Verdens syv nye underverk

I år 100 f.Kr. skrev dikteren Antipatros fra Sidon ned en liste på syv byggverk fra antikken som han regnet som underverker. Her stod blant annet kolossen på Rhodos og de hengende hagene i Babylon. Siden den gang har byggverkene gått tapt, en etter en, som følge av krig, jordskjelv og andre ødeleggende hendelser.

Over 2,000 år senere bestemte forretningsmannen Bernard Weber at tiden var kommet for en ny liste. Det er jo tross alt bare ett av de syv opprinnelige underverkene som fortsatt står. Sammen med NOWC ble kåringen et faktum. Over 100 millioner stemmer kom inn, og den 7. juli 2007 ble verdens syv nye underverk offentliggjort. Siden den gang har jeg drømt å besøke dem alle, og i vår – ti år etter kåringen – ble det en realitet.

Colosseum

Besøkt i 2008

Colosseum var det første underverket jeg selv besøkte, og jeg husker at jeg følte det var et stort øyeblikk da jeg endelig fikk se denne kolossen med mine egne øyne. Jeg bodde da i Roma og tok diverse arkeologi- og kunsthistoriefag gjennom UiO’s institutt i byen, og det gjorde at jeg kanskje var mer fascinert av bygningen enn de fleste.

Dette amfiteateret ble innviet i år 80, og hadde sitteplasser til over 50,000 tilskuere på flotte marmorbenker. Dette var antikkens største amfiteater hvor det pågikk dyre- og gladiatorkamper. Colosseum regnes i dag om et av de mest kjente historiske byggverkene i hele verden. Dessverre ble en del av byggverket ødelagt i et jordskjelv på 1300-tallet, men mye står fortsatt i dag, og gir et lite innblikk i hvordan Colosseum måtte være i sine glansdager.

Den Kinesiske Mur

Besøkt i 2009

Den kinesiske mur ble bygget fra og med 1300-tallet, for å stoppe tyrkiske og mongolske stammer fra å plyndre og invadere Kina. Muren er i stor grad mellom seks og ti meter høy, og strekker seg nesten 900 mil gjennom landskapet i det nordlige Kina.

Når jeg ser tilbake, er kanskje den kinesiske mur det av de syv nye underverkene som imponerte meg aller mest. Størrelsen på dette byggverket er bare helt utrolig. Jeg valgte å gå mellom Simatai og Jinshanling, en distanse på litt over en mil, for å se mest mulig av muren på en dag. Det var sinnsykt varmt, og enkelte av stigningene var vanvittige, men jeg gikk rundt i konstant fascinasjon. Muren strakte seg så langt øyet kunne se både foran og bak meg i tåken, og jeg kunne ikke unngå å tenke på alle menneskene som hadde levd og dødd for å reise dette underverket. I begynnelsen var muren flott restaurert, men mot slutten var den mange steder nesten oppsmuldret. Det virker derimot som større deler av muren skal restaureres inn i framtiden.

Petra 

Besøkt i 2011 og 2015

Petra er eneste underverket jeg har besøkt to ganger, dersom man ser bort fra at jeg besøkte Colosseum temmelig mange ganger mens jeg bodde i Roma. Det skulle dessuten bare mangle – et stort sted som dette trenger man lang tid for å utforske på en utfyllende måte. På mine to besøk føler jeg fortsatt at jeg bare såvidt har berørt overflaten.

Denne oldtidsbyen ligger i Jordan, og fungerte som hovedstaden til nabateerne, med en storhetstid mellom år 400 f.Kr. til 300 e.Kr. Dette var sentrum for karavanehandelen, og nabateerne kunne manipulere den naturlige vannforsyningen slik at Petra framstod som en kunstig oase. Petra er mest kjent for sine innhugde fasader rett i bergveggen, og det er utrolig fascinerende å vandre rundt og utforske disse. Byen gikk i glemmeboka på 1300-tallet, og ble ikke gjenoppdaget av vestlige før i 1812 av eventyreren Johann Ludwig Burckhardt.

Taj Mahal

Besøkt i 2012

Taj Mahal i India er absolutt et av de vakreste byggverkene i hele verden. Bygningen er et mausoleum som ble reist av stormogulen Shah Jahan for hans favorittkone, og stod ferdig på midten av 1600-tallet. Taj Mahal er bygget i hvit marmor, og regnes som en muslimsk helligdom og det ypperste av mogulsk arkitektur. Har snakker vi virkelig symmetri og harmoni, både i bygningen og hagen rundt.

Det er vanskelig å forberede seg på storheten til denne bygningen, selv om man har sett tusen bilder av den tidligere. Det er også umulig å forberede seg på menneskemengdene man mest sannsynlig blir å møte der. Vi fikk tipset om å besøke stedet i skumringen, siden besøksmengdene ville være mindre. Det stemte bare til en viss grad.

