MIDTØSTEN

 

Bokomtale: Prosjekt Grenseløs – en reise til land som ikke er land

Jørn Bjørn Augestad, eller «Vagabjorn» som han kaller seg, fullførte i 2019 målet sitt om å reise til alle verdens land. Det resulterte i boken REIS – verden er ikke så farlig som du tror, som jeg tidligere har skrevet en bokomtale om. Nå er han ute med ny bok, som heter Prosjekt Grenseløs –…

Tilbakeblikk på reiseåret 2020

Det er alltid et høydepunkt å sette seg ned og gjennomgå reiseåret som har gått. Vel, bortsett fra i år kanskje. 2020 ble ikke akkurat det store reiseåret, og et svært annerledes år nærmer seg nå slutten. Endelig, vil nok de fleste av oss si. 2020 var året verden både ble revet fra hverandre og…

Al Balad: Gamlebyen i Jeddah

Al Balad er den historiske gamlebyen i Jeddah, Saudi-Arabias nest største by. Navnet Al Balad, betyr rett og slett «byen». Et historisk vidunder reist av koraller og fargerikt, utskåret treverk. Et helt fantastisk skue og et av de mest spesielle stedene jeg har vært. Jeddah ligger på Saudi-Arabias vestkyst, omtrent 70-80 km vest for Mekka,…

Roadtrip i Oman – Hav, fjell, borger og ørken

Sultanatet Oman ligger øst mot kysten på Den arabiske halvøy, med grenser til De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Jemen. Landet regnes som en liberal og fredelig oase i et ellers ganske så konservativt og stormende nabolag. Et naturskjønt og vakkert land, med en rik kultur og historie. Jeg fikk en innføring til landet i…

Moskeer, fort og røkelse i Muscat

Hovedstaden i Sultanatet Oman heter Muscat, og er også landets største by. Klemt mellom hav og fjell, er dette på mange måter en av de mest billedskjønne byene i Midtøsten. Selve navnet er dessuten av de mer eksotiske jeg har hørt. Er du ikke enig? Muscat ligger ved Arabiahavet, og er ganske stor i utstrekning.…

Som kvinne i Saudi-Arabia

Jeg kom denne uken hjem fra Midtøsten, etter å ha besøkt flere av Gulf-statene på egenhånd. Derav Saudi-Arabia, et land hvor kvinners rettigheter lenge har vært svært begrenset. Nylig begynte Saudi-Arabia, som lenge har vært et av de vanskeligste landene i verden å reise til, å utse e-visum raskt og enkelt til turister fra 51…

Qadisha-dalen og Libanons sedertrær

Oppe i Libanons hvite fjell, finner man to steder som i flere tusen år har satt sitt preg på dette området. Den hellige Qadisha-dalen, og skogene med de store, spesielle sedertrærne, som til og med har funnet veien til Libanons flagg. Etter at jeg hadde utforsket den magiske oldtidsbyen Baalbek på dagstur fra Beirut, gikk…

Byblos – en av de eldste byene i verden

Det er en håndfull byer som kjemper om tittelen verdens eldste. Byblos i Libanon er en av dem. Her bosatte det seg mennesker allerede for 10,000 år side – og de siste 7,000 årene har mennesker bodd her kontinuerlig.  Byblos er ikke store byen. Det bor bare rundt 40,000 mennesker her, faktisk enda mindre enn…

Det romerske underverket Baalbek

Bare noen kilometer vest for den syriske grensen, ligger et av romertidens største og best bevarte underverker; Baalbek. Et underverk man for tiden kan oppleve å få ha helt for seg selv. Baalbek ligger rundt 85 km fra Beirut, i den fruktbare Bekaadalen. Denne frodige dalen regnes som det viktigste jordbruksområdet i Libanon. Her har…

Tilbakeblikk på reiseåret 2018

Da var den tiden her igjen. 2019 lusker like om hjørnet, og det er tid for å se tilbake på reiseåret som har gått. 2018 ble ikke det store reiseåret når det gjelder antall reiser, men antall opplevelser og antall destinasjoner ble likevel mange. I år ble 13 land besøkt, på fem ulike turer, hvorav åtte…

