Miniguide til Lofoten

Lofoten er en blanding av spisse fjell, langstrakte strender, gamle fiskevær, og moderne broer som knytter det hele sammen. Måkeskrik og sjøsalt i håret mens man trekker inn en torsk på stanga. Vandreturer i fjellet blant markblomster og bjellesauer. Å sitte med beina i sanden mens midnattsolen kjærtegner landskapet rundt i gyldne toner. Dette området er noe av det aller flotteste Norge har å by på når det gjelder naturopplevelser.

Fakta og historie

Det vi kaller Lofoten er en øygruppe bestående av øyene Austvågøy, Vestvågøy, Gimsøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Værøy og Røst. Øygruppen ligger nord for polarsirkelen, og vest for Bodø. Det finnes bare to byer i området, hvor Svolvær er den største med omtrent 4,500 innbyggere. Like nord for Svolvær, på andre siden av Raftsundet, ligger Vesterålen. Lofotens historie preges av fiskeriet og eksporten av tørrfisk, som i stor grad fortsatt pågår den dag i dag.

Hvilke steder burde man se i Lofoten, og hva kan man gjøre der?

Lofoten er et eldorado for naturentusiaster. Hit drar man får å gå i fjellet, utforske arktiske strender og se nordnorsk dyreliv på nært hold. Hit drar man for å dra på båttur med sjark eller rib, fiske svære beist eller snorkle i vann med en helt fantastisk sikt. Hit drar man for å sykle øyriket på langs, eller utforske det i en mer avslappende stil på fire hjul. Her kan man overnatte i tradisjonelle rorbuer i gamle fiskevær, turisthytter langt oppe i fjellet eller moderne hoteller nede i havkanten i de større byene, som f.eks. Svolvær. I Lofoten finner man spennende muligheter for klatrere, for de som ønsker å dra på ridetur og de som ønsker å prøve vindsurfing – i Lofoten blåser det så og si alltid. Når sulten melder seg, så finner man også her alt fra hjemmelaget bakst på små kafeer til gourmetmåltider uten like på spennende restauranter, i både ny og gammel stil.

Tettsteder og fiskevær

Lofoten har i alle år vært mest kjent for lofotfisket, som foregår mellom februar og april når store mengder torsk kommer til området for å gyte. Det har det naturlig nok oppstått mange små og store fiskevær av. Større tettsteder og småbyer er Leknes, Svolvær og Henningsvær, og man finner også mindre fiskevær som Hamnøy, Å, Kabelvåg, Nusfjord og Reine. Nusfjord er bevart helt som det engang var, og koster penger å besøke. Det gjør det også til dels på Å. På de andre stedene kan man derimot vandre rundt fritt mellom rødmalte rorbuer og fiskehjeller fulle av torskehoder og fisk til tørk.

Vakre strender

Lofoten har nesten overraskende mange nydelige strender. Det virker kanskje rart å skulle reise nord for polarsirkelen for å dra på strandferie, men det er faktisk mulig. Bare ikke forvent de varmeste badetemperaturene. Den langstrakte Rambergstranda er en klassiker, og det samme kan nok sies om Hauklandstranda med sine turkise bølger.

Mange mener nok derimot at strendene på yttersida er de flotteste. Blant disse finner man både Bunesstranda og Kvalvika. Da førstnevnte krever en båttur og sistnevnte ca. en times gåtur for å komme seg til, er de noe mindre besøkt enn Lofotens andre strender (til tross for deres popularitet).

Fjellturer i Lofoten

Dersom man liker aktive ferier og ønsker å gå i fjellet, er Lofoten det rette stedet å dra. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om åtte flotte fjellturer man kan gå i Lofoten, som du kan lese her.

