En formiddag i Cordoba

Cordoba burde ikke forbigås på en reise til Andalucia. Selv om man ikke har mer enn en formiddag tilgjengelig, er det likevel rikelig for å få en liten prøvesmak av byen, og å stoppe innom dens mest kjente monument – den fantastiske La Mezquita.

Jeg ankom Cordoba med et (svært) tidlig tog fra Granada. Togstasjonen ligger ikke mange minuttene fra sentrum, så jeg låste inn sekken min på busstasjonen rett over gaten, og tok beina fatt. På vei til første stopp vandret jeg langs parken Jardines de la Victoria, hvor det føltes mer som høst enn en tidlig januarmorgen. Store hauger med fargerike, tørre løv lå på bakken, appelsintrærne hang tunge av frukt, og luften var frisk og kjølig.

Cordoba har en svært rik og spennende historie, og her finner man den nest største bevarte gammelbyen i Europa. Cordoba ble grunnlagt av fønikerne, før romerne overtok byen og reiste mange monumenter som fortsatt pryder byen i dag. Deretter ankom maurerne over Gibraltarstredet fra Afrika, gjorde sitt for byens arkitektur og omgjorde den til et stort sentrum for filosofi, kultur og vitenskap generelt i den arabiske verdenen. Katolikkene gjenerobret Cordoba i 1236, og siden den gang har byen bare vokst. Nå til dags bor det rundt 300,000 mennesker i Cordoba.

Jeg måtte passere gjennom en av portene til den gamle romerske bymuren, og kom inn i det gamle jødiske kvartalet. Her ligger hvite gamle hus som henger fast i hverandre, har nydelige farger rundt vinduene og dørene, og fargerike potter med blomster hengende på veggene. Ikke lenge etter dukket porten til La Mezquita opp. Mezquita betyr rett og slett moské, og denne bygningen ble reist av maurene allerede på slutten av 700-tallet. Før den tid skal det ha ligget en gammel gotisk kirke på stedet, hvor mosaikken som prydet det daværende gulvet fortsatt kan sees under det nåværende (og før den tid stod det et romersk tempel her). Katolikkene og muslimene delte på kirken, helt til muslimene kjøpte den katolske delen for å reise bygningen som fortsatt står på stedet den dag i dag. Etter katolikkene igjen overtok området Cordoba ligger på 1200-tallet, – ble moskeen plutselig omgjort til kirke. Selv om størsteparten av moskeen fikk stå slik den hadde gjort, ble det i midten reist en svær høyreist katedral med renessanse og barokkelementer, og La Mezquita stod igjen som et byggverk ulikt noe annet.

Når man går inn i bygningen ser man først hvor mørkt det er. Deretter trer de 856 søylene med hundrevis av hvite og rødstripede buer som preger moské-katedralens interiør fram. La Mezquita skal ha vært inspirert av den store moskeen i Damascus og klippemoskeen i Jerusalem, men fikk dessuten sin helt nye og spesielle arkitektoniske vri.

Det er også verdt å ta en runde rundt utsiden av bygningen, for å studere de ulike vakre (for det meste) mauriske portalene, hvor det også dukker opp en og annen portal som matcher katedralen i renessansestil på innsiden. Inne i forgården, Patio de los Naranjos, finner man vakre fontener og sikkert hundrevis av grønne appelsintrær, med appelsiner i massevis. Her gjorde muslimene sine rituelle vask før de steg inn i moskeen. Nå til dags er forgården full av opprømte turister som tar selfies og nyter omgivelsene. Ovenfor ruver klokketårnet, som opprinnelig var moskeens minaret.

Etter besøket i moské-katedralen, tok jeg turen sør for bygningen, og gjennom Puerta del Puente, til den gamle romerske broen med sine mange buer. Broen ble opprinnelig bygget i århundret før Kristus, men har senere blitt restaurert flere ganger. Solen var nå kommet ut, og varmet meg godt der jeg vandret over broen i dens stråler. Jeg satte meg på en benk på den andre siden av Guadalquivir-elven, og så den flotte utsikten over til den andre siden hvor La Mezquita viser seg blandt gamlebyens andre bygninger og tårn.

Deretter tok jeg turen inn til disse bygningene, hvor de smale gatene nærmest er umulige å følge uten å gå seg bort. Smugene var sjarmerende, og det hang blomsterpotter på veggene overalt. Spesielt i Calle de las Flores, eller blomstergaten på norsk. Cordoba er kjent for sine mange flotte hager og patios (forgårder), hvor blomster bugner nærmest hele året, selv midtvinters. De skal derimot være på sitt aller beste først i mai, når byen har sin egen festival til ære for disse. Mange av disse små hagene kan være stengte eller vanskelig å finne fram til på egen hånd, så dersom man er veldig interessert finnes det egne guidede turer til 12 av de vakreste av dem.

Cordoba er rik på historie, det skal være sikkert og visst. På vei til den litt mer moderne delen av byen passerer jeg torget Plaza de las Tendillas, og ser noen lyse marmorsøyler stikke opp i øyenkroken ned veien til høyre for meg. Nysgjerrigheten tar meg nærmere, og jeg kommer til slutt ned til restene av et gammelt romersk tempel. Det ble reist for to tusen år siden, falt i ruin og ble gjenoppdaget på 1950-tallet under utvidelsen av byens rådhus. Cordoba hadde mange templer i romertiden, men forskerne mener dette kunne ha vært et av de viktigste.

Etter en rask matbit og litt ferskpresset appelsinjuice på Churros Bar Marta, tar jeg atter beina fatt og kommer meg tilbake til togstasjonen. Etter jeg har hentet sekken min, hopper jeg på toget videre til Sevilla, veldig fornøyd med timene i vakre Cordoba. Byen har svært mange andre spennende attraksjoner å by på, så neste gang jeg stopper innom, utvider jeg besøket til et par dager.

Litt praktisk informasjon om besøket i Cordoba

Det koster 10,50 euro for inngangen til La Mezquita. Man kan også låne en audioguide for noen euro ekstra.

Det tok i underkant av en halvtime å gå fra togstasjonen til La Mezquita inkludert noen fotostopp.

Kommer man bare på dagstur slik som meg, og har bagasje som man ikke vil drasse rundt på, er man nødt til å gå til busstasjonen (rett på andre siden av gaten) for å leie oppbevaringskap da togstasjonen ikke har dette. Jeg betalte 4 euro for et lite/medium skap hvor sekken min passet godt inn i. Har man en stor koffert, kan den oppbevares inne på et eget bagasjerom.

Togbilletten til Sevilla koster rundt 10 euro (mer for det raskeste toget), og toget tar alt fra 45 min til 1,5 time.

Har du besøkt Cordoba selv?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.