7 grunner til å gjøre Jordan til neste reisemål

Jordan 20151

Jordan er det rette stedet hvis du er på søken etter tapte byer, antikke ruiner, ørkenslott, skogsvandringer, kamelturer og å fylle magen med diverse godsaker. Det er stedet for ville eventyr og late dager på stranden. Jordan har i grunn det meste. Så hvorfor reiser ikke flere dit?

Dette lille landet med sin spesielle beliggenhet mellom Saudi-Arabia, Syria, Irak og Israel er kanskje ikke det første stedet som dukker opp i tankene når man skal velge seg ut et reisemål. Kanskje ser man for seg at landet ikke er spesielt trygt, spesielt hvis man planlegger en familiereise. Dessverre er det nok mange som tenker slik, for etter den arabiske våren i 2011 har turismen i Jordan falt med hele 50 prosent.

Det er synd at Jordan har fått et slikt ufortjent dårlig rykte, når det er en av de få stabile og fredfulle landene i denne delen av verden, og ikke minst har vært det i lang tid. Det befinner seg bare i et dårlig «nabolag». Nedenfor har jeg prøvd å liste opp en del grunner jeg mener er gode nok til at man burde besøke landet.

1. Gjestfriheten

En av de beste grunnene å dra til Jordan er på grunn av gjestfriheten. I motsetning til andre land, virker ikke gjestfriheten i Jordan påtatt. Det virker som folk er genuint  glade for at du besøker landet deres. Uansett hvor man drar blir man invitert på te eller kaffe, og møtes av ordene «welcome to Jordan!». Alt fra barn til eldre møter blikket ditt med nysgjerrighet og vennlighet. Befolkningen går til store lengder for å sørge for at du har et bra opphold i landet deres. Ser du for deg at butikkeierne er like innpåslitne som i Tyrkia og Egypt kan du tenke om igjen, Jordan er fullstendig avslappet i forhold.

Jordan 20153

2. Hovedstaten

Amman har 2 millioner innbyggere, er Jordans hovedstat og et fint sted å starte reisen i Jordan. Området byen ligger i har vært befolket i flere tusen år, og citadellet oppe i høyden og det antikke amfiteateret nede i sentrum vitner om dette. Selv om byen har sine gamle røtter, er atmosfæren mer moderne og levende. Her spiller liveband på torget, og unge og gamle samler seg i byens utearealer. I souken er det liv og røre, og man kan finne mye spennende å handle med seg hjem. Kafélivet er sprudlende og byen har mange restauranter med nydelig mat. Et tips er å dra til Wild Jordan Café som har god organisk mat og en fantastisk utsikt ut over Amman. Hver fredag huser byen også et stort kveldsmarket like ved Rainbow Street.

Jordan 20152

3. Naturen

Den fantastiske og varierte naturen er nok en av favorittene mine med dette landet. Fra øde svære ørkenlandskap som Wadi Rum, breddene av Rødehavet, og opp til de skogkledde bergområdene i nord hvor klimaet er litt kjøligere. Her kan man overnatte hos beduiner i ørkenen, og se hyener og ulver i skogsreservat som Ajloun oppe i nord. Og det er umulig å beskrive følelsen av å ligge å flyte som en kork i Dødehavet, ca. 420 meter under havnivå – det laveste punktet på jordens overflate. Av og til føles det ut som man befinner seg på en annen planet, spesielt på høsten når klimaet er på sitt tørreste.

Jordan 20157

4. Eventyr

Hvis man liker litt fart og spenning har man mange muligheter i Jordan. Hva med å suse over sanddynene i Wadi Rum i en 4X4? Eller heller sette seg på ørkens skip, kamelen, og vugge seg gjennom dette magiske røde landskapet? Dykking i Aqabagulfen i Rødehavet? Varmluftsballong over ørkenen? Hesteridning i Petra hvor du kan channel din egen Indiana Jones? Fallskjermhopping? Se ulv, hyener og sjakaler i hvitøyet? Kjøre firhjuling? Vandreturer i ekstrem hete? The choice is yours!

Jordan 20158

5. Historie

Det er kanskje gjennom historien de fleste kjenner Jordan, spesielt gjennom den antikke byen Petra. Det mange kanskje ikke vet er at Petra er gigantisk, og så mye mer enn bare The Treasury som man som oftest ser bilder av (og som ble vist i Indiana Jones and The Last Crusade). Man trenger minst en hel dag dersom man ønsker å se det meste av området, og helst to-tre. Jordan er også mye mer enn bare Petra! Området har vært et knytepunkt i regionen i lange tider, og har spilt en viktig rolle helt siden steinalderen, og spesielt i bibelhistorien. Her finner man mange bibelske steder som blant annet plassen hvor Jesus ble døpt i Jordanelven, og Mount Nebo hvor Moses endelig fikk se The Promised Land, før han seg sammen og døde. De fleste har kanskje ikke engang hørt om Jerash, et sted som har vært befolket siden bronsealderen, men som er mest kjent for sine imponerende gresk-romerske ruiner. Denne byen er som et levende museum, og følelsen av å gå gjennom kollonadegatene hvor det har gått mennesker for 2,000 år siden er ganske vanvittig.

