Saltgruvene i Wieliczka utenfor Krakow

p1250334Gruvenavnet høres kanskje beskjedent ut, men disse saltgruvene er av verdens eldste og mest kjente – og benevnes ofte som ett av verdens uskrevne underverker. Gruven ble påbegynt på 1200-tallet, og saltutvinningen har pågått helt siden da og inn i moderne tid.

På det dypeste er gruven mer enn 300 meter under jordoverflaten, og den består av hele 9 platåer og det er totalt 300 meter med ganger. Bare 2 km av disse er åpne for oss turister, men man får likevel se så mye at man kan utrolig nok ikke tenke seg at det finnes mer der nede.

bild-074 p1250309Gangene binder sammen flere uthogde kamre, og totalt finnes det over 2000 slike inne i saltgruvene. Den største av disse er saltkatedralen som heter «St. Kingas kapel», og det uthogde rommet er utrolig stort! I taket henger en gigantisk saltlysekrone, og det er plass til hele 500 troende der inne! Rommet er 57 meter langt og 17 meter høyt. Alt som finnes i hallen består av salt – utrolig imponerende.

Det finnes også andre hulrom, blant annet ett hvor hestene ble oppholdt den gang de ble brukt i gruvedriften.Det finnes også utrolig nok flere innsjøer der nede av variabel størrelse! Relieffer, statuer og altre uthogd i salt møter man også ofte på sin ferd der nede.. I det eldste kapellet viet til St. Anton gikk for eksempel gruvearbeiderne på messe før arbeidsdagen startet.

bild-069 p1250353 p1250356Det er virkelig som å besøke en annerledes verden der nede! Føles ut som man har kommet på en (veldig mørk) saltplanet..

Byen Wieliczka ligger ca. en mil fra selve Krakow, og for å komme seg dit kan man enten ta tog eller buss fra Krakow.

Renate

Reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Om Renate

Reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst.

Spørsmål? Send meg en e-post: rea_sand@yahoo.no

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic