Sære sights i Pristina

IMG_7752

Pristina, Kosovos hovedstad, er en by i endring, hvor de grå kommunisthusene er i ferd med å byttes ut med moderne nybygg tett i tett med gamle arabiske bygninger. Prisina er i ferd med å legge en fortid preget av krig og elendighet bak seg. Nå ser framtiden lysere ut.

En by i konstant endring vil naturlig nok ha en del bygninger og elementer fra forskjellige tidsperioder, og en by med like mye variert historie som Pristina, har i tillegg både arr og minner fra dette. Jeg skrev i forrige innlegg litt om Kosovo, mine inntrykk og landets historie i korte trekk, og i dette innlegget tenkte jeg skrive litt mer om det jeg så i selve Prisina. Dette er ikke byen hvor man går rundt og måper over fantastisk klassisk arkitektur. Mesteparten av gamle Pristina er bombet bort eller bygget over. Byen har likevel en del forskjellige spennende, og kanskje litt sære, sighs.

IMG_7782

IMG_7769

IMG_7711

IMG_7777

IMG_7789

IMG_7703

IMG_7719

IMG_7775

1. Bill Clinton og Hillary

Jeg er nesten nødt til å starte med denne morsomheten. Hvor andre steder i verden kan man gå gatelangs og plutselig dukker det opp en svær statue av Bill Clinton? Det kan ikke skje så ofte! Selv ikke hjembyen til den tidligere presidenten har reist noe statue av denne karen… men det har altså Pristina gjort. Grunnen? Den er egentlig ganske logisk når man tenker over det. USA støttet Kosovo veldig gjennom krigen med Serbia, med landets president Bill Clinton i spissen. I Kosovo er denne karen med andre ord en nasjonalhelt.

IMG_7706

Litt artig var også det at da jeg fortsatte nærmere sentrum gikk jeg bare et par minutter etter statuen forbi en butikk som het Hillary. 😉 Det må også nevnes at finnes gater oppkalt etter både Bill Clinton, George Bush og Tony Blair. Og! Da jeg kjørte inn i byen med buss kjørte vi forbi et hotell som het Liberty og hadde en stor statue av frihetsgudinnen på taket. Tror amerikanere blitt tatt godt imot her i landet gitt.

IMG_7710

IMG_7714

2. Nasjonalbiblioteket

Jeg liker å tro at jeg klarer å se det vakre i det meste jeg møter. Når det gjelder nasjonalbiblioteket i Pristina, så var det derimot ekstremt vanskelig å se noe vakkert i det hele tatt. Jeg vet ikke helt hva arkitektene egentlig tenkte når de designet dette bygget, men det må ha vært en sær fantasi om å se svære, hvite egg liggende i et firkantet, ujevnt reir laget av et stålgjerde. Eller noe slik. Artig påfunn i det minste, og definitivt et bygg som er vanskelig å overse.

IMG_7725

IMG_7727

3. Christ the Savior Cathedral

Kosovo er hovedsakelig et muslimsk land, men det har jo vært en del av Serbia (og er fortsatt det i følge Serbia), som er et kristent land. Flere steder i Kosovo finnes det derfor kirker, og mange av disse er nå avsperret i frykt for at de skal bombes eller ødelegges (noe som skjedde en del under krigen) av kosovoalbanerne. Denne katedralen ble aldri ferdigstilt før Kosovo løsrev seg fra Serbia, og den står derfor uferdig like bak nasjonalbiblioteket. Den har visst vært avsperret med både gitterdør og piggtråd, men nå stod gitterdøren på klem, og nysgjerrigheten i meg tok overhånd. Jeg snek meg derfor inn i katedralen for å se hvordan innsiden så ut. Den var… tom. Helt merkelig å se et så stort innvendig kirkerom stå uferdig slik som dette. På den andre siden så det ut som at uteliggerne hadde fått seg en god bolig her.

IMG_7728

IMG_7732

4. Newborn-monumentet

Slagordet til Kosovo er «Newborn» og det er jo nettopp det dette landet er – nyfødt. Inne i sentrum er det derfor satt opp et stort monument hvor det står nettopp «Newborn». Monumentet ble avdekket 17 februar 2008, samme dag som Kosovo løsrev seg fra Serbia. Da det ble avdekket var bokstavene gule, men på ettårsdagen hadde bokstavene fått påmalt flaggene til alle landene som gjenkjenner Kosovo som en egen stat. Hvert år på den 17 februar skal visstnok monumentet males og få en ny fasade. Da jeg besøkte monumentet så det slik ut:

IMG_7743

IMG_7740

5. Mother Teresa Cathedral

Som jeg skrev tidligere er jo Kosovo et muslimsk land, med en svært liten andel katolikker. Derfor er det kanskje litt sært å bygge en så svær katedral midt i byen. Det er jo likevel en inkluderende gest! Katedralen er ikke ferdig, og innvendig ser den kanskje litt steril ut. Litt spesielt er det også at det står lilla plastikkstoler der inne, og de blir sikkert å stå der en stund før interiøret blir ferdig. Eller kanskje de faktisk er en varig del av interiøret?