Jordan 20154

6. Maten

Selv om maten er sunn er kanskje ikke Jordan stedet man reiser til dersom man er på en ekstrem slankekur. Her blir man servert mat i overflod, og det finnes så ekstremt mye godt! Kjøkkenet ligner på de nærliggende landene, som f.eks. Egypt, Libanon og Tyrkia, og byr på mye spennende. Man starter som oftest måltidet med mezze, det vil si, massevis av småretter som blant annet hummus, baba ghanoush, yoghurt, grønnsaker, små kjøttbiter, brød og diverse, og det er vanskelig å la være å spise seg mett allerede på disse! Hovedretten består som oftest av lam, kylling eller biff med ris, yoghurt og grønnsaker. Kanskje får du også servert nasjonalretten mansaf. Selv om Jordan produserer sin egen vin, er alkohol dyrt i landet og vanskelig å finne mange steder, så drikken går for det meste i ferskpresset juice eller fersk lemon mint (sistnevnte er helt fantastisk godt).

Jordan 20156

7. Avslapning

Heldigvis trenger det ikke bare være full fart i Jordan! Landet har også noen unike muligheter for dem som ønsker full avslapning. Luksus finner du også. Faktisk er noen av de beste hotellene i verden akkurat her. To eksempler er Evason Ma’In Hot Springs, bygget like ved noen fantastiske varme kilder, og Kempinski Ishtar Hotel ved Dødehavet. På disse femstjerners hotellene kan man nærmest velte seg i luksus. Området rundt Dødehavet har i flere hundreår tiltrukket seg mennesker på grunn av sine helsefordeler. Vannet har åtte ganger mer salt enn vanlig sjøvann, og dette kombinert med det høye lufttrykket på grunn av plasseringen flere hundre meter under havoverflaten, er visst oppskriften på suksess. Dessuten gjør jo gjørmen fra havbunnen som kan påføres huden, at man ser flere tiår yngre ut! Dødehavet kan med andre ord kalles et gigantisk naturlig SPA, som man på ingen måter trenger å være rik for å besøke.

Jordan 20155

Hva tenker du om Jordan? Har du vært der eller kunne du tenke deg å reise dit? Jeg har vært der to ganger nå, og reiser svært gjerne tilbake igjen selv.

Reisen min til Jordan har denne gang vært i samarbeid med det jordanske turistkontoret JTB, men de har ingen føringer på hva jeg skal skrive, og jeg deler som alltid bare mine egne meninger med dere.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

25 Comments
    1. Så spennende! Det må dessverre sies at kollektivtrafikken i Jordan kanskje ikke er den letteste å finne eller forstå seg på. Men mellom de store byene finnes det busser. For det meste minibusser uten noe tidstabell, men også store langdistansebusser. Dersom du skulle komme deg til f.eks. ørkenen Wadi Rum fra flyplassen i Amman, ville jeg nok hoppet på en buss til Aqaba, og deretter blitt satt av på veien mot Wadi Rum og heller blitt hentet av de som eventuelt driver stedet du ønsker å bo på ute i ørkenen. Man kan derimot også fly til Aqaba som er mye nærmere Wadi Rum.

      Å leie bil og fører er nok den beste måten å komme seg rundt på, men også en del dyrere enn buss. Å kjøre selv kan være en liten utfordring pga null gps-kart for landet, lite engelske navn på veiskiltene og noe crazy kjøring, men det er også mulig. Første gangen jeg var i Jordan leide familien min en taxi som tok oss rundt, og prisen var ikke så altfor ille. Fordelen med å reise rundt i et land som Joran er at dersom man reiser kollektivt og plutselig kommer i en knipe, så strømmer de lokale til for å hjelpe – og plutselig har du gratis skyss til du opprinnelig skulle med bussen. :p

  1. Ja, Jordan er supert! Jeg og mannen min reiste dit på vår aller første reise sammen for snart 6 år siden, så det vil alltid være litt spesielt for oss av den grunn. Vil tilbake for å få sett alt vi ikke rakk den gang, for eksempel Wadi Rum. Satser på at vi kan dra tilbake dit for å feire et eller annet jubileum en gang 🙂

    1. Så koselig! Ja, vi rakk ikke å dypdykke i Wadi Rum første gangen jeg var i Jordan heller, så er veldig glad jeg fikk en ny sjanse 🙂 Det var akkurat like flott som jeg forestilte meg!