Machu Picchu

Besøkt i 2014

En av de mest gåtefulle underverkene på denne listen er Machu Picchu i Peru, og det var nok også ett av stedene jeg var mest spent på å besøke. For å bygge på spenningen enda mer, valgte jeg å gå inkatrailen for å komme meg dit. Etter tre dager på vandring gjennom et nydelig peruviansk landskap, var det magisk å se solen stå opp over Machu Picchu gjennom solporten den fjerde dagen. Stedet tar seg flott ut på bilder, men det var historietimen vi fikk da vi kom fram av guiden som gjorde størst inntrykk.

I motsetning til hva de fleste tror var ikke Machu Picchu hovedstaden til inkaene, det var det Cusco som var. Machu Picchu fungerte mer som en slags ferieby for det øverste sjiktet i inkasamfunnet. Stedet ble utvalgt på grunn av dets spesielle geografi, og siden inkaene ikke ønsket å hugge i grunnfjellet, ble byen bygget av løssteiner og nærmest uten mørtel. Til tross for dette er sprekkene mellom stienene flere steder under 1 mm (!). Bare rundt 750 mennesker bodde her om gangen, og stedet ble forlatt etter den spanske invasjonen på 1500-tallet. Først i 1911 ble stedet gjenoppdaget.

Kristusstatuen

Besøkt i 2014

En stor statue høres kanskje ikke ut som noe veldig spesielt, men det som gjorde Kristusstatuen i Rio de Janeiro spesiell for min del, var omgivelsene. Utsikten fra statuen ned ut over Rio, strendene og øyene rundt er storslagen. Statuen i seg selv er også flott, men kanskje det av de syv underverkene som gjorde minst inntrykk. Dessuten var det så mange andre mennesker oppe på det lille platået rundt statuen, at det nesten var vanskelig å puste. Populariteten har alltid sin pris.

Kristusstatuen, eller Cristo Redentor som den heter på portugisisk, er tross alt Rio’s mest kjente og populære byggverk. Den har stått på det 700 meter høye Corcovado-fjellet over Rio siden 1931. Med sine 30 høydemeter er statuen synlig fra mange steder rundt i byen, og fungerer fint som et orienteringspunkt.

Chichen Itza

Besøkt i 2017

I vår fikk jeg endelig sjansen til å oppleve det syvende og siste underverket. Chichen Itza ligger på Yutacanhalvøya i Mexico, og var en varm opplevelse å besøke. Stedet er svært, langt større enn hva man kanskje tror på forhånd. Mange tror kanskje Chichen Itza bare er pyramiden El Castillo, som oftest avbildes, men stedet er altså så mye mer.

Ruinbyen ble bygget av mayaene rundt år 500. Stedet preges av to byggeperioder, og mange av bygningene på stedet er derfor mye yngre. Stedet ble forlatt på 1300-tallet, og gjenoppdaget igjen på 1800-tallet. El Castillo, eller Kukulkanpyramiden, er en av de yngre byggverkene – reist på 1100-tallet. På toppen lå tempelet hvor guden Kukulkan ble tilbedd. Pyramiden er bygget på en slik fascinerende måte, at ved soljevndøgn, treffer sollyset først toppen av pyramiden og beveger seg deretter nedover trappen som en slangekropp, før den til slutt treffer slangehodet i bunnen av trappen. En annen fascinerende arkitektonisk greie er at dersom man klapper i hendene foran nordsiden av pyramiden, spretter lyden tilbake som skriket til en rovfugl. Ellers finner man i Chichen Itza blant annet en svær ballspillarena, hvor kapteinen på vinnerlaget var den som ble ofret til gudene etter kampen var over (!).

Pyramidene i Giza

Besøkt i 2009

Men hva med pyramidene i Giza, tenker du kanskje? De står der jo fortsatt. Og det er helt rett. Pyramidene var egentlig med i avstemningen for verdens syv nye underverker, men det gjorde Egypt opprørt, pyramidene var jo tross alt med på den opprinnelige listen. Dermed ble pyramidene trukket fra listen. De ble heller gitt status som særlig kandidat, og gjør at listen over nåværende underverk egentlig rommer åtte byggverk.

Selv besøkte jeg pyramidene i 2009, og det var ganske stort å endelig stå foran et av verdens opprinnelige underverk. Fire tusen år gamle, kan de nå nesten kalles tidløse. Dersom det ikke skjer noe ekstraordinert, blir de nok stående der de står i flere tusen år framover også. Man kan bare håpe.