Jakten på julefølelsen rundt i verden

Julen er en spesiell høytid for mange. Litt av magien forsvant vel derimot når vi ble voksne. Nå når jeg reiser rundt juletider, er jeg alltid på jakt etter julefølelsen fra barndommen dit jeg drar.  Mange liker å feire julen hjemme i kjente og kjære omgivelser. Andre bruker fridagene til å reise jorden rundt. Selv…

Halve verden rundt i Isfahan

Isfahan (skrives også Esfahan) er en av de eldste byene i Iran, og den tredje største. Perserne kaller byen Esfahan Nesf-e Jahan, som betyr «Isfahan er halve verden», på grunn av byens mange religiøse og historiske bygninger, hager og monumenter – og generelle storslagenhet.  Jeg hadde i grunn lave forventninger til Isfahan, selv om jeg leste…

Beirut – en by av kontraster

Beirut er ved første øyekast ganske så forvirrende. Byen er en blanding mellom øst og vest, tradisjonelt og nytt, og flere titalls religioner og folkeslag. De fleste byer har gjerne en klar identitet, og er gjerne lette å bli kjent med. Man skjønner liksom «greia», men akkurat det er ikke helt tilfellet med Beirut. Jeg tilbrakte…

Verdens syv nye underverk

I år 100 f.Kr. skrev dikteren Antipatros fra Sidon ned en liste på syv byggverk fra antikken som han regnet som underverker. Her stod blant annet kolossen på Rhodos og de hengende hagene i Babylon. Siden den gang har byggverkene gått tapt, en etter en, som følge av krig, jordskjelv og andre ødeleggende hendelser. Over…

Tilbakeblikk på reiseåret 2016

Da er 2016 snart over (sykt hvor fort tiden flyr!), og her kommer den årlige gjennomgangen av reiseåret som har vært. Det ble bare seks utenlandsreiser i år, men turene gikk til 14 ulike land, hvor mesteparten var nye for meg. Jeg har reist med både fly, bil, båt, tog, buss, moped, på hesteryggen, sykkel…

En dag i Palestina

– Velkommen til terroristenes land! Nå har jeg kidnappet dere alle! Mannen som nettopp steg på minibussen ser fullstendig alvorlig ut. Vi andre ser på hverandre med litt usikre blikk. – Jeg bare tuller. Jeg er guiden deres Tamer, og i dag skal jeg vise dere rundt på Vestbredden. Det er ingen tvil om at…

En natt i Wadi Rum

Synes du stedet ser kjent ut? Selv om du ikke har vært der selv, har du sikkert sett Wadi Rum som bakgrunn i filmer som Lawrence of Arabia (1962), The English Patient (1992), Transformers (2009), Prometheus (2012), og nå senest som Mars i The Martian (2015). Kanskje ikke så rart. Wadi Rum ligner ikke noe…

Soloppgangen fra Masada, og nok et dupp i Dødehavet

Det har visst blitt en liten tradisjon at jeg klatrer opp på ting om natta for å se på soloppgangen. Når jeg først var i Israel kunne jeg altså ikke la muligheten til å klatre opp på Masada for å se solen stå opp over Dødehavet gå ifra meg. Jeg ankom Israel i 23-tiden på…

Gamlebyen i Jerusalem

Jerusalem. Navnet tilhører en av verdens mest kjente og legendariske byer. En av de helligste byene for både kristne, jøder og muslimer. Gamlebyen ligger innenfor de gamle murene, og er ikke mer enn ca. 1 kilometer på tvers. Likevel deles den inn i hele fire nabolag. Her lever kristne, jøder, muslimer og armenere sammen i…

Hvorfor reise til Israel?

