Opplev London på budsjett

IMG_8117-001

London er en av de dyreste byene man kan reise til, men likevel en av de mest populære. Heldigvis finnes det massevis av muligheter dersom man ønsker å oppleve byen uten å måtte komme hjem med en redusert bankkonto. Nedenfor deler jeg noen av mine budsjettips for å gjøre Londonreisen vennligere for lommeboken.

IMG_8122 IMG_8216 IMG_8085 IMG_7761 IMG_7817 bigben4 høstfarger

Utforsk London til fots

En av de beste tingene man kan gjøre for å oppleve London er rett og slett å vandre rundt. Selv om London er gigantisk, er selve sentrum overkommelig å utforske til fots – og dessuten er det helt gratis. En av mine favorittruter går fra Tower Bridge til Parliamentet langs Themsen. Man følger sørsiden av elvebanken og passerer kjente monumenter som Tower of London, Waterloo Bridge, Globe-teateret, HMS Belfast, Tate Modern, London Eye og Big Ben. Dessuten vandrer man langs lokale puber, passeres av sorte drosjer og røde dobbeldekkerbusser og får et innblikk i elvetrafikken på Themsen.

Mange av de sightsene eller attraksjonene man kjenner i London er jo faktisk gratis! Eksempler er Picadilly Circus, Harrods (dersom man ikke kjøper noe, hehe), Houses of Parliament, Big Ben, Tower Bridge, Tower of London (utenfra) osv.

Det er også mulig å melde seg på gratis guidede vandringer rundt i byen, men det er alltid en fordel å tipse guiden etterpå.

IMG_8143

Utforsk parkene

London er en grønn by, og har mange vakre parker tilgjengelig dersom man ønsker å unnslippe trafikken og gatene en stund. Hyde Park lager sammen med Kensington Gardens den største grønne lungen i selve sentrum. Her kan man sole seg eller spille ball på de store gresslettene, spise piknik under de gamle trærne, eller dra på leie robåt på Serpentinen.

St. James’ Park ligger i nærheten av Buckingham Palace, og er et fargerikt skue på våren. Men min favoritt er nok Kew Gardens. Kanskje verdens mest kjente botaniske hage? Kew Gardens ligger 30 minutter med t-banen utenfor selve sentrum av London, og utgjør en flott halvdagsutflukt. Denne parken er i motsetning til de andre langt fra gratis, men dersom man kjøper billettene på nettet får man de billigere. Kommer man til London på våren når alle kirsebærtrærne står i full blomst, er de 14 pundene det koster å komme inn fullstendig verdt det (synes jeg). Billigere enn å reise til Japan for kirsebærblomstringen der i alle fall!

Kirsebærblomstringen er derimot også mulig å se gratis i London. Dra for eksempel til Kensington Gardens eller Regent’s Park, hvor fyldige rosa blomster preger trærne mellom mars og mai.

IMG_7783

Besøk museum og gallerier

London er virkelig det man kan kalle en museumsby, med British Museum, Tate Modern og National Gallery for å nevne tre av de største og mest spennende. Dessuten er disse gratis! Og ikke bare det, mange av museene og galleriene i London er gratis, og inneholder historiske skatter fra hele verden og verdenshistorien. Er du en historie- eller kunstfan er det absolutt et must, og selv om du kanskje ikke tror du er så historie- og kunstinteressert tror jeg absolutt du vil finne litt av det i det etter en runde på disse museene. 😉

IMG_8171

Gratis utsikt

Den kanskje beste og billigste utsiktsplassen i selve sentrum tror jeg må være Monument. Denne svære søylen markerer stedet hvor den store brannen i 1666 startet, og her har man utsikt til blant annet Tower Bridge, Themsen, St. Paul’s Cathedral og the Shard. Inngangen koster mellom 2-4 pund avhengig om du er student, barn eller voksen.

En helt gratis og flott utsikt over London får man dersom man drar til parkene litt utenfor sentrum, som Primrose Hill og Hampstead Heath.

IMG_8083

Shopping og markeder

En av grunnene til at folk reiser til London er nok på grunn av shoppingen. Her finner man rett og slett alt en skulle kunne ønske seg. Å kunne shoppe uten å loppe seg fullstendig kan derimot være en utfordring. Eller? Kjedebutikker som Zara, Topshop og H&M finner man selvsagt i London, og selger ofte andre klær enn hva de gjør her hjemme. Men det er kanskje litt kjedelig å dra til et annet land bare for å handle på H&M? Primark er en butikkjede mange besøker i England, og butikken ved Marble Arch er helt gigantisk. Man finner klær til dame, herre og barn samt tilbehør og lignende til en utrolig billig penge. Man må derimot forberede seg på gigantiske køer til prøverommene og stor trengsel. Primark er populært!

