På tur med Osprey Xena 70

Produkttesting/Sponset produkt

Jeg har tidligere arbeidet med Osprey, og testet ut den fenomenale håndbagasjesekken Osprey Fairview 40, som jeg nå alltid bruker på mine reiser. Når jeg skulle til Afrika i flere uker for å campe, telte og vandre, fikk jeg tilbud om å prøve Osprey Xena 70, en større og mer robust sekk, som skulle vise seg å være akkurat det jeg trengte på en tur som dette.

Osprey Xena 70 er en langtursekk fra Osprey, laget nettopp for å bære tungt og lenge. Den er designet spesifikt for kvinner, og har et kraftig bæresystem for at lasten skal være komfortabel å bære med seg. Som vanlig med Osprey-sekker, har den også flere smarte og spesialtilpassede løsninger, som justerbare bæresystemer, mange ytterlommer og fester på utsiden, flere innganger til hovedrommene og mye mer som blir beskrevet lenger ned i innlegget.

På Afrikaturen jeg nettopp var på, reiste jeg med overlandtruck og teltet i tre uker fra Cape Town i Sør-Afrika, til Victoria Falls i Zimbabwe. Jeg var også på byferie i Cape Town, fjellturer i Drakensbergfjellene og Lesotho, og på safaritur til Swaziland. Jeg måtte med andre ord ha med meg blant annet sovepose, pute, håndkle, vandresko og andre typer sko, klær for forskjellig klima og steder, og masse annet småtteri, som gjerne ender opp med å ta stor plass. Å få plass til alt i håndbagasjen føltes denne gang helt umulig (selv om man sikkert kan få til det også om man er svært strukturert).

Dermed gledet jeg meg stort når Osprey Xena 70 dukket opp i postkassen, og var klar til pakking og avreise.

Pluss med Osprey Xena 70:

Det første som slo meg var at sekken rommer MYE. Jeg er som nevnt mest vant til å reise med håndbagasje, og det er nesten skummelt hvor mye mer man får plass til i en sekk som dette. Dimensjonene når man pakker den skikkelig full, ligger på omtrent 86 cm x 38 cm x 40 cm og den rommer 70 liter. Selv med alt jeg hadde med meg, hadde jeg likevel ekstra plass i ytterlommer og i toppen av sekken. Svært praktisk dersom man skal handle noe underveis (eller må ha ekstra plass til mat og diverse på langturene).

Man trenger ikke nødvendigvis åpne topplokken for å komme til innholdet i sekken som ligger lenger ned, for det er også glidelåser man kan åpne på sidene. Veldig praktisk at man ikke må tømme sekken for å komme til det som ligger lenger ned. Det er også et eget rom i bunnen av sekken, som er et fint sted å ha enten soveposen, eller f.eks. sko man trenger å komme lett til.

Selve sekken veier bare litt over 2 kg, noe som er svært praktisk når man skal ha mye med seg, som gjerne også veier litt.

Man får fint plass til vannflasker e.l. i sidelommene, selv om sekken er fylt nærmest til randen. Dersom man heller ønsker å bruke et drikkesystem, er sekken klargjort for dette også. Det er også store lommer på hoftebeltet, hvor man kan legge for eksempel lommeboka, telefonen, energibarer eller litt snacks som man ønsker lett tilgjengelig.

Sekken har også plass og fester til både skistaver, vandrestaver, fiskestang og isøks – eller andre lignende ting man skulle måtte ønske å bære med seg.

Sist, men ikke minst, er sekken svært stødig og god å bære. Den kan tilpasses kroppen svært bra, og det myke hoftebeltet fordeler vekten jevnt. Desto mer komfortabel sekken er å bære, desto bedre blir turen – selvfølgelig. Sekken er også laget slik at man slipper bli varm og klam på ryggen når man bærer den, slik man ofte kan bli, spesielt i varmt klima.

Dessuten ser jo sekken ganske bra ut, synes jeg.

Minus med Osprey Xena 70:

Jeg skulle gjerne sett et lignende åpningssystem på denne sekken som på Osprey Fairview 40, hvor man kan legge ned sekken og åpne hele fronten, nesten som en koffert. Å pakke inn og ut av sekken hver dag, ville med et slikt system vært helt perfekt. Jeg løste det heller med å pakke klær og saker i «pakkeposer» i forskjellige farger, slik at jeg kunne ta ut én og én pose alt etter hva jeg trengte.

Et annet minus var at, selv om sekken regnes som svært slitesterk og holdbar, så klarte jeg å få et lite hull i ytterlommen på fronten på sekken. Kanskje ikke så rart, når sekken måtte dras inn og ut av et svært støvete og skittent bagasjerom under trucken hver dag. Hullet er derimot svært lite, og kan uansett ordnes med Ospreys totalgaranti. Jeg vil likevel si at på en slik reise som dette, er jeg overrasket over at sekken ikke har fått mer slitasje enn den har. Annet enn hullet, vises det ikke på sekken at den har blitt dratt med over hele sørlige Afrika i nesten seks uker.

Det siste minuset var at en sekk som dette gjerne skulle kommet med regntrekk. Dette går derimot an å kjøpes utenom, og selv hadde jeg heldigvis et som passet fra en sekk jeg tidligere har brukt.

Sekken er til og med godkjent av denne sebra-gjengen, som ikke lot seg anfekte noe særlig av den.

En demonstrasjonsvideo med mer info og spesifikasjoner ser du her (Det geniale DayLid finner man dessverre bare på sekkene kjøpt fra USA, ikke i Europa):

Afrikaturen ble litt av et eventyr, og Osprey-sekken fikk kjørt seg både i bylivet, på savannen, i den fuktige jungelen og i den tørre, hete ørkenen. Den ble fraktet både på busstak, i en åpen båt og i det støvete bagasjerommet på trucken. Den fikk nærkontakt med både regn, gjørme, solsteik og ville dyr som gnu og sebra. Jeg traff flere andre på reisen som sverget til Osprey-sekker, nettopp fordi de er varige og komfortable sekker å frakte med seg over lengre tid. Alle de jeg snakket med forbandt Osprey med kvalitet.

Selv gleder jeg meg veldig til å teste ut sekken i sommer på skikkelige fjellturer med telt rundt i Nord-Norge. Da blir nok sekken sikkert også tyngre enn de 12-14 kiloene jeg drasset rundt på i sørlige Afrika, men etter det jeg har lært, vil den nok takle det helt fint.

Er du ute etter en ryggsekk for langturer, uansett om du skal på fjelltur i Norge eller på backpacking rundt verden, så er Osprey Xena 70 et svært godt alternativ i sekkejungelen der ute. Den er lett, praktisk å pakke i, og svært komfortabel å bære. Sekken kan fås i to farger, Canopy Green (som jeg har) og Crown Purple.

Du finner Osprey Xena 70 eller Osprey Xenith 75 som er tilsvarende variant for menn, og andre sekkealternativer fra Osprey i nettbutikken deres her.

Osprey Xena 70 er om mulig den perfekte sekken å vandre inn i solnedgangen med… 😉

Sekken er som nevnt sponset av Osprey, men uten noen føringer på hva jeg skulle skrive eller når. Jeg fikk dessuten selv velge produkt, og jeg ville aldri skrevet bra om et produkt som jeg ikke kunne gå god for.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.