Hva med deg, har du besøkt noen av de syv nye underverkene? Lar du slike lister inspirere deg når du velger reisemål?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

16 Comments
  1. Jag vill också besöka dem alla men har fortfarande några kvar men en dag så! Det är otroliga byggnadsverk väl värda ett besök. Högst på önskelistan står Machu Piicchu (har det, Chichen Itza och Kristusstatyn kvar). Håller med om att Kinesiska muren verkligen är imponerande men kanske är Petra favoriten:)

    1. Enig i at Petra er et helt spesielt sted! Der kan man virkelig finne fram oppdageren i seg, siden området er såpass stort. 😀 Håper du får muligheten til å ta turen til Sør-Amerika og underverkene der!

  2. Det må være fantastisk å ha besøkt alle sammen! Bare 2 av 7 beskt av meg, så her må nok noe gjøres! Alle må absolutt besøkes etter hvert, men den kinesiske mur og Petra står nok øverst på ønskelisten. Samtidig har jeg veldig lyst til å besøke Machu Picchu igjen, men å prøve Lares Trek denne gangen, samt å besøke Inca Bridge og toppen av fjellet som det ikke ble tid til forrige gang.

    1. Skjønner godt at du kunne tenke deg å besøke Machu Picchu på nytt, det kunne jeg også gjerne tenke meg. Skulle gjerne hatt lenger tid på dette magiske stedet. Håper du får muligheten til å besøke både Petra og den kinesiske mur så fort som mulig. 🙂

  3. Veldig imponerende at du har besøkt alle! Jeg har fått med meg Machu Picchu og Colloseum (og pyramidene da…), og jeg tror Petra kommer høyest på listen av de jeg mangler. Der ser det jo bare helt fantastisk ut. Skjønner godt at du har tatt turen hit 2 ganger 🙂

    1. Fordelen med Petra er jo at dette underverket ikke er så langt unna, slik at man slipper reise halve jordkloden rundt for å komme seg dit. 😀 Likevel er stedet så magisk at det føles som en helt annen verden. Anbefales. 🙂

  4. Gratulerer med å ha fullført listen! 😀

    Jeg besøkte mitt syvende underverk i 2013, eller det åttende hvis jeg regner med pyramidene i Egypt. Dette var et mål for meg også siden 2007. Frem til da hadde jeg bare besøkt ett av dem (Colosseum i 2003), og så fulgte jeg etter med pyramidene i Egypt og Machu Picchu i 2007, Den kinesiske mur i 2008, Petra, Taj Mahal og Chichen Itza i 2010 og Kristusstatuen i 2013. Den kinesiske mur besøkte jeg på nytt i 2014 og Colosseum i 2015.

    Veldig enig i at man trenger tid i Petra. Jeg rakk å se det meste, men ikke alt, på de tre eller fire dagene jeg var der, så en dagstur blir altfor lite.

    Hva med å nå gå løs på listen over de 21 kandidatene som var med i kåringen til slutt? Der har i alle fall jeg ganske mange underverk som gjenstår! 🙂

    1. Tusen takk, Kjersti! Det overrasker meg ikke at du har fullført listen for mange år siden så bereist som du er. 😀 Er Petra favoritten din, eller synes du som meg at det er vanskelig å skulle velge? Skulle gjerne hatt flere dager i Petra etter hverandre, på en litt mindre varm årstid enn da jeg besøkte sist.

      Du, jeg tok å sjekket opp hvilke steder jeg har besøkt av de 21 kandidatene – og ble ganske overrasket over at jeg bare har statuene på Påskeøya og Timbuktu igjen! Begge stedene står på ønskelisten, meg siden det nok blir en stund til jeg kommer meg dit, vil det dessverre ta en tid før den listen fullføres. :p To be continued, haha.

  5. Wow, tenk at du allerede har besøkt alle de syv nye underverkene. Så ung. Jeg har bare sett fire av dem – Petra, Machu Piccu, Pyramidene og Taj Mahal. Resten har jeg til gode. Men håper jeg en dag får sett de tre siste også.

    1. Det er litt rart, det var jo lenge en drøm, men ikke noe jeg trodde faktisk kom til å skje – før det plutselig bare skjedde. :p Det gjør det nok for deg også!

  6. Jeg har bare besøkt ett av underverkene – den kinesiske mur – og der var jeg i juni 😀 Ligger litt etter, med andre ord. Har forresten nylig gjort klart et innlegg om de opprinnelige underverkene og hva som kan ses av rester etter disse i dag, men har ventet med å publisere det. Har sånn omtrent en million andre innlegg jeg har lyst til å skrive og legge ut først 😀

    1. Herlig med den kinesiske mur! Jeg lurer litt på hvor mye de har restaurert av muren siden jeg var der, kunne vært interessant å reise tilbake for å se. 😀 Interessant idé til nytt innlegg! Hehe, kjenner til det der med å ha millioner av innlegg i bakhånd… Får håpe man får publisert unna litt nå som det begynner å bli høst og mindre reiser på en stund. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.