Hvis man vil ha en litt annerledes opplevelse kan man derimot ta turen til en av de mange markedene i London. Noen av de mest populære markedene som selger nærmest alt mellom himmel og jord er; Brick Lane Marked, Camden Marked, Camden Lock Marked og Portobello Road. Her kan man finne nærmest hva som helst, hjemmelaget eller Made in China, til en billig penge. Brick Lane er bare åpent på søndager, men de andre er åpne stort sett hele uken. Markedene er derimot størst i helgene, og også på sitt mest populære da.

IMG_8131

Underholdning

London er kjent for sine teaterstrøk, og mange som besøker byen har lyst å få med seg et teater eller en musikal eller to. Disse billettene kan derimot være ganske dyre, så det kan være vanskelig å ta seg råd. Har man is i magen kan man likevel vente til samme dagen som man vil på teater og dra til the ticket booth på Leicester Square. Finnes det ledige billetter igjen selges de for halv pris! Billettboksen er åpen fra 10 til 19 mandag til fredag, og 12 til 15 på søndager. Jeg fikk billett til Les Miserables for en veldig billig pris på denne måten.

Dersom man drar til det nordøstlige hjørnet av Hyde Park kommer man til Speaker’s Corner. Her kan hvem som helst som har noe på hjertet stille seg opp og snakke til de som ønsker å høre. Temaene er vanligvis politiske eller religiøse. Gratis underholdning! Dessuten finnes det alltid en eller annen bar eller pub som har live musikk på kveldene.

Andre gratis-aktiviteter på kveldstid inkluderer å dra på stjernekikking til Hampstead, se på alle de blinkende neonlysene på Picadilly Circus, dra på kveldsåpne museer og gallerier eller hva med en Bat Walk? London er kanskje ikke kjent for sine flaggermus, men i følge London Bat Group finnes det mange av dem, og man kan lære litt mer om disse fascinerende dyrene på en kveldsvandretur.

P1120833

Sport

Denne burde nesten i grunn gå under underholdning, for sport, og da spesielt fotball, er ekstremt populært i England generelt! London har sine egne lag som f.eks. Chelsea, Tottenham og Arsenal, men du kan også regne med å kunne se andre engelske lag spille mot disse på bortebane i London. Dessuten er det alltid billigere å se kamper hvor lagene er på lavere divisjoner, og sikkert minst like gøy. Hvis du ønsker å skaffe seg rimelige fotballbilletter i London, eller en hel fotballpakke med både hotell, fly og fotballbilletter kan du se nærmere på DENNE siden (her kan du også sammenligne priser for å slippe betale mer enn du må).

IMG_8113

Spise og drikke

Det finnes nærmest uendelige spisesteder i London, og man kan også spise seg «rundt verden». De billigste restaurantene er ofte de utenlandske, og man får blant annet vietnamesisk, kinesisk, indisk og koreansk mat for godt under hundrelappen i London. Det er kanskje litt kjedelig, men mange av kjederestaurantene serverer rimelig og variert mat. Det er også ofte billigere å spise på en pub enn det er på vanlige restauranter. Her får man tradisjonelle britiske retter til en billig penge, og full english breakfast til rundt 4-5 pund (da holder man seg i grunn mett nesten hele dagen..).

Det er også ganske billig å kjøpe spennende matretter på de forskjellige markedene byen er fulle av. Prøv for eksempel Borough Market, med masse deilig mat fra hele verden, som er åpent fra onsdag til søndag mellom 10 og 17/18. Markedet er også åpent for lunsj på mandager og tirsdager.

Man kan også finne billige ferdigpakkede måltider hos M&S. Alt fra frukt til kjøtt og ikke minst – vin i ferdigfylte vinglass! Glem heller ikke å prøve litt afternoon tea dersom du ikke har gjort det før (eller har gjort det før og er dying to do it again).

IMG_8294

Transport

Dersom man blir lei av å vandre rundt hele tiden, er det greit å vite at London er en by med et helt fantastisk offentlig transportnett. Å hoppe i en black cab blir fort ganske dyrt, og det samme gjelder å skulle ta en sightseeingbuss rundt i byen. Da kan man heller hoppe på en av de lokale bussene som tar deg cirka samme ruta til brøkdelen av prisen. Hopp på buss nr. 9 for å blant annet se Kensington Palace, Royal Albert Hall, Harrods, Hyde Park Corner, St. James Palace, Trafalgar Square osv. Buss nr. 74 tar deg også til Hyde Park corner og Harrods, men også museene i Kensington, og Baker Street med både Madame Tussauds og Sherlock Holmes-museet. Buss nr. 24 starter i Camden, fortsetter så til Leicester Square, Trafalger Sqare, Big Ben, Parliamentet og Westminster Abbey. Enkelte mener buss nr. 11 er den beste. Den tar deg til de samme stedene som buss 24, pluss Downing Street, Tower of London og Tower Bridge.