  2. Åh, fantastisk! Jeg har lenge ønsket å reise til Petra og Wadi Rum, men skjønner at det er mange flere grunner til å besøke Jordan! Dødehavet fikk jeg duppet i da jeg var i Palestina, da 🙂

    1. Ja, man hører kanskje ikke så mye om de andre stedene man kan besøke i landet, og det er jo litt forståelig med tanke på hvor flott Petra er. Men de andre stedene, og da spesielt Jerash, er helt fantastisk 😀 Åh, Dødehavet er nesten grunn nok i seg selv for å besøke dette området ;D

  3. Oi, dette var god timing! Jeg og en venninne planlegger nemlig vårens første reise as we speak! Vi sto mellom Jordan eller Marokko, og valget falt vel opprinnelig på sistnevnte… Men nå lurer jeg på om jeg kanskje ombestemmer meg, det ser jo helt herlig ut 🙂

    1. Se der ja! ;D Må si jeg liker begge landene svært godt! Så det blir nok et vanskelig valg, men uansett hva dere velger tviler jeg ikke på at det blir en fantastisk opplevelse 🙂

  4. Veldig lyst dit, har ikkje tenkt så masse på det før – men etter du la ut det kamel bildet på instagram så fekk eg veldig lyst, skal ikkje meir til før en begynne og søke opp destinasjonen og drømme seg vekk.

    1. Hehe, sånn er jeg også. Kan fullstendig henge meg opp i et bilde av et sted! Slik var det med Armenia, og jeg fikk jo en fantastisk tur så er glad for at jeg kom over det bildet 😉

  5. Hej Renate
    Hvor er det bare flotte fotos, du fik taget! Og godt indlæg. Håber, at vi kommer på rejse sammen igen en dag 🙂 Kh Karen fra DK

  6. Jeg får omtrent lyst til å reise alle steder du skriver om! Du skriver så godt og har så mange fine bilder at jeg stort sett har lyst til å hoppe på neste fly! 🙂
    Jordan er absolutt et sted jeg kunne tenkt meg å dra til, men det blir nok ikke helt med det første. Min førstkommende reise blir en tur til noe så lite spennende som Spania om et par uker…

    1. Åh, tusen takk for så fine ord! Herlig med slik tilbakemelding 😀 Så gøy med Spania da! Der har jeg faktisk ikke reist så mye, så kunne tenke meg å utforske sørkysten mer. Hvor går turen? 🙂

      1. Turen går til Costa Blancakysten, ikke langt fra Alicante. Jeg har vært der ganske mye, da familien har hus der, men det er absolutt ting å se og gjøre i det området selv om det er litt turistifisert! 🙂

  7. Oh, Petra og Wadi Rum var himmelsk. Så også dykkemuligehtene og kveldene i Aqaba!

  8. hei Renate! da blir det Jordan på oss i juli-august 🙂 lurer på hvor lenge du har vært der nede? Vi tenker oss 3 uker….er det nok for å oppleve alt det du skriver om, samt ta ca 5-6 netter på en av de hotellene du anbefalte og slappe av (sånn helt på slutten)? Vet du hvordan klima er der nede i juli-august? Du tar helt fantastiske bilder og skriver så utrolig godt…fortsett med det 🙂 Klem fra en eventyrlysten serber 🙂

    1. Hei Jovana! Tusen takk for hyggelige ord! 😀 Så gøy at dere vil til Jordan! Jeg hadde ca en uke der begge gangene jeg besøkte, så jeg vil tro dere vil rekke alt + en uke avslapping på slutten, ja 🙂 Klimaet er ganske varmt i juli/august da. Det er den varmeste tiden på året, og da blir det hett. Spørs litt hva dere er vant med, men det kan bli tungt å være aktiv da.

      1. Hei Renate! Og tusen takk for svar! Gleder oss allerede til juli og all svetting hehe 🙂 men først så er det azerbaijan og gergia som står på lista, om ca to uker. Vi begynner med azerbaijan og flyr deretter til tbilisi. Sitter og prøver å lage en reiseplan, mens vi leser dine innlegg fra georgia, men føler oss litt småblanke på hva vi egentlig kan forvente å rekke. Vi ankommer tbilisi sent på kvelden den 16.04, tenkte oss i byen hele 17.04, for så å kjøre til svaneti og usghuli tidlig den 18.04. Husker du hvor lang tid det tok fro dere fra tbilisi til usghuli? i tilfelle vi ankommer usghuli sent på kvelden,, tror det holder at vi bruker hele dagen (19.04) derpå på å utforske område, for så å kjøre tilbake til tbilisi tidlig den 20.04. I tillegg så har vi tenkt oss turen til kazbegi den 21.04, overnatting i telt der, for så å kjøre tilbake til tbilisi om morgenen den 22.04. Flyet hjem til oslo går 23.04, kl 04 om morningen. Heheheh sorry for all mas, synes bare du vet hva du holder på med når du er ute og reiser, så vi klarer ikke å la være å mase litt 😀 mannen i huset spør også om hvor/hva slags bil burde vi leie der? P.s bare å si ifra om du vil at jge skal flytte kommentaren til innlegget om gerogia? :)klem

        1. Først og fremst MÅ dere ha en firehjulstrekker og helst en litt høy bil. Veiene opp til Kazbegi og Ushguli krever det. Veiene er generelt litt elendige, med plutselige hull i veien rundt et hjørne. Vi kjørte opp til Kazbegi en dag, overnattet der og kjørte til Mazeri i Svaneti neste morgen og var ikke framme før midnatt. Ushguli er tre timer på grusvei derfra igjen, så dere burde absolutt beregne god tid 🙂 En dag i Ushguli er lite, men dere rekker absolutt å se en del likevel! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.