Mine 11 ultimate drømmedestinasjoner

Vi har vel alle en liste med drømmedestinasjoner. Steder vi alltid har ønsket å dra, og lenge har fantasert om. Steder som gjerne er langt unna, eller er vanskelige å komme seg til. Høsten er generelt en fin tid å drømme seg bort på, og i år passer det bedre enn noen gang.

Det blir lite utenlandsreiser på oss alle for øyeblikket. I sommer var det i grunn greit, Norge er jo på sitt beste og vakreste akkurat da. Nå som vinteren nærmer seg er situasjonen en annen. Det er selvfølgelig et luksusproblem, men når kropp og sjel er vant til å reise bort på denne tiden, blir det naturligvis et stort savn når muligheten ikke lenger er der.

Selv har jeg verken reist med fly eller forflyttet meg utenfor fylket mitt siden begynnelsen av mars. Det er ganske så rart å tenke på. Dream now, visit later. Er det ikke det de sier? Akkurat nå er det viktigste at vi får kontroll over smitten igjen, slik at ingen av oss trenger å bli unødvendig syke eller miste noen av de vi er glade i til viruset.

Mye av tiden hjemme går nå til dagdrømming. Blant annet har jeg satt opp en liste over mine 11 ultimate drømmedestinasjoner. Mange av stedene er vanskelige å reise til fra før av, og akkurat nå nærmest umulig. Likevel håper jeg at vi snart går tilbake til en mer eller mindre normal tilværelse igjen, slik at å reise for å oppleve verden og alle dens eventyrlige skatter og kulturer atter en gang blir mulig.

Noen av drømmereisemålene. Bilder lånt fra fourseasons.com, istockphoto, Luen Warneke og Michail Vorobyev

Ecuador og Colombia

I vinter satt jeg og pønsket på hvor neste høst/vinterreise skulle gå. Ecuador, kombinert med Colombia, stod øverst på den ønskelisten. Det er lenge siden forrige reise til Sør-Amerika, så det er på mange måter på tide å komme seg tilbake. Både Ecuador og Colombia virker som svært eventyrlige og spesielle reisemål. I Ecuador drømmer jeg om å reise til Galapagos, og oppleve det unike dyrelivet på disse øyene. På fastlandet vil jeg dra på fotturer opp vulkaner, utforske strender, dra på fjellturer, besøke historiske byer, og bevege meg inn i eksotiske Amazonas. I likhet med Ecuador, virker også Colombia som et land som har nesten alt. Fra regnskog og fjell, til et eksotisk dyreliv og tropiske strender og øyriker. Jeg har brukt de siste månedene til å lære meg litt spansk, og en reise til Sør-Amerika hadde virkelig vært perfekt for å bli bedre i dette spennende språket.

Bilder av Colombia og Ecuador lånt av Derek Low, L. Venturelli, Jessica Devnani og gettyimages

Sudan

Hadde situasjonen vært tryggere i Sudan, hadde jeg allerede besøkt landet forrige høst. Dessverre har landet lenge vært preget av borgerkrig, med økonomiske og religiøse problemer. Selv etter presidenten Omar al-Bashir, som tok makten i Sudan under et statskupp i 1989, ble avsatt i 2019 har utbredte protester og demonstrasjoner i landet gjort det utrygt. Derfor valgte jeg å kombinere Etiopia med Uganda høsten 2019, framfor Sudan.

Det er i Sudan den hvite og den blå Nilen møtes, og store deler av de nordlige delene av landet består av ørken. Dette området ble historisk sett kalt Nubia og ble styrt av Kush-kongene. De fleste forbinder pyramider med Egypt, som ligger rett nord for Sudan, men visste du at det er nettopp Sudan som er landet med flest pyramider i verden? De er ikke like store som de Egypt kan vise til i Kairo, men jeg synes det er imponerende likevel. Å utforske disse pyramidene har lenge vært en drøm. Landets befolkning regnes dessuten som et av de hyggeligste og mest gjestfrie i verden. Akkurat det er vel egentlig grunn nok til å dra i seg selv?

Bilder av Sudan lånt fra istockphoto, daily.jstor.org og Andrzej Olszewski

Irak

Irak er et annet land jeg har drømt om å oppleve lenge, men som alltid har blitt nedprioritert. Sikkerhetssituasjonen sør i landet har lenge vært ganske utfordrende, men i Nord-Irak er situasjonen en annen. Her har situasjonen vært relativt fredelig siden 2003, når Saddam Hussein nådde sitt endelikt. Nord-Irak er en av de fire delene av Kurdistan, som også befinner seg i sørøstlige Tyrkia, nordvestlige Iran og Nord-Syria. Størstedelen av befolkningen i nord er kurdere, selv om det også finnes andre folkegrupper her. Regionen kan by på spennende, fjellrik natur, historiske landsbyer, unike kulturminner – og en egen kultur.

Dette kurdiske området er også hjemstedet for mange ulike religiøse grupper. For eksempel kan man besøke stedet Lalish, som er den største helligdommen for jedisismen, som visstnok er en av verdens eldste og mest spesielle religioner. De mener påfuglengelen Melek Tawus først skapte Lalish, og deretter resten av verden, slik at dette er det eldste stedet på jord. Fascinerende.

Bilde av Rawanduz-kløften i Nord-Irak lånt av Alex Chan

Grønland

Grønland defineres som verdens største øy, og ligger mellom Island og Canada. Ikke så fryktelig langt unna Norge, men likevel et dyrt sted å komme seg til. Dessverre. Derfor har øya enn så lenge blitt nedprioritert. At øya er så stor, fjern og lite besøkt er nesten grunn nok i seg selv for å besøke den, men det finnes selvsagt andre grunner også. Spektakulære landskap, isdekte fjorder, fargerik tundra og et eksotisk dyreliv frister også. Her kunne jeg tenke meg å dra på lange vandringer, bade i varme kilder, gå på ski, utforske kysten med båt eller kajakk og se det arktiske dyrelivet med egne øyne. Jeg har også lyst å gå i vikingenes fotspor og se gamle norrøne boplasser, og ikke minst ble bedre kjent med historien og kulturen til inuittene.

Bilde av Grønland lånt av Ville Miettinen

New Zealand

Et annet dyrt sted å reise til er New Zealand. Jeg angrer fortsatt på at jeg ikke tok et par uker ekstra ferie når jeg besøkte Australia, så jeg kunne besøkt New Zealand når jeg først var i nabolaget. Jeg får heller satse på å utforske New Zealand i kombinasjon med øyhopping i Stillehavet en gang i framtiden.

New Zealand virker som en større og mer eksotisk versjon av Norge, på mange måter, spesielt når det gjelder naturen. Jeg drømmer om å se landets fjorder, isbreer, regnskoger, vulkanske landskap og fjell. Jeg drømmer om å se selvlysende larver i grotter, bade i varme kilder, dra på langvandringer, dra på hvalsafari, vinsmaking, se pingviner, bli kjent med kulturen til landets urinnvånere og ikke minst besøke Hobbiton, og andre steder brukt i filmene Ringenes Herre.

Bilder av New Zealand lånt fra ahoratours.com, mileswithvibes.com, istockphoto og Luen Warneke

Jemen og Socotra

Fastlands-Jemen og den spesielle øya Socotra hører definitivt til definisjonen av ultimate drømmereisemål. Dessverre har Jemen lenge vært preget av krig og uroligheter. Det hele startet for fullt under den arabiske våren i 2011. Demonstranter ville ha en slutt på korrupsjonen og den elendige økonomiske situasjonen landet hadde havnet i. Men i stedet for å bli bedre, ble ting bare verre. Jemen regnes som et av de farligste stedene å reise til i hele verden. Man kan bare håpe at situasjonen snart bedrer seg i landet, ikke minst for de de stakkars innbyggerne.