Personlig elsker jeg undergrunnen. Den tar deg nærmest overalt! Man kan bruke samme billetten på både undergrunnen, bussene, trikken og enkelte tog. Dessuten kan man kjøpe dagspass eller ukespass alt etter hvor lenge man skal være i byen. Bruker man vanlig papirbillett koster det 12 pund for en dagsbillett i selve London sentrum. Skaffer man seg et elektronisk oyster card, som man fyller på etter behov, betaler man under 7 pund for en dag.

IMG_8164

Overnatting

Det er nok overnattingen som oftest sprenger budsjettet (muligens i kombinasjon med shoppingen, hehe), når man besøker storbyer slik som London. Men også her finnes det billige alternativer. For det første må det jo nevnes at dersom man ønsker å teste ut couchsurfing, kan man få overnatte hos lokale helt gratis! Hvis det ikke er ens cup of tea, kan man også finne rimelige alternativer gjennom AirBnB.

Dersom man er to som reiser sammen, kan man få dobbeltrom/tomannsrom hos hotellkjeder som f.eks. Premier Inn veldig billig, spesielt når de har kampanjer. Tune Hotels har også rimelige rom, selv om standarden er bra.

Reiser man alene er det billigst å bo på vandrerhjem. Jeg har selv bodd på YHA ved Oxford Street. Kanskje ikke et av de billigste hostellene, men veldig bra standard, og jeg liker å slippe å dele rom med 50 andre. Prisene starter på rundt 23 pund for en natt i et flersengsrom. Privat rom koster fra 45 pund.

De beste strøkene å finne billig overnatting på er rundt Paddington, King’s Cross og Liverpool Street.

IMG_8256Inneholder annonse/sponset link

Hva er dine beste tips for å få mest mulig ut av Londonbesøket uten å sprenge budsjettet?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Deilig guide! Under fotballseksjonen din kan du legge til at det er billig – og ofte vel så moro – å få med seg lag litt nedover i divisjonene. Leyton Orient f.eks.

 2. Dette var noen flotte tips og gud for noen fine bilder!!!
  Jeg syns at London var ganske dyrt, så disse tipsene er virkelig noe å ta med seg når man skal oppleve London 🙂

  1. Takk for det 😀 Ja, det er greit å vite at disse vestlige storbyene ikke alltid trenger å være så dyre som man har inntrykk av 🙂

 3. Så kult Renate 🙂 Jeg reiser faktisk for første gang til London i November. Skal bli gøy å endelig få se det i virkeligheten. Samt møtte min britisk venninne igjen som jeg traff i Buenos Aires. Kanskje jeg skal prøve meg på bussen eller underground istenden for hop on and hop of bus 🙂

  1. Så gøy! London er jo absolutt en flott by. Jeg har vært der 7 ganger nå, men kunne fortsatt tenke meg å reise tilbake. Skal litt til før man blir lei 🙂 Dessuten kan man finne på så mye forskjellig i de forskjellige årstidene!

  1. Jeg er i grunn en stor fan av å bare vandre rundt. Dessuten likte jeg meg svært godt i Kew Gardens (følte nesten jeg var i Japan da jeg besøkte de japanske hagene der), men det er sikkert ikke like gøy der på høsten. Det dere derimot kan skjekke ut er Winder Wonderland, som de siste årene har funnet sted i Hyde Park. Kjempekoselig julemarked og fornøyelsespark! Dessuten elsker jeg British Museum og National Gallery, og ikke minst å tusle rundt på markedene. Dessuten er det nydelig i parkene (f.eks. Green Park og St. James’ Park) når høstfargene er på sitt beste. Med andre ord er det litt vanskelig å velge seg én favoritt :p

 4. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg får ALLTID litt London-abstinenser når jeg er ute og reiser, uansett hvor jeg drar (og også en del hjemme, da). Nå er intet unntak, og dette innlegget gjorde det ikke akkurat bedre, haha 😛 Åh, London er virkelig fantastisk! Mange gode tips du hadde med, også! 🙂

  1. Hehe, skjønner litt hva du mener. Det er enkelte steder man bare alltid lengter tilbake til, uansett hvor mange ganger man har vært der. Jeg har det litt slik med USA :p Takk skal du ha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.