Eventyrsjøen Bled

IMG_5421-001

Det var en gang… Det er vel slik alle gode eventyr skal starte?

Vel, i nordvestlige Slovenia finnes det en smaragdgrønn innsjø med en liten øy i midten hvor det står en gammel kirke, omkranset av høyde fjell hvor snøen faller på vinteren og et hvitt middelalderslott på en klippe. Det høres ut som settingen til et gammelt eventyr om prinsesser, prinser, konger og riddere – og ikke minst en skummel drage som må overvinnes.. Også må man jo ikke glemme at det i tillegg finnes en bjelle inne i kirka man kan ringe i for at alle ens drømmer skal bli virkelighet!

IMG_5410-001

Historien i denne regionen startet for mange tusen år siden skal man tro de arkeologiske funnene, men i historiebøkene blir Bled først nevnt i 1004 – da Henrik II av det tysk-romerske riket, gav Bled i gave til biskopen i Bolzano-Brixen bispedømme. Siden den gang har Bled sakte men sikkert vokst fram som et av de mest populære stedene å besøke i Slovenia. Dersom man har øyne skjønner man hvorfor ganske fort.

DET ER SÅ UBESKRIVELIG VAKKERT.

Dette er liksom ikke bare en innsjø. Vannet har en nesten ubeskrivelig farge. Det kommer av det rene vannet, som kommer fra en elv som renner inn i innsjøen, og bytter ut alt vannet i sjøen hvert tredje år. Motortrafikk på sjøen er forbudt, og hjelper til med å bevare naturperlen slik den er. Innsjøens omkrets er bare 6 km, og man kan gå rundt hele på ca. en time. Fra Ljubljana tar det under en time å kjøre hit, og ca. 80 minutter på bussen som går flere ganger per dag. En dagstur fra hovedstaten er derfor mulig, men for å virkelig oppleve stedet burde man minst ha 1-2 dager.

IMG_5403-001

IMG_4328

IMG_4544

IMG_4667

IMG_4657

Det er ikke bare turister som besøker denne delen av Slovenia. Det er også et yndet sportssted, spesielt for vannsport. Innsjøen er akkurat 2 km lang, og derfor den perfekte lengden for de som driver med roing. Det holdes mange konkurranser her, både nasjonale og internasjonale – og hele tre verdensmesterskap er blitt holdt her (i 1966, 1979 og 1989). Fiske er også en populær aktivitet, men her driver man bare med såkalt «catch and release». Man hiver altså fisken man fanger ut i innsjøen igjen. Den største fisken de har fått er en catfish på hele 2 meter!

Fjellturer er også svært populært, og på vinteren når sjøvannet fryser på (noe den gjør sjeldere nå til dags), tar alle på seg skøytene og krysser innsjøen. Skisport er også populært, med alt fra langrenn til skihopp, både her og i andre områder av Slovenia. Maja (som viser meg rundt i Bled) driver med skisport selv, og bestevenninnen hennes er kjæreste med den norske langrennsløperen Ola Vigen Hattestad, som bor i Slovenia.

– Det virker som han trives ganske godt her, sier hun og smiler lurt.

Jeg og Maja inntar en god lunsj på en av de eldste restaurantene i Bled – Pension Mlino (betyr «mølle»), før vi tar fatt på en del av områdets severdigheter. Ørreten var kjempegod!

IMG_4350

IMG_4352

Fem steder å se og oppleve i Bled

1. Øya i midten av innsjøen

Til tross for at Slovenia har sin ca. 5 mil lange kystlinje, er denne tåreformede øya den eneste naturlige øya landet har. I årtusener har mennesker okkupert den, og tilbedd høyere makter derfra. Før kristendommen kom, bygde en kirke og viet den til jomfru Maria, var det slaviske Živa som ble tilbedt her, gudinnen for kjærlighet og fruktbarhet. Helt siden den gang har helligdommen her vært et pilegrimsmål.

For å komme seg ut dit må man dra med båt. Enten kan man slå seg sammen med andre og ta en tradisjonell pletna-båt som blir rodd av en lokal kar, eller så kan man leie en robåt selv. Pletna-båtene er handlagde og tar et par år å lage på grunn av tørketiden for trematerialet. Båtføreryrket går i arv, så man kan altså ikke bare kjøpe seg en båt og begynne å ro turister rundt. Det er et stolt yrke som i mange generasjoner har gått fra far til sønn.