Dersom man bare har tid og mulighet til et par-tre fjellturer, vil jeg anbefale Mannen, Offersøykammen og Ryten. Alle tre er rundt 400-500 meter høye, og overkommelige for de aller fleste. Utsikten fra alle tre er fullstendig magiske, selv om tåken ødela litt for min del fra selve toppen av Ryten. Fra alle tre ser man til nærliggende fjelltopper, vakre strender og turkist hav.

Har man enda kortere tid, eller ikke er spesielt glad i lange turer, men likevel ønsker fin utsikt, så kan Yttersandheia være et flott alternativ. Turen opp tar under en time, og utsikten er fantastisk hele veien.

Husk å ikke vandre utenfor stien (naturen blir nok erodert av fotspor som det er), og ta med deg alt av søppel ned igjen. Forlat fjellet slik du selv ønsker å møte det.

Kulturelle opplevelser

Lofoten er ikke bare natur, fisk og gamle fiskevær. Her finner man også rikelig med kulturelle opplevelser. Hva med å besøke smeden i Sund, bli bedre kjent med vår forhistorie på Vikingmuseet på Borg, besøke tørrfiskmuseet på Å, se lofotkatedralen i Vågan, fordype deg i kunsten på Espolin-galleriet eller Harr-museet i Henningsvær, eller dra tilbake til barndommen på dukkemuseet på Sakrisøy. Gatekunst finner man i hele øyriket, og spesielt kanskje i Henningsvær.

Det finnes også en rekke festivaler og andre kulturelle begivenheter i øyriket om sommeren.

Sære steder og opplevelser:

  • Moskenstraumen, som ligger mellom Moskenes og Værøy. Dette regnes som en av verdens farligste og sterkeste malstraumer, og var til og med kjent og fryktet av grekerne for hele 2000 år siden.
  • Gatekunsten i Henningsvær er både spesiell og flott. Her finner man tang til tørk på tørkestativ utenfor husene, blomster stående i gamle fiskestøvler og fargerike veggmalerier.
  • I Henningsvær ligger også en fotballbane med kanskje en av verdens mest spektakulære og spesielle plasseringer. Ytterst på et nes ut mot havet. Bare se her.
  • Av sære steder må man også få med seg fjellformasjonen Svolværgeita som med sine to horn ruver over Svolvær. Litt lenger opp i fjellet finner man også Lofotens versjon av Kjeragbolten, som kalles «Djevelporten» og en formasjon som ligner en frosk.
  • På Eggum på yttersida finner man noen spesielle skulpturer, blant annet av et hode som forandrer seg på en merkelig måte etter hvordan retning man ser det fra.
  • Har man alltid drømt om å surfe, men ikke har råd til flybilletten til Hawaii, kan man heller dra til Unstad. Her surfer man i tørrdrakter hele året.

Smaken av Lofoten på bare én dag?

Da anbefaler jeg å dra til Reine tidlig på morgenen, før du hopper på lokalbåten til den fraflytta bygda Vindstad. Herfra vandrer du videre og opp på 600 meter høye Helvetestind. Bruk god tid på å nyte den fantastiske utsikten både foran og bak deg, og spesielt inn i Kjerkefjorden. På toppen går utsikten dessuten ned til den svære Bunesstranda, som er neste mål for dagen. Når du har kommet deg ned dit går du enten videre til havkanten for et dypp, eller slapper av med ryggen mot en stein og spiser medbrakt niste. På ettermiddagen tar du båten tilbake til Reine og utforsker det gamle fiskeværet, før du avslutter dagen med sjømat på restauranten Gammelbua. Fjelltur, båttur, strandtur, fiskevær og sjømat – Lofoten i et nøtteskall.

Praktisk informasjon

Komme seg til Lofoten 

Man har flere måter å komme seg til Lofoten på, enten man velger å kjøre med egen bil, eller å leie bil i området (enten i Bodø/Narvik/Svolvær/Leknes).