– Er du gal? Reise til Israel nå? Folk blir jo knivstukket på gaten hver dag der nede! Det stod ikke på bekymrede utsagn og skremte ansiktsutrykk når jeg fortalte jeg skulle reise til Israel alene. I følge media er jo Israel et fryktelig skummelt land. Hvem i sitt rette sinn kunne tenke seg å…

Velvære og luksus ved Dødehavet

Dødehavet er ikke bare det laveste punktet på jorden, der det ligger rundt 400 meter under havnivå, det har også hele ti ganger større saltinnhold enn det som det vanlige havet har. Når saltprosenten ligger på over 30 % er det ikke mye som kan leve der, og siden vannet er «tykkere» enn vanlig vann,…

Tilbakeblikk på reiseåret 2015

Da nærmer 2016 seg med stormskritt, og i tradisjonen tro tenkte jeg lage et innlegg med tilbakeblikk på reiseåret som har vært. Det er jo så gøy å mimre tilbake! 2015 har vært nok et år spekket med fantastiske opplevelser og nye erfaringer, og følelsen av å sette seg på et fly mot nye horisonter…

Petra – den «tapte» byen

Den forhistoriske byen Petra, med sine vakre fasader hugget inn i de rosa klippene, var i mange hundreår tapt for den vestlige sivilisasjonen. Det var ikke før i 1812 at oldtidsbyen ble introdusert til Vesten igjen, av en sveitsisk oppdager. Nå blir Petra, den engang tapte byen, besøkt av tusenvis av mennesker hvert år –…

Jerash – Østens Pompeii

I alle fall nesten. Selv om få romerske antikke byer er bevart like spektakulært som Pompeii, kommer Jerash temmelig nært, selv om den aldri ble gravlagt av en vulkan. Å besøke Jerash er nesten som å reise tilbake til antikke Roma. En reise 2,000 år tilbake i tid. Når man vandrer gjennom gatene omringet av…

7 grunner til å gjøre Jordan til neste reisemål

Jordan er det rette stedet hvis du er på søken etter tapte byer, antikke ruiner, ørkenslott, skogsvandringer, kamelturer og å fylle magen med diverse godsaker. Det er stedet for ville eventyr og late dager på stranden. Jordan har i grunn det meste. Så hvorfor reiser ikke flere dit? Dette lille landet med sin spesielle beliggenhet…

En stopover i Dubai

Når man reiser langt er det ofte man drømmer om å sette tiden på pause, hoppe ut av flyet og sove i en ordentlig seng for natten. Reisen til Australia var slitsom med utallige timer på diverse fly og nesten null timer søvn spredt ut over to dager. På hjemreisen derimot hadde vi ordnet det…

Göreme – hjertet av Kappadokia

Göreme er en landsby i regionen Kappadokia i Tyrkia, med et innbyggertall på 2,000. Dersom man kommer til regionen for å se på det spesielle og unike landskapet bestående av kjegleformede steinformasjoner som kalles fairy chimney’s, er dette the place to be. Göremedalen huser de mest spesielle og tallrike formasjonene. Landsbyen er veldig liten og…

Gammelbyen i Antalya

Jeg dro ikke fra Göreme med bussen før kl. 14, selv om planen var at jeg skulle dra kl. 10. Da jeg stod på busstasjonen kl. 9 for å kjøpe billett gjorde jeg en siste-liten-spontan-avgjørelse og tok den senere bussen. Da fikk jeg en god del timer til i den lille byen, og de er…

På ATV i den jordanske ørkenen

Utenfor Aqaba i Jordan har man muligheten til å komme seg ut i ørkenen – men ikke nødvendigvis på en kamel. Man kan heller leie en skikkelig kraftmaskin på fire hjul! Etter litt introduksjon på hvordan man kjører disse maskinene, kjører man fra kysten og inn i innlandet. Man suser gjennom ørkensanden, opp små fjellvegger,…

Ett dupp i Dødehavet

Er det en ting i verden man ikke kan skjønne at går an før man prøver det selv – så er det nettopp det å flyte i Dødehavet. Selv om man har hørt og lest sitt, er det likevel med en viss skepsis at man legger seg ned i vannet. Men joda, man flyter virkelig…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.