Kirken på øya er et yndet sted å gifte seg, og på sommeren er det bryllup nesten hver dag. Jeg møtte tilfeldigvis borgemesteren, og han kunne nevne at det første bryllupet her etter andre verdenskrig var mellom en norske og en brasillianer! Fra vannet er det 99 trappesteg opp til kirken, og for å få hell i ekteskapet er det tradisjon at ektemannen bærer sin forlovede opp alle disse trappetrinnene til vielsen. Brudens jobb er å være stille under hele seansen. Dersom hun bryter stillheten vil det nemlig bringe ulykke i ekteskapet.

Det sies også at dersom du ønsker deg noe, og ringer med bjella inne i kirken, så får du ønsket ditt i oppfyllelse! Legenden forteller at det var en utrøstelig ung enke som bodde i slottet, og brukte alle pengene sine på å få støpt en bjelle til kirken på øya i minne om hennes ektemann. Under transporten av bjellen i båt ut til kirken, blåste en stor storm opp og både båten, mannskapet og bjellen sank ned til innsjøens bunn hvor det sies at man fortsatt kan høre den ringe på en stille kveld.. Etter at enken døde, fikk paven støpt en bjelle til ære for dem begge, som han sendte til øya og som fortsatt henger der i dag. Det sies derfor at den som ringer i bjellen og forteller the Lady of the Lake ønsket sitt får det oppfylt.

IMG_4279IMG_4290IMG_4284 Slovenia 20149-001 IMG_4298

IMG_4304

IMG_4314

IMG_4326

2. Slottet over Bledsjøen

Ca. 130 meter over innsjøen står dette hvite eventyrslottet. Det dateres tilbake til år 1,011 (og er dermed over 1,000 år gammelt!), og er først nevnt i dokumentene til Henrik II. Før den tid var det ikke annet enn et utsiktstårn på denne høyden, men etter at biskopene i Brixen overtok ble det bygget et slott. Ingen av dem bodde på slottet selv, så det finnes ingen overdådige soverom eller salonger her. Fokuset var heller på selve befestningen, og forsvarsmurene var høye. Det lå heller ingen by i Bled på denne tiden, bare en liten bebyggelse – så hovedfokuset til slottet var nok å holde kontroll på pilegrimene på innsjøen nedenfor.

Nå til dags er det bare turistaktiviteter som finner sted på slottet. Her finnes et museum som forteller om både slottets og områdets historie, et gammelt kapell med flotte frescoer, en vinkjeller hvor du kan tappe din egen vin, en restaurant du kan spise lokal mat på, en smijernsbutikk, og et trykkeri med en gammel Gutenberg-boktrykkerpresse. Her kan du medvirke i å lage din egen suvenir fra Bled!

Typen som jobbet der viste meg hvordan prosessen foregikk. I dag bruker man en rull for å «rulle» på blekket på bokstavene som skal trykkes. Før i tiden brukte man en presse dekt av dyrehud.

– Vet du hvilket pattedyr dette huden kommer fra? Spør han meg og viser meg dette verktøyet.

– Ku? Svarer jeg.

Han rister på hodet.

– Sau? Gris? …. Hest?

Han ler og rister på hodet.

– Drage…? Foreslår jeg skøyende, historiene om den dukker jo opp hvor man enn drar i Slovenia.

Han begynner å le;

– Nå tror jeg du har sett for mye på Game of Thrones.

Det viste seg at huden kom fra hunder! Det eneste pattedyret som ikke svetter gjennom huden, men istedet gjennom tungen. Bra de heller satser på å rulle på blekket nå til dags…

Det de fleste sikkert kommer til slottet for nå, er nok for å se på utsikten.

IMG_4416

IMG_4412

IMG_4425

IMG_4410

IMG_4409

IMG_4401

IMG_4446

IMG_4464

IMG_4419

IMG_4399

IMG_4438

IMG_4387

IMG_4385

3. Hotellet Villa Bled

Dette praktbygget var engang sommerresidensen til ingen ringere enn den jugoslaviske diktatoren Tito selv. Etter Slovenia fikk sin selvstendighet fra Jugoslavia ble bygget omgjort til luksushotell, og de valgte å beholde interiøret fra Titos tid slik at stedet har en viss 50-tallssjarm. Her har alle fra Paul McCartney og Kim Il Sung til Haile Selassie og Kongen av Norge bodd.