Bodø fungerer som porten til Lofoten fra fastlandet, og hit kommer man seg med fly fra Oslo på 1,5 time. Herfra kan man velge Widerøe videre til Leknes eller Svolvær. Man kan også ta hurtigbåten eller hurtigruten fra Bodø til Svolvær (hurtigruta stopper også i Stamsund). Det tredje alternativet er å ta fergen fra Bodø til Moskenes, som også stopper innom Værøy og/eller Røst, dersom man har tenkt seg dit. Både ferga og hurtigbåten tar mellom tre og fire timer mellom Bodø og Lofoten. Det fjerde alternativet er å kjøre E6 nordover, og kjøre inn til Lofoten via Lofast.

Avstandskart over Lofoten og fastlandet. Hentet fra www.svolvaer.net

Komme seg rundt i Lofoten

Det finnes flere måter å komme seg rundt i Lofoten. Mange velger å sykle for egen maskin, siden avstandene ikke er så veldig store. Fra sykkelen får man også tid til å virkelig verdsette områdene man sykler gjennom. På de smale, svingete veiene som Lofoten for det meste består av, kan syklingen derimot bli en stor ufordring for mange. Spesielt på høysommeren hvor veiene er sprekkfulle av store campingbiler og turistbusser. Ta også høyde for at det finnes tunneler man må gjennom, både over og under vann.

Man kan også utforske øyriket ved hjelp av offentlig transport. Det går busser til de fleste stedene, men disse er ofte få og går ikke spesielt ofte. Hvis man likevel ønsker å prøve denne reisemåten, så finner man priser og rutetider på denne siden: 177nordland.no.

Den beste måten å utforske øyriket er nok på fire hjul, og ruten mellom Å og Fiskebøl på E10 er som skapt for bilferie. Strekningen er 159 km lang, men kan bli langt lengre dersom man kjører alle stikkveiene nord og sørover til små lune fiskevær og flotte strender. Totalen min endte på over 50 mil…

Spisesteder

Det er kanskje ikke overraskende at et populært sted som Lofoten har mange spennende spisesteder, selv om de fleste som besøker øyriket kanskje bare forventer fisk på menyen (men mye fisk er det selvfølgelig).

  • De fleste lofotturistene sverger til å prøve kanelbollene fra Bakeriet på Å. De var gode, men jeg synes prisen på 45 kroner pr stykk var litt vanvittig.
  • Klatrekafeen i Henningsvær hadde mye spennende på menyen, og skilte seg ut som et veldig trivelig og intimt sted å spise/drikke.
  • Børsen i Solvær, Himmel og Havn på Ballstad og Fiskekrogen i Henningsvær har alle et svært godt rykte.
  • Flere spisesteder med gode tilbakemeldinger finner du her hos Tripadvisor.

Overnatting i Lofoten

Det finnes mange forskjellige overnattingsmuligheter i Lofoten. Alt fra dyre, moderne hoteller i Svolvær, til tradisjonelle, rødmalte rorbuer i hvert eneste fiskevær. De fleste som reiser til området, ønsker nok erfaringen ved å overnatte i sistnevnte.

Dersom man reiser på budsjett, burde teltet være et selvskrevet punkt på pakkelisten. I følge allemannsretten kan man sette opp teltet så og si overalt i utmark, så lenge man holder seg minst 150 meter unna hus. Vær bare for all del ikke en av de som setter opp teltet på kirkegårder eller i hagen til folk. Folkeskikken burde man ikke glemme selv om man er på ferie.

Man kan selvfølgelig også slå opp teltet på campingplassene i området, eller overnatte under tak i campinghytter. Du finner også vandrerhjem et par steder på øygruppen, blant annet i Stamsund.

Burde man egentlig dra til Lofoten nå?