IMG_7717

6. Grafitti

Det er ikke vanskelig å få øye på grafittien som preget store deler av byens fasader, spesielt i utkanten av sentrum. Mye av denne gatekunsten eller taggingen preges av slagord for frigjøringen av Kosovo. Nedenfor står det blant annet «hvor er Ukshin Hoti?». Hoti var en albansk filosof og politisk aktivist, som ble arrestert av serberne gjentatte ganger. Da han endelig skulle løslates i 1999 etter det lengste fengselsoppholdet, ble han i stedet forflyttet av fengselsvaktene. Ingen vet hvor han er nå, men mange regner med at han er død.

IMG_7779

7. Grand Hotel

Grand hotell er kanskje ikke så grand lenger. På avstand ser bygningen grei nok ut, men begynner man å se litt nærmere begynner ting å skurre. Bokstaver i navnet mangler, fargen er falmet og vinduene skitne. Hotellet er et av de eldste i Kosovo, og eid av myndighetene i Jugoslavia fra det ble bygget på 70-tallet og fram til 1999. Bygningen var engang et ikon i Kosovo, men ser nå til dags mer ut som en ruin fra sosialismen.

Da hotellet ble bygget ble det derimot regnet som grand. 350 rom, fire restauranter, et diskotek og til og med en bowlingbane. Her samlet innbyggerne i Pristina seg i vakre kjoler og smoking til ulike fester og eventer, gull og glamour. Nå til dags er historien en annen. Men hvem vet, kanskje Grand hotell en gang blir grand igjen?

IMG_7734

8. Fatih Mosque

Det er kanskje ikke så sært å se en moske i et muslimsk land, men med tanke på hvor mye av byen som ble ødelagt under krigen er det fint å se at deler av den historiske arkitekturen forstatt står. Dette er den største moskeen i Pristina, og befinner seg i det som er igjen av gammelbyen. Legg spesielt merke til takmaleriene! Helt nydelig. Det er sjeldent å se slike avbildninger på moskeer og i islamsk kunst generelt.

IMG_7768

9. Spongebob

Ja, du leste rett. En eller annen har malt Svampebob på en eller annen elektrisk boks i byen. Hvorfor? Aner ikke. Han var sikkert en stor fan. Spongebob er jo amerikansk, vettu. 😉

Desktop5

10. HOME-restaurant

Hvis du har lyst å spise med de lokale filmstjernene og politikerne, må du nesten ta turen til HOME restaurant. Den ligger trygt plassert i den tidligere OSSE-bygningen (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), regnes som en av de beste restaurantene i Kosovo, og huser ofte celebre gjester. Da jeg var der satt det en gjeng «viktige» menn i dress ved nabobordet, og jeg hørte raskt på aksenten av to av dem var norsk. Jeg kjøpte en 3-retters søndagsmeny og et glass vin og betalte bare 10 euro. Not bad! Du finner den på andre siden av gaten fra den store ABC-kinoen.

IMG_7792

Pristina er med andre ord en litt annerledes, og ganske interessant by. Jeg hadde dårlig tid på meg og mye jeg ønsket å se, og ble dessuten overrasket av en voldsom tordenstorm på kvelden. Besøket i byen ble derfor litt amputert, men likevel interessant å oppleve et sted man har hørt så mye om fra før. Har du tenkt på Pristina som et sted du ønsker å reise?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. HAHA det biblioteket, da! Hva i alle dager. Er liksom ikke sånn man forestiller seg at et bibliotek ser ut! Var litt stilig på en måte, og.
    Ser ut som en veldig spesiell by, må være kult å besøke et land som er såpass nytt!

    1. Haha, ja bibliteksbygningen var virkelig noe for seg selv 😉 Det er i alle fall en bygning man ikke glemmer med det første! Det var veldig interessant og lærerikt å besøke et såpass nytt land, ja, og tillegne seg kunnskap om den lange kampen deres for uavhengighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.