Plutselig er hverdagen for oss alle snudd på hodet. Hvem hadde trodd at 2020 skulle ta denne vendingen ved starten av året? Koronaviruset er ikke lenger en fjern trussel. Det er her, og det har bestemt seg for å bli.
Våren er vanligvis en tid hvor nordmenn reiser mye. Kanskje drar vi på skiferie til Alpene, på storbyferie til Paris eller London, på sydenferie til Spania, Tyrkia eller Hellas, på backpacking til Thailand eller Vietnam, eller kanskje for å se kirsebærtreene blomstre i Japan.
Det blir ikke mulig i år.
Norge er i lockdown. Nylig kom nyheten om at alle flyplasser og havner stenges på mandag, og det er nok bare et tidsspørsmål før landets grenser stenges helt. Hvor lenge situasjonen vil være slik, er umulig å vite. Noen mener det kan vare fram til påske, andre fram til sommeren, og noen mener enda lenger.
Mange av oss har vært nødt til å avbestille kommende reiser. Reiselivsnæringen lider. Men det er vanskelig å gjøre noe med nå. Vi ønsker alle å sørge for å holde oss selv og våre nærmeste trygge. Vi ønsker alle å gjøre det vi kan for å begrense smitteomfanget og skåne de svakeste i samfunnet. I skrivende stund er over tusen nordmenn registrert smittet, og tre mennesker har dessverre mistet livet. Dette er på alle måter alvor.
Vi er egentlig alle i hjemmekarantene nå framover. For mange er det også et ensidig fokus på å følge nyheter, holde seg oppdatert og forsøke å kontrollere sine bekymringer for framtiden. Selv har jeg nærmest pådradd meg betennelse i høyrearmen fordi jeg har skrollet gjennom nyhet etter nyhet i dagevis nå. Det er vanskelig å løsrive seg.
Nå som man ikke kan reise, oppsøke nye steder, spise ute, dra på konserter, kino eller andre arrangementer, ikke være sosial, og ikke engang dra på skole eller jobb. Hva skal man da gjøre? Hvordan skal man løsrive seg fra skrollingen, og heller gjøre noe mer fornuftig, eller i det minste mer trivelig?
Finnes det kanskje alternative måter å reise på? Her er mine forslag til måter å «reise bort», både fysisk og mentalt, i denne krevende perioden.
Gjennom bøker
En av de beste måtene å flykte vekk fra hverdagen på, er ved å stupe inn i en god bok, og mange av de beste bøkene er jo reiserelaterte, ikke sant? Selv liker jeg både romaner, krim og dokumentarbøker. Bøkene til Jane Austen gir meg for eksempel like stor lyst til å besøke England som bøkene til Peter May inspirerer meg til å besøke Skottland.
Noen av mine favoritter er Labyrinten av Kate Mosse, Wild av Cheryl Strayed, Life of Pi av Yann Martel, Øya av Victoria Hislop, Walking the Himalayas av Levison Wood, Silkeveiene av Peter Frankopf, The Great Railway Bazaar av Paul Theroux, A Year in Provence av Peter Mayle, The Kite Runner av Khaled Hosseini, Outlander-bøkene av Diana Gabaldon, mange av bøkene til Bill Bryson, og ikke minst Sovjetistan og Grensen av norske Erika Fatland.
Eller hva med bøkene 198: Mi reise til alle verdas land og Ingenstad av Gunnar Garfors og Reis – Verden er ikke så farlig som du tror av Jørn Bjørn Augestad, to nordmenn som har reist til alle land i verden?
Biblioteker holder som mye annet stengt nå, men du kan enten bestille hjem bøkene du ønsker deg på nett, kjøpe de som ebøker fra bokhandlere på nett eller laste de ned på telefon eller kindle fra norske biblioteker på appen eBokBib.
Gjennom film
Også i filmenes verden er det mulig å bli med på reiser rundt i verden. Få ting inspirerer meg mer til å reise enn en skikkelig god reisefilm. Selv om man ikke kan pakke sekken nå, vil det forhåpentligvis komme nok av muligheter til det senere. Noen av mine favoritter er f.eks. The Secret Life of Walter Mitty, Lost in Translation, Amélie, Forrest Gump, Cinema Paradiso, The Way, Out of Africa, Midnight in Paris, The Way Back, The Bucket List, Tracks, Thelma and Louise – og ikke minst Before Sunrise og Before Sunset. Mange av disse kan strømmes, lastes ned eller leies over nett. Flere forslag på reisefilmer finner du her.