I det siste har det vært stor oppstandelse i media angående overflod av turister og forsøpling i Lofoten. Jeg synes det er helt horribelt at turister kan etterlate søppel og annet etter seg selv på den måten mange har gjort. Jeg synes også det er vanvittig at enkelte finner det greit å telte på kirkegårder og tett inntil bolighus. Turistene må virkelig ta seg selv i nakkeskinnet, og forlate Lofoten på samme måte som de ønsker å møte øyriket – urørt. Jeg synes derimot også kommunene har et ansvar for å tilrettelegge bedre for de store turisttallene, med flere offentlige toaletter og steder å kaste avfallet sitt. De har i alle år ønsket turister, og nå som turistene virkelig er ankommet – blir det litt dumt å ikke ha ting på stell. Flere steder jeg kjørte forbi var de offentlige toalettene låste og utilgjengelige, og søppelet fløt ut av kontainerne.

For å lette litt på det store turisttrykket kan man velge å dra til området om vinteren, når nordlyset herjer på himmelen, eller velge seg månedene mai, juni og september dersom man ønsker å se øyriket mens det er grønt på bakken og fjellene stort sett er snøfrie. Da er trengselen mindre, og større områder tilgjengelige.

Dersom man ønsker alternativer til Lofoten, og er ute etter høye fjell, små fiskevær og vakre strender, kan man ta turen lenger nord til Vesterålen og Andøya. Man kan også utforske fastlandet, og områdene nord og sør for Bodø, f.eks. Helgelandskysten, Kjerringøy eller Steigen. Selv om Lofoten er noe for seg selv, så er de fleste stedene her oppe av samme ulla, og verdt et besøk.

Uansett hvor du drar, så prøv å sett et godt eksempel. Ikke lage nye stier i det skjøre terrenget når du går på fjelltur. Ta med deg ikke bare ditt eget søppel, men også søppel du kommer over i naturen på reisen. Kast det på tilrettelagte avfallsstasjoner, og etterlat deg ingenting annet enn dine fotspor.

Har du vært i Lofoten selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å besøke? Hva tenker du om forholdene som har vært belyst i media om Lofoten i sommer, og hva kan være en god løsning på problemet?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

9 Comments
  1. Uhh der fik du lige vækket rejselysten, Renate 😉
    Jeg drømmer om, en dag og besøge Lofoten og denne guide giver masser af tips og er god inspiration. Sikke smukt der er. Tak for det 🙂

    /Annette

  2. Besøkte Lofoten for første gang denne sommeren. Fikk dessverre ikke sett så mye, da det var med Hurtigruten. Skulle gjerne hatt MYE mer tid. Så tenker jeg må dra tilbake, og da skal jeg planlegge etter denne guiden du har laget. 🙂

    1. Så hyggelig at du tror guiden kan være til hjelp! Håper du kommer deg tilbake og får sett mer av Lofoten, det er jo bare et helt utrolig flott øyrike. Men jeg kan tenke meg at reisen med Hurtigruten også var helt fantastisk! Har drømt om en rundtur i mange år, så får se om den engang blir virkelighet. 🙂

  3. Vedr ankomst; Det går også tog både til Narvik, Fauske og Bodø – og derfra hurtigbåt eller buss til Lofoten. Husk miljø når man påvirker reisende!

    1. Takk for innspill. Selvfølgelig er det viktig å tenke miljø. Likevel er det kanskje de færreste som har tid/tar seg tid til å ta tog i et døgn fra f.eks. Østlandet og opp hit til nord. Avhengig av hvor man skal i Lofoten (utenom de større tettstedene) er også det offentlige busstilbudet begrenset.

  4. Strålende reisebrev fra Lofoten Renate. Jeg og min familie reiser til Lofoten i juni, og bruker dine tips og råd som utgangspunkt for våre reisemål. Flotte bilder og inspirerende beskrevet. Vi gleder oss!! Takk for at du begeistrer oss med dine reisebrev.

  5. Vi ble inspirert av denne guiden, og planlegger turen vår i juli! Har du forslag til fiskebåter man kan bestille plass på for å dra opp disse svære beistene du beskriver? =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.