Har du sett bilder av hovedstaden Sana’a? Bygningene ser ut som høyreiste skyskrapere av pepperkake, dekorerte med melis. Arkitekturen er utrolig spesiell, og hadde passet rett inn på sidene av en eventyrbok. Jeg tror det må være et av de vakreste stedene jeg «aldri har sett». Store deler av landets landsbyer og byer er preget av lignende arkitektur, blant annet steinpalasset Wadi Dhahr. Minst like unik som fastlandet er dessuten øya Socotra. Den har vært adskilt fra fastlandet så lenge at det har oppstått en helt unik flora og fauna. Her finnes det blant annet hvite sanddyner, flere unike fuglearter og dragetrær som «blør» rødt.

Bilder av Sana’a og Socotra lånt av Philip Lee Harvey og V. Melnik

Madagaskar

Utenfor Afrikas sørøstlige kyst, i Det indiske hav, ligger en annen øy som på mange måter er ganske unik. Madagaskar er verdens fjerde største øy, og byr på et helt unikt dyreliv på grunn av sin isolerte plassering. Her er regnskogene fulle av primater som ikke finnes noe annet sted, for eksempel de tøffe lemurene. Faktisk finnes hele 5 % av alt dyreliv på jorden her, og bare her. På Madagaskar finnes det dessuten ørken, fjell og store regnskoger. Nydelige strender og nærmest forlatte paradisøyer. Risterrasser, spesielle kalksteinsformasjoner og mektige baobabtrær. Dette skal, i følge de som har vært der, være det perfekte reisemålet for eventyrlystne sjeler. Madagaskar er et av verdens fattigste land, og infrastrukturen heller dårlig. Likevel tror jeg dette er et drømmereisemål av de sjeldne.

Bilder av Madagaskar lånt av Michail Vorobyev, Steve Bloom og Pierre Yves-Babelon

Afghanistan

Afghanistan står kanskje nederst på mange sine lister over drømmereisemål. Landet har vært preget av krig og uroligheter i årevis. Her er det reelle sjanser for å bli kidnappet eller rammet av terror. Likevel er det mennesker som reiser hit, og forteller om fantastiske menneskemøter, storslått natur, og et samfunn som stadig prøver å kjempe seg framover. Etter å ha besøkt de fleste nabolandene, har jeg på følelsen at jeg kommer til å like meg godt i Afghanistan også. Det frister i alle fall stort å besøke den blå moskeen i Mazar-e-Sharif, de turkise innsjøene i Band-e-Amir, Bamyandalen og å dra på vandring i den fjerne Wakhankorridoren.

Bildene av Afghanistan er lånt fra den inspirerende reisebloggen adventureswithlilnicki.com

Antarktis

Det siste kontinentet, og et sted ulikt noe annet. Antarktis er nok et drømmereisemål for mange, meg inkludert. Å dra på ekspedisjonscruise til det sørligste, og minst besøkte, kontinentet på jord, virker som litt av et eventyr. Å komme tett på massive isbreer, gå i land på øde strender, og komme tett på pingviner virker som en spektakulær opplevelse. Det som har stoppet meg fra å dra ut på dette eventyret så langt, er både den lange reisen for å komme seg dit, samt den heftige kostnaden for å bli med på en slik ekspedisjon. Likevel krysser jeg fingrene for at jeg en dag får det til, og plutselig befinner meg blant isfjell, hvaler og pingviner i denne nærmest uberørte villmarken.

Bilde av Antarktis er lånt av Anke Timmerberg

Syria

Mange forbinder kanskje Syria med bare krig og elendighet nå, og det er kanskje ikke så rart etter nesten ti år med borgerkrig. Men landet er så mye mer. Her finnes noen av verdens eldste byer, f.eks. Damascus og Aleppo, samt noen av verdens mest imponerende antikke ruiner, f.eks. Palmyra. Dessverre er mye ødelagt av krigen mot både regimet og ISIS, men heldigvis er det også mye som fortsatt er bevart. Før korona slo inn for fullt, hadde situasjonen begynt å stabilisere seg litt, og landet hadde smått begynt å åpne for turisme igjen. For historieinteresserte er Syria som en gullgruve, og jeg håper virkelig jeg får lov til å bli bedre kjent med landet i framtiden.