I ett av rommene står enda sengen Tito brukte, og i resepsjonen står skrivebordet hans med et sjeldent portrett hengende over. Det var ikke ofte han ble avbildet uten uniformen sin, men på akkurat dette maleriet poserer han i en vanlig brun dress.

I den største salen i villaen, som nå brukes som matsal ved banketter og lignende, befinner det seg et enormt veggmaleri av Slavko Pengov. Det forestiller Titos partisanhær som overvinner de tyske soldatene fra 1941 til 1945 – med den triumferende mor Jugoslavia helt i enden med flagget vaiende i hånden og et barn på skuldrene som symboliserer en ny start. En av soldatene med ryggen til oss skal visstnok være av Tito selv. Inspirasjonen til  ansiktene til resten av menneskene i veggmaleriet kom fra arbeiderne som jobbet med å bygge villaen – det er kanskje derfor maleriet ser så veldig levende ut.

Utsikten herfra mot innsjøen og slottet er bare helt formidabel, og parken rundt er som skapt for en konge.

IMG_4374

IMG_4366

IMG_4364Slovenia 20148 IMG_4354

4. Utsiktpunktet Ojstrica

Dersom man ønsker en spektakulær utsikt ut over innsjøen, slottet og alpene rundt er dette det perfekte stedet. Turen opp tar ikke mer enn 20-30 minutter, alt etter formen man er i, og selv om den er bratt enkelte steder er den ikke så veldig krevende. Det finnes også et utsiktpunkt enda høyere, men stien dit var stengt nå på grunn av nedfalte trær etter stormen i vinter.

IMG_5411

IMG_4570

IMG_4564

IMG_5419-001

5. Ravinen Vintgar Gorge

Ikke mange minutter unna Bled finnes Vintgar Gorge. Dette er en 1,6 km lang ravine som følger en krystallklar elv helt til enden hvor den 13 meter høye fossen Šum (betyr den bråkende fossen) befinner seg. Ravinen var helt ugjennomkommelig da den ble funnet i 1891, men bare to år etterpå hadde man skapt gåstier og broer av planker langs ravine-veggene, slik at man tørrfot kunne gå langs hele ravinen og nyte den vakre elven i all dens glans. Fjellveggene på hver side av elven strekker seg bratt opptil 100 meter over plankestiene man går på, og det skal mye til før solen når ned i dalbunnen.

I stedet for å gå fram og tilbake langs plankestiene inne i ravinen, kan man gjøre en loop tilbake til parkeringsplassen, ved å ta til venstre når man kommer fram til fossen – og heller gå langs jordene og skogen på tilbaketuren. Her skal utsikten også visstnok være veldig bra.

IMG_4516-001

IMG_4514

IMG_4475

IMG_4471

IMG_4479

IMG_4534

IMG_4519

Når du ankommer Bled kan det være greit å stoppe innom det nybygde reiseinformasjonssenteret, som er viet hele Triglav nasjonapark (altså ikke bare Bled). Her finnes det utstillinger med bilder fra regionen (som gjør at man blir vanvittig reisesyk selv om man allerede er der de er tatt!), filmvisninger (både permanente visninger og diverse andre), butikk og snack bar som serverer lokale spesialiteter.

Reisen til Slovenia er gjort i samarbeid med STB (den slovenske turistkontoret). Jeg har fortalt hvor jeg ønsker å dra, og de har hjulpet meg å sette det hele sammen. De sponser en del overnattinger, måltider og transport – men de har ingen føringer på hva jeg skal skrive om. Alle ord, tanker og meninger som jeg publiserer i bloggen er helt og holdent mine egne. #slovenia #ifeelslovenia




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

5 Comments
  1. For et sted! Tenk at det finnes slike plasser, som man (hvertfall jeg) aldri hører noe særlig om! Det er så FANTASTISK gøy å lese om turen din til Slovenia, jeg lærer så mye nytt 😀

    1. Hehe, så bra 😀 Jeg elsker også å høre om steder jeg ikke har hørt noe særlig om før. Det er alltid så gøy å få øynene opp for nye reisedestinasjoner!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.