner sin like i resten av verden. Med andre ord, vi mangler ikke steder å utforske her i vårt vakre hjemland. Benytt derfor gjerne muligheten i år. God ferie!
Har dere kanskje tips til flere steder i Norge man kan reise til som gir en skikkelig utenlandsfølelse? Hvor legger dere ferien i år?
Kul bloggidé! Tyvärr kan vi ju inte resa i Norge … men vi kan ju försöka tänka likadant avseende Sverige!
Takk for det, dere! Med litt fantasi dukker det jo opp flere steder som er greie alternativer for populære reisemål og attraksjoner i utlandet. 😉 Hadde vært veldig gøy å se et lignende innlegg om Sverige!
Flott og inspirerende innlegg, Renate. Selv om jeg har vært på noen av disse stedene var det mange gode tips her 🙂 Saltstraumen er helt klart noe jeg har på listen min. Lyngsalpene likeså. For noen år siden tog vi fritidsbåt fra Skien til Dalen. Det er også absolutt en tur som kan anbefales.
I år blir det Risørferie på meg. Satser bare på at været blir bra 🙂
Så hyggelig, Laila. Tusen takk! Saltstraumen er et fascinerende skue! Lyngsalpene ble jeg svært overrasket over. Hadde hørt det var et vakkert område, men det var enda flottere enn forventet. Minst like vakkert som Lofoten og Vesterålen. Fritidsbåt fra Skien til Dalen hørtes ut som en vakker reise. 😀 Risørferie høres meget bra ut, for et idyllisk sted! Ønsker deg en riktig god sommer der!
Sikke et fantastisk indlæg med mange gode idéer! Vi har ikke helt så mange steder at vælge imellem i Danmark, men der er stadig massere af se, som nok kan holde udlængslen på afstand lidt endnu. Tak for de mange tips, som jeg vil bruge, når jeg igen kan komme til Norge 😀
Danmark er langt fra så stort som Norge, men jeg tviler ikke på at dere også har mange spennende steder å utforske der. 😀 Kjenner jeg deg rett finner du nok fram til svært mange av dem i år! Tusen takk for hyggelig kommentar. 😀
For et inspirerende innlegg! Og her var det faktisk en del steder jeg ikke visste om, blant annet øya Leka og Alta Canyon! Håper jeg får sett mye av Norge i år – krysser fingrene for tidenes sommervær i hele Norge!
Tusen takk for det, Elisabeth! Leka tror jeg det er svært mange som ikke vet om, det er sjelden man hører noe om øya – til tross for hvor spesiell den faktisk er. Håper også på et strålende sommervær, slik at det blir lettere å utforske dette flotte landet vi bor i. 😀
Så mange artikler om reising i Norge nå, men denne skiller seg definitivt ut! Ikke bare kreativ idé, men så mange flotte steder jeg ikke var klar over. Altajuvet og Leka virket spesielt spennende, håper å få oppleve de i sommer. 🙂
Så gøy å høre at du likte artikkelen, Jørn! Norge har mange perler, både kjente og mer ukjente. Heldige er vi som bor i dette flotte landet. 😀 Håper dere kommer dere til både Alta og Leka! Utrolig spennende steder begge to. 🙂
For et fantastisk innlegg, Renate! Her var det MANGE gode idéer til Norgesferien, og mange jeg ikke engang har hørt om tidligere. 🙂 Inspirerende!
Tusen takk for det, Desirée! Så hyggelig å høre. 😀 Tenk så heldige vi er som bor i et slikt vakkert og variert land! Vi har jaggu mange muligheter når det gjelder ferien i år, selv om vi holder oss innenfor landets grenser. 🙂
Så utruleg bra innlegg og gode samanlikningar!
Så hyggelig å høre, Anita! Tusen takk! 😀