Bildene fra Syria er lånt av againstthecompass.com og shutterstock

Påskeøya

Sist, men ikke minst, presenterer jeg Påskeøya, eller Rapa Nui, som den heter på det loakle språket. Mitt absolutt ultimate drømmereisemål. Jeg vet ikke helt hvorfor det ble slik, men jeg husker jeg hadde en drøm om øya i ungdommen, etter å ha sett en dokumentar derfra som preget meg veldig. Jeg ble fascinert av denne myteomspunnede øya, midt ute i det store Stillehavet, og nærmest besatt på å komme meg dit. Nå er det dessverre ikke det enkleste stedet å komme seg til, det er tross alt en av verdens mest isolerte steder. Derfor har det gang på gang blitt utsatt. Likevel drømmer jeg til stadig om å vandre rundt og utforske de mange steinstatuene, kjent som moaier, som finnes på hele øya og står å speider utover. Den dagen jeg endelig får sjansen til å gjøre det, kommer til å bli magisk.

Bildet av Påskeøya lånt fra nettsiden til fourseasons.com

Det var ganske vanskelig å begrense seg til bare 11 reisemål. Det er mange andre steder som også kunne fått plass på denne listen. F.eks. Seychellene, Turkmenistan, Mauritius, Nord- og Sør-Korea, Canada, Algerie, flere øyer i Stillehavet og Karibien, samt fastlands-Chile… Har jeg glemt noen? Sikkert.

Hva med deg, hva er dine drømmedestinasjoner? Har du besøkt noen av mine? Og hvor er det første stedet du vil dra når det er trygt å reise ordentlig igjen? 
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. For en flott liste. Mange spennende reisemål hvor flere av de står på drømmelista. Blant annet Antarktis, Afganistan og Påskeøya. Sistnevnte var forøvrig et av målene da vi var i Sør-Amerika i 2016, men på grunn av antall tilgjengelig feriedager ble nedstemt for Amazonas. Noe jeg absolutt ikke angrer på, da Amazonas var helt magisk. Likevel er Påskeøya fortsatt en stor drøm.

  Det har ellers vært et rart år som du sier. Vi fikk oss en tur med Hurtigruten fra sør til nord, så det ble noen nye fylker og en stor opplevelse.
  /Laila

  1. Så gøy at vi har mange av de samme drømmereisemålene! Synd dere ikke rakk Påskeøya når dere besøkte Sør-Amerika sist, men å oppleve Amazonas må ha vært helt fantastisk i seg selv. 😀 Jeg tror gjerne at rundturen med Hurtigruten var en opplevelse! Skulle gjerne reist hele turen fra sør til nord selv. 🙂

 2. For en flott liste! Ser at vi har mange av de samme drømmereisemålene. Jeg har også hatt Madagaskar, Grønland, New Zealand og Socotra høyt på min liste i lang tid. Antarktis, Galapagos og Påskeøya er dessuten blant favorittstedene hvor jeg har vært og MÅ tilbake til. Seychellene, Turmenistan og Nord-Korea vil jeg også sterkt anbefale.

  Bildet du bruker fra Påskeøya er omtrent prikk likt et bilde jeg har tatt selv og som jeg bruker som skrivebordsbakgrunn på pc-en, så jeg skvatt litt først. Måtte se nøyere etter for å se at vinkelen og lyset er litt forskjellig, haha. Den moaien kalles «the traveling moai» forresten 🙂

  Utrolig at du ikke har vært utenfor fylket ditt siden mars, men så er det jo et stort fylke og slettes ikke det verste stedet å være 😀 Jeg kan ikke skryte på meg det samme, siden jeg har reist masse rundt i Norge i sommer. For det meste med bil, men også litt med fly. Det er godt å høre at du holder deg i Norge for tiden. Jeg blir så skuffet når jeg ser reisebloggere (og andre som vanligvis reiser mye) som gir blaffen i dugnaden. Vi savner jo alle å reise sånn som vi er vant til, men akkurat nå er det riktig å akseptere at det må settes på pause.