Det finnes også mange interessante dokumentarer og dokumentarserier som tar deg med til andre siden av verden. Jeg så for eksempel nylig Ei arabisk reise med Levison Wood, som ligger på NRK nett-TV. Andre favoritter er The Long Way Round og The Long Way Down med Ewan McGregor og Charlie Boorman, og dokumentarene til Michael Palin og Anthony Bourdain. Jeg kunne sikkert fortsatt i evigheten, men ta gjerne en titt på Netflix, om du har det, for der ligger det haugevis med ulike reiserelaterte dokumentarer.
Gjennom egne minner
Noe av det triveligste med å reise, er alle minnene man skaper. Ofte blir mange av disse glemt i hverdagen. Bruk gjerne tiden nå til å ta fram fotoalbumet eller let frem harddisken med alle dine gamle feriebilder. Har du bare bildene på telefonen eller datamaskinen, og ønsker en mer oversiktlig måte å organisere bildene på? Da kan du gjerne bruke tiden til å lage fotobøker fra de ulike reisene dine. Gjerne én for hver reise, eller bøker med ulike tema. F.eks. skiferier du har vært på, eller rideferier, dykkeferier, og så videre.
Ta også gjerne fram reisedagbøker om du har. Disse inneholder sikkert mye gøy som lengter etter å komme fram igjen. Kanskje har du også mange historier som ikke er nedskrevet? Før de da gjerne ned på papiret. Enten i en notatbok eller på datamaskinen. Da vil de aldri gå i glemselen.
… og andres minner
Har du lyst til å lese om noe nytt, finner du rikelig med opplevelser som blant annet ulike reiseblogger har skrevet ned og delt på sidene sine. Kanskje har du lyst til å lese om andres inntrykk av steder du selv har besøk, eller ønsker du å finne inspirasjon til nye steder å reise? Let gjerne rundt på Renates Reiser, men dersom du ønsker enda mer stoff, har Marianne bak Glimt av Verden funnet fram til over 1500 artikler og innlegg fra haugevis med ulike reiseblogger til nesten alle verdens land. Her er det nok å lese om i ukesvis.
Lag en temakveld
Temakvelder er en perfekt måte å reise avsted til spennende destinasjoner, uten å engang forlate sin egen stue. Hvilket tema eller destinasjon du ønsker å fokusere på, er helt opp til deg. Når jeg savner Storbritannia, lager jeg for eksempel te, scones og ekte clotted cream. Dette serveres på et pent servise, og nytes gjerne i varmen fra fyr i peisen (eller en «fireplace video» streamet på TV). Eller hva med en spansk aften? Kjøp en flaske god spansk rødvin og server ulike tapasretter til, mens spanske rytmer strømmer ut av høyttalerne. Japansk aften er et annet tips. Lag gjerne sushi, ramen eller yakitori, og server Sake til. Spis med spisepinner, gjerne sittende på puter på gulvet og tradisjonell japansk musikk til.
Mulighetene er nærmest uendelige. Bruk gjerne Pinterest for å finne tips til utføringen. Der samles det forslag fra mange kreative sjeler.
På tur med ski, telt eller hengekøya
For øyeblikket er det vanskelig å dra så langt avsted, men det er fullt mulig å dra på tur i sin egen hage. Å oppholde seg hjemme og i nærmiljøet oppfordres dessuten til av myndighetene. Men selv bakhagen kan omgjøres til en spennende destinasjon, så lenge man har fantasien i behold. Har du for eksempel testet å sove ute på vinterstid før? Da er kanskje hagen et greit sted å starte.
Har du store trær i nærheten av der du bor, kanskje du kan henge opp hengekøya? Kanskje bare for å legge deg å lese eller nyte en varm kopp kaffe eller kakao mens du hører på vårfuglene. Eller hva med å sette opp teltet, fylle det med madrass, en varm sovepose eller masse dyner?
Har du ikke lyst til å sove ute kan du heller ta på deg skiene eller turskoene og sette kursen for skogen, fjellet eller marka. Du kan gjerne oppholde deg utendørs (så lenge du ikke er smittet), men forsøk etter beste evne å ikke oppsøke steder hvor så mange andre ferdes.
Nye opplevelser hjemme
Å reise handler ikke alltid om en destinasjon, men også om det å reise inn i det ukjente. Det ukjente trenger ikke nødvendigvis være et sted. Det kan også være noe du aldri har gjort før.
Også her er forslagene mange: gå på ski eller til fots på fjellet, lær et nytt språk, test ut surfing (kanskje for de mest hardbarka), lag nye, eksotiske matretter, dra på ridetur, ta en piknik på stranda, legg puslespill, bak en kake eller test ut ny bakst, prøv yoga, se på plantene som spirer i botanisk hage, mal et bilde, lær deg å strikke, prøve makrofotografering, så blomsterfrø eller skaff deg en grønnsakshage med eksotiske vekster. Det er nok lite fysiske kurs å oppdrive nå, men du finner alltid videoer som viser deg hvordan på Youtube.
Lag tropiske omgivelser
Jeg elsker blomster, trær og planter, og har et lite drivhus på hytta med eksotiske vekster som blant annet drueplante, pelargonia, oliventre og sitrustrær. Drivhuset er ikke oppvarmet på vinteren, og det er (super)lite, men når jeg sitter der inne og kjenner de gode luktene fra de eksotiske vekstene, kan jeg godt forestille meg at jeg sitter ved Middelhavets bredder. Andre spennende vekster som skaper en tropisk atmosfære er blant annet hibiskus, fiken, kiwi, aprikos, bananpalme og bougainvillea.
Ikke fortvil om du ikke har drivhus, du kan like godt ha disse vekstene inne i stua, vinterhagen eller på balkongen (når været blir litt varmere). Stuen min er fylt opp av grønne planter som skaper en lun, frodig og trivelig tilværelse året rundt.
Planlegg drømmereisen
Planlegging er jo nesten halve moroa med å reise. Selv om det kanskje blir en stund til du kan gjennomføre reisen, kan du likevel sette i gang med planleggingen nå. Bruk gjerne inspirasjonen du har fått fra bøkene, filmene og reisebloggene nevnt ovenfor. Forberedelser og tips finner du også her.
Selv om det kanskje blir en stund til reisen kan gjennomføres, er det uansett fint å ha noe positivt å se fram mot. Verden venter på oss når dette er over, og reiselivsnæringen kommer til å sette svært stor pris på all støtten den da kan få.
Har du kanskje flere forslag selv? Har du andre tips til hvordan man best kan håndtere den nye tilværelsen?
Fint innlegg med mange gode tips. Vi har i tillegg tenkt på om en skal starte bokklubb eller filmklubb, f.eks. alle møtes på FaceTime 18.30 og gjør seg klar med snacks (viktig) osv. Så ser alle den samme filmen (f.eks på Netflix) samtidig, og om man liker å kunne snakke under filmen gjør man det, ellers snakker man sammen igjen etter filmen og kan diskutere den. Det samme gjelder for bøker, man kan enten lese samme bok og diskutere den, eller man kan anbefale hverandre lesestoff etterhvert som en leser. Det viktigste tror jeg er at man er der for hverandre, selv om en ikke kan være det fysisk. Ring noen, eller send de en melding. Ingen skal måtte sitte alene uten å få snakket med noen, og det smitter ikke å prate sammen via maskinen eller telefonen =)
For en gøyal og bra idé med bokklubb og/eller filmklubb! Som du sier er det jo veldig bra og viktig å opprettholde et sosialt liv selv om det ikke kan være fysisk. Det er nok mange som sliter i denne perioden, og man burde alle rekke ut en hånd til de man tror kanskje trenger det. 🙂
Tusen takk for utrop om reisebøkene mine, Jørn Bjørn si og andre sine! Det kjennest fint at vi kan reise på vegne av mange, dele erfaringar og opplevingar og kanskje til og med inspirere til framtidige reiser – gjerne utanfor allfarveg.
For dei som ikkje vil lese noko akkurat no så finst det også ei rekkje gode reisepodkastar. På beskjedent vis kan eg nemne reise- og geografipodkastserien Globusrulett (globusrulett.no) som til no er ute i 27 episodar, fleire av dei med spennande gjestar ?
Skulle bare mangle at bøkene deres inkluderes på en slik liste! ? Mange (meg selv inkludert) finner haugevis med inspirasjon og en liten reise fra hverdagen ved å bla opp i slike. Det kommer godt med i disse dager (og ellers)! Tusen takk for podkast-tips også! Den skal jeg sjekke ut.