  1. Utrolig fascinerende at du har vært på mange av drømmereisemålene mine, og ikke minst at du har besøkt Antarktis to (!) ganger. 😀 Lovende at du varmt anbefaler alle disse stedene videre.

   Visste ikke at den kaltes «the traveling moai»! Det er litt gøy, og ganske passende for innlegget. 😉

   Det har absolutt vært rart å ikke forflytte seg spesielt langt på så lenge, men så er jeg jo veldig heldig som bor i Nordland. Her finnes jo egentlig alt man kan tenke seg av flott natur og spennende turmuligheter, så jeg har absolutt ikke lidd noen nød (sålangt iallefall), hehe. Det begynner bli verre nå mot vinteren da. Kjenner det klør fryktelig i reisefoten… Men som du også nevner, så er jo ikke dette tiden for slik. Jeg synes også det er fornuftig å sette et eksempel for andre ved å ikke reise utenlands nå som ting er som de er, spesielt for oss alle som vanligvis reiser mye og når ut til andre i SoMe. Mens vi venter på neste reise så er det i alle fall god tid til å planlegge hvor man ønsker å dra neste gang. :p

 3. Wow – dette var litt av en liste! Antarktis er også noe jeg drømmer om! …og Grønland, Påskeøya, Madagaskar og New Zealand! På denne lista har jeg faktisk bare besøkt Ecuador og Galapagos. Jeg aner ikke hvor min første utenlandstur blir når det blir innafor å reise igjen, men mest sannsynlig et sted i Balkan eller bare i Norden.

  1. Herlig at du har mange av de samme drømmene! Ecuador og Galapagos må ha vært helt magiske opplevelser, husker at du delte så mye fint derfra. 🙂 Sikkert fornuftig å ikke dra så fryktelig langt på de første utenlandsreisene etter dette. Jeg tenker som deg. Balkan frister veldig, men tror nok min aller første tur blir til Storbritannia. Ellers er det jo fortsatt veldig mange nye steder å utforske rundt i Europa. Gleder meg!

 4. Vilka spännande destinationer att drömma om! Det enda av dessa ställen vi besökt är Nya Zeeland. Fantastisk plats på jorden, alla sorters natur på en gång 🙂 Vi hyrde husbil och reste runt, funkar bra där! De andra destinationerna låter spännande allihop 🙂

  1. Tror gjerne at New Zealand er et helt fantastisk sted! Å reise med bobil er sikkert den perfekte måten å utforske landet på også. Jeg stetter det på bucket listen. 😀

 5. Her var det mye spennende! Ecuador og Galápagos kan jeg skrive under på at definitivt er verdt turen! 🙂 Du må riktignok gjøre mye gjennom organiserte turgrupper som kanskje ikke er helt din stil, men det er uten tvil verdt det for å oppleve dyrelivet der.
  Å besøke tepuiene i Venezuela står nok øverst på min egen liste, men i likhet med deg er uro og ustabilitet i landet grunnen til at jeg ikke kan dra dit nå (i tillegg til korona, selvfølgelig). Ellers står Grønland, Madacascar, New Zealand, Påskeøya og Antarktis høyt på min liste også.
  Por cierto, yo también aprendo español. Qué usas para aprender? Uso la aplicación Duolingo y me gusta mucho.

  1. Kan gjerne tenke meg at Ecuador og Galapagos er vel verdt det! Spennende steder du har på din liste også. Vi får bare håpe det ikke blir så altfor lenge før vi kan reise rundt og oppleve steder som dette igjen. 🙂 ¡Que divertido! También estoy usando la aplicación duolingo. Eso es genial!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.