Flott artikkel om mye alternativ reiseinspirasjon i disse tøffe tider. Jeg er for tiden hjemme med barna, men vi har et stort hus og stor hage så vi klarer oss. Har blant annet satt opp trampolinen en måned tidligere enn vanlig. Heldigvis har jeg ikke bestilt noe, men den planlagte vårturen i mai med min far ryker. Håper jeg kan få til tur med familien i høst, det får vi se an. Men den store turen er neste år så jeg overlever. Jeg benytter anledningen til å tilføye litt. Jeg elsker mange av de reiseskildringene du har nevnt, med Garfors og Augestad, Flatland. Jeg har også kost meg med bøkene til Carsten Jensen og Torbjørn Færøvik. Av filmer vil jeg også nevne to favorittfilmer Straigh Story og Brasils hjerte. Reisedokumentar av Jack Whitehall i tre sesonger som heter travels with my father, liker også en som heter Dark tourist. Begge på netflix. Har også sett en del reisedokumentarer på nrk. Her vil jeg fremheve norske Team bachstad, ellers liker jeg veldig godt Monty Don som har fire serier om franske, italienske, arabiske og japanske hager, og med hager mener jeg blant annet storslåtte hager som Versailles, men han har gitt meg masse inspirasjon til steder jeg vil besøke, blant annet Villa d’Este utenfor Roma. Det er også et hav av reisebloggere som du nevnte som fortjener mer oppmerksomhet. Garfors har et godt poeng med podcast. Jeg vil også nevne Hekta på Reise, den svenske Att resa podden. Jeg har også hørt på noen engelskspråklige podcaster, Wonders of the world, nomadmania podcast, Counting Countries, History fangirl, sjekk det ut. Man kan også oppdatere lister på nomadmania.com over hvor en har reist. Ellers har jeg nå blitt privatlærer, med mye frustrasjon. Og jeg har begynt på et puslespill med 2000 brikker. Bruker nok en uke på det. Dette svaret ble ganske langt, men tid er noe jeg har nok av for øyeblikket. Ta vare på deg selv hilsen Magne-verdensnerden
Tusen takk for veldig hyggelig kommentar, Magne! Her er det jo haugevis med god inspirasjon til både TV-serier, podkaster og annet! Bøkene til Torbjørn Færøvik glemte jeg selv nevne. Liker de veldig godt selv. Hehe, morsomt at du nevner Monty Don. Det er nemlig hageprogrammer som er min «terapi» i disse dager. De slukes i store antall for tiden. Tid har vi jo, som du sier, godt av nå. 🙂
Krysser fingrene for at det er mulig å få til den turen du nevner i høst! Ta vare på deg selv, du også.
Det er godt det finnes så mange bra muligheter når vi må holde oss hjemme mesteparten av tiden! Fint å kunne drømme seg bort litt og få en pause fra koronanyheter. Jeg har ramlet helt ut av både reiseblogging, reisemimring, reiseplanlegging og reiseblogglesing i det siste, men begynner å bli klar for å dykke inn i den verdenen igjen nå som jeg har innfunnet meg med at den virkelige verden er endret på ubestemt tid og jeg kommer til å tilbringe altfor mye tid i leiligheten min.
Akkurat nå er den eneste reiseplanleggingen min «lurer på om jeg har varm nok sovepose til å dra på hengekøyetur i marka snart?». Den jeg har brukt på vinterturer før ligger hos foreldrene mine på Tjøme, og dit skal jeg jo tydeligvis ikke på hvem vet hvor lenge… Altså, verden kjennes ganske absurd nå. Det er jo snart 1. april, når skal noen avsløre at noen har arrangert en gigantisk aprilspøk rundt meg? :-p
Tusen takk for omtale! 🙂
Skjønner hva du mener. Jeg den første uken var jeg helt ute av alt. Klarte ikke å konsentrere meg om å skrive eller nesten lese noe som helst fordi at som stod i hodet var «korona». Ikke ble det lettere når jeg ble satt i karantene med tilbakevirkende kraft den 12. mars heller… Tenk om det bare kunne vært en aprilspøk, ja! Men sakte, men sikkert ble jeg litt mettet, og fant ut at det ikke var sunt å følge med på alt hele tiden. Etter det fant jeg tilbake både skrivegleden og lesegleden, heldigvis. :p Hehe, jeg vurderer å henge opp hengekøya inne hjemme, eller sette opp teltet her i stua og overnatte der i påska (fortsatt minusgrader og snø ute). Kan jo bli koselig, hehe. xD
Bare hyggelig! 🙂
Mange flotte ideer her. Å måtte være hjemme er ikke så ille synes jeg, men det å ikke vite når man kan reise igjen er mer stress, Heldigvis er det minimale problemer (hvis det i det hele tatt kan kalles det) sammenliknet med hva andre sliter med nå. For oss som liker å skrive om reiser så er jo dette en ypperlig mulighet til å skrive om allerede gjennomførte reiser og tenke tilbake på disse. 🙂
Enig i at usikkerheten rundt når ting går tilbake til normalen igjen er ganske stressende. Liker selv å ha kontroll, og det har man jo på ingen måte i denne situasjonen. Å ikke reise på en stund går også helt fint for min del når ting er som de er, men kjenner at det er ganske trist å ikke få dra på hytta nå som våren er på anmarsj (som ligger like i nærheten, men over kommunegrensa). :/ Heldigvis har man jo muligheten til å skrive og mimre ja! Egentlig godt å kunne få gjort ferdig mange av kladdene som har ligget og støvet ned her på «innsiden» av bloggen i flere år nå. :p